Virtuve

Stirnas kājas. Gulašzupa vai aukstā gaļa?0


Stirnas aukstā gaļa
Stirnas aukstā gaļa
Foto: Linda Dombrovska

Man personīgi vislabāk patīk lieli gabali visur – gan runājot par gaļu, gan par salātiem. Ar kaut ko smalki sakapātu man vienmēr ir nelāgas asociācijas, iespējams, atmiņas no bērnudārza laikiem, kad vajadzēja ēst visu, ko piedāvāja, citādi nelaida spēlēties. Šā iemesla dēļ vēl šodien nespēju paskatīties uz skābu kāpostu zupu. Ideja par auksto gaļu uzradās pavisam nejauši. Uzliku vārīties lielā katlā suņiem zupu no kauliem un… aizmirsu. Pēc astoņām stundām attapos un bailīgi devos skatīties, kas tur būs sanācis. Puse katla bija izvārījusies, bet buljons bija tāds pavisam biezs, izskatījās labi. Kad buljonu kopā ar gaļu ieliku ledusskapī, nākamajā dienā suņu ēdiens bija griežams ar nazi. Aptaujājos kolēģiem, kā viņi vāra auksto gaļu. Citi liek klāt želatīnu, citi gaļu maļ, es izdomāju savu interpretāciju. Agrāk mana mamma arī vārīja auksto gaļu, bet es nekad īsti nebiju tās fane, tādēļ iedomājos savu ideālo galertu un ķēros klāt.

Tieši sanāca nomedīt stirnāzīti, tādēļ paņēmu visus četrus apakšstilbus, iegurni, sacirtu mazākos gabaliņos un liku vārīties. Bez garšvielām. Beigās sapratu, ka tomēr vajadzēja kaulus zāģēt, nevis cirst, jo vēlāk ēdot, pat par spīti tam, ka buljonu izkāsu, gadījās mazas kaulu druskas. Uz vidēji lēnas uguns vārīju apmēram sešas stundas. Protams, jo lielāks katls, jo ilgāk jāvāra. Principā par ilgu laikam savārīt nevar. Rezultātam jābūt tādam, ka ņem no katla kaulu un gaļa pati krīt nost. Noloba gaļu no kauliem. Var to samalt, bet, kā teicu, mani labāk uzrunā lieli gabali. Protams, lobīšanas procesā visgaršīgākie ir locītavu labi savārītie skrimšļi. Tā ir tāda bērnības garša. Šoreiz pat suņi palika bešā. Kad gaļa nolobīta, buljonu izkāš – es to darīju ar sietiņa un marles palīdzību. Marli salocīju vairākās kārtās. Sietiņā palika pārsteidzoši daudz kaulu šķembu. Tad buljonu lej katlā, liek vārīties, pieliek gaļu un garšvielas un vāra. Garšvielas savācu visādas, arī čili maisījumu, kas, šķiet, deva to sarkano krāsu. Var pielikt arī burkānus, bet desmitos vakarā sapratu, ka burkānu mājās nav. Kad uz lēnas uguns viss kādu stundu bija vārījies, pagaršoju un sapratu, ka mazliet pārsālīts. Cerēju uz to, ka gaļa bija vispār bez garšvielām un beigās tas viss kaut kā līdzsvarosies. Pašās beigās, kad jau uguns izslēgta, pieliku sagrieztu ķiploku, tad tas ir mazliet kraukšķīgs. Tiem, kam tas īsti nepatīk, var likt to agrāk.

Tad ielēju visu zupu speciālā stikla traukā. Želatīnu nepieliku. Vienkārši tādēļ, ka mājās bija tikai saldais želatīns ar zemeņu garšu, un tas mani kaut kā neuzrunāja. Mamma mācīja, ka karstu ēdienu ledusskapī likt nedrīkst, bet, tā kā bija jau vēls un nevarēju sagaidīt,vai sanākusi aukstā gaļa vai gulašzupa, ieliku to ledusskapī. No rīta ar bailēm vēru vaļā ledusskapi. Kas tur būs sanācis? Gulašzupa tā saželējusi, ka tai pat trūka tipiskās galerta tirināšanās. Bija laiks nogaršot. Pirmajā mirklī šķita, ka varbūt mazliet par sāļu, tā mana pārcentība, bet beigās kopā ar mārrutkiem un salātiem izrādījās pat ļoti labi! Tagad ir vēl viena ideja, ko darīt ar tām medījuma daļām, kas jebkurā citā veidā būtu ļoti cietas vai neizteiksmīgas.

