Aprīkojums

Anri Anaņins: Mednieki pret nažiem kļuvuši prasīgāki. Funkcionalitāte pāri dizainam0


Ja naža makam ir divas daļas, tas ir skaisti un ļoti praktiski.
Ja naža makam ir divas daļas, tas ir skaisti un ļoti praktiski.
Foto: Indulis Burka

Pieredzējušais nažu meistars un uzņēmuma AAknives īpašnieks Anri Anaņins ievērojis, ka mednieki nažu jomā kļūst arvien izglītotāki un līdz ar to arī prasīgāki. Līdz ar to tiek izvēlētas arvien praktiskākas lietas, mazāk uzmanības pievēršot dizaina detaļām.
“Mednieki izvēlas nažus, kas pēc iespējas ilgāk tur asumu, taču viņi tāpat izvērtē iespējas savus nažus uzasināt,” skaidro Anri Anaņins. “Piedāvājot nažus, es vienmēr noskaidroju, kā nazis tiks asināts. Nav prātīgi iegādāties ļoti cieta tērauda asmeni, ar ko paša spēkiem būs praktiski neiespējami tikt galā. Protams, vienmēr pastāv iespēja nazi vest asināt arī pie manis.”

Līdz kādai cietībai pats var tikt galā

Būtiska ir ne tikai asmens metāla cietība, kam, asinot ar roku un uz akmens galodas, nevajadzētu pārsniegt 60–61 HRC, bet arī tas, vai nazis izgatavots no rūsējoša vai nerūsējoša tērauda. Lai arī nažiem no nerūsējoša vai rūsējoša tērauda cietība būs vienāda, to asināšanai būs jāpieliek dažādas pūles. No rūsējošā tērauda izgatavotos nažu asmeņus uzasināt būs vieglāk.
“Es medībās, kur jāgriež ne tikai gaļa, bet arī āda un cīpslas, dodu priekšroku rūsējošajam tēraudam. Šīm tērauda markām ir agresīvākas griešanas īpašības nekā nerūsējošajām. Nerūsējošā tērauda asmens savā ziņā slīd pa griežamo virsmu. Savukārt rūsējošā mikrolīmenī šo virsmu plēš. Līdzvērtīgas cietības nerūsējošais tērauds ilgāk saglabā asumu. Protams, ir arī atsevišķi izņēmumi – ar mūsdienīgām tehnoloģijām izgatavots pulvertērauds. Taču naži no šāda materiāla būs arī ievērojami dārgāki.
Taču lielākais ieguvums rūsējošaja tērauda – to ir vieglāk uzasināt. Īpaši svarīgi tas ir tiem nažu īpašniekiem, kuri savus nažus asina uz galodām un no rokas. Tos, kuriem ir profesionālās nažu asināšanas ierīces ar kvalitatīvām dimanta galodām, cietības jautājums neuztrauc,” stāstaa nažu meistars.
Interesanti, ka potenciālais naža pircējs, uzzinot, ka nazis izgatavots no rūsējoša tērauda, pirmajā brīdī domā, ka tas ir sliktāks. Tikai tad, kad tiek izstāstīts par paša metāla īpašībām, viņš saprot, no kā vēlējies atteikties. Vien jāiemācās to kopt. Protams, būs situācijas, kad rūsējošā tērauda nazis nederēs.

Higiēnas procedūras galodai

Dimanta galodas ir ļoti abrazīvas un paredzētas tieši cietam tēraudam. Savukārt mīkstajam tās nederēs. Galodas dimanta pārklājums no mīkstāka tērauda naža noņems pārāk lielu materiāla daudzumu, un nazis pastiprināti dils. Arī pati galoda var aizķept ar pārāk mīksta metāla skaidiņām. Uz dimanta galodām nevajadzētu censties asināt nažus, kas sākotnēji nav bijuši domāti griešanai, bet, piemēram, sviesta smērēšanai, tāpat nažus, kas izgatavot ļoti sen, ir plāni un nav zināms, kāds tieši metāls izmantots.
Jebkura galoda pēc naža asināšanas ir jātīra, jo uz tās paliek sīkas metāla skaidiņas, kas samazina galodas raupjumu. Tāpēc arī rodas sajūta, ka galoda, kas sākotnēji labi strādājusi, vairs neņem. Jo smalkāka galoda, jo ātrāk tā aizķep. Galodu tīra ar ūdeni un palīgā ņem plastmasas saru birstīti. Labs palīgs būs arī abrazīvs tīrīšanas līdzeklis, piemēram, netīru koru mazgāšanai domātās pastas, pulveri. Lieliski derēs līdzekļi, kas paredzēti autoservisu darbiniekiem roku mazgāšanai. Taukainas daļiņas labi nomazgā arī trauku mazgāšanas līdzekļi, taču jāatceras, ka naži pirms asināšanas obligāti (!) jānomazgā! Taukus no galodas notīrīt ir daudz grūtāk nekā metāla skaidiņas.
Ļoti aizķepušas galodas palīdzēs notīrīt vaitspirts. Galodu tajā paskalo un tīra ar to pašu plastmasas saru birstīti.

Anri Anaņina nažu tērauda TOP 3. No augšas: Bulat leģētais tērauds, Elmax pulvertērauds un D2 kalts instrumentālais tērauds.
Foto: Indulis Burka

Nažu meistars iesaka

“Vidējā cenu kategorijā ir trīs topa metāli, no kā izgatavotos nažus es tad arī iesaku medniekiem. Tas ir D2 tērauds. Tas ir kalts instrumentālais tērauds, kura cietība ir 60–62 HRC. Šis tērauds, ja tā var teikt, ir pa vidu starp rūsējošo un nerūsējošo tēraudu – tas ir lēni rūsējošs. Ja to nekops, uz tā var parādīties sīki rūsas punktiņi, jo hroma tajā ir 12%. Nerūsējošajam tēraudam hroms ir no 13%. D2 tērauds ir viena no labākajām asmeņu tērauda markām pasaulē.
Otrs, ko iesaku, ir Elmax. Tā cietība ir 60 HRC. Naži no Elmax nerūsē. Šī tērauda asmeņi ir ļoti izturīgi pret sānu slodzēm un lieci. Arī Elmax ir viens no visizplatītākajiem pulveru tērauda veidiem, un tas ierindojas starp labākajām nažu tērauda markām. Lai uzasinātu nazi no šī tērauda, vajadzēs dimanta galodas un tām jābūt mūsdienīgām. Šo tēraudu var uzasināt arī ar labas kvalitātes akmens galodām, taču tās nedrīkst būt izdilušas.
Mans favorīts ir Bulat tērauds, kurā ir sausēti divi tērauda veidi. Šim leģētajam tēraudam cietība ir 62–63 HRC. Šādas cietības nazis ir arī elastīgs. Tas ir ļoti svarīgi medniekam, jo nav jābaidās veikt sānu lauzienus, sadalot locītavas. No iepriekš minētajiem materiāliem tieši Bulat tērauds asumu turēs visilgāk.
Protams, vienmēr esam atvērti konstruktīvai kritikai un strādājam pie tā, lai nažu kvalitāte būtu visaugstākā. Visiem nažiem ir garantija, un, ja nazis ir salūzis, to apmainu,” skaidro Anri Anaņins.

Modē filejas naži

Nomedīto dzīvnieku sadalīšanai mednieki arvien biežāk izvēlas kaltus filejas nažus, kas lieliski der arī atkaulošanai un plēvju atdalīšanai.
“Esam radījuši filejas nažus no dažādas lokanības tērauda. Cietākie un vidējas lokanības naži ir tieši domāti medniekiem. To plānais asmens ir kā radīts, lai sadalītu gaļu,” tā Anri Anaņins.
Tāpat katram nazim tiek piedāvāts maks, arī saliekamajiem nažiem. Jaunums ir nažu maki, kas sastāv no divām daļām. Tas ir ērti, ja jāieiet veikalā un mednieks nevēlas, lai pie jostas būtu nazis. Maka iekšējo daļu no ārējās daļas, ko stiprina pie jostas, var izņemt. Tāpat tas ir ērti, vadot automašīnu vai sēžot medību tornītī, – nazis netraucē sēdēt un pagriezties.

Cietāks filejas nazis lieliski noder medījuma atkaulošanai.
Foto: Indulis Burka

Video bloga #29 epizode. Anri Anaņins: medības, naži, asināšana. Kas jauns nažu pasaulē?

Medības ar Pielikumiem + e-izdevumi + LASI.LV | e-žurnāls Mednieks/Makšķernieks

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Nekad nesēdi uz vecmāmiņas zārka, kā arī par nāves briesmām! “Šauj garām” #241 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā ātri izvēdināt stirnāzi lauku apstākļos – 1.daļa. Praktiskais seminārs #41
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Skaties līdz galam! Maģiskā svilpīte jeb kā kontrolēt suni ar svilpienu komandām?
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Māris Ūselis: Problēma ir samilzusi, bet tagad vismaz ir redzamas sadarbības iespējas un risinājumi
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Ērces un parazīti – sunim var būt nāvējoši! Sarunas par suņiem #17
Ekskluzīvi 18. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku medības postījumu vietās – vasaras piedzīvojums. Mednieka dienasgrāmata #31
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja biedrs taujā pēc statūtiem, tas nav jāizslēdz no kluba! “Šauj garām!” #240 epizode
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Virtuve
Trīs labas lietas! Dinozaura steiks, šašliks un trihinelizēta mežacūka! No dabas līdz galdam #7
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienkāršākais no stirnāžu mānekļiem – Buttolo. Lietošanas pamācība un padomi
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sezonas atklāšana – kā to visu uz torni aiznest? Mednieka dienasgrāmata #30
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas tas ir un ko tas ēd? Multispektrālais binoklis HIKMICRO HABROK HQ35LN
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medībās ar Jāni Pūteli – āzītis, ruksītis un basas kājas! Mednieka dienasgrāmata #29
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Laukos visi normāli džeki ir mednieki – Jānis Misiņš. “Šauj garām!” #239 epizode
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suns. Kā mācīt sunim iet asinspēdu? Praktiskais seminārs #40
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lapsa apbērnojusies mājas pagalmā! Ko darīt? Aculiecinieka video
7. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācieties, no štoka nebūs, bet vajadzētu nolaizīt bulli! Mums 5 miljoni skatījumu!
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Satriecoši labs attēls ar 640 pikseļu matricu
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Mazs un kompakts – ThermTec Vidar 335
Ekskluzīvi 1. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai drīkst izmantot šaujamieroci pašaizsardzībai! “Šauj garām!” dalībniekiem #44
Ekskluzīvi 28. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai puskilometrā var izpētīt ragus? Pulsar Telos monokļu salīdzinājums un lietošanas pieredze
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Pļauka lācim, savilcēju loterija, gads klusinātāja iegādei. Jānis Pūtelis “Šauj garām!” #237 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 22. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 21. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024

Lasītākie