Virtuve

Āpša stilbiņi ar ķiplokiem un karija mērci. Recepte0


Āpša gaļas cepetis.
Āpša gaļas cepetis.
Foto: Linda Dombrovska

Uzmanību! Trihinelozes analīzes obligātas pirms lietot gaļu uzturā.

Uzmanību! Cilvēkus ar vājiem nerviem, lūdzam, šķirt tālāk!

Līdz šim nekad nebiju āpsi nomedījusi, jo šis dzīvnieks man šķiet ārkārtīgi simpātisks, un līdz šim neredzēju jēgu to šaut. Ādiņa jau smuka, bet ar veselību man viss kārtībā, jā, galvaskauss ir trofeja, bet āpsis pats neko sliktu nekad nedara, salīdzinot ar lapsām un jenotsuņiem. Interesanti, ka Lielbritānijā āpšu ir milzīgs skaits, toties tos medīt nedrīksts un tie nodara nekontrolējamus postījumus un izplata slimības. Latvijā šādas problēmas āpši nerada. Bet tad mednieki kolēģi ik pa laikam padalijās pieredzē, ka āpša gaļa ir garšīga un tīri labi lietojuma. Te, lūk, man radās interese par šo medījumu. Gaides medībās tika pieņemts lēmums āpsi nomedīt. Gadījās trekns tēviņš. Piepalīdzot kolēģei Katei Šternai, tajā pat vakarā āpsi nodīrājām, es sagatavoju gaļu, kā arī paraugu trihinelozes analīzēm. Āda un galvaskauss atsevišķā maisiņā – paklājiņam un trofejai.

Āpša stilbiņi

Jāatzīst, ka dīrāt āpsi ir mazliet dīvaini, jo tas tik ļoti atgādina suni. Un es esmu suņu cilvēks. Smaka nav nekāda īpaši slikta. Pārsteidza tas, ka gaļa smaržoja pēc tīras un svaigas gaļas. Bebra gaļai, jāatzīst, pat ir izteiktāka smarža. Tomēr doma, ka āpsi varētu ēst, likās mazliet dīvaina.

Trihinelozes analīzes braucu nodot divas reizes, jo pirmajā reizē paraugs bija sagatavots pārāk mazs. Nepieciešami vismaz 200 grami. Beigās saņēmu atzinumu, ka nodotajos paraugos trihinelozes kāpuri nav konstatēti. Burvīgi! Biju patiesībā cerējusi uz to, ka gaļa tomēr nebūs lietojama. Bet nekā! Plāna gaita jāturpina.

Tika ar draugiem sarunāta diena, kad gatavošu āpsi. Skepse jau liela, tomēr draugi bija gatavi šim piedzīvojumam. Gaļa pirms tam bija vairākas dienas noturēta ledusskapī, tad ielikta saldētavā. Galvā it kā bija plāns, bet tomēr nolēmu pakonsultēties ar zinošāku kolēģi. Zvans draugam – profesionālim Rūdolfam Šteinbergam. Pēc mana paziņojuma, ka man ir āpsis, tālruņa līnijas otrā galā iestājās dīvains klusums. Bet tad sekoja jautājums – kāda ir tā gaļa. No sākuma Rūdolfs ieteica vispirms uzcept nelielu gabaliņu ar sāli un pipariem, lai saprastu, kāda tā gaļa ir un kā garšo. Gabaliņu apēdu, bija pat labi. Tad ar Rūdolfu sastādījām gatavošanas plānu.

Jāsagatavo marināde, tad jācep kā cepetis ar bekonu. No sākuma doma bija cept ar kauliņu, bet beigās nolēmu ciskas kauliņu izņemt un gaļu satīt kā ruletē ar bekonu pa vidu. Marināda gan sākotnēji izklausījās reāli jiftīga, gaļa būs kārtīgi savircota, bet risinājums bija neticami labs. Rezervei uzcepu arī divas pīlītes, daudz kartupeļus un dārzeņu. Rezervē bija telefons, ja nu jāpasūta suši. Tomēr izrādījās pēc vairāk nekā divu stundu cepšanas, ka gaļa ir neticami mīksta, garša lieliska un vakariņas izdevušās. Vai es tuvākā laikā būšu gatava vēl vienam šādam piedzīvojumam, grūti pateikt, bet āpsim tiešām ir laba un mīksta gaļa. Teiktu pat mīkstāka nekā bebra ciska, kas pagatavota līdzīgi. Joprojām piekrītu teicienam – jums nepatīk kaķi, jūs tos nemākat pagatavot. Ticu, ka arī āpsi var pagatavot negaršīgu, par laimi šis nebija tas gadījums

Te var āpša bildi no sastas, bet nogriez mani nost un apgriez bildi otrādi.

