Virtuve

Iz vecām receptēm. Kā putnus gatavoja 1927. gadā0

Attēlu veidoja mākslīgais intelekts

Ne vien lielie medījumi, kā stirnas, brieži u. c. ir cepešiem gardi, bet arī mazie putniņi, kā pat lielie nedarbnieki zvirbuļi, kurus pie mums gandrīz pavisam neievēro priekš ēdieniem, ir pat vienkārši sviestā izcepti ļoti gardi – tā stāv rakstīts 1927. gadā izdotā pavārgrāmatā. Lūk, dažas putnu medījumu pagatavošanas receptes.

Meža putni

Meža putnus nevar pagatavot tūliņ kā šauti, jo tad tie ir sīksti un bez kādas garšas. Tie jāuzglabā kādas dienas. Tikai mežapīles gan var pagatavot tūliņ. Meža putniem spalva jānoplūc sausiem, bet tos arī mēdz tīrīt tādējādi, ka nogriež galvu, kājas un spārnus un tad novelk tiem ādu ar visām spalvām. Meža putni kā šnepes un citi tiek garšīgāki, kad tos krietni iespeķo vai pārsien ar speķa šķēlēm un cep, bieži ar krējumu pārlaistot.

Medņa cepets sešām personām

Medni dažas dienas pakar vēsā vietā vai uzliek uz ledus, tad to noplucina, nobrucina karstā ūdenī, nomazgā un ieberš no iekšas un ārpuses ar sāli. Krūtis var vai nu speķot, vai arī apsiet ar speķa šķēlītēm. 1/2 mārciņu sviesta izkausē pannā, ieliek medni ar krūtiņu sviestā un cep divas līdz trīs stundas, bieži aplaistot ar saldu krējumu. Zostei nosmeļ taukus un pielej vienu glāzi sarkanā vīna.

Tetera cepets

Teterus cep tāpat kā medņus, tikai tiem vajag mazāk sviesta. Jaunas vistas cep 3/4 līdz vienai stundai, vecākas – 1 ½ līdz divas stundas.

Strazdi

Strazdiem izņem ķiškas un rūgto garšu guzmu, iekšā atstāj sirdi un aknas, ieberž ar sāli, apsien ar speķa šķēlītēm krūtis un cep sviestā 20–25 minūtes ar drusku smalki sagrūstām kadiķu ogām un vienu karoti sarkanā vīna. Kad dod uz galda, jānoņem speķis un zoste jāizkāš.

Slokas cepets

Slokas noplucina, tad tām izdur acis, ādu nomauc pār galvu, izņem guzu, aknas un nogriež žulti, tad nomazgā sloku, ieberž ar sāli, kaklu iespiež krūtīs, kājas atliec un sasien un ap krūti apsien speķi. Tad izkausē kastrolī karoti sviesta, ieliek sloku un, bieži aplaistot, cep 20–30 minūtes. Zosti savāra ar skābu krējumu. Aknas smalki sakapā, ar drusku sarīvētu citrona mizu un smalki sakapātiem pētersīļiem un pipariem un izsutina sviestā mīkstas, tās smērē uz grauzdētām baltas maizes šķēlītēm, ieliek dažas minūtes karstā krāsnī un garnē ar tām slokas pārmaiņus ar citrona šķēlītēm.

Recepte. Kā gardi pagatavot pat visvecāko zosi!

Irbes

Astoņas iespeķotas vai arī ar speķa šķēlītēm apsietas irbes liek kastrolī sviestā cepināt. Irbes ir visgardākās, kad tās cep kastrolī sviestā, bieži apgrozot un pielejot pa karotei krējumu apmēram 1/2 stundu. Zosti sagatavo ar skābu krējumu. Uz katras irbes rēķina vienu karoti sviesta.

Mežapīles ceptas (Canard sauvage rôti)

Divas mežapīles noplucina, izņem iekšas, apkaisa ar sāli un pasien aknas un guzu zem spārniem, tad ieliek kastrolī ar vienu karoti sviesta, vienu lauru lapu, divas šķēlītes citrona, uzliek vāku un apcep pīles no abām pusēm brūnas, uzliek virsū vienu karoti skāba krējuma, pielej pamazām pa druskai vārīta ūdens un, bieži aplaistot, cep pīles 1–1 ½ stundas. Kad pīles izcepušās, tās izņem un pie zostes pielej kādas karotes krējuma un vienu glāzi vīna, savāra un dod īpašā traukā.

Jauna pīle tiek jo garšīgāka, kad to cep uz iesma. Ieberž to ar sāli un drusku majorānu un cep uz gaišas uguns; viņai vajaga tikt brūnīgi dzeltenai. Nu ņem to no iesma, liek skaisti uz bļodas un pārlej ar gaļas ekstraktu, kuru uzkarsē un ar citrona sulu pataisa tīkamu skābanu.

Recepte! Pīles krūtiņas sautējums

Mežapīles nedrīkst kā citus medījumus atstāt ilgāku laiku, tādēļ ka tās kā ūdensputni drīz maitājas. Kad āda uz vēdera ir cieta un balta, tad pīle ir svaiga, ja tā turpretim ir mīksta un zaļgana, tad tā jau iesākusi pūt un ir negaršīga un riebīga.

