Virtuve

Stirnas kājas. Gulašzupa vai aukstā gaļa?0


Stirnas aukstā gaļa
Stirnas aukstā gaļa
Foto: Linda Dombrovska

Man personīgi vislabāk patīk lieli gabali visur – gan runājot par gaļu, gan par salātiem. Ar kaut ko smalki sakapātu man vienmēr ir nelāgas asociācijas, iespējams, atmiņas no bērnudārza laikiem, kad vajadzēja ēst visu, ko piedāvāja, citādi nelaida spēlēties. Šā iemesla dēļ vēl šodien nespēju paskatīties uz skābu kāpostu zupu. Ideja par auksto gaļu uzradās pavisam nejauši. Uzliku vārīties lielā katlā suņiem zupu no kauliem un… aizmirsu. Pēc astoņām stundām attapos un bailīgi devos skatīties, kas tur būs sanācis. Puse katla bija izvārījusies, bet buljons bija tāds pavisam biezs, izskatījās labi. Kad buljonu kopā ar gaļu ieliku ledusskapī, nākamajā dienā suņu ēdiens bija griežams ar nazi. Aptaujājos kolēģiem, kā viņi vāra auksto gaļu. Citi liek klāt želatīnu, citi gaļu maļ, es izdomāju savu interpretāciju. Agrāk mana mamma arī vārīja auksto gaļu, bet es nekad īsti nebiju tās fane, tādēļ iedomājos savu ideālo galertu un ķēros klāt.

Tieši sanāca nomedīt stirnāzīti, tādēļ paņēmu visus četrus apakšstilbus, iegurni, sacirtu mazākos gabaliņos un liku vārīties. Bez garšvielām. Beigās sapratu, ka tomēr vajadzēja kaulus zāģēt, nevis cirst, jo vēlāk ēdot, pat par spīti tam, ka buljonu izkāsu, gadījās mazas kaulu druskas. Uz vidēji lēnas uguns vārīju apmēram sešas stundas. Protams, jo lielāks katls, jo ilgāk jāvāra. Principā par ilgu laikam savārīt nevar. Rezultātam jābūt tādam, ka ņem no katla kaulu un gaļa pati krīt nost. Noloba gaļu no kauliem. Var to samalt, bet, kā teicu, mani labāk uzrunā lieli gabali. Protams, lobīšanas procesā visgaršīgākie ir locītavu labi savārītie skrimšļi. Tā ir tāda bērnības garša. Šoreiz pat suņi palika bešā. Kad gaļa nolobīta, buljonu izkāš – es to darīju ar sietiņa un marles palīdzību. Marli salocīju vairākās kārtās. Sietiņā palika pārsteidzoši daudz kaulu šķembu. Tad buljonu lej katlā, liek vārīties, pieliek gaļu un garšvielas un vāra. Garšvielas savācu visādas, arī čili maisījumu, kas, šķiet, deva to sarkano krāsu. Var pielikt arī burkānus, bet desmitos vakarā sapratu, ka burkānu mājās nav. Kad uz lēnas uguns viss kādu stundu bija vārījies, pagaršoju un sapratu, ka mazliet pārsālīts. Cerēju uz to, ka gaļa bija vispār bez garšvielām un beigās tas viss kaut kā līdzsvarosies. Pašās beigās, kad jau uguns izslēgta, pieliku sagrieztu ķiploku, tad tas ir mazliet kraukšķīgs. Tiem, kam tas īsti nepatīk, var likt to agrāk.

Tad ielēju visu zupu speciālā stikla traukā. Želatīnu nepieliku. Vienkārši tādēļ, ka mājās bija tikai saldais želatīns ar zemeņu garšu, un tas mani kaut kā neuzrunāja. Mamma mācīja, ka karstu ēdienu ledusskapī likt nedrīkst, bet, tā kā bija jau vēls un nevarēju sagaidīt,vai sanākusi aukstā gaļa vai gulašzupa, ieliku to ledusskapī. No rīta ar bailēm vēru vaļā ledusskapi. Kas tur būs sanācis? Gulašzupa tā saželējusi, ka tai pat trūka tipiskās galerta tirināšanās. Bija laiks nogaršot. Pirmajā mirklī šķita, ka varbūt mazliet par sāļu, tā mana pārcentība, bet beigās kopā ar mārrutkiem un salātiem izrādījās pat ļoti labi! Tagad ir vēl viena ideja, ko darīt ar tām medījuma daļām, kas jebkurā citā veidā būtu ļoti cietas vai neizteiksmīgas.

