Virtuve

Recepte. Mežacūka, sautēta savā sulā0


Pasniedz karstu.
Pasniedz karstu.
Foto: Kate Šterna

Medībās kā jau medībās – nekad nezini, kā veiksies. Pašās gada beigās medījām kādā draugu kolektīvā. Elegantas un lielas medības.

Kad divi klubi sanāk kopā, parasti izdodas kaut kas ja ne varens, tad jautrs noteikti. Man palaimējās nomedīt briežu govi. Kopumā medībās krita četri rukši un četri dažāda lieluma brieži, kā arī aļņu teļš. Darbs bija līdz vēlam vakaram, aknas garšoja vareni un kompānija bija labu labā. Porcijas arī pēc tam pamatīgas iedalīja. Reti kad no dzinējmedībām pārbrauc mājās ar diviem spaiņiem gaļas, kur karbonādes gabali ir pēdu gari un rukša pusciska pa virsu. Lūk, tieši šis brīnišķīgais mīkstuma gabals man nedeva miera.

Bet ko iesākt ar tādu lielu gaļas gabalu, ja tas nav testēts? Veselu cept īsti negribas. Kad iegādāšos termometru gaļas iekšējās temperatūras mērīšanai, tad varēs eksperimentēt ar cepešiem. Kā zināms, cilvēkam lielākais drauds, ko slēpj termiski nepietiekami apstrādāta mežacūkas gaļa, ir trihineloze. Ja reiz ar to inficējas, izārstēties nevar. Lai trihinellas kāpuri, kas iekapsulējušies muskuļu audos, ietu bojā, gaļai jāsasniedz 70 grādu temperatūra, kurā jāgatavojas vismaz piecpa-dsmit minūtes. Tā kā cepetis ir brangs gaļas gabals, līdz iekšai tas izsilst lēni, un bez termometra nevar pateikt, vai vispār iekšpusē tas uzkarst līdz septiņdesmit grādiem. Tāpēc sautēsim gaļu pa gabaliņiem, nodomāju es. Savā sulā, lai lieks ūdens nepaildzina procesu un nemaitā struktūru. Neesmu šefpavāre, bet laika gaitā esmu nākusi pie secinājuma, ka, cūkgaļu sautējot, nav jālej klāt ūdens un pilnīgi noteikti nav jāliek medus. Tieši par sautēšanu ir runa, nevis par citu pagatavošanas veidu! Ūdens padara gaļu sausāku, bet medus piešķir tādu piegaršu, kas man neliekas simpātiska.

Pagatavošana
Cisku atkaulo. Te iznāk ārā smadzeņu kauliņš, kuru vēl medniekmājā pārcirta, atdalot locītavu. To projām nemetam. Noliekam malā.

Gaļu sagriežam lielos kubiņos. Saliekam lielā bļodā, pievienojam zaļumus, sāli un piparus, samaisām.

Tad cepam pannā ar sviestu uz ātras uguns. Gaļa nav obligāti jāapcep no visām pusēm, bet līdz kārtīgam brūnumam gan. Jau tagad izskatās labi! Vēl drusku, un būtu kā vidēji gatavs steiks, bet nedrīkst. Lai ēstu pusjēlu mežacūkas gaļu, vajag nodot paraugus trihinellas testam, citādi nekādi.

Visu gaļu vienlaikus cept nedrīkst, jo tad tā sulojas un necepas. Manā 28 cm pannā iet septiņi astoņi gaļas gabaliņi. Tie nedrīkst saskarties. Vāku arī nedrīkst likt virsū. Kad gaļa apcepta, atliekam to bļodā un maliņā.

Ejam pagalmā un iekuram grilu. Kam mājās ir malkas plīts, var izmantot to. Kam nav… Varbūt var izlīdzēties ar kamīnu vai gāzes degli, lodlampu.

Vārdu sakot, ņemam lielo sīpolu, ķiploka galviņu un smadzeņu kauliņu un apsvilinām tā pamatīgi atklātā ugunī. Pēc tam pārgriežam uz pusēm ķiploku un sīpolu un visu liekam čuguna katlā. Apsvilinātais kauls un dārzeņi piešķirs sautējumam pikantu uguns garšu.

