Virtuve

Recepte. Mežacūka, sautēta savā sulā0


Pasniedz karstu.
Pasniedz karstu.
Foto: Kate Šterna

Medībās kā jau medībās – nekad nezini, kā veiksies. Pašās gada beigās medījām kādā draugu kolektīvā. Elegantas un lielas medības.

Kad divi klubi sanāk kopā, parasti izdodas kaut kas ja ne varens, tad jautrs noteikti. Man palaimējās nomedīt briežu govi. Kopumā medībās krita četri rukši un četri dažāda lieluma brieži, kā arī aļņu teļš. Darbs bija līdz vēlam vakaram, aknas garšoja vareni un kompānija bija labu labā. Porcijas arī pēc tam pamatīgas iedalīja. Reti kad no dzinējmedībām pārbrauc mājās ar diviem spaiņiem gaļas, kur karbonādes gabali ir pēdu gari un rukša pusciska pa virsu. Lūk, tieši šis brīnišķīgais mīkstuma gabals man nedeva miera.

Bet ko iesākt ar tādu lielu gaļas gabalu, ja tas nav testēts? Veselu cept īsti negribas. Kad iegādāšos termometru gaļas iekšējās temperatūras mērīšanai, tad varēs eksperimentēt ar cepešiem. Kā zināms, cilvēkam lielākais drauds, ko slēpj termiski nepietiekami apstrādāta mežacūkas gaļa, ir trihineloze. Ja reiz ar to inficējas, izārstēties nevar. Lai trihinellas kāpuri, kas iekapsulējušies muskuļu audos, ietu bojā, gaļai jāsasniedz 70 grādu temperatūra, kurā jāgatavojas vismaz piecpa-dsmit minūtes. Tā kā cepetis ir brangs gaļas gabals, līdz iekšai tas izsilst lēni, un bez termometra nevar pateikt, vai vispār iekšpusē tas uzkarst līdz septiņdesmit grādiem. Tāpēc sautēsim gaļu pa gabaliņiem, nodomāju es. Savā sulā, lai lieks ūdens nepaildzina procesu un nemaitā struktūru. Neesmu šefpavāre, bet laika gaitā esmu nākusi pie secinājuma, ka, cūkgaļu sautējot, nav jālej klāt ūdens un pilnīgi noteikti nav jāliek medus. Tieši par sautēšanu ir runa, nevis par citu pagatavošanas veidu! Ūdens padara gaļu sausāku, bet medus piešķir tādu piegaršu, kas man neliekas simpātiska.

Pagatavošana
Cisku atkaulo. Te iznāk ārā smadzeņu kauliņš, kuru vēl medniekmājā pārcirta, atdalot locītavu. To projām nemetam. Noliekam malā.

Gaļu sagriežam lielos kubiņos. Saliekam lielā bļodā, pievienojam zaļumus, sāli un piparus, samaisām.

Tad cepam pannā ar sviestu uz ātras uguns. Gaļa nav obligāti jāapcep no visām pusēm, bet līdz kārtīgam brūnumam gan. Jau tagad izskatās labi! Vēl drusku, un būtu kā vidēji gatavs steiks, bet nedrīkst. Lai ēstu pusjēlu mežacūkas gaļu, vajag nodot paraugus trihinellas testam, citādi nekādi.

Visu gaļu vienlaikus cept nedrīkst, jo tad tā sulojas un necepas. Manā 28 cm pannā iet septiņi astoņi gaļas gabaliņi. Tie nedrīkst saskarties. Vāku arī nedrīkst likt virsū. Kad gaļa apcepta, atliekam to bļodā un maliņā.

Ejam pagalmā un iekuram grilu. Kam mājās ir malkas plīts, var izmantot to. Kam nav… Varbūt var izlīdzēties ar kamīnu vai gāzes degli, lodlampu.

Vārdu sakot, ņemam lielo sīpolu, ķiploka galviņu un smadzeņu kauliņu un apsvilinām tā pamatīgi atklātā ugunī. Pēc tam pārgriežam uz pusēm ķiploku un sīpolu un visu liekam čuguna katlā. Apsvilinātais kauls un dārzeņi piešķirs sautējumam pikantu uguns garšu.

Saistītie raksti

Pa virsu blīvi sakārtojam gaļu, apsedzam ar vāku un liekam uz pašas mazākās uguns sautēties. Ūdeni klāt nelejam! Uz lēnas uguns sīpols un gaļa atdos diezgan daudz šķidruma. Pietiks, lai divas stundas gaļa mierīgi burbuļotu. Ja tomēr šķidrums iztvaiko pārāk strauji, var izmantot ābolu sulu vai vīnu mērces papildināšanai. Bet ļoti nedaudz, tikai lai nepiedeg. Un viss. Pasniedz karstu ar kartupeļiem vai citām piedevām.

