Virtuve

Iz vecām receptēm. Kā putnus gatavoja 1927. gadā0

Attēlu veidoja mākslīgais intelekts

Ne vien lielie medījumi, kā stirnas, brieži u. c. ir cepešiem gardi, bet arī mazie putniņi, kā pat lielie nedarbnieki zvirbuļi, kurus pie mums gandrīz pavisam neievēro priekš ēdieniem, ir pat vienkārši sviestā izcepti ļoti gardi – tā stāv rakstīts 1927. gadā izdotā pavārgrāmatā. Lūk, dažas putnu medījumu pagatavošanas receptes.

Meža putni

Meža putnus nevar pagatavot tūliņ kā šauti, jo tad tie ir sīksti un bez kādas garšas. Tie jāuzglabā kādas dienas. Tikai mežapīles gan var pagatavot tūliņ. Meža putniem spalva jānoplūc sausiem, bet tos arī mēdz tīrīt tādējādi, ka nogriež galvu, kājas un spārnus un tad novelk tiem ādu ar visām spalvām. Meža putni kā šnepes un citi tiek garšīgāki, kad tos krietni iespeķo vai pārsien ar speķa šķēlēm un cep, bieži ar krējumu pārlaistot.

Medņa cepets sešām personām

Medni dažas dienas pakar vēsā vietā vai uzliek uz ledus, tad to noplucina, nobrucina karstā ūdenī, nomazgā un ieberš no iekšas un ārpuses ar sāli. Krūtis var vai nu speķot, vai arī apsiet ar speķa šķēlītēm. 1/2 mārciņu sviesta izkausē pannā, ieliek medni ar krūtiņu sviestā un cep divas līdz trīs stundas, bieži aplaistot ar saldu krējumu. Zostei nosmeļ taukus un pielej vienu glāzi sarkanā vīna.

Tetera cepets

Teterus cep tāpat kā medņus, tikai tiem vajag mazāk sviesta. Jaunas vistas cep 3/4 līdz vienai stundai, vecākas – 1 ½ līdz divas stundas.

Strazdi

Strazdiem izņem ķiškas un rūgto garšu guzmu, iekšā atstāj sirdi un aknas, ieberž ar sāli, apsien ar speķa šķēlītēm krūtis un cep sviestā 20–25 minūtes ar drusku smalki sagrūstām kadiķu ogām un vienu karoti sarkanā vīna. Kad dod uz galda, jānoņem speķis un zoste jāizkāš.

Slokas cepets

Slokas noplucina, tad tām izdur acis, ādu nomauc pār galvu, izņem guzu, aknas un nogriež žulti, tad nomazgā sloku, ieberž ar sāli, kaklu iespiež krūtīs, kājas atliec un sasien un ap krūti apsien speķi. Tad izkausē kastrolī karoti sviesta, ieliek sloku un, bieži aplaistot, cep 20–30 minūtes. Zosti savāra ar skābu krējumu. Aknas smalki sakapā, ar drusku sarīvētu citrona mizu un smalki sakapātiem pētersīļiem un pipariem un izsutina sviestā mīkstas, tās smērē uz grauzdētām baltas maizes šķēlītēm, ieliek dažas minūtes karstā krāsnī un garnē ar tām slokas pārmaiņus ar citrona šķēlītēm.

Recepte. Kā gardi pagatavot pat visvecāko zosi!

Irbes

Astoņas iespeķotas vai arī ar speķa šķēlītēm apsietas irbes liek kastrolī sviestā cepināt. Irbes ir visgardākās, kad tās cep kastrolī sviestā, bieži apgrozot un pielejot pa karotei krējumu apmēram 1/2 stundu. Zosti sagatavo ar skābu krējumu. Uz katras irbes rēķina vienu karoti sviesta.

