Virtuve

Kā saglabāt medījuma gaļu ilgāk? Vakuumpakošana0


Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Foto: Linda Dombrovska

Vakuumpakošana mūsdienās ir metode, kas ļauj ilgāk glabāt pārtikas produktus. Princips ir tāds, ka manuāli vai automātiski no iepakojuma, pirms to aiztaisa, izsūknē gaisu. Parasti produktus ieliek plastmasas iepakojumā, izsūknē gaisu – visdrīzāk ar vakuumpakotāju, tas iepakojumu aizver, neļaujot tajā ieplūst gaisam. Šai metodei galvenokārt ir divas nozīmes – pagarināt pārtikas produktu glabāšanas termiņu, kā arī samazināt izmēru iepakojumam (piemēram, attiecībā uz drēbēm) ilgākai glabāšanai.

Vakuumā, kur nav skābekļa, palēninās dažādu sēnīšu un aerobo baktēriju augšanas un vairošanās tempi, tāpat, piemēram, pārtikas produkts nezaudē mitrumu. Tāpat vakuumā ilglaicīgi var glabā arī sausu pārtiku, piemēram, riekstus, kaltētu gaļu, sieru, kaltētas zivis, kafiju, pat kartupeļu čipsus. Īsākam laika periodam vakuumā var glabāt svaigus dārzeņus, gaļu, šķidrumus, jo šī glabāšanas metode novērš baktēriju vairošanos.
Atkarībā no produktiem, atmosfēras, temperatūras, kā arī paša iepakojuma kvalitātes ar vakuumpakošanu iespējams ievērojami pagarināt produktu glabāšanas laiku. Tas it īpaši attiecināms uz gaļu, arī citiem produktiem. Tāpat arī šī metode ļauj saglabāt saldētu produktu kvalitāti. Ja pārtikas produktus sasaldē nesagatavotus, tie var zaudēt savu kvalitāti. Tas notiek tādēļ, ka produktu virsma zaudē mitrumu, tādēļ rodas iespaids, ka produkts ir sakaltis. Tāpat arī saldētavā pārtikas produkts var zaudēt savu tekstūru un arī garšu. Katrs zinām, kā izskatās gaļas gabals, kas ilgāku laiku turēts saldētavā. Vakuumpakošana samazina vai pat novērš šo efektu.
Šī metode arī pielietojama tad, ja ir vēlme kā īpaši pagatavot ēdienu. Sous-vide ir ēdiena gatavošanas veids, kas franču valodā nozīmē vakuumā. Šādi gatavojot ēdienu, tiek saglabātas tā vērtīgās uzturvielas un vitamīni, tiek saglabāta ēdiena garša un izcelta smarža. Lai šādi gatavotu ēdienu, ir nepieciešams speciāls vakuuma iepakojums, iekārta un Sous-vide gatavošanas ierīce – cirkulators, ko var piestiprināt jebkuram katlam. Vispirms ēdiens ir attiecīgi jāiepako, bet pēc tam tas tiek gatavots zemā temperatūrā, tādēļ šo tehnoloģiju sauc arī par lēngatavošanu vai lēnvārīšanu.

Medniekveikali piedāvā dažādu klašu, jaudu un cenu pakotājus.
Foto: Linda Dombrovska

Cik ilgi ievakuumotu gaļu var glabāt

Ar medījumu gaļu vienmēr lielākā problēma ir tās saglabāšana pēc iespējas ilgāk. Ne vienmēr gribas to uzreiz saldēt, daudzi uzskata, ka tādā veidā gaļa tiek sabojāta. Tas gan atkarīgs no katra gaumes un tā, kam tiek dota priekšroka. Tomēr jāsaka, ka vakuumiepakošana pagarina gaļas glabāšanas termiņus. Parasti gaļu var ledusskapī glabāt sešas līdz desmit dienas. Šis laiks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – gaļas svaiguma, tās pH līmeņa, ledusskapja temperatūras, no tā, vai gaļa ir iemarinēta un cik tā ir tīra, arī no tā, cik kvalitatīvs ir vakuumpakotājs. Ņemot to visu vērā, pareizos apstākļos ievakuumotu liellopu gaļu var ledusskapī glabāt līdz pat sešām nedēļām, cūkgaļa glabāsies divas nedēļas, bet vistas gaļa un zivis tādā veidā var glabāt vienu nedēļu.

