Virtuve

Mednieks praktiskais. Testējam sausos ēdienus0


Rīsi ar cūkgaļu – gatavs.
Rīsi ar cūkgaļu – gatavs.
Foto: Linda Dombrovska

Kādēļ gan medniekam būtu vajadzīga paciņa ar sauso ēdienu, ja viņam ir pieejamas medījumu desas, žāvēta gaļa, bebru astes un citi gardumi? Tas bija jautājums, uz kuru meklēju atbildes tad, kad aktīvā dzīvesveida veikals Outdoortactics.eu iedeva trīs paciņas ar sauso ēdienu testam. Ilgi pārliku paciņas no vienas vietas uz otru, cenšoties saprast, kādos apstākļos testēt un vai es vispār gribētu kaut ko tādu ēst. Tomēr, sākot tuvāk pētīt šo produktu, viedoklis ātri mainījās, īpaši tādēļ, ka tas tapis tepat kaimiņos – Igaunijā.

Pielietojums

Ēdienu vispirms pagatavoju mājas apstākļos uz grila, katliņā uzvārot ūdeni. Vēlāk, tuvāk iepazīstoties ar produktu, atklājās, ka paciņā var ieliet ūdeni un pašu paciņu var likt uz uguns un saturu uzvārīt, jo iepakojums ražots no īpaša izturīga materiāla. Ēdot auzu pārslu putru ar āboliem, kas, godīgi, nemaz tik slikti negaršoja, domāju, kādos apstākļos es šo produktu ikdienā varētu izmantot.

Pirmkārt, bieži vasaras laikā tornī palieku pa nakti, sasutušas sviestmaizes brokastīs man nekad nav patikušas, jo siers pārvērties tādā mitrā, daļēji izplūdušā masā, bet desu vai šķiņķi karstā laikā ēst īsti negribas, īpaši tad, ja sviestmaize vairākas stundas bijusi siltumā. Otrkārt, iedomājos rītu pēc piknika draugu lokā pie dabas. Bļodās mētājas apkaltuši un pārcepti šašlika gabaliņi, no rīta pie svinību galda atrodi samirkušus čipsus, apkaltušu maizīti, sarūgušu arbūzu vai apglumējušas desas un siera šķēles. Tas viss nekad īsti mani nav uzrunājis, ja vēl piedevām gribas vēderā ielikt kaut ko siltu un daudzmaz veselīgu. Treškārt, mēdz būt, ka kaut kur laukos vai medniekmājā galīgi nav ko ēst.

Video. Sausais ēdiens pārgājieniem – Tactical Foodpack

Šie ir tie gadījumi, kad labprāt tādu auzu pārslu putru ar āboliem no rīta apēstu. Tactical Foodpack piedāvā arī citus kārtīgus ēdienus – biešu zupu ar fetas sieru, griķus ar tītara gaļu, liellopu gaļu ar kartupeļiem, vistu ar makaroniem, arī rīsus ar cūkgaļu. Ir brokastis, zupas, pamata ēdiens. Dažādas izvēles dažādām gaumēm. Tas viss būtu labi piemērots arī ziemā dzinējmedību laikā, kad jāēd pusdienas. Zupu uzvārīt nevar, tradicionālās sviestmaizes apnikušas. Aukstā laikā gribas vienkārši kaut ko karstu, kas sasildīs un dos spēku.

Pagatavošana

Ir vajadzīgs karsts ūdens. To var uzsildīt uz ugunskura, izmantojot pārvietojamo gāzes plītiņu vai t. s. prīmusu. Tad vēl ir viena iespēja, kas man šķiet ļoti praktiska. Termosā jāpaņem līdzi vienkāršs karsts ūdens, ko var izmantot maltītes pagatavošanai. Ir termosi, kas karstu ūdeni saglabā stundām ilgi, ja vien nevirina ciet un vaļā. Pluss ir tāds, ka, uzlejot ūdeni, maltīte ir gatava dažu minūšu laikā. Termoss un šāda paciņa ar ēdienu ļoti ērti noderēs arī medību tornī. Tad var līdzi paņemt termosu ar karstu ūdeni, sausās pusdienas, kā arī tējas vai kafijas paciņu, lai pagatavotu savu iecienītāko dzērienu – svaigu.

