Virtuve

Risoto ar kaulu buljona koncentrātu un murķeļiem0


Risoto
Risoto
Foto: Kate Šterna

Apbrīnojami, bet ir vēl tādas lietas, ko var darīt pirmo reizi. Šoreiz es gatavoju risoto un biju pārsteigta, ka tik īsā laikā, tik vienkārši var pagatavot kaut ko tik garšīgu. Un viena no svarīgākajām receptes sastāvdaļām ir tieši buljons. Risoto derēs jebkurš dabiskais novārījums. Izmantot var arī veikalā nopērkamas gaļas un kaulu buljonu, bet kamdēļ to darīt, ja ir sākusies stirnu sezona! Neslēpšu – pēc veiksmīgā risoto es nodomāju, ka turpmāk nevienu kauliņu ārā neizmetīšu, bet savārīšu buljonā.

Kā pagatavot buljona koncentrātu

Visus kaulus, dzīslas, skrimšļus un plēves, kas paliek pēc medījuma apstrādes, kompakti saliek lielā katlā un vāra, līdz šķidrums paliek tikai apakšā. Tad izņem kaulus un notīra. Gaļu var izmantot cepšanai vai samalt un likt pankūkās. Skrimšļus un citas mīkstas lietas var atdot suņiem. Kaulus miskastē.
Buljons joprojām ir diezgan šķidrs. Tādēļ paņemam veselu sīpolu, ķiploka galviņu, lauru lapu un burkānu. Visu kārtīgi apsvilinām uz grila, ar degli vai uz gāzes un liekam buljonā. Vārām vēl kādu pusstundu līdz četrdesmit minūtes. Bez vāka. Vajag, lai liekais šķidrums iztvaiko. Pēc tam nokāšam, ielejam plakanā taisnstūra traukā un atdzesējam. Pēc tam – ledusskapī. Pret rītu buljons būs kļuvis līdzīgs marmelādei. Sagriežam 100–150 g smagos gabaliņos, saliekam maisā un ievietojam saldētavā. Šo koncentrātu varēs izmantot mērcēm, zupām un sautējumiem, kā arī risoto.

Tātad – kā uztaisīt risoto? Tas ir tik vienkārši!

Ak Dievs, es esmu sajūsmā. Man šogad izdevās atrast murķeļus jeb lāčpurņus, latīniski – Morchella sēnes, kuras angliski runājošie dēvē par morel mushrooms. Ta ir delikatese, ko pie mums tā īsti reti kurš novērtē. Un pirmais, kas ienāca prātā, bija sēņu risoto, ko esmu redzējusi tikai Gordona Remzija raidījumos.

Īstie murķeļi vidū ir tukši.
Foto: Kate Šterna

Sastāvdaļas

200 g svaigu sēņu (var izmantot jebkuras)
1 sīpols
3–4 ķiploka daiviņas
Loki vai puravi (var izmantot arī pētersīļus, to man šoreiz nebija pa rokai)
0,5 l ūdens
200–300 ml buljona koncentrāta
400 g risoto rīsu
50 g sviesta un eļļa cepšanai

Pagatavošana

Uzkarsējam pannu, izkausējam sviestu un pievienojam eļļu. Pievienojam sausus rīsus un, pastāvīgi maisot, apcepam, līdz tie kļūst ļoti smaržīgi un pa pusei caurspīdīgi.
Pievienojam sīpolus, ķiplokus un puravus. Ļaujam tiem apcepties un pievienojam noskalotas un sagrieztas sēnes. Vēl nedaudz cepam, visu apmaisot ik pa brīdim. Rīsi nedrīkst piecepties. Tad pievienojam no saldētavas izņemtu un atkausētu buljona koncentrātu un ūdeni. Var pieliet arī labu pussauso baltvīnu. Sautējam risoto, līdz rīsi ir dubultojušies izmērā un viducī nav matēti balti. Ja baltumiņš vēl redzams, tie vēl nav gatavi. Risoto jābūt nedaudz mitram, bet ne irdenam un ne kā putrai.
Šis ir viens no labākajiem gaļas buljona pielietojumiem, kā man šķiet. Un sēņu risoto der kā garnējums visiem gaļas ēdieniem!
Šaujiet garām un labu apetīti!

