Virtuve

Sivēna lāpstiņa ar pētersīļiem un terijaki mērci0


Gaļiņa kūst uz mēles
Gaļiņa kūst uz mēles
Foto: Kate Šterna

Tas bija pagājušā gada vasarā. Mēs sanācām kopā, lai vakarā pavaktētu mežarukšu bandu, kas bija iemanījusies kāda saimnieka laukā labību norullēt – tas pēc viņu apmeklējuma izskatījās, it kā tur būtu plosījusies mazu, bet ļoti nešpetnu ceļaruļļu brigāde.
Rāmais vakars pārtapa siltā un klusā, zvaigžņu apspīdētā naktī. Puiši sāka pamazām virzīties uz mašīnu pusi, jo tobrīd tikai man bija termokamera un nakts tēmēklis. Lēmums doties mājās gandrīz bija nobriedis, kad izdzirdēju, ka pa labību kaut kas tuvojas. Piemetu pie acs savu Pulsar un ieraudzīju, ka gar pašu lauka malu, kur labība sajaucas ar pļavu zālēm, tipina sivēnu rinda. Kā pērlītes vienā kreļļu virtenē tie sekoja viens aiz otra. Bez sivēnmātes.
Kas to lai zina, kur tā bija kritusi? Varbūt kāds labībā sivēnus nebija ieraudzījis vai arī tā gājusi bojā kādā nelaimes gadījumā. Tā vai citādi, sivēni bija palikuši vieni paši. Par laimi, vietā, kur tiem būs jāmitinās tuvākos dažus mēnešus, bada nāve nedraud. Te ir burtiski zviedru galds: kartupeļi, labība, kāposti, burkāni, selerijas un, protams, kukurūza. Un tad jau viņi būs gana paaugušies, lai pārdzīvotu ziemu, tā spriedām pēc tam, kad pastāstīju kolēģiem par termokamerā redzēto.
Pagāja vasara, un pienāca septembris. Viens no zemes īpašniekiem, kurš pats savas platības apstrādā, bija pieķēris nu jau krietni paaugušos sivēnus dzīrojam labībā. Tur izskatījās kā kara laukā! Kādā jaukā un klusā vakarā izdevās resgaļus pieķert un divi no tiem tika uzaicināti aplūkot mūsu mednieku namiņu.
Maigā mežarukša sivēna gaļa ir lieliska pagatavošanai cepeškrāsnī. Šoreiz nolēmu iemēģināt lēno metodi.
Izvēloties šo recepti, jāņem vērā, ka pagatavošanas laiks būs nedaudz vairāk kā četras ar pusi stundas, nerēķinot gaļas atkausēšanai vajadzīgo.

Sastāvdaļas

Sivēna lāpstiņa
4–5 sīpoli
100 g pētersīļu
3–5 ķiploka daiviņas (var vairāk)
1,5 tējk. melnā Himalaju sāls
2 ēdamk. Terijaki mērces
1 ēdamk. Vusteršīras mērces
1 tējk. ar kaudzīti krievu sinepju
150 g augu eļļas
1 tējk. cukura
Garšvielas: 1 tējk. maltu melno piparu, 1–2 tējk. majorāna, pāris sasmalcinātu kadiķogu, zariņš timiāna
Cepammaiss

Pagatavošana

Bļodā ielej eļļu, terijaki un Vusteršīras mērci, pievieno visas pārējās garšvielas, ieskaitot sāli un cukuru.
Sagriež sīpolus gredzenos vai lielos gabalos, sakapā pētersīļus un sasmalcina ķiplokus. Ķiploku vietā var izmantot arī ķiploku pulveri. Tad vajadzēs aptuveni pusotras divas tējkarotes pulvera. Visus zaļumus pievieno mērcei, kas iejaukta bļodā. Kārtīgi visu samaisa.
Ņem cepammaisu, vienu galu aizsien stingri ciet. Novieto cepeškrāsns paplātē. Pusi no zaļumiem izklāj maisa apakšā, virsū novieto rukša lāpstiņu un pārsedz ar atlikušo gardi smaržojošo masu. Pa virsu novieto timiāna zariņu. Sien maisu ciet un liek cepeškrāsnī. Pirmās divas stundas gaļa gatavojas 150 grādos, bet atlikušās divas stundas sildās 100 grādos. Rezultāts ir dievīgs! Gaļiņa maiga, sulīga un ļoti garšīga!
Svarīgi! Nedrīkst pievienot ūdeni! Tā vietā var izmantot 100–150 g laba brūnā alkohola: brendiju, konjaku vai burbonu. Taču arī bez šīs ekstras gaļa savā un sīpolu sulā pagatavosies ekselenti!
Kaltēts timiāns zaudē daļu vasaras apburošā aromāta. Tādēļ jācenšas pēc iespējas izmantot svaigu. Tā kā ne vienmēr ir laiks aiziet uz veikalu, kur šī garšauga var arī nebūt, ieteicams iegādāties svaigo timiānu vairumā. Izrādās, sasaldēts tas ilgi saglabā visas savas īpašības un brīnišķīgi papildina gaļas ēdina aromātu buķeti!