Vairāk par medījuma gaļu lasi pielikumā Medījuma gaļa

Recepte. Mārtiņa Čakša Māmiņdienas mežacūkas plovs kazanā

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Normāla izmēra latvietim veikalā Decathlon ir ko darīt! Medību apģērbu ceļvedis un praktiski padomi
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Salūzis tornis un bīstamākās invazīvās sugas kontrole – mednieku pienākums. Video blogs #99
Ekskluzīvi 3 dienas
Indulis Burka
Pieredze
VIDEO. Aitas plēsuši izskraidīties palaisti suņi! Vai saimnieks zina, ko dara viņa suns? Meža ziņas #18
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kad dzinējmedības tiek apturētas un no alas jārok suņi. Mednieka dienasgrāmata #38
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Kad saliji līdz pēdējai vīlītei fenomenālākajās medībās pasaulē! “Šauj garām!” #307 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Virtuve
Policija, milzīga sivēnmāte un īpašais latgaļu sautējums. No dabas līdz galdam #23
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību, milzis pie ceļa! Lielāks un bīstamāks par alni. Meža ziņas #17
Ekskluzīvi 23. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad patriotisms aizkustina, bet tradīcijas ceļš pie sabiedrības. “Šauj garām!” #306 epizode
Ekskluzīvi 22. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā rīkoties, lai medību suņa uzvedībā netiktu pieļautas dažādas kļūdas. Medību suņi
Ekskluzīvi 21. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Likumi. Suņiem nav jāklaiņo, policijai jāpilda savi pienākumi, medniekiem nav jāšauj suņi
Ekskluzīvi 15. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Dzīvnieks ar latviešu gēnu – alnis. “Šauj garām!” #305 epizode
Ekskluzīvi 15. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mēneša personība Ritvars Gailums. Aktieris nav plānā galdiņa urbējs ar baltiem cimdiem!
Ekskluzīvi 13. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dzinējmedību sezonas un lietotnes “Mednis” aktualitātes. Tiešsaites seminārs 09.10.2025
Ekskluzīvi 10. oktobris, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Brieža ragus izšķirt 120 metros miglā vairs nav problēma
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Nogalināt – brutāla briežu buļļu cīņa, seksuāls alnis un sumbrs uz ceļa. Meža ziņas #16
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Bīstami lenteņi, vienšūņi un laimīgais trihinellu pārītis. “Šauj garām!” #303 epizode
Ekskluzīvi 1. oktobris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Asiņainais pilnmēness, riesta maģija un kliba sivēnmāte. Video bloga #98 epizode
Ekskluzīvi 30. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc Talsu novadā fiksētais lācis ir tik unikāls? Lāču populācija turpina izplatīties
Ekskluzīvi 30. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā tikt pie kalpiņa! Lieliska kvalitāte, samērīgas cenas. Video bloga #97 epizode
Ekskluzīvi 29. septembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Kad beigtas cūkas bēg, bet uz vilku medībām brauc ar vilcienu. No dabas līdz galdam #22
Ekskluzīvi 26. septembris, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Naži visām dzīves situācijām, sasaldēti kurmīši un aktuālais šaušanas sportā. SIA Ieroči jaunumi
Ekskluzīvi 25. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad deputāti sāk spriest par ieročiem, kā arī par muguras sāpēm. “Šauj garām!” #302 epizode
Ekskluzīvi 24. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad medībās satiec sumbru, alnis ar kārpām un lūsis pret ješkām! Meža ziņas #15
Ekskluzīvi 23. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vilki nekad neuzbruks… Grieķijā vilks uzbrūk meitenītei, problēma Eiropā pieaug. Meža ziņas #14
Ekskluzīvi 19. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mednieki pret nemedniekiem. Kas patiesībā slēpjas aiz šī ideju konflikta? Mēs, mednieki #3
Ekskluzīvi 19. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Ar alni auzās, jo alnis pie visa vainīgs – skaits turpinās samazināties. “Šauj garām!” #301 epizode
Ekskluzīvi 17. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Staltbriežu populācijas izkopšanas pamati, to kritēriji. Praktiskais seminārs #59
Ekskluzīvi 15. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Gorzījumi Ieroču aprites likumā! Medniekam tikai divus ieročus? “Šauj garām” dalībniekiem #46
Ekskluzīvi 11. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kādu aprīkojumu, ierīces iegādāties un kā kļūt par labu mednieku. Padomi jaunajiem medniekiem #7
Ekskluzīvi 11. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
0% tērauda, 0 % svina, 0% plastmasas un 0 % prieka. “Šauj garām” #300 epizode
Ekskluzīvi 10. septembris, 2025

Lasītākie