Saistītie raksti
Pirms izmantošanas buljona koncentrātu ieteicams atkausēt.
Foto: Kate Šterna

Recepte. Risoto ar kaulu buljona koncentrātu un murķeļiem

Žurnāla Medības maija numurā lasi par ballistisko kalkulatoru

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Staltbriežu populācijas izkopšanas pamati, to kritēriji. Praktiskais seminārs #59
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Gorzījumi Ieroču aprites likumā! Medniekam tikai divus ieročus? “Šauj garām” dalībniekiem #46
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kādu aprīkojumu, ierīces iegādāties un kā kļūt par labu mednieku. Padomi jaunajiem medniekiem #7
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
0% tērauda, 0 % svina, 0% plastmasas un 0 % prieka. “Šauj garām” #300 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Lai suns drošībā un pats visu redzi! Tracker izsekošanas sistēmas un lietotnes tests
Ekskluzīvi 8. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Kad stāvi pie nomedīta staltbrieža, kā noteikt tā vecumu? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 6. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad sasprūst patronas, bet pīles aizlido! Atklāšanas piedzīvojums
Ekskluzīvi 4. septembris, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Zirnekli no stobra vislabāk izdzīt šautuvē! Ciemos Jasmīnu šautuvē!
Ekskluzīvi 3. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad kaut ko tādu savam ienaidniekam nenovēli – 10 km pa pēdu.”Šauj garām!” #299 epizode
Ekskluzīvi 3. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Aizkustinošs stāsts. Kad suns pazūd – mednieku kopiena gatava steigties palīgā
Ekskluzīvi 2. septembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad suņi dzenā stirnas, steikam piebērts pulverītis un sirdī rūgtums. Video bloga #96 epizode
Ekskluzīvi 29. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ko spēj Pard Night Stalker 4K MINI? Lēts, kompakts, kronšteini dāvanā
Ekskluzīvi 28. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Miroņu čamdīšana jeb mednieki paši vainīgi, ka medības aizliedz. “Šauj garām!” #298 epizode
Ekskluzīvi 27. augusts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību! 20. augustā sākas ūdensputnu medību sezona
Ekskluzīvi 18. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mednieka soma. “Lapsu lodes” un pulvera deva
Ekskluzīvi 15. augusts, 2025
Linda Dombrovska
Pieredze
VIDEO! Tev nerēgojas, tās ir dzeloņcūkas Latvijā, kā arī baltie aļņi. Meža ziņas #13
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad odu atbaidītājs cīnās par dzīvību. Kā pasargāt sevi no asinsūcējiem
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kuš, kuilis nāk! Kāpēc mežacūkām patīk lietus. “Šauj garām!” #296 epizode
Ekskluzīvi 13. augusts, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Vēro ilgāk, mēri tālāk un lieto ērtāk – Pulsar Oryx LRF XG35 tests dabā
Ekskluzīvi 11. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Latgaļu īpatnības ar ātrajiem un divām ugunsdzēsēju mašīnām. “Šauj garām!” #295 epizode
Ekskluzīvi 6. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Depresīvākās sezonas medības – bez aptveres un negaisā metāla tornī. Video bloga #95 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Lāčāda pie sienas, un atkal grib aizliegt medības! “Šauj garām!” #294 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Ja savaino suni, nonāc uz pannas. Mežoņcūka Kaltenes gaumē. No dabas līdz galdam #20
Ekskluzīvi 28. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 24. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 23. jūlijs, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Trāpīt mērķī, kad vējš iepūš lodei sānos un kam jābūt 72 stundu somā. SIA “Ieroči” tradicionālais pasākums “Izaicinājums 2025”
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2025

Lasītākie