Kā pareizi vakuumot

Svarīgi, lai vakuumpakošanas procesā iepakojums tiktu hermētiski noslēgts. Gaisā ir mitrums, kas veicina baktēriju un sēnīšu vairošanos. Izsūknējot gaisu, tiek samazināts mitrums un skābeklis, kas samazinās arī iespēju produktiem bojāties. Pirms ievakuumot produktus, jāpārliecinās, ka tie ir svaigi un tīri. Ja gaļa nav svaiga, arī rezultāts nebūs labs. Svarīgi, lai ledusskapja temperatūra ir zemāka par četriem grādiem. Tas tādēļ, ka baktērijām patīk vairoties temperatūrā, kas augstāka par četriem grādiem.

Nepieciešami speciāli maisiņi. Jebkurš nederēs.
Foto: Linda Dombrovska

Gaļa ir jānotīra un jāsadala porcijās, tad vieglāk pēc tam ievakuumotos produktus lietot.

1. Pirms vakuumošanas jāpārliecinās par to, ka gaļa ir sausa.
2. Ja gaļai ir kauli, tā papildus jāiesaiņo tā, lai kauli nevarētu caurdurt plastmasas iepakojumu.
3. Ielieciet gaļu speciālā vakuumošanas maisiņā, atstājot brīvu vienu malu.
4. Pārliecinieties, ka iepakojums ir sauss no ārpuses, citādi neizdosies malu aizkausēt.
5. Uzlieciet malu uz vakuumpakotāja un saskaņā ar instrukcijām ievakuumojiet produktu.
6. Pēc iepakošanas lieciet to ledusskapī.
7. Iesakām uz iepakojuma uzrakstīt datumu, kad produkts ievakuumots.

Vakuumpakošanas priekšrocības
* ļauj labāk organizēt pārtikas krājumus. Ievakuumota gaļa aizņem mazāk vietas, vieglāk atrast to paciņu, kas tajā mirklī nepieciešama. Ja iepakots porcijās, tad vienmēr pa rokai jau sagatavota, tīra gaļa;
* saldētavā pasargā gaļu no mitruma zaudēšanas. Pateicoties ievakuumošanai, gaļa ir svaiga un mīksta, bez ledus slāņa, kas gaļai veidojas saldētavā;
* gaļa kļūst garšīgāka. Ir iespējams gaļu jau iemarinēt un tad ievakuumot, kas ļauj garšvielām labāk iesūkties gaļā. Vienkārši ieliekot gaļu saldētavā, mainās tās tekstūra un arī garša. Vakuumpakošana ļauj saglabāt gaļu sulīgu, ar jauku struktūru un garšīgu.

Vakuumot var jebkuru produktu.
Foto: Linda Dombrovska

Interesanti

Vakuums (no latīņu: vacuus – tukšs) ir telpa, kurā gandrīz nav vielas. Tas nozīmē, ka gāzveida spiediens vakuumā ir daudz mazāks nekā atmosfēras spiediens.
Vakuumu izmanto dažādos procesos un ierīcēs. Tā pirmais pielietojums bija 19. gadsimtā, kad izgudroja kvēlspuldzes – vakuums pasargā spuldzes kvēldiegu no pārdegšanas. Augstā un ļoti augstā vakuumā ir ļoti maza gaisa pretestība, tāpēc ar elementārdaļiņu kūļu palīdzību var novietot vai aizvākt izejvielas, neradot piesārņojumu.

Kā pareizi transportēt medījumu gaļu! Celtniecības kastēm un atkritumu maisiem – nē!

Vairāk par medījumu pagatavošanu lasi žurnāla Medības pielikumā “Medījumu receptes 2”!

