Pieredze

No arhīva. Brieža trofeja, jeb kā es pati savu pirmo briedi apstrādāju0

Foto: Kate Šterna

Tas bija mans pirmais un pagaidām vienīgais staltbriežu bullis, ko Diāna dāvāja pirmajā medību sezonā. Toreiz nolēmu to apstrādāt pati. Lūk, kas no tā sanāca!

Pirmie brieža buļļa ragi ir kas īpašs. Pat ja ir tikai desmit žuburi, no kuriem viens nolauzts šī gada riesta kaujās. Dienvidkurzemē Otaņķu pusē nomedītais briedis bija apmēram astoņus gadus vecs. Viena raga galotne savērpusies uz āru. Tas varētu kalpot kā apstiprinājums teorijai par ievainojumu un slimību ietekmi uz ragu kvalitāti.

Tajā pusē briedim bija strutaina infekcija. Izskatījās, ka to izraisījis vecs ievainojums. Visa labā krūškurvja puse bija metama ārā. Mežā, vēdinot bulli, īpaši iekšas nepētījām. Mājās pārrodoties, apskatīju subproduktus. Plaušās abscesi un kustoņi – apaļtārpi.

Nieru limfātiskais mezgls sievietes dūres lielumā. Pēc struktūras un krāsas normāls, tikai ļoti liels. Pazīstamais veterinārārsts apstiprināja, ka limfmezgls palielināts, jo organisms cīnījies ar infekciju. Ievēroju arī, ka zaķīšiem bija neraksturīgi mīksta un irdena struktūra.

Kopumā briedis bija vēl diezgan dūšīgs un muskuļu masa pietiekama, arī tauciņi šur tur, bet, domāju, tas tika nomedīts tieši laikā, ja ne par vēlu. Par vēlu tādā ziņā, ka viņš riesta karjeras laikā jau paspējis savus spīļragu gēnus nodot tālākām paaudzēm. Bet ragi viņam bija gari un resni. Skaista trofeja un, kā teica mūsu kolektīva vadītājs Uldis, pārāk labi mednieka pirmajai ragu trofejai!

No vienas puses, tādi būtu jādod meistaram, bet, no otras puses, kad vēl tie būs gatavi! Pacietības tādās lietās nav!

Iepriekš man bija pieredze tikai ar bebra, lapsas un stirnas galvaskausa vārīšanu. Tas nav viens un tas pats, bet, ja rokas cilvēkam aug pareizajā vietā, tad var mēģināt tikt galā ar brieža galvu saviem spēkiem! Turklāt tā ir īpaša bauda pašam uztaisīt savu trofeju.

Staltbrieža trofejas sagatavošana

Pats process

Spīta un principa pēc nemeklēju informāciju internetā, bet centos atcerēties visu, ko jebkad esmu lasījusi par trofeju apstrādi. Garāžā sameklēju lielo vešas katlu – emaljētu, aptuveni 40 litrus ietilpīgu. Nedaudz atdauzīta emalja iekšpusē, bet cauri vēl nespīd, tātad derēs! Uzstutēju uz plīts, ievietoju galvu tā, lai ragi ir abpus nosūcējam un ar drebošu sirdi lēju ūdeni. Par laimi, plīts izturēja.

Vārīju brieža galvu par ilgu, tā pēcāk man teica kāds pieredzējis meistars. Vajagot vien pāris stundas, bet es atstāju no divpadsmitiem naktī līdz kādiem septiņiem rītā. Bet nav ļaunuma bez labuma – tauki izvārījās un kauls bija diezgan sauss. Kāda ir pārvārīta galvaskausa pazīme? Ja zobi grab. Tomēr, ja tā gadās, arī nekas, jo tos pēcāk var ielīmēt un nostiprināt. Kārtīgi novārītu galvu vieglāk notīrīt ar rokām. Ne jau visiem mājās ir karčers. Tomēr tik ilgi noteikti nevajag vārīt. Tas bija patiešām par daudz.

Protams, pirms vārīšanas visus labumus izgriezu un uztaisīju auksto gaļu. Ar mēlīti! No rīta izņēmu ragu rotu ārā, notīrīju miesas paliekas suņiem bļodās. Sanāca savi trīs kilogrami ēdamā. Un, re, galvaskauss ir novārīts. Nolēju ūdeni, izņēmu galvu, nocēlu no plīts katlu un novietoju visu vannas istabā. Lai drusku pamirkst, kamēr es sagādāju pārskābi.

Tā kā man izdevās dabūt 30% ūdeņraža pārskābes koncentrātu ne pārāk lielā daudzumā, nolēmu izmantot kādreiz kādā krievu forumā lasīto padomu – sākumā galvaskausu aptin ar marles saiti vienā slānī. Briedis ir liels dzīvnieks, tādēļ ņēmu 15 centimetrus platu saiti.

Tad saliek vati. Lai taupītu šķidrumu, vate virspusē jāliek pēc iespējas plānāk, bet tā, lai cauri nespīd. Es nošāvu graizi un izmantoju pārāk biezu slāni, tāpēc palika tādas vietas, kur tā pietiekami labi nepiekļāvās, un nācās nākamajā dienā nedaudz vēl mitrināt. Tomēr tas nemaina lietas būtību. Acu dobumos un citās redzamās vietās arī vajag iepildīt vati, kuru pēcāk samitrina ar balinošo šķidrumu.

