Virtuve

Stirnas kājas. Gulašzupa vai aukstā gaļa?0


Stirnas aukstā gaļa
Stirnas aukstā gaļa
Foto: Linda Dombrovska

Man personīgi vislabāk patīk lieli gabali visur – gan runājot par gaļu, gan par salātiem. Ar kaut ko smalki sakapātu man vienmēr ir nelāgas asociācijas, iespējams, atmiņas no bērnudārza laikiem, kad vajadzēja ēst visu, ko piedāvāja, citādi nelaida spēlēties. Šā iemesla dēļ vēl šodien nespēju paskatīties uz skābu kāpostu zupu. Ideja par auksto gaļu uzradās pavisam nejauši. Uzliku vārīties lielā katlā suņiem zupu no kauliem un… aizmirsu. Pēc astoņām stundām attapos un bailīgi devos skatīties, kas tur būs sanācis. Puse katla bija izvārījusies, bet buljons bija tāds pavisam biezs, izskatījās labi. Kad buljonu kopā ar gaļu ieliku ledusskapī, nākamajā dienā suņu ēdiens bija griežams ar nazi. Aptaujājos kolēģiem, kā viņi vāra auksto gaļu. Citi liek klāt želatīnu, citi gaļu maļ, es izdomāju savu interpretāciju. Agrāk mana mamma arī vārīja auksto gaļu, bet es nekad īsti nebiju tās fane, tādēļ iedomājos savu ideālo galertu un ķēros klāt.

Tieši sanāca nomedīt stirnāzīti, tādēļ paņēmu visus četrus apakšstilbus, iegurni, sacirtu mazākos gabaliņos un liku vārīties. Bez garšvielām. Beigās sapratu, ka tomēr vajadzēja kaulus zāģēt, nevis cirst, jo vēlāk ēdot, pat par spīti tam, ka buljonu izkāsu, gadījās mazas kaulu druskas. Uz vidēji lēnas uguns vārīju apmēram sešas stundas. Protams, jo lielāks katls, jo ilgāk jāvāra. Principā par ilgu laikam savārīt nevar. Rezultātam jābūt tādam, ka ņem no katla kaulu un gaļa pati krīt nost. Noloba gaļu no kauliem. Var to samalt, bet, kā teicu, mani labāk uzrunā lieli gabali. Protams, lobīšanas procesā visgaršīgākie ir locītavu labi savārītie skrimšļi. Tā ir tāda bērnības garša. Šoreiz pat suņi palika bešā. Kad gaļa nolobīta, buljonu izkāš – es to darīju ar sietiņa un marles palīdzību. Marli salocīju vairākās kārtās. Sietiņā palika pārsteidzoši daudz kaulu šķembu. Tad buljonu lej katlā, liek vārīties, pieliek gaļu un garšvielas un vāra. Garšvielas savācu visādas, arī čili maisījumu, kas, šķiet, deva to sarkano krāsu. Var pielikt arī burkānus, bet desmitos vakarā sapratu, ka burkānu mājās nav. Kad uz lēnas uguns viss kādu stundu bija vārījies, pagaršoju un sapratu, ka mazliet pārsālīts. Cerēju uz to, ka gaļa bija vispār bez garšvielām un beigās tas viss kaut kā līdzsvarosies. Pašās beigās, kad jau uguns izslēgta, pieliku sagrieztu ķiploku, tad tas ir mazliet kraukšķīgs. Tiem, kam tas īsti nepatīk, var likt to agrāk.

Tad ielēju visu zupu speciālā stikla traukā. Želatīnu nepieliku. Vienkārši tādēļ, ka mājās bija tikai saldais želatīns ar zemeņu garšu, un tas mani kaut kā neuzrunāja. Mamma mācīja, ka karstu ēdienu ledusskapī likt nedrīkst, bet, tā kā bija jau vēls un nevarēju sagaidīt,vai sanākusi aukstā gaļa vai gulašzupa, ieliku to ledusskapī. No rīta ar bailēm vēru vaļā ledusskapi. Kas tur būs sanācis? Gulašzupa tā saželējusi, ka tai pat trūka tipiskās galerta tirināšanās. Bija laiks nogaršot. Pirmajā mirklī šķita, ka varbūt mazliet par sāļu, tā mana pārcentība, bet beigās kopā ar mārrutkiem un salātiem izrādījās pat ļoti labi! Tagad ir vēl viena ideja, ko darīt ar tām medījuma daļām, kas jebkurā citā veidā būtu ļoti cietas vai neizteiksmīgas.

