Virtuve

Recepte. Zaķis ar rumu un sēnēm0


Gatavs! Labu apetīti
Gatavs! Labu apetīti
Foto: Kate Šterna

Zaķa gaļa ir patiesi garšīga, un to var droši dēvēt par delikatesi. Protams, ir jāmāk pareizi nomedīt, pareizi nogatavināt, bet tikpat svarīgi ir to labi pagatavot. Interneta ārēs ir daudz recepšu, bet, ņemot vērā to, ka zaķi var būt bīstamu slimību pārnēsātāji, steikus vai tartarus no šīs gaļas taisīt nevajadzētu. Līdz ar to atliek izvēlēties kādu no receptēm, kas ietver sautēšanu. Bet pie velna ar visām receptēm! Var taču improvizēt.

Zaķa gaļa
Foto: Kate Šterna

Būs vajadzīga labi nogatavināta zaķa gaļa, pērnās saldētās sēnes, sīpoli, burkāni, ķiploki, saldais krējums, labs rums, garšvielas un aromātam saujiņa seleriju kātu.
Zaķis 600–700 g. Divas ciskas, viena lāpstiņa, abas karbonādes. Viss jāatkaulo. Nu, izņemot ķepu apakšdaļu, tā dēvētos cimboļus. Tur nav ko atkaulot, bet gaļiņa garšīga un maiga.
Gaļu sagriež apmēram piecus centimetrus lielos gabaliņos. Zaķi cep lielā sviesta daudzumā, līdz tas kārtīgi no visām pusēm apcepies. 2 lieli burkāni, 3–4 sīpoli, 5–6 ķiploku daivas. Visu sagriež palielos gabalos, ķiplokus – šķēlēs. Dārzeņus cep sviestā ar nelielu olīveļļas piešprici, kamēr tie nedaudz apbrūninās. Pievieno 50–75 gramus laba ruma. Šoreiz tas ir tumšais Karību rums Colonist.

Pievieno rumu
Foto: Kate Šterna

Un nedaudz brūnā cukura. Pēc tam dārzeņus pasautē minūtes desmit, ļaujot alkoholam un pārējam šķidrumam iztvaikot, bet dārzeņiem nedaudz karamelizēties. Pievieno 200 g atkausētu apšubeku no pērnās ražas un arī 50–100 g seleriju kātu. Klāt jālej apmēram 200 g saldā krējuma, jāpievieno tējkarote sāls, malti melnie pipari, majorāns, rozmarīns, nedaudz karija un muskatrieksts uz naža gala. Visu izmaisa un sautē cepeškrāsnī 170 grādos divas stundas.

Raimonds Zommers: “Meža gaļa ir labākais, kas pieejams tirgū”

Jaunais žurnāla Medības numurs jau ir klāt!

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Jaunaudžu kopēji Limbažu pusē uziet midzeni ar lācēniem! Aculiecinieka video
Speciālreportāža 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Medību demonizācija, svina aizliegumu un medību izstāde Dortmundē. “Šauj garām!” #164 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā sacirst medījumu. Praktiskais seminārs #25
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kuilis, suns un dzelzs zirgs! Mednieka dienasgrāmata #18
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Par izsolītām medību platībām, barotavu aizvākšanu un lauztiem līgumiem. “Šauj garām!” #163 epizode
Ekskluzīvi 25. janvāris, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
Ar binokli nomēra objektu 3000 m attālumā? Izrādās, ka var!
19. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
30-06 kalibrs opīšiem, 6,5×55 – pilsētas švītiņiem. “Šauj garām!” #162 epizode
Ekskluzīvi 18. janvāris, 2023
Sintija Dozberga
Pieredze
Kārlis Dadeiks: “Man nav lielākas cieņas pret mednieku pat ar trīsdesmit gadu stāžu, kad, atbraucot uz šautuvi, viņš palūdz, lai pamāca šaut!”
Ekskluzīvi 16. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kura munīcija aptur labāk, karabīnes izvēles kritēriji. “Šauj garām!” #161 epozide
Ekskluzīvi 11. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Būtiskākās kļūdas un padomi. Kā pareizi ierīkot mākslīgās pīļu ligzdas
Ekskluzīvi 10. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Medījuma pirmapstrāde – izvēdināšana soli pa solim. Praktisks padoms. UZMANĪBU REĀLI MEDĪBU SKATI
Ekskluzīvi 10. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Praktiskais seminārs #2. Caunu ķeršana ar lamatām – ieteikumi un kļūdas
Ekskluzīvi 17. februāris, 2022
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
VIDEO! Nomaini tēmēkli ātri un ērti! Dentler sistēmas priekšrocības
Ekskluzīvi 7. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” diskutē! Sabiedrība nekad neuzzinās, kas notika medībās ar ģenerāli
Ekskluzīvi 6. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” tiešraide dalībniekiem #29. Par medībām barotavā, uzliku plusi un mīnusi
Ekskluzīvi 4. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Lācim pa degunu, neklejojošie aļņi un pirmā palīdzība! “Šauj garām!” #160 epizode
Ekskluzīvi 4. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Būvējam koka trepi kopā ar Jāni Pūteli. Praktiskais seminārs #23
Ekskluzīvi 2. janvāris, 2023
Sintija Dozberga
Virtuve
Garšīgākā medījuma aknu pastēte, ko būsi ēdis! Recepte
Ekskluzīvi 30. decembris, 2022
LL
Lielais Loms
Cope
Urbji, makšķeres un mānekļi – zemledus makšķerēšanas teorija un prakse
Ekskluzīvi 28. decembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Par nozagtiem aļņiem, pelēko zonu un lodēm, kas lido kā meteorīti! “Šauj garām!” #159 epizode
Ekskluzīvi 28. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Mazkalibra ieroču nozīme treniņos. Praktiskais seminārs #22
Ekskluzīvi 28. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Mistika. Kas nojaucis bebru dambi – interesants novērojums
Ekskluzīvi 27. decembris, 2022
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Seeland Climate – visām dzīves situācijām
Ekskluzīvi 27. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Medījamie dzīvnieki. Kā barā atpazīt kuilīti – divi kritēriji
Ekskluzīvi 8. maijs, 2022
LL
Lielais Loms
Cope
VIDEO! Vēdzeles iesācējiem, mānekļi lielām līdakām. Iesaka SIA Ieroči
25. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Kā lietot stobra tīrīšanas pastas? Praktiskais seminārs #21
Ekskluzīvi 21. decembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Saruna ar Kasparu Dukaļski – par aļņiem, ģimeni un piedzīvojumiem. “Šauj garām!” #158 epizode
Ekskluzīvi 21. decembris, 2022
LL
Lielais Loms
Cope
Ziemas copes noslēpumi. Sarunas laivā #5
Ekskluzīvi 20. decembris, 2022
ME
Medības
Aprīkojums
Skaties, kāda ir žurnāla Medības abonēšanas loterijas karabīne! CZ 600 Lux
Ekskluzīvi 20. decembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Kā atšķirt vilka pēdu no suņa pēdas? Trīs svarīgi kritēriji
Ekskluzīvi 17. jūnijs, 2022

Lasītākie