Virtuve

Mežacūka, sautēta savā sulā0


Pasniedz karstu.
Pasniedz karstu.
Foto: Kate Šterna

Medībās kā jau medībās – nekad nezini, kā veiksies. Pašās gada beigās medījām kādā draugu kolektīvā. Elegantas un lielas medības.

Kad divi klubi sanāk kopā, parasti izdodas kaut kas ja ne varens, tad jautrs noteikti. Man palaimējās nomedīt briežu govi. Kopumā medībās krita četri rukši un četri dažāda lieluma brieži, kā arī aļņu teļš. Darbs bija līdz vēlam vakaram, aknas garšoja vareni un kompānija bija labu labā. Porcijas arī pēc tam pamatīgas iedalīja. Reti kad no dzinējmedībām pārbrauc mājās ar diviem spaiņiem gaļas, kur karbonādes gabali ir pēdu gari un rukša pusciska pa virsu. Lūk, tieši šis brīnišķīgais mīkstuma gabals man nedeva miera.

Bet ko iesākt ar tādu lielu gaļas gabalu, ja tas nav testēts? Veselu cept īsti negribas. Kad iegādāšos termometru gaļas iekšējās temperatūras mērīšanai, tad varēs eksperimentēt ar cepešiem. Kā zināms, cilvēkam lielākais drauds, ko slēpj termiski nepietiekami apstrādāta mežacūkas gaļa, ir trihineloze. Ja reiz ar to inficējas, izārstēties nevar. Lai trihinellas kāpuri, kas iekapsulējušies muskuļu audos, ietu bojā, gaļai jāsasniedz 70 grādu temperatūra, kurā jāgatavojas vismaz piecpa-dsmit minūtes. Tā kā cepetis ir brangs gaļas gabals, līdz iekšai tas izsilst lēni, un bez termometra nevar pateikt, vai vispār iekšpusē tas uzkarst līdz septiņdesmit grādiem. Tāpēc sautēsim gaļu pa gabaliņiem, nodomāju es. Savā sulā, lai lieks ūdens nepaildzina procesu un nemaitā struktūru. Neesmu šefpavāre, bet laika gaitā esmu nākusi pie secinājuma, ka, cūkgaļu sautējot, nav jālej klāt ūdens un pilnīgi noteikti nav jāliek medus. Tieši par sautēšanu ir runa, nevis par citu pagatavošanas veidu! Ūdens padara gaļu sausāku, bet medus piešķir tādu piegaršu, kas man neliekas simpātiska.

Pagatavošana
Cisku atkaulo. Te iznāk ārā smadzeņu kauliņš, kuru vēl medniekmājā pārcirta, atdalot locītavu. To projām nemetam. Noliekam malā.

Gaļu sagriežam lielos kubiņos. Saliekam lielā bļodā, pievienojam zaļumus, sāli un piparus, samaisām.

Tad cepam pannā ar sviestu uz ātras uguns. Gaļa nav obligāti jāapcep no visām pusēm, bet līdz kārtīgam brūnumam gan. Jau tagad izskatās labi! Vēl drusku, un būtu kā vidēji gatavs steiks, bet nedrīkst. Lai ēstu pusjēlu mežacūkas gaļu, vajag nodot paraugus trihinellas testam, citādi nekādi.

Visu gaļu vienlaikus cept nedrīkst, jo tad tā sulojas un necepas. Manā 28 cm pannā iet septiņi astoņi gaļas gabaliņi. Tie nedrīkst saskarties. Vāku arī nedrīkst likt virsū. Kad gaļa apcepta, atliekam to bļodā un maliņā.

Ejam pagalmā un iekuram grilu. Kam mājās ir malkas plīts, var izmantot to. Kam nav… Varbūt var izlīdzēties ar kamīnu vai gāzes degli, lodlampu.

Vārdu sakot, ņemam lielo sīpolu, ķiploka galviņu un smadzeņu kauliņu un apsvilinām tā pamatīgi atklātā ugunī. Pēc tam pārgriežam uz pusēm ķiploku un sīpolu un visu liekam čuguna katlā. Apsvilinātais kauls un dārzeņi piešķirs sautējumam pikantu uguns garšu.