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Reāls piecu binokļu tests. Pirmais iespaids un komentāri
Ekskluzīvi 3 dienas
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Vai kamera attaisno cerības? Zeiss Secacam 7
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Zaļais kurss atgādina komunismu! Juris Lazdiņš “Šauj garām!” #223 epizode
Ekskluzīvi 20. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru lamatas, nažu komplekts un munīcija! SIA Ieroči jaunumi martā
Ekskluzīvi 18. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nodarbības suņa prātam? Intelektuālā slodze un apmācība. Sarunas par suņiem #16
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Saskatīt stirnāža siltās paduses. Testējam Pulsar Thermion 2 LRF XL50
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad esi izaudzis mednieku veikalā uz letes. “Šauj garām!” #222 epizode
Ekskluzīvi 13. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kāda ir pirmā komanda, kas jāiemāca sunim? Kontakts
Ekskluzīvi 12. marts, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medniekiem. Visa pasaule smilšu graudiņā (pulkstenī)
Ekskluzīvi 11. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Video! Kā uzmontēt sarkanā punkta tēmēkli uz bises: uzmontēšana, piešaušana, treniņi
Ekskluzīvi 9. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Attālajā Vaiņodē InfiRay prezentē jaunāko produkciju!
Ekskluzīvi 8. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja čaulītes kabatā nevis seifā – visticamāk, esi pārkāpējs! “Šauj garam!” #221 epizode
Ekskluzīvi 6. marts, 2024
ME
Medības
Uncategorized
VIDEO. Lauksaimnieki un mežsaimnieki sagaida Siliņu pie Ministru kabineta
5. marts, 2024
LD
Linda Dombrovska
Pieredze
Kad ej pa suņa atstātajām asinspēdām jeb Neskrieniet uzreiz pakaļ medījumam!
Ekskluzīvi 5. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Top pieci Vector Optics tēmēkļi lapsu medībām. Iesaka Juris Kušķis
Ekskluzīvi 4. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Ģērbjam lapsu mednieku no galvas līdz kājām. Kā saģērbties medībām ziemā? Iesaka Armands Reķis
Ekskluzīvi 4. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Stirna, glābjoties no vilkiem, ieskrien pagalmā. Bet tas nav šķērslis plēsējiem! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 1. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lielākā nozares izstāde pasaulē Shot Show! Arvida Baumaņa un Dāvja Zaubes iespaidi
Ekskluzīvi 1. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
129 lāči un saudzējamie šakāļi! Kā sevi pasargāt mežā? “Šauj garām!” #220 epizode
Ekskluzīvi 28. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Četri veidi, kā ielikt bebru lamatas. Praktiskais seminārs #37
Ekskluzīvi 26. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Lapsu riesta dejas kameras priekšā. Savvaļas dzīvnieki
24. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
SKATIES! Neliels ieskats medību un makšķerēšanas izstādē Zalcburgā
Ekskluzīvi 23. februāris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieku skaits samazinās! Cik viegli kļūt par mednieku?! “Šauj garām!” #219 epizode
Ekskluzīvi 21. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Izgatavo caunu lamatu kastīti pats! Praktiskais seminārs #36
Ekskluzīvi 20. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Jauno mednieku eksaminācijas trauma. Tiešraide dalībniekiem #42
Ekskluzīvi 16. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mīti un patiesība: Vai tikko nomedīta dzīvnieka gaļa ir bīstama sunim? Sarunas par suņiem #15
Ekskluzīvi 15. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ko darīt, ja suns atsakās nest medījumu vai mantu? Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 16. februāris, 2024
ME
Medības
Klausies!
403 drošības pārkāpumi un 29 nelaimes gadījumi…. “Šauj garām!” #218 epizode
Ekskluzīvi 14. februāris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad likumdevējs tiek maldināts, bet sabiedrībai ir vienalga. “Šauj garām!” #217 epizode
Ekskluzīvi 7. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Rīgā grasās rīkot dzinējmedības? Kā ir patiesībā? Diskusija
Ekskluzīvi 5. februāris, 2024

Lasītākie