Padomi

– Kaulus labāk necirst, bet sazāģēt, citādi galertā būs daudz kaulu krikumu
– Buljonu noteikti vajadzētu izkāst caur sietiņu un marli

Stirnas aukstā gaļa

Labākā skaņa pasaulē – kad cepjas gaļa

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Māris Balodis: Mežacūku populācija jāsamazina līdz 0,15 mežacūkai uz 1 km2
4 dienas
ME
Medības
Klausies!
Kad viena stirna uz 32 večiem. Saruna ar Ēriku Upelnieku “Šauj garām!” 198. epizode
5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Video. Vilks ļoti drošs, jo nāca virsū strādājošam ekskavātoram
Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Ja ēdams, tad medījams – Erlends Sebris. “Šauj garām!” #197 epizode
Ekskluzīvi 20. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Asinspēdas meklēšana: mīti, kļūdas un risinājumi
Ekskluzīvi 15. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kā pareizi novērtēt līdz divus gadus jaunu staltbriežu bulli? Padomi jaunajiem medniekiem #1
Ekskluzīvi 14. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vetārsts ar ovālo zīmogu mednieku mājas dīrūzī. Kā tas iespējams? “Šauj garām!” #196 epizode
Ekskluzīvi 13. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kas meklē, tas atrod! Divas stundas pēc pīles. Mednieka dienasgrāmata #21
Ekskluzīvi 8. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kādēļ mednieki baidās sūtīt datus? “Šauj garām!” #195 epizode
Ekskluzīvi 6. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Katrā jau bišķiņ tas maliķa gēns sēd iekšā! Arvīds Ozols. “Šauj garām!” #194 epizode
Ekskluzīvi 30. augusts, 2023
Kate Šterna
Aprīkojums
Praktisks padoms. Karamele briežiem. Pārējiem… nav aizliegta!
27. augusts, 2023
Linda Dombrovska
Pieredze
NEPATĪKAMI SKATI! Nomedī briesmīga izskata stirnāzi – mušas to dzīvu apēdušas
Ekskluzīvi 24. augusts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vilnis Jaunzems par to, kā medniekiem nešaut garām. “Šauj garām!” #193 epizode
Ekskluzīvi 23. augusts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Par mednieku nevar kļūt 40 stundās. Minhauzens 2023. “Šauj garām!” #192 epizode
Ekskluzīvi 16. augusts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Mednieki nezina, kā lasīt mežu – Māris Simanovičs. “Šauj garām!” #191 epizode
Ekskluzīvi 9. augusts, 2023
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO! Mednieku festivāla “Minhauzens 2023” atklāšana
Ekskluzīvi 7. augusts, 2023
ME
Medības
Pieredze
REZULTĀTI. Mednieku festivāla “Minhauzens 2023” foto un video – apbalvošana
Ekskluzīvi 6. augusts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Postījumi aug, vai būs sankcijas? “Šauj garām!” #190 epizode
Ekskluzīvi 2. augusts, 2023
Emīlija Mariševa
Pieredze
VIDEO un FOTO! Dupletu šaušana un tēmēkļa izloze. Kā aizvadīts mednieku līgas finālposms?
Ekskluzīvi 26. jūlijs, 2023
Emīlija Mariševa
Pieredze
FOTO un VIDEO! Kur nedēļas laikā apgūt medību zinību esenci? Atskats uz nometni Vanaga acs 2023
Ekskluzīvi 31. jūlijs, 2023
ME
Medības
Uncategorized
VIDEO! Tik lieli ragi! Cik aļņu var būt vienā laukā? Filmēts ar Pulsar Thermion XQ50 Pro LRF
27. jūlijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vai visas medības būs jāpiesaka? Valters Lūsis. “Šauj garām!” #189 epizode
Ekskluzīvi 26. jūlijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Informatīvais seminārs “Mednis” par koplīgumu medību atļauju sadali
Ekskluzīvi 21. jūlijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas pozīciju pamats un ieroča pielāgošana. “Izaicinājums 2023”. Noderīgi padomi
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vilks – dzīvas miesas ēdājs! Aivars Dundurs. “Šauj garām!” #188 epizode
Ekskluzīvi 19. jūlijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Mednieki kā bezmaksas naktssargi? Grozījumi Medību likumā! “Šauj garām!” #187 epizode
Ekskluzīvi 12. jūlijs, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
Testējam HikMicro RAPTOR RQ50LN termālo binokli. Video bloga #52 epizode
Ekskluzīvi 5. jūlijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Viss Latvijā turas tikai uz entuziasmu. Uģis Dronka. “Šauj garām!” #186 epizode
Ekskluzīvi 5. jūlijs, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
Testējam Alpen Apex termo monokli ar 54 mm lēcu. Video bloga #51 epizode
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Labākie laika apstākļi, kad doties medībās. Praktiskais seminārs #28
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2023

Lasītākie