Pieredze

Cik ilgi un kādos apstākļos medījuma gaļu ir droši glabāt, ievakuumojot, sasaldējot, sagatavojot konservos?0


Medījuma gaļa
Medījuma gaļa
Foto no žurnāla Medības arhīva

Dzīvnieks ir nomedīts. Kā pareizi rīkoties un kas jāzina, lai iegūto medījuma gaļu varētu droši lietot pārtikā, pārstrādāt un, ja ir tāda nepieciešamība, realizēt, nododot pārtikas apritē?
Atbildes uz šiem jautājumiem zina Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša. Piedāvājam nelielu fragmentu no intervijas. Visā garumā interviju vari izlasīt žurnāla Medības pielikumā Medījuma gaļa

Cik ilgi un kādos apstākļos medījuma gaļu ir droši glabāt, ievakuumojot, sasaldējot, sagatavojot konservos?

Te atkal jāsāk no pirmā posma – cik vesels bijis dzīvnieks, cik veiksmīgi tas ir nomedīts, kas tajā ir konstatēts. Cik ātri un higiēniski medījums ir apstrādāts, kā dzīvnieka ķermenis ir transportēts un cik ātri un pareizi sākta atdzesēšana. Derīguma termiņš būs atkarīgs no šo visu darbību kopuma. Jo mierīgāku dzīvnieku nomedī, jo precīzāks būs šāviens, jo tīrāk un ātrāk mēs veicam iekšējo orgānu izņemšanu, jo ilgāk gaļa mums glabāsies. Ja es teikšu, ka +7 grādos jebkuru gaļu varēs glabāt 15 dienu un to no ledusskapja varēs izņemt nebojātu, es melošu. Varbūt to gaļu pat suns negribēs ēst. Šobrīd normatīvie akti nosaka, ka lielie medījamie dzīvnieki glabājami +7 grādos un zemākā temperatūrā, lai mēs tos realizētu kā svaigu atdzesētu gaļu. Līdz šai temperatūrai gaļa ir jāatdzesē pēc iespējas ātrāk. Glabāšanas ilgumu nosaka iepriekš minētie faktori un iesaiņojuma veids. Medījamo dzīvnieku var uzglabāt arī ar ādu. Savulaik normatīvajos aktos bija minētas divas nedēļas, šobrīd šāda nosacījuma vairs nav. Bet atkal ir jāņem vērā iepriekšminētais. Ja ir labs nomedītais dzīvnieks, nogatavināšanai kopā ar ādu +7 grādi ir par daudz. Maksimāli pieļaujami būtu +2, +3 grādi. Āda vienlaikus kavē liemeņa atdzišanu un nepieļauj netīrumu un sīkbūtņu ienešanu liemenī no ārpuses. Taču jāraugās, lai tas nenotiktu arī no ķermeņa iekšpuses, to atverot vēdināšanai un izņemot visus iekšējos orgānus. Lai veicinātu atdzišanu, maksimāli jāatver ķermeņa iekšpuse, piemēram, pāršķeltajā krūškurvī ieliekot spraisli. Ja apkārtējās vides temperatūra ir augsta, liemenis pēc iespējas ātrāk jāievieto dzesētavā ar kontrolētu klimatu un ventilāciju. Ziemā, kad temperatūra ir ap nulli, ķermenis ātri atdzisīs arī bez dzesētavas.

Transportējot maksimāli jāizvairās no dzīvnieku sakraušanas kaudzēs, apsegšanas, ievietošanas automašīnas bagāžas nodalījumā u. tml. Tas viss kavē atdzišanu. Tāpat, saliekot dzīvnieku liemeņus vienu pie otra, ir liela iespēja ķermeņa dobumā ievazāt netīrumus. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot celtniecībai un atkritumiem domātos traukus un maisus! Tā var pārtikā ievazāt vielas, kas tur nemaz nedrīkst nokļūt. Visi darbi jādara ar tīrām rokām. Atzīstami, ka daudzi mednieki izmanto vienreizējās lietošanas cimdus, lai nepiesārņotu gaļu ar netīrumiem un savai drošībai. Tomēr cimdu lietošana neatbrīvo no pienākuma mazgāt rokas un darbarīkus.
Ja iekšējo orgānu izņemšanu veic mežā, noteikti būtu jāpaņem līdzi divu (var jau arī piecu un desmit) litru tilpuma pudele ar tīru ūdeni. Ar šo ūdeni laiku pa laikam varēs nomazgāt nazi un rokas. Ja šīs darbības laikā uz gaļas nonāk piesārņojums vai iekšējo orgānu saturs, vispareizāk ir piesārņoto vietu nogriezt, nevis censties noslaucīt vai nomazgāt. Vissliktāk, ja izmanto ūdeni no tuvējā grāvja… Reāli jau dzīvnieks no iekšpuses ir pavisam tīrs. Liemeni nosmērē, nemākulīgi darbojoties. Lai runātu par derīguma termiņu, jāievēro pasākumu kopums. Ja tas neizdodas, kā tam būtu jābūt, par nogatavināšanu nevar būt ne runas. Vislabāk šādu gaļu pēc iespējas ātrāk pārstrādāt, piemēram, konservos. Pārstrādātai produkcijai derīguma termiņu nosaka produkcijas ražotājs, ņemot vērā ļoti daudz apstākļu. Gaļu var gatavināt, arī sadalītu lielākos gabalos. Būtiski, lai tie tāpat vēsumā tiktu apvējoti un izveidotos sausa tīra garoziņa. Savukārt iekšpusē notiek fermentācijas process, kas izmaina gaļas struktūru.

