Virtuve

Risoto ar kaulu buljona koncentrātu un murķeļiem0


Risoto
Risoto
Foto: Kate Šterna

Apbrīnojami, bet ir vēl tādas lietas, ko var darīt pirmo reizi. Šoreiz es gatavoju risoto un biju pārsteigta, ka tik īsā laikā, tik vienkārši var pagatavot kaut ko tik garšīgu. Un viena no svarīgākajām receptes sastāvdaļām ir tieši buljons.
Risoto derēs jebkurš dabiskais novārījums. Izmantot var arī veikalā nopērkamas gaļas un kaulu buljonu, bet kamdēļ to darīt, ja ir sākusies stirnu sezona! Neslēpšu – pēc veiksmīgā risoto es nodomāju, ka turpmāk nevienu kauliņu ārā neizmetīšu, bet savārīšu buljonā.
Ka pagatavot buljona koncentrātu
Visus kaulus, dzīslas, skrimšļus un plēves, kas paliek pēc medījuma apstrādes, kompakti saliek lielā katlā un vāra, līdz šķidrums paliek tikai apakšā. Tad izņem kaulus un notīra. Gaļu var izmantot cepšanai vai samalt un likt pankūkās. Skrimšļus un citas mīkstas lietas var atdot suņiem. Kaulus miskastē.
Buljons joprojām ir diezgan šķidrs. Tādēļ paņemam veselu sīpolu, ķiploka galviņu, lauru lapu un burkānu. Visu kārtīgi apsvilinām uz grila, ar degli vai uz gāzes un liekam buljonā. Vārām vēl kādu pusstundu līdz četrdesmit minūtes. Bez vāka. Vajag, lai liekais šķidrums iztvaiko. Pēc tam nokāšam, ielejam plakanā taisnstūra traukā un atdzesējam. Pēc tam – ledusskapī. Pret rītu buljons būs kļuvis līdzīgs marmelādei. Sagriežam 100–150 g smagos gabaliņos, saliekam maisā un ievietojam saldētavā. Šo koncentrātu varēs izmantot mērcēm, zupām un sautējumiem, kā arī risoto.

Tātad – kā uztaisīt risoto? Tas ir tik vienkārši!

Ak Dievs, es esmu sajūsmā. Man šogad izdevās atrast murķeļus jeb lāčpurņus, latīniski – Morchella sēnes, kuras angliski runājošie dēvē par morel mushrooms. Ta ir delikatese, ko pie mums tā īsti reti kurš novērtē. Un pirmais, kas ienāca prātā, bija sēņu risoto, ko esmu redzējusi tikai Gordona Remzija raidījumos.

Īstie murķeļi vidū ir tukši.
Foto: Kate Šterna

Sastāvdaļas

200 g svaigu sēņu (var izmantot jebkuras)
1 sīpols
3–4 ķiploka daiviņas
Loki vai puravi (var izmantot arī pētersīļus, to man šoreiz nebija pa rokai)
0,5 l ūdens
200–300 ml buljona koncentrāta
400 g risoto rīsu
50 g sviesta un eļļa cepšanai

Pagatavošana

Uzkarsējam pannu, izkausējam sviestu un pievienojam eļļu. Pievienojam sausus rīsus un, pastāvīgi maisot, apcepam, līdz tie kļūst ļoti smaržīgi un pa pusei caurspīdīgi.
Pievienojam sīpolus, ķiplokus un puravus. Ļaujam tiem apcepties un pievienojam noskalotas un sagrieztas sēnes. Vēl nedaudz cepam, visu apmaisot ik pa brīdim. Rīsi nedrīkst piecepties.
Tad pievienojam no saldētavas izņemtu un atkausētu buljona koncentrātu un ūdeni. Var pieliet arī labu pussauso baltvīnu. Sautējam risoto, līdz rīsi ir dubultojušies izmērā un viducī nav matēti balti. Ja baltumiņš vēl redzams, tie vēl nav gatavi. Risoto jābūt nedaudz mitram, bet ne irdenam un ne kā putrai.
Šis ir viens no labākajiem gaļas buljona pielietojumiem, kā man šķiet. Un sēņu risoto der kā garnējums visiem gaļas ēdieniem!
Šaujiet garām un labu apetīti!

