Virtuve

Stirnas kājas. Gulašzupa vai aukstā gaļa?0


Stirnas aukstā gaļa
Stirnas aukstā gaļa
Foto: Linda Dombrovska

Man personīgi vislabāk patīk lieli gabali visur – gan runājot par gaļu, gan par salātiem. Ar kaut ko smalki sakapātu man vienmēr ir nelāgas asociācijas, iespējams, atmiņas no bērnudārza laikiem, kad vajadzēja ēst visu, ko piedāvāja, citādi nelaida spēlēties. Šā iemesla dēļ vēl šodien nespēju paskatīties uz skābu kāpostu zupu. Ideja par auksto gaļu uzradās pavisam nejauši. Uzliku vārīties lielā katlā suņiem zupu no kauliem un… aizmirsu. Pēc astoņām stundām attapos un bailīgi devos skatīties, kas tur būs sanācis. Puse katla bija izvārījusies, bet buljons bija tāds pavisam biezs, izskatījās labi. Kad buljonu kopā ar gaļu ieliku ledusskapī, nākamajā dienā suņu ēdiens bija griežams ar nazi. Aptaujājos kolēģiem, kā viņi vāra auksto gaļu. Citi liek klāt želatīnu, citi gaļu maļ, es izdomāju savu interpretāciju. Agrāk mana mamma arī vārīja auksto gaļu, bet es nekad īsti nebiju tās fane, tādēļ iedomājos savu ideālo galertu un ķēros klāt.

Tieši sanāca nomedīt stirnāzīti, tādēļ paņēmu visus četrus apakšstilbus, iegurni, sacirtu mazākos gabaliņos un liku vārīties. Bez garšvielām. Beigās sapratu, ka tomēr vajadzēja kaulus zāģēt, nevis cirst, jo vēlāk ēdot, pat par spīti tam, ka buljonu izkāsu, gadījās mazas kaulu druskas. Uz vidēji lēnas uguns vārīju apmēram sešas stundas. Protams, jo lielāks katls, jo ilgāk jāvāra. Principā par ilgu laikam savārīt nevar. Rezultātam jābūt tādam, ka ņem no katla kaulu un gaļa pati krīt nost. Noloba gaļu no kauliem. Var to samalt, bet, kā teicu, mani labāk uzrunā lieli gabali. Protams, lobīšanas procesā visgaršīgākie ir locītavu labi savārītie skrimšļi. Tā ir tāda bērnības garša. Šoreiz pat suņi palika bešā. Kad gaļa nolobīta, buljonu izkāš – es to darīju ar sietiņa un marles palīdzību. Marli salocīju vairākās kārtās. Sietiņā palika pārsteidzoši daudz kaulu šķembu. Tad buljonu lej katlā, liek vārīties, pieliek gaļu un garšvielas un vāra. Garšvielas savācu visādas, arī čili maisījumu, kas, šķiet, deva to sarkano krāsu. Var pielikt arī burkānus, bet desmitos vakarā sapratu, ka burkānu mājās nav. Kad uz lēnas uguns viss kādu stundu bija vārījies, pagaršoju un sapratu, ka mazliet pārsālīts. Cerēju uz to, ka gaļa bija vispār bez garšvielām un beigās tas viss kaut kā līdzsvarosies. Pašās beigās, kad jau uguns izslēgta, pieliku sagrieztu ķiploku, tad tas ir mazliet kraukšķīgs. Tiem, kam tas īsti nepatīk, var likt to agrāk.

Tad ielēju visu zupu speciālā stikla traukā. Želatīnu nepieliku. Vienkārši tādēļ, ka mājās bija tikai saldais želatīns ar zemeņu garšu, un tas mani kaut kā neuzrunāja. Mamma mācīja, ka karstu ēdienu ledusskapī likt nedrīkst, bet, tā kā bija jau vēls un nevarēju sagaidīt,vai sanākusi aukstā gaļa vai gulašzupa, ieliku to ledusskapī. No rīta ar bailēm vēru vaļā ledusskapi. Kas tur būs sanācis? Gulašzupa tā saželējusi, ka tai pat trūka tipiskās galerta tirināšanās. Bija laiks nogaršot. Pirmajā mirklī šķita, ka varbūt mazliet par sāļu, tā mana pārcentība, bet beigās kopā ar mārrutkiem un salātiem izrādījās pat ļoti labi! Tagad ir vēl viena ideja, ko darīt ar tām medījuma daļām, kas jebkurā citā veidā būtu ļoti cietas vai neizteiksmīgas.

Padomi

– Kaulus labāk necirst, bet sazāģēt, citādi galertā būs daudz kaulu krikumu
– Buljonu noteikti vajadzētu izkāst caur sietiņu un marli

Stirnas aukstā gaļa

Labākā skaņa pasaulē – kad cepjas gaļa

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 7 stundas
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Inspektors nav bieds medniekam. Ko par Medni domā mednieki un amatpersonas?
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Skaties, mācies, trāpi! Kā ShotKam stobra kamera var palīdzēt šaušanas treniņos
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Praktiski padomi. Kā izaicināt bebru uz kautiņu. Bebru medības postījumu vietās
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Latvijā ražotas lodes droniem, optiskais zūms termiķim un padomi medniekiem no četrkārtēja olimpieša
Ekskluzīvi 4. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ierīce visām situācijām un regulē asumu ar pirkstu. Ar ThermTec Wild 650D uz bebriem
Ekskluzīvi 3. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 2. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 1. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 28. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 27. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025

Lasītākie