Virtuve

Recepte. Zaļā aļņa mēle0

Foto: Kate Šterna

Jūs jautāsiet, kas tas par zaļo alni? Tie taču visi ir zaļie, jo par 98% pārtiek no zaļbarības. Nē, te ir tas pats stāsts, kā ar stirnu vai briedi, kam trāpīts ne tur.
Šo aļņa mēli man atdeva kāds mednieks. Es neatteicos, bet tikai tad, kad sāku to vārīt, sapratu, ka tas var kļūt par izaicinājumu. Parādījās specifiskā smarža, un es atcerējos tā vakara notikumus, kad šis alnis tika nomedīts. Neiedziļinoties detaļās, teikšu, ka zaļais nebija visur, bet tikai alnim barības vadā un arī mutē.
Taču vai mēle ir sabojāta neatgriezeniski? Nolēmu to izvārīt līdz gatavībai, notīrīt un mēģināt pagatavot.

Sastāvdaļas

Aļņa mēle (vārīta)
1 sīpols
3–4 ķiploka daiviņas
2 mazi vai viens vidējs burkāns
Galvenā sastāvdaļa – vītināta cūkgaļa, proti, hamons (jamon) vai prošuto (prosciutto)
Mērces: 1 tējk. fish souce, 1 tējk. Vusteršīras un 2 ēdamk. terijaki
Garšvielas: 1/2 tējk. jūras sāls, melnie pipari, majorāns, muskatrieksts (uz naža gala)

Pagatavošana

Kā jau minēts, sākumā mēle jāizvāra un jānotīra. To ir samērā viegli izdarīt, kad tā ir atdzisusi. Kāds kolēģis ieteica to balto virskārtu pamēģināt noņemt ar blanšēšanas metodi. Līdzīgi, kā tas tiek darīts ar bebra asti. Taču pagaidām nav sanācis pamēģināt. Noteikti nākamreiz patestēšu šo paņēmienu.
Tātad mēle notīrīta. Sagriežam to piecus līdz septiņus milimetrus biezās šķēlēs un apcepam sviestā.

Foto: Kate Šterna
Saistītie raksti


Kad gabaliņi šur tur jau sāk apbrūnināties, pannā liekam plānās standziņās sagrieztu vītināto cūkgaļu, ripiņās sarieztus sīpolus un ķiplokus. Uz piecām minūtēm uzliekam vāku, lai viss nedaudz sasulojas. Pēc tam vāku atkal noņemam un ļaujam sīpoliem apcepties, procesā pievienojot mērces, garšvielas un sāli.
Galvenais noslēpums, kas ļauj zaļo smaciņu pārvērst no defekta par efektu, ir fish sauce un vītinātās cūkgaļas garšu un smaržu kombinācija. Kopā tās piešķir ēdienam ļoti pikantu garšu un labi iet kopā ar dabisko marinādi. Protams, var izlīdzēties ar citām garšvielām, piemēram, kariju, kas lielā daudzumā varētu apslāpēt zaļo, bet man variants ar aromātisku vītināto gaļu šķita daudz garšīgāks.

Retā delikatese aļņa lūpa. Recepte

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Nekad nesēdi uz vecmāmiņas zārka, kā arī par nāves briesmām! “Šauj garām” #241 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā ātri izvēdināt stirnāzi lauku apstākļos – 1.daļa. Praktiskais seminārs #41
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Skaties līdz galam! Maģiskā svilpīte jeb kā kontrolēt suni ar svilpienu komandām?
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Māris Ūselis: Problēma ir samilzusi, bet tagad vismaz ir redzamas sadarbības iespējas un risinājumi
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Ērces un parazīti – sunim var būt nāvējoši! Sarunas par suņiem #17
Ekskluzīvi 18. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku medības postījumu vietās – vasaras piedzīvojums. Mednieka dienasgrāmata #31
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja biedrs taujā pēc statūtiem, tas nav jāizslēdz no kluba! “Šauj garām!” #240 epizode
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Virtuve
Trīs labas lietas! Dinozaura steiks, šašliks un trihinelizēta mežacūka! No dabas līdz galdam #7
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienkāršākais no stirnāžu mānekļiem – Buttolo. Lietošanas pamācība un padomi
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sezonas atklāšana – kā to visu uz torni aiznest? Mednieka dienasgrāmata #30
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas tas ir un ko tas ēd? Multispektrālais binoklis HIKMICRO HABROK HQ35LN
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medībās ar Jāni Pūteli – āzītis, ruksītis un basas kājas! Mednieka dienasgrāmata #29
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Laukos visi normāli džeki ir mednieki – Jānis Misiņš. “Šauj garām!” #239 epizode
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suns. Kā mācīt sunim iet asinspēdu? Praktiskais seminārs #40
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lapsa apbērnojusies mājas pagalmā! Ko darīt? Aculiecinieka video
7. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācieties, no štoka nebūs, bet vajadzētu nolaizīt bulli! Mums 5 miljoni skatījumu!
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Satriecoši labs attēls ar 640 pikseļu matricu
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Mazs un kompakts – ThermTec Vidar 335
Ekskluzīvi 1. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai drīkst izmantot šaujamieroci pašaizsardzībai! “Šauj garām!” dalībniekiem #44
Ekskluzīvi 28. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai puskilometrā var izpētīt ragus? Pulsar Telos monokļu salīdzinājums un lietošanas pieredze
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Pļauka lācim, savilcēju loterija, gads klusinātāja iegādei. Jānis Pūtelis “Šauj garām!” #237 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 22. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 21. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024

Lasītākie