Tad vajag kā bērnībā ar naglu izdedzināt caurumu pudeles vāciņā. Caurumu nevajag taisīt pārāk lielu, lai šķidrums nelīst pārāk ātri. Būs lēnāk, bet pamatīgāk. Iepildiet 100 gramus pārskābes koncentrāta un 200 gramus ūdens. Šķidruma var būt vairāk, bet, ja ievērosiet attiecību 1:2, izveidosies 10% pārskābe, kas ir pilnīgi pietiekami, lai smuki izbalinātu kaulu.

Šādi izskatījās mans līdz galam satītais brieža galvaskauss. Viens slānis marles, tad vate un pa virsu vēl marle.

Pēc tam noteikti jānoliek trofeja dabiskā pozīcijā, jāievieto pietiekami lielā maisā un jāsāk mitrināt polsterējumu. Tas noteikti ir jādara gumijas cimdos. Protams, ir varoņi, kuriem arī trīsdesmitprocentīga pārskābe nekaitē, bet parastajiem mirstīgiem tā saēd ādu. Ja vēl kaut kur rokās ir kāds pušums, sajūtas nebūs no patīkamajām. Viens piliens atšķaidītās pārskābes radīs sākumā kņudoņu, bet pēc tam kodīgas sāpes. Āda kļūs sniegbalta… Bet ar laiku tā atjaunosies. Galvaskauss noteikti ir jātur vertikāli, lai ķīmija nesabojātu ragu krāsu. Žokļi paliek maisā.

Saistītie raksti

Polietilēna maiss jāsasien pēc iespējas ciešāk, lai pa nakti izgarotu mazāk šķidruma. Kaulu atstāj uz 8 – 10 stundām, un pa to laiku viss šķidrums uzsūcas, bet vatē paliek tikai nedaudz mitruma. Īsti pat nav ko izspiest. Ragi jānostiprina, lai negāžas. Es ar to pašu marles saiti piesēju pie dvieļu pakaramā.

Galvaskausu nedaudz iegremdē trīs centimetrus biezā ozolkoka dēlī un piestiprina ar divām koka skrūvēm. Tās ieskrūvētas galvaskausa pamatnē vertikāli viena zem otras.

Tagad trofeja atrodas savā goda vietā, darba kabinetā, pie sienas.

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #11 epizode. Medību apģērba ūdens tests
Ekskluzīvi 2 stundas
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” #48 epizode. Par vilku medībām
2 dienas
Kate Šterna
Virtuve
VIDEO RECEPTE: pildītas pankūkas ar brieža plaušām
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Binokļu tests – Swarovski, GPO un Bresser. Video bloga #10 epizode
Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Par rācijām un komunikāciju medībās. “Šauj garām” #47 epizode
Ekskluzīvi 21. oktobris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Winchester Strata – abonēšanas loterijas balva
16. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par gaļas nodošanu, publiskām ūdenstilpēm, suņu GPS un apakšveļu. “Šauj garām!” #46 epizode
14. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par dzinējmedībām un ētisku šāvienu. “Šauj garām!” #45 epizode
7. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” #44 epizode. Apēdi lenteni? Kas notiks? Parazīti medījuma gaļā
30. septembris, 2020
Linda Dombrovska
Pieredze
Bauris 2020. Nāvējošās riesta cīņas
Speciālreportāža 25. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par zosu medībām. “Šauj garām!” #43 epizode
23. septembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Eksperiments: svins pret tēraudu. Video bloga #9 epizode
21. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par to, vai šaušanas treniņi palīdz medībās. “Šauj garām!” #42 epizode
16. septembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Par patronu lādēšanu un munīciju. “Šauj garām!” #41 epizode
9. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Staltbriežu balsis riestā: padomi un metodes. “Šauj garām!” #6 extra
Ekskluzīvi 4. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par to, kādēļ esam mednieki. “Šauj garām!” #40 epizode
2. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Aļņu medības riestā: padomi un metodes. “Šauj garām!” extra #5
Ekskluzīvi 28. augusts, 2020
Indulis Burka
Pieredze
Anri Anaņina padomi. Kā piepēkšķēt pīles
Speciālreportāža 27. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par staltbriežu selekciju un trofejām. “Šauj garām!” #39 epizode
Ekskluzīvi 26. augusts, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Ekstra #4. “Šauj garām!” komanda dodas medībās ar Zeiss, Swarovski un GPO
Ekskluzīvi 21. augusts, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Par ieroču tīrīšanu, tīrīšanas līdzekļiem. “Šauj garām!” 38. epizode 1
19. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Medības un naida runa. “Šauj garām!” #37 epizode
16. augusts, 2020
ME
Medības
Virtuve
Video bloga #8 epizode. Medību recepte: Bebra aknas dārzeņu marinādē
Ekskluzīvi 16. augusts, 2020
ME
Medības
Pieredze
Dari pats! Sālītava bebru ādām!
10. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Klausies un skaties! Par pīlēm un to medībām. “Šauj garām!” 36. epizode
5. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par dzīvnieku piebarošanu un pievilināšanu. “Šauj garām!” podkāsta 35. epizode.
29. jūlijs, 2020
ME
Medības
Pieredze
Lūši, Valsts kontrole un mednieku intereses. Saruna ar Haraldu Barviku. “Šauj garām!” podkāsta 34. epizode
22. jūlijs, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Klausies! Kvadricikli, vinčas un dzelzs zirgi – ar ko izvilkt alni no meža. “Šauj garām!” podkāsta 33. epizode
15. jūlijs, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Skaties un klausies! Gludstobra munīcija. Skrotis, renkuļi, lodes. Podkāsta “Šauj garām!” 32. epizode
8. jūlijs, 2020
ME
Medības
Klausies!
Klausies un skaties! Jauni sodi, jauna kārtība. Medību likums. “Šauj garām!” 31. epizode.
1. jūlijs, 2020

Lasītākie