Saistītie raksti

Pa virsu blīvi sakārtojam gaļu, apsedzam ar vāku un liekam uz pašas mazākās uguns sautēties. Ūdeni klāt nelejam! Uz lēnas uguns sīpols un gaļa atdos diezgan daudz šķidruma. Pietiks, lai divas stundas gaļa mierīgi burbuļotu. Ja tomēr šķidrums iztvaiko pārāk strauji, var izmantot ābolu sulu vai vīnu mērces papildināšanai. Bet ļoti nedaudz, tikai lai nepiedeg. Un viss. Pasniedz karstu ar kartupeļiem vai citām piedevām.

Vairāk par medījuma gaļu lasi pielikumā Medījuma gaļa

Recepte. Mārtiņa Čakša Māmiņdienas mežacūkas plovs kazanā

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Ar alni auzās, jo alnis pie visa vainīgs – skaits turpinās samazināties. “Šauj garām!” #301 epizode
Ekskluzīvi 6 stundas
ME
Medības
Pieredze
Staltbriežu populācijas izkopšanas pamati, to kritēriji. Praktiskais seminārs #59
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
Gorzījumi Ieroču aprites likumā! Medniekam tikai divus ieročus? “Šauj garām” dalībniekiem #46
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kādu aprīkojumu, ierīces iegādāties un kā kļūt par labu mednieku. Padomi jaunajiem medniekiem #7
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
0% tērauda, 0 % svina, 0% plastmasas un 0 % prieka. “Šauj garām” #300 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Lai suns drošībā un pats visu redzi! Tracker izsekošanas sistēmas un lietotnes tests
Ekskluzīvi 8. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Kad stāvi pie nomedīta staltbrieža, kā noteikt tā vecumu? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 6. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad sasprūst patronas, bet pīles aizlido! Atklāšanas piedzīvojums
Ekskluzīvi 4. septembris, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Zirnekli no stobra vislabāk izdzīt šautuvē! Ciemos Jasmīnu šautuvē!
Ekskluzīvi 3. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad kaut ko tādu savam ienaidniekam nenovēli – 10 km pa pēdu.”Šauj garām!” #299 epizode
Ekskluzīvi 3. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Aizkustinošs stāsts. Kad suns pazūd – mednieku kopiena gatava steigties palīgā
Ekskluzīvi 2. septembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad suņi dzenā stirnas, steikam piebērts pulverītis un sirdī rūgtums. Video bloga #96 epizode
Ekskluzīvi 29. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ko spēj Pard Night Stalker 4K MINI? Lēts, kompakts, kronšteini dāvanā
Ekskluzīvi 28. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Miroņu čamdīšana jeb mednieki paši vainīgi, ka medības aizliedz. “Šauj garām!” #298 epizode
Ekskluzīvi 27. augusts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību! 20. augustā sākas ūdensputnu medību sezona
Ekskluzīvi 18. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mednieka soma. “Lapsu lodes” un pulvera deva
Ekskluzīvi 15. augusts, 2025
Linda Dombrovska
Pieredze
VIDEO! Tev nerēgojas, tās ir dzeloņcūkas Latvijā, kā arī baltie aļņi. Meža ziņas #13
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad odu atbaidītājs cīnās par dzīvību. Kā pasargāt sevi no asinsūcējiem
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kuš, kuilis nāk! Kāpēc mežacūkām patīk lietus. “Šauj garām!” #296 epizode
Ekskluzīvi 13. augusts, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Vēro ilgāk, mēri tālāk un lieto ērtāk – Pulsar Oryx LRF XG35 tests dabā
Ekskluzīvi 11. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Latgaļu īpatnības ar ātrajiem un divām ugunsdzēsēju mašīnām. “Šauj garām!” #295 epizode
Ekskluzīvi 6. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Depresīvākās sezonas medības – bez aptveres un negaisā metāla tornī. Video bloga #95 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Lāčāda pie sienas, un atkal grib aizliegt medības! “Šauj garām!” #294 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Ja savaino suni, nonāc uz pannas. Mežoņcūka Kaltenes gaumē. No dabas līdz galdam #20
Ekskluzīvi 28. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 24. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 23. jūlijs, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025

Lasītākie