Padomi

– Kaulus labāk necirst, bet sazāģēt, citādi galertā būs daudz kaulu krikumu
– Buljonu noteikti vajadzētu izkāst caur sietiņu un marli

Stirnas aukstā gaļa

Labākā skaņa pasaulē – kad cepjas gaļa

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Ādu dīrāšanas pornogrāfija, kā nodot ieroci citam un lauku sargāšana. “Šauj garām!” #140 epizode
Ekskluzīvi 7 stundas
ME
Medības
Pieredze
Domāju, ka kuilis, bet paskatos – lācis. Cēsu puse, Stalbes pagasts. Aculiecinieka video
Speciālreportāža 7 stundas
Kate Šterna
Aprīkojums
VIDEO. Ekstremāli vienkāršais un kvalitatīvais KAHLES Helia TI 35
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Dubļi, sūdi, asinis! Par pīlēm saruna ar Andri Stīpnieku “Šauj garām!” #139 epizode!
Ekskluzīvi Nedēļa
Oskars Treilihs
Pieredze
FOTO un VIDEO. Noskaidrotas labākās staltbriežu piebaurotāju balsis
Ekskluzīvi 8. augusts, 2022
ME
Medības
Pieredze
Huntloc plusi un mīnusi. Kā vienmēr kontrolēt, kur atrodas suns?
Ekskluzīvi 8. augusts, 2022
ME
Medības
Pieredze
Cīņa ar Āfrikas cūku mēri turpinās arī Ventspils novadā. Par beigtu atrastu mežacūku ziņo 29394696
Ekskluzīvi 5. augusts, 2022
ME
Medības
Klausies!
Vilku postījumi? Kā pasargāt saimniecību – problēmas un risinājumi. “Šauj garām!” diskutē
Ekskluzīvi 29. jūlijs, 2022
ME
Medības
Klausies!
Kā tiek izlietota mednieku nauda? Šauj garām #138 epizode
Ekskluzīvi 3. augusts, 2022
ME
Medības
Aprīkojums
Zābaku tests: Chiruca Alaska, Han Wag Banks un Härkila Wildwood. Video bloga #54 epizode
Ekskluzīvi 1. augusts, 2022
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Strādā vai nestrādā mežacūku taure Nordik Boar? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 28. jūlijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Ziņo par atrastu nobeigušos mežacūku un saņem samaksu
Ekskluzīvi 4. decembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Vai ieroci var dot citam, copes trofejas un svina izmantošanas aizliegums. Šauj garām # 137 epizode
Ekskluzīvi 27. jūlijs, 2022
Kate Šterna
Pieredze
“Kaut kādi dzīvnieki iebrūk manā pagalmā!” Aculiecinieka video!
Ekskluzīvi 26. jūlijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Tiešraide dalībniekiem #22. Par to kā uzasināt nazi, ja nav asināmā
Ekskluzīvi 25. jūlijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Nepieļauj šo kļūmi, kad būvē medību torni! Mežacūku medības
Speciālreportāža 24. jūlijs, 2022
Kate Šterna
Virtuve
Stirnas karbonāde uz grila! Vienkārša un ātra recepte
Ekskluzīvi 23. jūlijs, 2022
ME
Medības
Klausies!
Kur neglabāt ieročus, vilku sadalīšana reizinātājos un gaļas glabāšanu. “Šauj garām!” # 136 epizode
Ekskluzīvi 20. jūlijs, 2022
Indulis Burka
Pieredze
Nofilmē kā lūsis “spēlējas” ar kazlēnu. Kā jau kaķis ar peli
Ekskluzīvi 18. jūlijs, 2022
Indulis Burka
Pieredze
Kāpēc ar stobru zīmēt ķiņķēziņus? Stāsta mēneša personība Kristaps Didže. Praktiski padomi šaušanā
Intervija 17. jūlijs, 2022
ME
Medības
Klausies!
Vilku medības visu gadu, kā arī trakie piedzīvojumi mežacūku medībās. “Šauj garām!” # 135 epizode
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2022
ME
Medības
Klausies!
Par trofeju piesavināšanos, trihinellām konservos un fermentizāciju. “Šauj garām!” # 134 epizode
Ekskluzīvi 6. jūlijs, 2022
Linda Dombrovska
Pieredze
Vai stirnāži jau nāk uz svilpi? Reportāža no torņa
Speciālreportāža 5. jūlijs, 2022
ME
Medības
Aprīkojums
Praktisks padoms. Kas notiek, ja nekopj gludstbora ieroča maināmos čokus?
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Nikna aļņu govs ar teļiem šķērso ezeru! Aicinām tādās situācijās dzīvniekiem netuvoties
Speciālreportāža 3. jūlijs, 2022
Kate Šterna
Pieredze
Kur tieši jāurbj caurums nomedītās trofejas galvaskausā, lai to piestiprinātu pie dēlīša?
Speciālreportāža 3. jūlijs, 2022
Indulis Burka
Pieredze
Iekurt ugunskuru mežā? Medniekam ir par vienu iespēju vairāk!
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2022
Emīlija Mariševa
Pieredze
Pasākums, kurā laimēt Benelli Lupo – Purnavu muižas kauss
Speciālreportāža 1. jūlijs, 2022
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas ir mednieka somā? Pirmie iespaidi par Kahles un Swarovski tM35
Speciālreportāža 30. jūnijs, 2022
ME
Medības
Pieredze
Lācis emigrants palicis Baltijā. Žogu izbūve uz valstu robežām maina dzīvnieku migrācijas paradumus
Speciālreportāža 30. jūnijs, 2022

Lasītākie