Virtuve

Sāls ar garšaugiem. Lai gaļa garšotu labāk!0

Medījuma pagatavošana nav iedomājama bez garšaugiem. Protams, var doties uz veikalu un iegādāties jau gatavus kaltētus garšaugus un to maisījumus. Taču man patīk garšaugus audzēt pašam. Speciāli iekārtotā nelielā siltumnīcā man aug izops, estragons, timiāns, baziliks un raudene (oregano).
Vasarā garšaugus izmantoju svaigus. Tā to aromāts un garšas īpašības izpaužas vispilnīgāk, taču garšaugus var sagatavot arī lietošanai ziemā.
Novāc garšaugus un sasmalcina tos blenderī. Ņem divas daļas garšaugu un vienu daļu rupjā jūras sāls. Iegūto masu izklāj un izkaltē. Es lietoju speciālu augļu un ogu žāvētāju – 58 grādu temperatūrā žāvēju maisījumu piecas stundas. Tad sāli ar garšaugiem vēlreiz sasmalcinu blenderī un pildu stikla burciņās glabāšanai.
Šādu maisījumu var kaltēt arī cepeškrāsnī.

Garšaugu sāls – lieliska piedeva medījumam. Praktisks padoms

Estragons

Estragonu (Artemisia dracunculus) mēdz dēvēt arī par tarhunu un dragonu, bet tautas valodā – par pūķu zāli. To lieto atspirdzinošā dzēriena “Tarhuns” pagatavošanai.
Estragons ir piemērots salātiem, marinādēm, dārzeņu skābēšanai, garšvielu etiķim, zaļumu sviestam, sinepju garšas uzlabošanai, majonēzei, omletēm, zupām, zivīm, ceptai gaļai (jēra, teļa, vistas, aitas), kartupeļu, burkānu, ķirbju, pupiņu, seleriju un pākšu piparu ēdieniem.
Estragonu pievieno šašlika marinādēm. Gatavojot gaļu, ar estragonu ierīvē cepetim paredzēto gaļas gabalu.
Estragonu pievieno ēdienam tikai dažas minūtes pirms pasniegšanas. Jāizmanto uzmanīgi, jo tas var nomākt citu garšvielu garšu. Cepot par ilgu, estragons var dot rūgtenu garšu.

Izops

Izopa (Hyssopus officinalis L.) lapas un ziedus izmanto kā garšvielu gaļai, arī medījumiem, un arī dzērienu aromatizēšanai. Šo augu lieto arī medicīnā. Izopam piemīt atkrēpošanu veicinoša, nomierinoša un antiseptiska iedarbība. Tas uzlabo ēstgribu, sekmē gāzu izvadīšanu no organisma, novērš pazeminātu arteriālo asinsspiedienu.

👉 Abonē 2025. gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2025. gadam ar 3 pielikumiem.

Timiāns

Timiānu jeb mārsilu (Thymus vulgaris) izmanto gaļas, zivju, dārzeņu ēdienu pagatavošanā. Svaigu un kaltētu timiānu nelielos daudzumos pievieno dārzeņu un gaļas zupām. To liek pie dārzeņu, īpaši – pākšaugu, ēdieniem.
Timiāns labi derēs treknas gaļas un kartupeļu ēdienos. To ļoti bieži izmanto kūpinājumu pagatavošanā, pievieno sēnēm, medījumiem. Kopā ar majorānu un ķiplokiem to izmanto, gatavojot desas.
Timiāna garša ir ļoti spēcīga, tāpēc tas jālieto nelielās devās.

Baziliks

Baziliku (Ocimum basilicum L.) izmanto gaļas, zivju, sēņu un gurķu, kabaču un tomātu konserviem, desu un pastēšu aromatizēšanai. Baziliks piemērots tomātu salātiem un jebkuram ēdienam ar tomātiem. Smalki sagrieztas svaigas vai kaltētas bazilika lapas kopā ar pētersīļu un diļļu lapām liek uz sviestmaizēm, biezpiena. Pievieno dārzeņu zupām, mērcēm. Baziliku izmanto kopā ar oregano, jo tas nenomāc bazilika garšu un aromātu.