Pa virsu blīvi sakārtojam gaļu, apsedzam ar vāku un liekam uz pašas mazākās uguns sautēties. Ūdeni klāt nelejam! Uz lēnas uguns sīpols un gaļa atdos diezgan daudz šķidruma. Pietiks, lai divas stundas gaļa mierīgi burbuļotu. Ja tomēr šķidrums iztvaiko pārāk strauji, var izmantot ābolu sulu vai vīnu mērces papildināšanai. Bet ļoti nedaudz, tikai lai nepiedeg. Un viss. Pasniedz karstu ar kartupeļiem vai citām piedevām.

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Jaunums Latvijā. Termokamera Conotech Tracer 35 LRF. Mēra un filmē
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Par medību vadītāju pienākumiem un tiesībām. “Šauj garām!” #93 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
Indulis Burka
Pieredze
Atis Kalniņš: “Paliec tur, kur tu pirmo reizi pieņem lēmumu!”
17. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Mēneša personība Uģis Dronka. “Ja ir vēlme šaut, jābrauc tik uz šautuvi!”
11. septembris, 2021
ME
Medības
Virtuve
Medījuma sadalīšana un vakuumošana. Video bloga #38 epizode
Ekskluzīvi 10. septembris, 2021
ME
Medības
Virtuve
Recepte. Retā delikatese aļņa lūpa
Speciālreportāža 9. septembris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medniekiem pālī, baura taurēm un Medību likumu. “Šauj garām!” #91 epizode
8. septembris, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Otrajās medībās Braslavā satiek lāci. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 6. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Lietuvā policisti pārbiedē alni, kas saplēš stiepļu žogu un iemūk mežā
Speciālreportāža 5. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Alojas novadā novēro lūsi. Aculiecinieka video
Speciālreportāža 3. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Konservbundža un striķis. Uztaisi aļņu mānekli pats
Speciālreportāža 2. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Trofeju meistars Toms Poškus. Video ekstra #23
Speciālreportāža 31. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Trofeju meistara Jāņa Abizāra padomi kuiļa ilkņu apstrādei. Praktiski padomi
Speciālreportāža 26. augusts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Sarkanie punkti, šaušanas kāmasūtra un zaļie mednieki. “Šauj garām!” #89 epizode
25. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Divi lāči atpūšas Vijciema pusē tūristu iecienītā vietā. Aculiecinieku stāsts
Speciālreportāža 23. augusts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Vai ar bisi var šaut lodes, par pirmajiem ragiem un šakāļiem. “Šauj garām!” #88 epizode
Speciālreportāža 18. augusts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Merkel RX Helix Speedster ar piesitienu. Video bloga #35 epizode
17. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Reidā ar Valsts policiju un Valsts meža dienestu. 14.08.2021.
Ekskluzīvi 15. augusts, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Otaņķos nomedī šakāli, sargājot putnkopības saimniecību
Speciālreportāža 11. augusts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Kā notvert malumednieku un par aizliegtajiem rīkiem. “Šauj garām!” #87 epizode
Ekskluzīvi 11. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Talsos notver kašķainu caunu. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 10. augusts, 2021
Indulis Burka
Pieredze
Mēneša personība. Alfrēds Čepānis – kā tika nomedīts milzu lācis
Speciālreportāža 10. augusts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Uzstādīt medību torni nepilnas stundas laikā. Piedāvā Paulhunter.lv. Video bloga #33 epizode
Ekskluzīvi 9. augusts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Gludstobra ieroči pīļu medībām. Piedāvā SIA “Ieroči”
Speciālreportāža 8. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Aculiecinieks. Vilcēni pastaigājas divu metru attālumā no iedarbināta harvestera
Ekskluzīvi 6. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Lāčus, vilkus un lūšus Rīgas reģionā novēro bieži. Aculiecinieku foto un video
Ekskluzīvi 3. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Drošība medībās #3. Ikgadējais mednieku kluba treniņš šaušanā. Vai tam ir nozīme?
Speciālreportāža 3. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Lēdurgas mednieku klubs dodas dzēst meža ugunsgrēku. Video ekstra #22
Ekskluzīvi 2. augusts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Kur vienuviet iegādāties visu nepieciešamo pīļu medībām? Video bloga #31 epizode no Jahipaun
Speciālreportāža 30. jūlijs, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Novājējusi aļņu govs galīgā bezspēkā iet bojā meliorācijas grāvī
Speciālreportāža 29. jūlijs, 2021

Lasītākie