Padomi

– Kaulus labāk necirst, bet sazāģēt, citādi galertā būs daudz kaulu krikumu
– Buljonu noteikti vajadzētu izkāst caur sietiņu un marli

Stirnas aukstā gaļa

Labākā skaņa pasaulē – kad cepjas gaļa

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Uzmanību – putnu gripa! Informācija iedzīvotājiem un mājputnu turētājiem
14 stundas
ME
Medības
Klausies!
Nažu meistars, mednieks, makšķernieks, baikeris Anri Anaņins. “Šauj garām!” #182 epizode
Ekskluzīvi 23 stundas
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video. Koknesē atklāj Aizkraukles novada medību trofeju izstādi
6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Seifu lobijs, tārpainas pīles un mīlestība, kas iet caur vēderu. “Šauj garām!” #181 epizode
Ekskluzīvi 31. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Joki un aizkadri #7. Kad nezini, ka Indulis jau filmē…
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
Sintija Dozberga
Pieredze
Pulsar ražots Latvijā! Daugavpilī tiek attīstītas zaļās tehnoloģijas ierīču ražošanā
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Mārcis Saklaurs: “Liela loma medību saimniecībā ir iedota staltbriedim, bet alnis ir aizmirsts”
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kur mežā pat elpot nedrīkst? Gita Strode par medībām un dabas aizsardzību. “Šauj garām!” #180 epizode
Ekskluzīvi 24. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kad lāči pat no signalizācijas nebaidās. Valmieras novads, Brenguļu pagasts
Speciālreportāža 21. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Likums ir, bet neviens nezina, ko tagad darīt. “Šauj garām!” #179 epizode
Ekskluzīvi 17. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Situācija ar alni – kritiska. Haralda Barvika, Jāņa Baumaņa un Artura Surmoviča viedoklis
Ekskluzīvi 12. maijs, 2023
Indulis Burka
Pieredze
Alnis. Interešu sadrusme startp medniekiem un mežsaimniekiem. Vai vajadzīgs aizsardzības plāns?
Ekskluzīvi 10. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Par ložu sijāšanu, sagrozītiem faktiem un gobelēniem. “Šauj garām!” #177 epizode
Ekskluzīvi 3. maijs, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! Kad negaidīti satiec mežacūku baru! Pulsar Merger LRF XP 50 tests
27. aprīlis, 2023
ME
Medības
Virtuve
VIDEO! Recepte. Ķīnas kāposta un brieža gaļas tīteņi
26. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kad beigsies čakarāšanās ar mežacūkām? “Šauj garām!” #176 epizode
Ekskluzīvi 26. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kā samazināt Latvijas mednieku skaitu trīs reizes? “Šauj garām!” #175 epizode
Ekskluzīvi 19. aprīlis, 2023
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO! Stendu apskats un jaunumi. Izstāde Outdoor Riga 2023
Ekskluzīvi 15. aprīlis, 2023
LL
Lielais Loms
Pieredze
VIDEO! Informatīvais seminārs klubu vadītājiem par lietotnes “Mednis” ieviešanu. II daļa
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Mednieks vienkāršais – Oskars Lauciņš. “Šauj garām!” #174 epizode
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2023
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas skola #5. Ieroča un munīcijas izvēle
Ekskluzīvi 6. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Medības naktī ar pieiešanu. Kāpēc tas nav droši? Reģistrācijas žurnāls. “Šauj garām!” #173 epizode
Ekskluzīvi 5. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Slazds līdz pusei ūdenī un šaušana šaušanas pēc! “Šauj garām!” #172 epizode
Ekskluzīvi 29. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Ragu drudzis, kriminālpārkāpumi un maksa par rācijām. “Šauj garām!” #171 epizode
Ekskluzīvi 22. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Sezonas kartes, bebru piebarošana un kad katastrofa nav nekas īpašs. Šauj garām!” #170 epizode
Ekskluzīvi 15. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Informatīvais seminārs klubu vadītājiem par lietotnes “Mednis” ieviešanu
Speciālreportāža 14. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas skola #2. Ieplecošana – trīs pozīcijas
Ekskluzīvi 14. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Mednis” ir izdējis trešo olu! Mežacūkām nebūs savilcēju. “Šauj garām!” #169 epizode
Ekskluzīvi 8. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Ja nomedī nepareizi, tad aprok! Dobeles trofeju izstādes secinājumi. “Šauj garām!” ekstra #38
Ekskluzīvi 7. marts, 2023
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Bore Snake – rīks medniekiem, kam patīk kopt ieroča stobru
Ekskluzīvi 3. marts, 2023

Lasītākie