Garšaugu sāls - lieliska piedeva medījumam. Praktisks padoms

Raudene

Ar raudeni jeb oregano (Origanum vulgare L.) var apkaisīt ceptus dārzeņus, dārzeņu sautējumus un salātus. Kaltētā veidā to var pievienot grilētai vai ceptai gaļai, kā arī pārkaisīt zivīm. Šis garšaugs iederēsies, gatavojot risoto, makaronu ēdienus, picas. Lieto gaļas ēdienos, mājas desās, pastētēs. Raudeni pievieno pie ceptas, sautētas, vārītas cūkgaļas, jēra un liellopu gaļas ēdieniem. Lieliski iederas kopā ar kadiķogām pie medījumiem. Ja raudeni pievieno vistas gaļai, tad ēdiens atgādina meža putna garšu un smaržu. Raudene pie ēdiena jāpievieno īsi pirms gatavošanas beigām.

Dzīvnieku marķēšanas dzinējmedībās, vēlme satikt lāci un lūšu sāga. “Šauj garām!” #253 epizode

Abonē žurnālu Medības 2025. gadam

Saistītie raksti

Žurnāla Medības oktobra numurā lasi par dzinējmedībām un selekciju!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Tēmēkļi medībām ar dzinējiem un ne tikai
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Nevar mednieku sist no visām pusēm! Haralds Barviks. “Šauj garām!” #260 epizode
Ekskluzīvi 6 dienas
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Super budžeta klase: ko var nopirkt par mazāk nekā 500 eiro?
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Sastapt lāci dzinējmedībās vairs nav nekas īpašs, populācija turpina augt. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Terorizēsim šo vietu. Vilku teritorijā kopā ar Aivaru Dunduru. 2. daļa. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 27. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Alkohola pārbaudes visiem medniekiem, ieroči čeholos. “Šauj garām!” #259 epizode
Ekskluzīvi 27. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Polijā šautuvē sašauts mednieks. Kas notika patiesībā?
Ekskluzīvi 25. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lūšus novēro arvien biežāk, bet vai vilki kļūst bezbailīgi? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 21. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Lūši un vilki uz to nabaga stirnu, nabaga aļņa teļu. “Šauj garām!” #258 epizode
Ekskluzīvi 20. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mednieks nofilmē lāci, kas skrien viņam tieši virsū. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 19. novembris, 2024
Indulis Burka
Pieredze
Kad pēdējo reizi tīrījāt gaiseni? Praktiski padomi
Ekskluzīvi 15. novembris, 2024
ME
Medības
Cope
Japāņu Dievs pret franču ēdienu jeb Basara VS Frodigy. Sarunas laivā #16
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Bebru slepenā dzīve. Kas ir izmetis zaru čupu ūdenstilpē? Medījamie dzīvnieki
Ekskluzīvi 14. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Odziņa uz kūkas – ballistiskais kalkulators
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Trāpīt mērķī 2 km. Mednieks trešajā paaudzē – Dāvis Zaube. “Šauj garām!” #257 epizode
Ekskluzīvi 13. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieroču siksna ar pievienoto vērtību – šāviena stabilizāciju. Video bloga #84 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Jaunais Pulsar Merger LRF XT50 – izrādās, ka var būt VĒL labāk
Ekskluzīvi 12. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sprūda mēlītes nospiediens! Gailišus neviens nespaida! Praktiskais seminārs #51
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Milzīgs 14 vilku bars Cēsīs? Vilki siro Ropažos? Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Viens termomonoklis – divas lēcas. Tas ir iespējams!
Ekskluzīvi 11. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Paraugdemonstrējumi – kompleksās pārbaudes putnu suņiem (daži pieturpunkti). Praktiskais seminārs #50
Ekskluzīvi 8. novembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kas labs veikalā Huberts? Par godu Svētā Huberta dienai, svētku atlaides – 8. novembrī!
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Par dzemdību pieņemšanu pirtiņā, medīgiem suņiem un aļņu samazinājumu. “Šauj garām!” #256 epizode
Ekskluzīvi 6. novembris, 2024
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Pard Leopard 640 – laikam šoreiz izmēram galīgi nav nozīmes…
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO. Svētā Huberta svētki Skaistkalnē. Tie saliedē medniekus un aicina pārdomāt mūsu attieksmi pret dabu
Ekskluzīvi 5. novembris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Taktiskais CZ Scorpion Evo 3 S1 funkcionāls, viegls ierocis – žurnāla Medības loterijas ierocis
Ekskluzīvi 4. novembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Naktī vilku teritorijā kopā ar vilku vārdotāju Aivaru Dunduru. 1.daļa. Video bloga #83 epizode
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kārtējais mēģinājums nomelnot medniekus? Sašauts staltbriedis bez kājām!
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Mega pīrādziņš ar steiku jeb brieža filejas Velingtons ar baravikām. No dabas līdz galdam #11
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2024

Lasītākie