Sastāvdaļas
Divas āpša pakaļciskas
Viens laims
Svaiga ingvera sakne
Karija pasta
Sviests
Kūpināts mājas cūkas speķis
Galviņa ķiploka
Sāls, pipari

Saistītie raksti

Pagatavošana
– Ciskām nogriež taukus un izņem kauliņu.
– Sarīvē ingvera sakni un izspiež sulu bez biezumiem.
– Pievieno arī izspiestu laima sulu.
– Ķiploka daiviņas sasmalcina un pievieno marinādei.
– Gaļu apsmērē ar karija pastu.
– Gaļu ieliek marinādē, pievieno sāli un piparus. Liek ledusskapī uz kādu stundu. Var arī ilgāk.
– Speķi ietin gaļā un izeidu ruleti, ja nepieciešams, maliņas sasprauž, lai rulete neizjūk.
– Lieks uz karstas pannas cepties.
– Strauji apcep no abām pusēm.
– Gaļu liek panna, apklāj ar speķi un uzliek sviestu. Cep apmēram divas līdz divarpusi stundas 200 grādos.
– Gabaliņš smuks un brūns – izcepies.
– Sanāk īsts cepetis – sulīgs un mīksts.
– Pasniedz ar kartupeļiem un dārzeņiem. Maliņā arī sagriezta pīles krūtiņa.

Medījumu receptes 2

Recepte. Rīsu nūdeles ar dārzeņiem un aļņa fileju terijaki mērcē

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Mednieks nedrīkst būt potenciāls noziedznieks inspektora acīs! “Šauj garām!” #207 epizode
5 dienas
ME
Medības
Uncategorized
VIDEO! Lūsis medī lapsu. Skaties, kurš gudrāks – lapsa vai lūsis?
17. novembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Gaļa! Sarežģītākais medību veids un foršas jaunas tradīcijas. “Šauj garām!” #205 epizode
15. novembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Tiešraide dalībniekiem #38. Par deviņām cukurbietēm uz zemes….
10. novembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kad sit pa pirkstiem, vaigu un plecu. Ļaunais bubulis atsitiens “Šauj garām!” extra #42
9. novembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kāpēc likumi ir jālasa un kur labāk netēmēt. “Šauj garām!” #203 epizode
1. novembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Vai staltbrieža bulli var selektīvi nomedīt dzinējmedībās? “Šauj garām” ekstra #41
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2023
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Kā pareizi paņemt trihinelozes paraugus no mežacūkas?
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Tiešraide dalībniekiem #37. Kad var medīt briežus – tikai dienā vai arī naktī?
26. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Medniekiem lodes lido vienā caurumā, tālšāvējiem nē. “Šauj garām!” #202 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Mežacūka 15 metros, 14 kg smaga karabīne un šaušanas Kāmasūtra. “Šauj garām!” #201 epizode
18. oktobris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kad jāforsē upe, lai dabūtu briedi! Mednieka dienasgrāmata #22
17. oktobris, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
Kad termālā ierīce ir kā narkotika… Video bloga #69 epizode
17. oktobris, 2023
Indulis Burka
Aprīkojums
“Infiray” dodas tuvāk Latvijas medniekiem. Video bloga #68 epizode
12. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kā medības mainīja dzīvi? Arvids Baumanis – īpašais 200. epizodes viesis. “Šauj garām!” #200 epizode
11. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kurš kalibs labāks – 7×64, .308 Win vai 30-06 Sprg? “Šauj garām!” #199 epizode
4. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Māris Balodis: Mežacūku populācija jāsamazina līdz 0,15 mežacūkai uz 1 km2
28. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kad viena stirna uz 32 večiem. Saruna ar Ēriku Upelnieku “Šauj garām!” 198. epizode
27. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Video. Vilks ļoti drošs, jo nāca virsū strādājošam ekskavātoram
25. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Ja ēdams, tad medījams – Erlends Sebris. “Šauj garām!” #197 epizode
Ekskluzīvi 20. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Asinspēdas meklēšana: mīti, kļūdas un risinājumi
Ekskluzīvi 15. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kā pareizi novērtēt līdz divus gadus jaunu staltbriežu bulli? Padomi jaunajiem medniekiem #1
Ekskluzīvi 14. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vetārsts ar ovālo zīmogu mednieku mājas dīrūzī. Kā tas iespējams? “Šauj garām!” #196 epizode
Ekskluzīvi 13. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kas meklē, tas atrod! Divas stundas pēc pīles. Mednieka dienasgrāmata #21
Ekskluzīvi 8. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kādēļ mednieki baidās sūtīt datus? “Šauj garām!” #195 epizode
Ekskluzīvi 6. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Katrā jau bišķiņ tas maliķa gēns sēd iekšā! Arvīds Ozols. “Šauj garām!” #194 epizode
Ekskluzīvi 30. augusts, 2023
Kate Šterna
Aprīkojums
Praktisks padoms. Karamele briežiem. Pārējiem… nav aizliegta!
27. augusts, 2023
Linda Dombrovska
Pieredze
NEPATĪKAMI SKATI! Nomedī briesmīga izskata stirnāzi – mušas to dzīvu apēdušas
Ekskluzīvi 24. augusts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vilnis Jaunzems par to, kā medniekiem nešaut garām. “Šauj garām!” #193 epizode
Ekskluzīvi 23. augusts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Par mednieku nevar kļūt 40 stundās. Minhauzens 2023. “Šauj garām!” #192 epizode
Ekskluzīvi 16. augusts, 2023

Lasītākie