Recepte. Mārtiņa Čakša Māmiņdienas mežacūkas plovs kazanā

Vairāk lasi pielikumā Medījuma gaļa

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Kā piešaut nakts redzamības tēmēkli Pard DS35 70 LRF. Stāsta Armands Reķis
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Kad gar medību tornīti brauc kaila dāma uz divriteņa… “Šauj garām!” #227 epizode
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kad peld ne tikai bebrs, bet arī mednieks…Testējam bebru medību komplektu
Ekskluzīvi 11. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad beidzot varēs naktī sākt medīt briežus? “Šauj garām!” #226 epizode
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2024
ME
Medības
Pieredze
“Tickless” ultraskaņas ērču atbaidītāja noslēpums – kā nomainīt bateriju
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Jaudīga meža kamera, kas derēs ne tikai mežā. NITEforce Live-Cam PRO 4G
Ekskluzīvi 5. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieki jāsoda ar lielākiem sodiem? Haralds Barviks “Šauj garām!” #225 epizode
3. aprīlis, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Reāls piecu binokļu tests. Pirmais iespaids un komentāri
Ekskluzīvi 25. marts, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Vai kamera attaisno cerības? Zeiss Secacam 7
Ekskluzīvi 25. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Zaļais kurss atgādina komunismu! Juris Lazdiņš “Šauj garām!” #223 epizode
Ekskluzīvi 20. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru lamatas, nažu komplekts un munīcija! SIA Ieroči jaunumi martā
Ekskluzīvi 18. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nodarbības suņa prātam? Intelektuālā slodze un apmācība. Sarunas par suņiem #16
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Saskatīt stirnāža siltās paduses. Testējam Pulsar Thermion 2 LRF XL50
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad esi izaudzis mednieku veikalā uz letes. “Šauj garām!” #222 epizode
Ekskluzīvi 13. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kāda ir pirmā komanda, kas jāiemāca sunim? Kontakts
Ekskluzīvi 12. marts, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medniekiem. Visa pasaule smilšu graudiņā (pulkstenī)
Ekskluzīvi 11. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Video! Kā uzmontēt sarkanā punkta tēmēkli uz bises: uzmontēšana, piešaušana, treniņi
Ekskluzīvi 9. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Attālajā Vaiņodē InfiRay prezentē jaunāko produkciju!
Ekskluzīvi 8. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja čaulītes kabatā nevis seifā – visticamāk, esi pārkāpējs! “Šauj garam!” #221 epizode
Ekskluzīvi 6. marts, 2024
ME
Medības
Uncategorized
VIDEO. Lauksaimnieki un mežsaimnieki sagaida Siliņu pie Ministru kabineta
5. marts, 2024
LD
Linda Dombrovska
Pieredze
Kad ej pa suņa atstātajām asinspēdām jeb Neskrieniet uzreiz pakaļ medījumam!
Ekskluzīvi 5. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Top pieci Vector Optics tēmēkļi lapsu medībām. Iesaka Juris Kušķis
Ekskluzīvi 4. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Ģērbjam lapsu mednieku no galvas līdz kājām. Kā saģērbties medībām ziemā? Iesaka Armands Reķis
Ekskluzīvi 4. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Stirna, glābjoties no vilkiem, ieskrien pagalmā. Bet tas nav šķērslis plēsējiem! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 1. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lielākā nozares izstāde pasaulē Shot Show! Arvida Baumaņa un Dāvja Zaubes iespaidi
Ekskluzīvi 1. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
129 lāči un saudzējamie šakāļi! Kā sevi pasargāt mežā? “Šauj garām!” #220 epizode
Ekskluzīvi 28. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Četri veidi, kā ielikt bebru lamatas. Praktiskais seminārs #37
Ekskluzīvi 26. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Lapsu riesta dejas kameras priekšā. Savvaļas dzīvnieki
24. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
SKATIES! Neliels ieskats medību un makšķerēšanas izstādē Zalcburgā
Ekskluzīvi 23. februāris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieku skaits samazinās! Cik viegli kļūt par mednieku?! “Šauj garām!” #219 epizode
Ekskluzīvi 21. februāris, 2024

Lasītākie