Virtuve

Āpša stilbiņi ar ķiplokiem un karija mērci. Recepte0


Āpša gaļas cepetis.
Āpša gaļas cepetis.
Foto: Linda Dombrovska

Uzmanību! Trihinelozes analīzes obligātas pirms lietot gaļu uzturā.

Uzmanību! Cilvēkus ar vājiem nerviem, lūdzam, šķirt tālāk!

Līdz šim nekad nebiju āpsi nomedījusi, jo šis dzīvnieks man šķiet ārkārtīgi simpātisks, un līdz šim neredzēju jēgu to šaut. Ādiņa jau smuka, bet ar veselību man viss kārtībā, jā, galvaskauss ir trofeja, bet āpsis pats neko sliktu nekad nedara, salīdzinot ar lapsām un jenotsuņiem. Interesanti, ka Lielbritānijā āpšu ir milzīgs skaits, toties tos medīt nedrīksts un tie nodara nekontrolējamus postījumus un izplata slimības. Latvijā šādas problēmas āpši nerada. Bet tad mednieki kolēģi ik pa laikam padalijās pieredzē, ka āpša gaļa ir garšīga un tīri labi lietojuma. Te, lūk, man radās interese par šo medījumu. Gaides medībās tika pieņemts lēmums āpsi nomedīt. Gadījās trekns tēviņš. Piepalīdzot kolēģei Katei Šternai, tajā pat vakarā āpsi nodīrājām, es sagatavoju gaļu, kā arī paraugu trihinelozes analīzēm. Āda un galvaskauss atsevišķā maisiņā – paklājiņam un trofejai.

Āpša stilbiņi

Jāatzīst, ka dīrāt āpsi ir mazliet dīvaini, jo tas tik ļoti atgādina suni. Un es esmu suņu cilvēks. Smaka nav nekāda īpaši slikta. Pārsteidza tas, ka gaļa smaržoja pēc tīras un svaigas gaļas. Bebra gaļai, jāatzīst, pat ir izteiktāka smarža. Tomēr doma, ka āpsi varētu ēst, likās mazliet dīvaina.

Trihinelozes analīzes braucu nodot divas reizes, jo pirmajā reizē paraugs bija sagatavots pārāk mazs. Nepieciešami vismaz 200 grami. Beigās saņēmu atzinumu, ka nodotajos paraugos trihinelozes kāpuri nav konstatēti. Burvīgi! Biju patiesībā cerējusi uz to, ka gaļa tomēr nebūs lietojama. Bet nekā! Plāna gaita jāturpina.

Tika ar draugiem sarunāta diena, kad gatavošu āpsi. Skepse jau liela, tomēr draugi bija gatavi šim piedzīvojumam. Gaļa pirms tam bija vairākas dienas noturēta ledusskapī, tad ielikta saldētavā. Galvā it kā bija plāns, bet tomēr nolēmu pakonsultēties ar zinošāku kolēģi. Zvans draugam – profesionālim Rūdolfam Šteinbergam. Pēc mana paziņojuma, ka man ir āpsis, tālruņa līnijas otrā galā iestājās dīvains klusums. Bet tad sekoja jautājums – kāda ir tā gaļa. No sākuma Rūdolfs ieteica vispirms uzcept nelielu gabaliņu ar sāli un pipariem, lai saprastu, kāda tā gaļa ir un kā garšo. Gabaliņu apēdu, bija pat labi. Tad ar Rūdolfu sastādījām gatavošanas plānu.

Jāsagatavo marināde, tad jācep kā cepetis ar bekonu. No sākuma doma bija cept ar kauliņu, bet beigās nolēmu ciskas kauliņu izņemt un gaļu satīt kā ruletē ar bekonu pa vidu. Marināda gan sākotnēji izklausījās reāli jiftīga, gaļa būs kārtīgi savircota, bet risinājums bija neticami labs. Rezervei uzcepu arī divas pīlītes, daudz kartupeļus un dārzeņu. Rezervē bija telefons, ja nu jāpasūta suši. Tomēr izrādījās pēc vairāk nekā divu stundu cepšanas, ka gaļa ir neticami mīksta, garša lieliska un vakariņas izdevušās. Vai es tuvākā laikā būšu gatava vēl vienam šādam piedzīvojumam, grūti pateikt, bet āpsim tiešām ir laba un mīksta gaļa. Teiktu pat mīkstāka nekā bebra ciska, kas pagatavota līdzīgi. Joprojām piekrītu teicienam – jums nepatīk kaķi, jūs tos nemākat pagatavot. Ticu, ka arī āpsi var pagatavot negaršīgu, par laimi šis nebija tas gadījums

Te var āpša bildi no sastas, bet nogriez mani nost un apgriez bildi otrādi.