Pirms izmantošanas buljona koncentrātu ieteicams atkausēt.
Foto: Kate Šterna

Recepte. Risoto ar kaulu buljona koncentrātu un murķeļiem

Medījamo dzīvnieku un trofeju novērtēšana
Saistītie raksti

Jaunais žurnāla medības numurs jau ir klāt!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Ādu dīrāšanas pornogrāfija, kā nodot ieroci citam un lauku sargāšana. “Šauj garām!” #140 epizode
Ekskluzīvi 7 stundas
ME
Medības
Pieredze
Domāju, ka kuilis, bet paskatos – lācis. Cēsu puse, Stalbes pagasts. Aculiecinieka video
Speciālreportāža 7 stundas
Kate Šterna
Aprīkojums
VIDEO. Ekstremāli vienkāršais un kvalitatīvais KAHLES Helia TI 35
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Dubļi, sūdi, asinis! Par pīlēm saruna ar Andri Stīpnieku “Šauj garām!” #139 epizode!
Ekskluzīvi Nedēļa
Oskars Treilihs
Pieredze
FOTO un VIDEO. Noskaidrotas labākās staltbriežu piebaurotāju balsis
Ekskluzīvi 8. augusts, 2022
ME
Medības
Pieredze
Huntloc plusi un mīnusi. Kā vienmēr kontrolēt, kur atrodas suns?
Ekskluzīvi 8. augusts, 2022
ME
Medības
Pieredze
Cīņa ar Āfrikas cūku mēri turpinās arī Ventspils novadā. Par beigtu atrastu mežacūku ziņo 29394696
Ekskluzīvi 5. augusts, 2022
ME
Medības
Klausies!
Vilku postījumi? Kā pasargāt saimniecību – problēmas un risinājumi. “Šauj garām!” diskutē
Ekskluzīvi 29. jūlijs, 2022
ME
Medības
Klausies!
Kā tiek izlietota mednieku nauda? Šauj garām #138 epizode
Ekskluzīvi 3. augusts, 2022
ME
Medības
Aprīkojums
Zābaku tests: Chiruca Alaska, Han Wag Banks un Härkila Wildwood. Video bloga #54 epizode
Ekskluzīvi 1. augusts, 2022
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Strādā vai nestrādā mežacūku taure Nordik Boar? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 28. jūlijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Ziņo par atrastu nobeigušos mežacūku un saņem samaksu
Ekskluzīvi 4. decembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Vai ieroci var dot citam, copes trofejas un svina izmantošanas aizliegums. Šauj garām # 137 epizode
Ekskluzīvi 27. jūlijs, 2022
Kate Šterna
Pieredze
“Kaut kādi dzīvnieki iebrūk manā pagalmā!” Aculiecinieka video!
Ekskluzīvi 26. jūlijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Tiešraide dalībniekiem #22. Par to kā uzasināt nazi, ja nav asināmā
Ekskluzīvi 25. jūlijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Nepieļauj šo kļūmi, kad būvē medību torni! Mežacūku medības
Speciālreportāža 24. jūlijs, 2022
Kate Šterna
Virtuve
Stirnas karbonāde uz grila! Vienkārša un ātra recepte
Ekskluzīvi 23. jūlijs, 2022
ME
Medības
Klausies!
Kur neglabāt ieročus, vilku sadalīšana reizinātājos un gaļas glabāšanu. “Šauj garām!” # 136 epizode
Ekskluzīvi 20. jūlijs, 2022
Indulis Burka
Pieredze
Nofilmē kā lūsis “spēlējas” ar kazlēnu. Kā jau kaķis ar peli
Ekskluzīvi 18. jūlijs, 2022
Indulis Burka
Pieredze
Kāpēc ar stobru zīmēt ķiņķēziņus? Stāsta mēneša personība Kristaps Didže. Praktiski padomi šaušanā
Intervija 17. jūlijs, 2022
ME
Medības
Klausies!
Vilku medības visu gadu, kā arī trakie piedzīvojumi mežacūku medībās. “Šauj garām!” # 135 epizode
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2022
ME
Medības
Klausies!
Par trofeju piesavināšanos, trihinellām konservos un fermentizāciju. “Šauj garām!” # 134 epizode
Ekskluzīvi 6. jūlijs, 2022
Linda Dombrovska
Pieredze
Vai stirnāži jau nāk uz svilpi? Reportāža no torņa
Speciālreportāža 5. jūlijs, 2022
ME
Medības
Aprīkojums
Praktisks padoms. Kas notiek, ja nekopj gludstbora ieroča maināmos čokus?
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Nikna aļņu govs ar teļiem šķērso ezeru! Aicinām tādās situācijās dzīvniekiem netuvoties
Speciālreportāža 3. jūlijs, 2022
Kate Šterna
Pieredze
Kur tieši jāurbj caurums nomedītās trofejas galvaskausā, lai to piestiprinātu pie dēlīša?
Speciālreportāža 3. jūlijs, 2022
Indulis Burka
Pieredze
Iekurt ugunskuru mežā? Medniekam ir par vienu iespēju vairāk!
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2022
Emīlija Mariševa
Pieredze
Pasākums, kurā laimēt Benelli Lupo – Purnavu muižas kauss
Speciālreportāža 1. jūlijs, 2022
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas ir mednieka somā? Pirmie iespaidi par Kahles un Swarovski tM35
Speciālreportāža 30. jūnijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Lācis emigrants palicis Baltijā. Žogu izbūve uz valstu robežām maina dzīvnieku migrācijas paradumus
Speciālreportāža 30. jūnijs, 2022

Lasītākie