Tehnoloģijas

Tactical Foodpack produkti tiek gatavoti, izmantojot metodi, kad produkti tiek žāvēti saldējot. Šis proces ir arī zināms kā liofilizācija vai kriožāvēšana. Tas principā ir produkta dehidrācijas process. Andu kalnos dzīvojošās ciltis pirms dažiem gadsimtiem atklāja – ja pārtikas produkti tiek sasaldēti augstu kalnos, kur gaisa spiediens ir zemāks, ledus kristāli produktā sāk izgarot. Modernajā pasaulē šo metodi sāka izmantot pirms piecdesmit gadiem ASV militāro spēku vajadzībām Vjetnamas kara laikā.

Kompānija cenšas nodrošināt to, lai paciņu ēdiens garšotu labi. Vispirms tiek pagatavots ēdiens – ar sabalansētu uzturvielu daudzumu. Netiek izmantotas liekas mākslīgās piedevas. Enerģija, ko iegūst no šī ēdiena, ir reāla. Pagatavotais ēdiens tiek žāvēts saldējot. Tas ir ilgs process, kas notiek speciālās vakuuma iekārtās. No ēdiena tiek izvadīts viss ūdens, produktā atstājot apmēram 99,7% vitamīnu un uzturvielu, neliekot tam zaudēt garšu vai izskatu. Pievienojot ēdienam ūdeni, tas atgriežas savā sākotnējā stāvoklī.

Šo ēdienu var nepieciešamības gadījumā ēst arī nepievienojot ūdeni, tos ēdot kā sausu uzkodu. Ēdienu var pagatavot arī ar aukstu ūdeni, tas tikai prasīs vairāk laika. Tomēr ražotājs iesaka to ēst siltu, lai nezaudētu garšas īpašības. Pateicoties šīm tehnoloģijām, paciņa būs derīga astoņus gadus. Sarežģīto tehnoloģiju dēļ, jāatzīst, paciņa nav lēta – cena ir no sešiem līdz astoņiem eiro. Tomēr jauniem piedzīvojumiem un interesantai pieredzei tas ir labs risinājums.

Foto: Rīsi ar cūkgaļu – var ne tikai termosā, bet arī šādi – ar dakšiņu.

Alternatīva versija – Trek’n Eat

Iepriekš bija testēts gaļas stroganovs ar rīsiem, arī no Outdoortactics.eu veikala. Šis produkts arī iezīmīgs ar to, ka nesatur krāsvielas, konservantus, ka tā sastāvā nav garšas pastiprinātāju. Arī šī kompānija piedāvā ēdienus dažādām vajadzībām – brokastis, pamata ēdienus, kā arī desertus, kas tāpat žāvēti saldējot, tomēr šī zīmola produktu derīguma termiņš ir trīs, nevis astoņi gadi. Pēc personīgās pieredzes var sacīt, ka šis ēdiens nebija tik garšīgs kā Tactical Foodpack, tas šķita pārāk sāļš. Tomēr šī visnotaļ ir gaumes lieta, atkarīgs no katra individuālām vajadzībām. Šis produkts ir gan mazliet dārgāks nekā igauņu alternatīvas. Protams, ja mežā pārņēmis izsalkums, viss ir gards!

Foto: Pagatavošanas princips līdzīgs. Šis ir stroganovs ar rīsiem.

Tactical Foodpack
– Radīts militārām vajadzībām, tagad pieejams jebkuram
– Viegli un ērti pagatavot pat sarežģītākajos apstākļos
– Īpašās tehnoloģijas garantē derīguma termiņu astoņu gadu garumā
– Maltīte, kas nodrošina enerģiju un vērtīgas uzturvielas
– Tikai dabiskas un līdzsvarotas sastāvdaļas

– Paciņa pagatavota no unikāla materiāla – var likt tieši uz uguns
– Ražots Igaunijā

Žāvēšana saldējot
– liofilizācija vai kriožāvēšana
– dehidrācijas process, ko parasti izmanto, lai saglabātu ātri bojājošos materiālus – žāvēšana saldējot darbojas, sasaldējot materiālu un tad samazinot vides spiedienu
– viena no efektīvākajām ēdiena saglabāšanas metodēm.

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

Pielikums. Medību ieroči & munīcija

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 21 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie