Virtuve

Sulīgas brieža gaļas kotletes0


Čurkst kotletītes sviestā.
Čurkst kotletītes sviestā.
Foto: Kate Šterna

Iz vēstures

Par kotleti (angliski cutlet) Rietumu kultūrā vairākus gadsimtus dēvēja karbonādes, ciskas vai kādas citas piemērotas ceptas gaļas šķēlīti ar kauliņu. Mūsdienās karbonādes šķēle ar ribiņu tiek dēvēta par tomahauka steiku. Kā vēsta kulinārijas vēstures grāmatas, kotletes saka transformēties par mums labi zināmo maltās gaļas produktu, kad ēšanas ērtības labad Eiropas pavāri sāka karbonādi izklapēt pirms cepšanas. Pēc tam viņi atteicās no kauliņa, bet vēl vēlāk atklāja maltās gaļas priekšrocības. Mūsdienās eksistē ēdiens, kas ir kā kompromiss starp agrāko laiku un mūsdienu kotletēm. Tā ir Kijevas kotlete un tai līdzīgās – maltas vistas vai citas gaļas kotlete ar tajā ieceptu kauliņu panējumā.
Kotlete tās mūsdienīgajā izskatā pastāvēja, iespējams, pat agrāk par cepto gaļu uz kauliņa Eiropā. Reti kurš zina, taču cepts maltas gaļas, kartupeļu un zaļumu plācenis bija un ir plaši izplatīts Tuvo Austrumu valstīs. Maltas gaļas kotlete, kurā sasmalcinātu liellopa gaļu papildina dažādi pipari un baltvīns un kuru pasniedz ar maizi, ir pieminēta Romas impērijas pavāra Apiciusa pavārgrāmatā, kas, kā uzskata zinātnieki, ir sastādīta un izdota mūsu ēras ceturtajā gadsimtā.
Šo gadsimtu laikā kotlete ir piedzīvojusi dažādas transformācijas, kopā ar ceļotājiem iekarojusi jaunas zemes un ieguvusi pasaules slavu, jo Apiciusa kotlete, ko dēvēja par isicia omentata, ir hamburgera vecvecvecmāmiņa.

Daži ieteikumi

Runājot par medījuma gaļas pagatavošanu, ļoti, nu ļoti bieži izskan jautājums – kā uztaisīt sulīgas un garšīgas kotletes no liesās briežveidīgo gaļas?
Ir vairāki pagatavošanas knifi un piedevas, kas padara kotletes sulīgas.
Pirmkārt, gaļai jābūt labi nogatavinātai. Ieteicams to noturēt 2–3 grādos vismaz piecas dienas. Labi vēdināmā telpā, kur gaļu var novietot bez iepakojuma un saskares ar virsmām (uz restēm vai piekārtu), tā var gatavināties līdz desmit dienām. Fermentizācijas procesā gaļa kļūst mīksta, saglabā vairāk sulas, garšas un aromāta. Turpretī nenogatavināta gaļa pagatavojot sanāk sausa, cieta un gandrīz bezgaršīga. Otrkārt, piedevas. Lai kotletes sanāktu mīkstas, var pievienot pienu un baltmaizi, krējumu, biezpienu, kartupeļus… Treškārt, kotlešu masa kārtīgi jāsamaisa. Ceturtkārt, ieteicams kotletes pirms likšanas uz pannas panēt. Tomēr kotletes arī bez panējuma sanāk sulīgas, ja cep uz lielas uguns un pietiekami sakarsētos taukos vai eļļā, jo lielajā temperatūrā ārējā gaļas kārta ātri pagatavojas un iesēdz visas suliņas kotletes iekšpusē.

Brieža kotletes ar zaļumiem

Sastāvdaļas:

1–1,2 kg brieža gaļas
200–300 g cūkas speķa
3 olas
2 vidēji sīpoli
1 neliels burkāns
5 lielas ķiploka daiviņas (var vairāk)
2 ēdamkarotes miltu
50 g piena
200 g zaļumu: pētersīļi, dilles un loki
Garšvielas: 2 tējk. sāls, 1 tējk. bez kaudzītes cukura, malti melnie pipari, smalcināts muskatrieksts, kadiķogas, lauru lapa, timiāns un majorāns

Pagatavošana

Šādu kotlešu pagatavošanai var ņemt jebkādus svaigus zaļumus – lokus, pētersīļus, selerijas, baziliku, dilles – jo vairāk, jo labāk, kinzu (to gan pavisam nedaudz).
Gaļu, speķi un zaļumus samaļ, sasmalcina ķiplokus, pieliek olas, miltus, garšvielas un visu ļoti rūpīgi samaisa. Kotlešu masa ir gatava, kad tā virpinās pa bļodu kā viens veselums un neizjūk, struktūra ir viendabīga un gluda.
Sakarsē pannā cūkas taukus, sviestu vai eļļu. Kad karstums no pannas ir jūtams pamatīgs, ar samitrinātām rokām ripina nelielas (5–6 cm) kotletītes un liek cepties. Vāku pannai likt nevajag. Kotletes ir gatavas, kad tās ir kārtīgi apkraukšķinājušās un brūnas no abām pusēm.
Kotletes var pasniegt ar jebkādu garnējumu, ar dārzeņiem vai likt uz maizes. Kotletes var ielikt cepamformā, apziest ar majonēzi, uzlikt tomāta šķēlītes, apkaisīt ar sieru un sacept. Kotletes ir universāls izgudrojums, kam piestāv jebkādas variācijas un papildinājumi.
Labu apetīti!

Sulīgas brieža gaļas kotletes

Viena no iespējām, ko pagatavot, izmantojot vakardienas kotletes:

Grauzdētu baltmaizi un kotletes sakārto traukā.
Foto: Kate Šterna

Sakuļ olu ar saldo krējumu, sāli un garšvielām.
Foto: Kate Šterna

Pārkaisa ar sieru un liek cepeškrāsnī 200 grādos uz desmit minūtēm.
Foto: Kate Šterna

Kates recepte. Kā uzcept sulīgas un gardas brieža gaļas kotletes

Lasi un abonē žurnālu Medības šeit!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
59 kg bebrs un 29 kg jenotsuns, un maģiiskais tornis ar džakuzi. “Šauj garām!” #315 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Kad sievietes mežā, tad buļļi nāk! Mednieka dienasgrāmata #40
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Kad lācis saplēš palielu mežacūku, balts briedis un lūsis uz sliekšņa. Meža ziņas #20
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Pamani briedi 2 km distancē un termiķis, ko izpērk kā karstus pīrādziņus! Aktuālais veikalā GPSPRO
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Nevajag laizīt pīles un kāpēc Āfrikas cūku mēris ir tikai Latvijā? “Šauj garām!” #314 epizode
Ekskluzīvi 17. decembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Trīs ekipējuma lietas, kas sliktos laikapstākļos atvieglos Tavu dzīvi. Apskatām tās dabā
Ekskluzīvi 16. decembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. 🐺 Vilku medību limits tuvojas noslēgumam – kas tālāk? Ko darīt, lai to palielinātu?
Ekskluzīvi 15. decembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Mums tā kultūra vēl nav izveidojusies – kā pasargāt sevi no lāča
Ekskluzīvi 12. decembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Liepājā jauns cietums, atradīsim, ko tur likt! “Šauj garām!” #313 epizode
Ekskluzīvi 10. decembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Bezsvina munīcija medībām un šaušanai tālās distancēs, taisnā aizslēga karabīnes un rotaļas šautuvē. Aktuālais veikalā SIA “Ieroči”
Ekskluzīvi 5. decembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā atšķirt vecu briežu bulli no jauna? Tumsā! Prakstiki padomi
Ekskluzīvi 5. decembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā asinspēdas meklēšana saistīta ar matemātiku. Praktiskais seminārs #60
Ekskluzīvi 4. decembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieks uz mežu neiet ar naidu, bet daba pārvēršas par cietumu ! “Šauj garām!” #312 epizode
Ekskluzīvi 3. decembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ideāls komplekts mazo plēsēju medībām. Labāku neviens vēl nav izveidojis. Video blogs #101
Ekskluzīvi 1. decembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Nakts medības! Kad jenotsuns pārvēršas par kaķi! Video blogs #100
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Mēģināt nomāzēt šāvienu, labi trenēti suņi un Huntsafe. Podkāsta “Šautuve” 8. epizode
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Dzinējmedības Kurzemē! Ēdams briedis, labākie kuiļa pauti un supermens! No dabas līdz galdam #24
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 27. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Pakarināt 250 kg dzīvnieku, pasargāt no dubļiem un redzēt naktī. Veikals, kurā nedrīkst iet!
Ekskluzīvi 27. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Likums nav mētelītis, ko virināt, ja gribi šaut visu, kas kustās. “Šauj garām!” #311 epizode
Ekskluzīvi 26. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Suņi sētās nav drošībā, vīruss iznīcina mežacūkas un vilks sargā medījumu. Meža ziņas #19
Ekskluzīvi 25. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Atbildība par savvaļas dzīvnieku nodarītajiem postījumiem – kam tā pienākas?
Ekskluzīvi 21. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Termo tēmēklis ragu saskatīšanai, korpusā integrēts tālmērs un mikrolēcas. Aktuālais veikalā GPSPRO
Ekskluzīvi 21. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! CZ 600 ERGO – labāka, parocīgāka ieroča nav! Karabīne, ko var vinnēt!
Ekskluzīvi 20. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Ieraksts sodāmības reģistrā napazūd – lieli sodi medniekiem! “Šauj garām!” #310 epizode
Ekskluzīvi 19. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Sportam, medībām, tālšaušanai! Ierocies CZ 600 Ergo
Ekskluzīvi 17. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šausmīgs, briesmīgs, netīrs līķis un nomedīti gulbji. “Šauj garām!” #309 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
UZMANĪBU! Sākusies medījuma gaļas nedēļa 2025
Ekskluzīvi 11. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad krāpnieki uzdarbojas, cīkstēšanās ar lāci un īpaša aukstā gaļa. “Šauj garām!” #308 epizode
Ekskluzīvi 5. novembris, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Taurus uzlika ar okulāru – divas ierīces vienā
Ekskluzīvi 4. novembris, 2025

Lasītākie