Sivēna lāpstiņa ar pētersīļiem un terijaki mērci

Citas receptes meklē žurnāla Medības pielikumā “Medījumu receptes 2”!

Lasi un abonē žurnālu Medības!

Saistītie raksti
LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Lāčus, vilkus un lūšus Rīgas reģionā novēro bieži. Aculiecinieku foto un video
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Drošība medībās #3. Ikgadējais mednieku kluba treniņš šaušanā. Vai tam ir nozīme?
Speciālreportāža 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Lēdurgas mednieku klubs dodas dzēst meža ugunsgrēku. Video ekstra #22
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur vienuviet iegādāties visu nepieciešamo pīļu medībām? Video bloga #31 epizode no Jahipaun
Speciālreportāža 5 dienas
Kate Šterna
Pieredze
Novājējusi aļņu govs galīgā bezspēkā iet bojā meliorācijas grāvī
Speciālreportāža 6 dienas
Linda Dombrovska
Pieredze
Padoms. Kā darbojas buku svilpes
Speciālreportāža 24. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Stirnāžu medības. Piesaukt āzi pie paša torņa
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par mežacūku atpazīšanu un pareizu šaujamieroču iesaiņošanu. “Šauj garām!” #84 epizode
21. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Ar “gaiseni” uzlabot savus šaušanas rezultātus
8. janvāris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Aculiecinieks. Kad lūsis burtiski ieskatās acīs
Speciālreportāža 19. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #21. Viesturs Arklons par Pulsar termokamerām un nakts redzamības tēmēkļiem
Intervija 16. jūlijs, 2021
Indulis Burka
Pieredze
Aculiecinieks. Pirmajās medībās sastop lāci
Speciālreportāža 15. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medību apaviem, vilšanos un ažiotāžu. “Šauj garām!” #83 epizode
14. jūlijs, 2021
Kate Šterna
Virtuve
Recepte. Mežacūkas ribu rulete
12. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Aculiecinieks. Lūsis bija jau 15 metru attālumā un šņākdams nāca virsū
Ekskluzīvi 8. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Medījamie dzīvnieki. Vai sācies stirnām riests?
Speciālreportāža 7. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #20. Mīti un fakti par medību suņiem
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Kad vilks ar mednieku sadarbojas. Sējumu sargāšana no postījumiem
Speciālreportāža 2. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par kamuflāžu, klusinātājiem un stirnāža vecuma noteikšanu. “Šauj garām!” #82 epizode
30. jūnijs, 2021
Oskars Treilihs
Pieredze
Praktisks padoms jaunajiem medniekiem! Kā noteikt vēja virzienu
28. jūnijs, 2021
Oskars Treilihs
Pieredze
Praktisks padoms jaunajiem medniekiem! Kā noteikt vēja virzienu
29. maijs, 2020
ME
Medības
Virtuve
Recepte. Buka ribiņas uz grila ar sviestu un terijaki mērci
27. jūnijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Medījamie dzīvnieki. Ko saka lapsa?
Speciālreportāža 26. jūnijs, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Izturīga, kvalitatīva un uzticama meža kamera: Dörr SnapShot
25. jūnijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Vai plēsēju ir vairāk un kādu medību suni neizvēlēties. “Šauj garām!” #81 epizode
Ekskluzīvi 23. jūnijs, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Reāli medību apstākļi. Vērojam ar Pulsar
Speciālreportāža 21. jūnijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #19. Māris Liopa par ekstrēmismu un fanātismu dabas aizsardzībā
Ekskluzīvi 18. jūnijs, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Aculiecinieks: vilks bija tik tuvu, ka varēja just tā smaku
Ekskluzīvi 17. jūnijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medību torņiem, to drošu lietošanu un dzirdes aizsardzību. “Šauj garām!” #80 epizode
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Subatē vilks mājas pagalmā saplēš suni. Mājas saimnieki bezspēcīgi
Speciālreportāža 15. jūnijs, 2021

Lasītākie