Sastāvdaļas
Divas āpša pakaļciskas
Viens laims
Svaiga ingvera sakne
Karija pasta
Sviests
Kūpināts mājas cūkas speķis
Galviņa ķiploka
Sāls, pipari

Saistītie raksti

Pagatavošana
– Ciskām nogriež taukus un izņem kauliņu.
– Sarīvē ingvera sakni un izspiež sulu bez biezumiem.
– Pievieno arī izspiestu laima sulu.
– Ķiploka daiviņas sasmalcina un pievieno marinādei.
– Gaļu apsmērē ar karija pastu.
– Gaļu ieliek marinādē, pievieno sāli un piparus. Liek ledusskapī uz kādu stundu. Var arī ilgāk.
– Speķi ietin gaļā un izeidu ruleti, ja nepieciešams, maliņas sasprauž, lai rulete neizjūk.
– Lieks uz karstas pannas cepties.
– Strauji apcep no abām pusēm.
– Gaļu liek panna, apklāj ar speķi un uzliek sviestu. Cep apmēram divas līdz divarpusi stundas 200 grādos.
– Gabaliņš smuks un brūns – izcepies.
– Sanāk īsts cepetis – sulīgs un mīksts.
– Pasniedz ar kartupeļiem un dārzeņiem. Maliņā arī sagriezta pīles krūtiņa.

Medījumu receptes 2

Recepte. Rīsu nūdeles ar dārzeņiem un aļņa fileju terijaki mērcē

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Kā piešaut nakts redzamības tēmēkli Pard DS35 70 LRF. Stāsta Armands Reķis
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Kad gar medību tornīti brauc kaila dāma uz divriteņa… “Šauj garām!” #227 epizode
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kad peld ne tikai bebrs, bet arī mednieks…Testējam bebru medību komplektu
Ekskluzīvi 11. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad beidzot varēs naktī sākt medīt briežus? “Šauj garām!” #226 epizode
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2024
ME
Medības
Pieredze
“Tickless” ultraskaņas ērču atbaidītāja noslēpums – kā nomainīt bateriju
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Jaudīga meža kamera, kas derēs ne tikai mežā. NITEforce Live-Cam PRO 4G
Ekskluzīvi 5. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieki jāsoda ar lielākiem sodiem? Haralds Barviks “Šauj garām!” #225 epizode
3. aprīlis, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Reāls piecu binokļu tests. Pirmais iespaids un komentāri
Ekskluzīvi 25. marts, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Vai kamera attaisno cerības? Zeiss Secacam 7
Ekskluzīvi 25. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Zaļais kurss atgādina komunismu! Juris Lazdiņš “Šauj garām!” #223 epizode
Ekskluzīvi 20. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru lamatas, nažu komplekts un munīcija! SIA Ieroči jaunumi martā
Ekskluzīvi 18. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nodarbības suņa prātam? Intelektuālā slodze un apmācība. Sarunas par suņiem #16
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Saskatīt stirnāža siltās paduses. Testējam Pulsar Thermion 2 LRF XL50
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad esi izaudzis mednieku veikalā uz letes. “Šauj garām!” #222 epizode
Ekskluzīvi 13. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kāda ir pirmā komanda, kas jāiemāca sunim? Kontakts
Ekskluzīvi 12. marts, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medniekiem. Visa pasaule smilšu graudiņā (pulkstenī)
Ekskluzīvi 11. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Video! Kā uzmontēt sarkanā punkta tēmēkli uz bises: uzmontēšana, piešaušana, treniņi
Ekskluzīvi 9. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Attālajā Vaiņodē InfiRay prezentē jaunāko produkciju!
Ekskluzīvi 8. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja čaulītes kabatā nevis seifā – visticamāk, esi pārkāpējs! “Šauj garam!” #221 epizode
Ekskluzīvi 6. marts, 2024
ME
Medības
Uncategorized
VIDEO. Lauksaimnieki un mežsaimnieki sagaida Siliņu pie Ministru kabineta
5. marts, 2024
LD
Linda Dombrovska
Pieredze
Kad ej pa suņa atstātajām asinspēdām jeb Neskrieniet uzreiz pakaļ medījumam!
Ekskluzīvi 5. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Top pieci Vector Optics tēmēkļi lapsu medībām. Iesaka Juris Kušķis
Ekskluzīvi 4. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Ģērbjam lapsu mednieku no galvas līdz kājām. Kā saģērbties medībām ziemā? Iesaka Armands Reķis
Ekskluzīvi 4. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Stirna, glābjoties no vilkiem, ieskrien pagalmā. Bet tas nav šķērslis plēsējiem! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 1. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lielākā nozares izstāde pasaulē Shot Show! Arvida Baumaņa un Dāvja Zaubes iespaidi
Ekskluzīvi 1. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
129 lāči un saudzējamie šakāļi! Kā sevi pasargāt mežā? “Šauj garām!” #220 epizode
Ekskluzīvi 28. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Četri veidi, kā ielikt bebru lamatas. Praktiskais seminārs #37
Ekskluzīvi 26. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Lapsu riesta dejas kameras priekšā. Savvaļas dzīvnieki
24. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
SKATIES! Neliels ieskats medību un makšķerēšanas izstādē Zalcburgā
Ekskluzīvi 23. februāris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieku skaits samazinās! Cik viegli kļūt par mednieku?! “Šauj garām!” #219 epizode
Ekskluzīvi 21. februāris, 2024

Lasītākie