Mežapīles ceptas (Canard sauvage rôti)

Divas mežapīles noplucina, izņem iekšas, apkaisa ar sāli un pasien aknas un guzu zem spārniem, tad ieliek kastrolī ar vienu karoti sviesta, vienu lauru lapu, divas šķēlītes citrona, uzliek vāku un apcep pīles no abām pusēm brūnas, uzliek virsū vienu karoti skāba krējuma, pielej pamazām pa druskai vārīta ūdens un, bieži aplaistot, cep pīles 1–1 ½ stundas. Kad pīles izcepušās, tās izņem un pie zostes pielej kādas karotes krējuma un vienu glāzi vīna, savāra un dod īpašā traukā.

Jauna pīle tiek jo garšīgāka, kad to cep uz iesma. Ieberž to ar sāli un drusku majorānu un cep uz gaišas uguns; viņai vajaga tikt brūnīgi dzeltenai. Nu ņem to no iesma, liek skaisti uz bļodas un pārlej ar gaļas ekstraktu, kuru uzkarsē un ar citrona sulu pataisa tīkamu skābanu.

Recepte! Pīles krūtiņas sautējums

Mežapīles nedrīkst kā citus medījumus atstāt ilgāku laiku, tādēļ ka tās kā ūdensputni drīz maitājas. Kad āda uz vēdera ir cieta un balta, tad pīle ir svaiga, ja tā turpretim ir mīksta un zaļgana, tad tā jau iesākusi pūt un ir negaršīga un riebīga.

No mežapīlēm baudāmas tikai lielās, tā sauktās marta pīles, turpretim mazās, tā sauktie ūdens līdēji – pazīstami no baltās spalvas pavēderē un pavisam atliektām kājām – ir savas trānainās garšas dēļ nebaudāmas.

Dūjiņas uz iesma ceptas

Jaunas treknas dūjiņas glīti notīra, ieberž ar sāli un vīnogu lapām, apsien ar īsti laba speķa šķēlēm un cep uz iesma. Klāt var dot sviestā un krējumā izsautētus šampinjonus vai arī zaļus šķovētus cukura zirņus vai rīsus, vai glazētus kastaņus.

Cepti zvirbuļi sešām personām

Apmēram 20 zvirbuļus glīti noplucina, norauj tiem galvas, izņem iekšas, noslauka, ieberž ar sāli un izcepina sviestā mīkstus. Tad pagatavo zosti ar skābu krējumu un pasniedz ceptos zvirbuļus ar brūkleņu ievārījumu. Tādējādi vienkārši pagatavoti tie ir sevišķi gardi. Tiem klāt var dot kartupeļu pireju vai novārītus rīsus.

1927. gada ieteikumi

Labi sagatavoti medījumi pieder pie smalkiem ēdieniem, kuri ne vien ļoti gardi, bet arī viegli sagremojami.
Medījumu cepeši ir sevišķs gardums, kad tikai tos prot pareizi sagatavot.
Visiem medījumiem tūlīt pēc šaušanas jāizņem iekšas un tie jāpakar ar visām spalvām kādu laiku vēsās, skaidrās telpās, kamēr attīstās smalkā medījumu garša.
Ja medījumu uzglabā ilgāku laiku, tad ieteicams iztīrīt sašautās vietas ar asinīm un iekšā iekaisīt koka ogles pulveri (iekšas iepriekš jāizņem), tas aizsargā no mušām.
Medījumu nevajag ilgi mērcēt ūdenī, bet tikai ātri nomazgāt un tūliņ cept. Cita lieta, ja tos liek pienā.
Cik ilgi gatavināt medījumu

Saistītie raksti

Zaķis: 3 dienas vasarā, 8–12 ziemā
Briedis un stirna: 4 dienas vasarā, 8–12 ziemā
Mežacūkas: 4 dienas vasarā, 10–14 ziemā
Teteriem un fazāniem: 5 dienas vasarā, 9–12 dienas ziemā
Mežapīlēm, irbēm un rubeņiem: 5 dienas vasarā, 8–12 dienas ziemā

Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6

Žurnāla Medības aprīļa numurā lasi par lodes jaudu

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Bezsvina munīcija medībām un šaušanai tālās distancēs, taisnā aizslēga karabīnes un rotaļas šautuvē. Aktuālais veikalā SIA “Ieroči”
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā atšķirt vecu briežu bulli no jauna? Tumsā! Prakstiki padomi
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā asinspēdas meklēšana saistīta ar matemātiku. Praktiskais seminārs #60
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Mednieks uz mežu neiet ar naidu, bet daba pārvēršas par cietumu ! “Šauj garām!” #312 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Ideāls komplekts mazo plēsēju medībām. Labāku neviens vēl nav izveidojis. Video blogs #101
Ekskluzīvi 1. decembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Nakts medības! Kad jenotsuns pārvēršas par kaķi! Video blogs #100
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Mēģināt nomāzēt šāvienu, labi trenēti suņi un Huntsafe. Podkāsta “Šautuve” 8. epizode
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Dzinējmedības Kurzemē! Ēdams briedis, labākie kuiļa pauti un supermens! No dabas līdz galdam #24
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 27. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Pakarināt 250 kg dzīvnieku, pasargāt no dubļiem un redzēt naktī. Veikals, kurā nedrīkst iet!
Ekskluzīvi 27. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Likums nav mētelītis, ko virināt, ja gribi šaut visu, kas kustās. “Šauj garām!” #311 epizode
Ekskluzīvi 26. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Suņi sētās nav drošībā, vīruss iznīcina mežacūkas un vilks sargā medījumu. Meža ziņas #19
Ekskluzīvi 25. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Atbildība par savvaļas dzīvnieku nodarītajiem postījumiem – kam tā pienākas?
Ekskluzīvi 21. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Termo tēmēklis ragu saskatīšanai, korpusā integrēts tālmērs un mikrolēcas. Aktuālais veikalā GPSPRO
Ekskluzīvi 21. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! CZ 600 ERGO – labāka, parocīgāka ieroča nav! Karabīne, ko var vinnēt!
Ekskluzīvi 20. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Ieraksts sodāmības reģistrā napazūd – lieli sodi medniekiem! “Šauj garām!” #310 epizode
Ekskluzīvi 19. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Sportam, medībām, tālšaušanai! Ierocies CZ 600 Ergo
Ekskluzīvi 17. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šausmīgs, briesmīgs, netīrs līķis un nomedīti gulbji. “Šauj garām!” #309 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
UZMANĪBU! Sākusies medījuma gaļas nedēļa 2025
Ekskluzīvi 11. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad krāpnieki uzdarbojas, cīkstēšanās ar lāci un īpaša aukstā gaļa. “Šauj garām!” #308 epizode
Ekskluzīvi 5. novembris, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Taurus uzlika ar okulāru – divas ierīces vienā
Ekskluzīvi 4. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Normāla izmēra latvietim veikalā Decathlon ir ko darīt! Medību apģērbu ceļvedis un praktiski padomi
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Salūzis tornis un bīstamākās invazīvās sugas kontrole – mednieku pienākums. Video blogs #99
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2025
Indulis Burka
Pieredze
VIDEO. Aitas plēsuši izskraidīties palaisti suņi! Vai saimnieks zina, ko dara viņa suns? Meža ziņas #18
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad dzinējmedības tiek apturētas un no alas jārok suņi. Mednieka dienasgrāmata #38
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad saliji līdz pēdējai vīlītei fenomenālākajās medībās pasaulē! “Šauj garām!” #307 epizode
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Policija, milzīga sivēnmāte un īpašais latgaļu sautējums. No dabas līdz galdam #23
Ekskluzīvi 27. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Sumbri – kā tie nonāca Latvijā un kur tos sastapt tagad? Meža ziņas #17
Ekskluzīvi 23. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad patriotisms aizkustina, bet tradīcijas ceļš pie sabiedrības. “Šauj garām!” #306 epizode
Ekskluzīvi 22. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā rīkoties, lai medību suņa uzvedībā netiktu pieļautas dažādas kļūdas. Medību suņi
Ekskluzīvi 21. oktobris, 2025

Lasītākie