No mežapīlēm baudāmas tikai lielās, tā sauktās marta pīles, turpretim mazās, tā sauktie ūdens līdēji – pazīstami no baltās spalvas pavēderē un pavisam atliektām kājām – ir savas trānainās garšas dēļ nebaudāmas.

Dūjiņas uz iesma ceptas

Jaunas treknas dūjiņas glīti notīra, ieberž ar sāli un vīnogu lapām, apsien ar īsti laba speķa šķēlēm un cep uz iesma. Klāt var dot sviestā un krējumā izsautētus šampinjonus vai arī zaļus šķovētus cukura zirņus vai rīsus, vai glazētus kastaņus.

Cepti zvirbuļi sešām personām

Apmēram 20 zvirbuļus glīti noplucina, norauj tiem galvas, izņem iekšas, noslauka, ieberž ar sāli un izcepina sviestā mīkstus. Tad pagatavo zosti ar skābu krējumu un pasniedz ceptos zvirbuļus ar brūkleņu ievārījumu. Tādējādi vienkārši pagatavoti tie ir sevišķi gardi. Tiem klāt var dot kartupeļu pireju vai novārītus rīsus.

1927. gada ieteikumi

Labi sagatavoti medījumi pieder pie smalkiem ēdieniem, kuri ne vien ļoti gardi, bet arī viegli sagremojami.
Medījumu cepeši ir sevišķs gardums, kad tikai tos prot pareizi sagatavot.
Visiem medījumiem tūlīt pēc šaušanas jāizņem iekšas un tie jāpakar ar visām spalvām kādu laiku vēsās, skaidrās telpās, kamēr attīstās smalkā medījumu garša.
Ja medījumu uzglabā ilgāku laiku, tad ieteicams iztīrīt sašautās vietas ar asinīm un iekšā iekaisīt koka ogles pulveri (iekšas iepriekš jāizņem), tas aizsargā no mušām.
Medījumu nevajag ilgi mērcēt ūdenī, bet tikai ātri nomazgāt un tūliņ cept. Cita lieta, ja tos liek pienā.
Cik ilgi gatavināt medījumu

Saistītie raksti

Zaķis: 3 dienas vasarā, 8–12 ziemā
Briedis un stirna: 4 dienas vasarā, 8–12 ziemā
Mežacūkas: 4 dienas vasarā, 10–14 ziemā
Teteriem un fazāniem: 5 dienas vasarā, 9–12 dienas ziemā
Mežapīlēm, irbēm un rubeņiem: 5 dienas vasarā, 8–12 dienas ziemā

Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6

Žurnāla Medības aprīļa numurā lasi par lodes jaudu

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 2 dienas
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Trāpīt mērķī, kad vējš iepūš lodei sānos un kam jābūt 72 stundu somā. SIA “Ieroči” tradicionālais pasākums “Izaicinājums 2025”
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tagad jāpiesaka visas medības, lai VMD turpinātu mednieku izsekošanu? “Šauj garām!” #291 epizode
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Nākamā paaudze jaudīgāka un taupīgāka – ThermTec Cyclops
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mazāk letālu negadījumu medībās Eiropā: Gudrākas medības, drošākas medības. Mēs, mednieki #1
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Vai 205 metros var saskatīt buka ragu pērlītes? Binoklis ar attēla stabilizatoru
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Groza Medību likumu un kopmromiss, kurā neapmierināti ir visi! “Šauj garām!” #290 epizode
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ekstrēmās medības! Kārtīgam medniekiem jābūt sunim un termokamerai! Video bloga #94 epizode
Ekskluzīvi 30. jūnijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Briežu vairāk nekā odu, odi kož acis ārā un gatavojam mežacūkas sautējumu. No dabas līdz galdam #19
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Nakts tēmēklis 399 eiro, jaunās paaudzes termotēmēkļi un ērti apģērbi. Video blogs #93 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kā izvēlēties, trenēt un nesajukt prātā? Medību suņi bez filtriem! “Šauj garām!” #289 epizode
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lācis atkal atgriežas Viļņā. Eksperti ir ļoti noraizējušies
Ekskluzīvi 20. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lūsis pagalmā ķer kaķi, lāči gandrīz kāpj laivā, bet vilks kaitina alni. Meža ziņas #11
Ekskluzīvi 20. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tuvcīņa ar kuili uz dzīvību un nāvi, un trīs vilki vienā vakarā! “Šauj garām!”#288 epizode
Ekskluzīvi 18. jūnijs, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Iestādes brīvdienās, iedzīvotāji šokā, mednieki ceļ trauksmi. Lācis Viļņā. Meža ziņas #10
Ekskluzīvi 17. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Alkohols medībās, ieroču pārvadāšana, divos naktī ar stīvu briedi. Pajautā medību inspektoram
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! Rusan gredzeni termālajām uzlikām: stacionārais un noņemamais
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Droni un novērošanas shēmas, medības ar naktiniek un svešās platībās
Ekskluzīvi 12. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kā tikt pie smadzeņu satricinājuma un trāpīt mērķī divos kilometros? “Šauj garām!” #287 epizode
Ekskluzīvi 11. jūnijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 9. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 4. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 3. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi 2. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi 2. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025

Lasītākie