Virtuve

Sāls ar garšaugiem. Lai gaļa garšotu labāk!0

Medījuma pagatavošana nav iedomājama bez garšaugiem. Protams, var doties uz veikalu un iegādāties jau gatavus kaltētus garšaugus un to maisījumus. Taču man patīk garšaugus audzēt pašam. Speciāli iekārtotā nelielā siltumnīcā man aug izops, estragons, timiāns, baziliks un raudene (oregano).
Vasarā garšaugus izmantoju svaigus. Tā to aromāts un garšas īpašības izpaužas vispilnīgāk, taču garšaugus var sagatavot arī lietošanai ziemā.
Novāc garšaugus un sasmalcina tos blenderī. Ņem divas daļas garšaugu un vienu daļu rupjā jūras sāls. Iegūto masu izklāj un izkaltē. Es lietoju speciālu augļu un ogu žāvētāju – 58 grādu temperatūrā žāvēju maisījumu piecas stundas. Tad sāli ar garšaugiem vēlreiz sasmalcinu blenderī un pildu stikla burciņās glabāšanai.
Šādu maisījumu var kaltēt arī cepeškrāsnī.

Garšaugu sāls – lieliska piedeva medījumam. Praktisks padoms

Estragons

Estragonu (Artemisia dracunculus) mēdz dēvēt arī par tarhunu un dragonu, bet tautas valodā – par pūķu zāli. To lieto atspirdzinošā dzēriena “Tarhuns” pagatavošanai.
Estragons ir piemērots salātiem, marinādēm, dārzeņu skābēšanai, garšvielu etiķim, zaļumu sviestam, sinepju garšas uzlabošanai, majonēzei, omletēm, zupām, zivīm, ceptai gaļai (jēra, teļa, vistas, aitas), kartupeļu, burkānu, ķirbju, pupiņu, seleriju un pākšu piparu ēdieniem.
Estragonu pievieno šašlika marinādēm. Gatavojot gaļu, ar estragonu ierīvē cepetim paredzēto gaļas gabalu.
Estragonu pievieno ēdienam tikai dažas minūtes pirms pasniegšanas. Jāizmanto uzmanīgi, jo tas var nomākt citu garšvielu garšu. Cepot par ilgu, estragons var dot rūgtenu garšu.

Izops

Izopa (Hyssopus officinalis L.) lapas un ziedus izmanto kā garšvielu gaļai, arī medījumiem, un arī dzērienu aromatizēšanai. Šo augu lieto arī medicīnā. Izopam piemīt atkrēpošanu veicinoša, nomierinoša un antiseptiska iedarbība. Tas uzlabo ēstgribu, sekmē gāzu izvadīšanu no organisma, novērš pazeminātu arteriālo asinsspiedienu.

👉 Abonē 2025. gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2025. gadam ar 3 pielikumiem.

Timiāns

Timiānu jeb mārsilu (Thymus vulgaris) izmanto gaļas, zivju, dārzeņu ēdienu pagatavošanā. Svaigu un kaltētu timiānu nelielos daudzumos pievieno dārzeņu un gaļas zupām. To liek pie dārzeņu, īpaši – pākšaugu, ēdieniem.
Timiāns labi derēs treknas gaļas un kartupeļu ēdienos. To ļoti bieži izmanto kūpinājumu pagatavošanā, pievieno sēnēm, medījumiem. Kopā ar majorānu un ķiplokiem to izmanto, gatavojot desas.
Timiāna garša ir ļoti spēcīga, tāpēc tas jālieto nelielās devās.

Baziliks

Baziliku (Ocimum basilicum L.) izmanto gaļas, zivju, sēņu un gurķu, kabaču un tomātu konserviem, desu un pastēšu aromatizēšanai. Baziliks piemērots tomātu salātiem un jebkuram ēdienam ar tomātiem. Smalki sagrieztas svaigas vai kaltētas bazilika lapas kopā ar pētersīļu un diļļu lapām liek uz sviestmaizēm, biezpiena. Pievieno dārzeņu zupām, mērcēm. Baziliku izmanto kopā ar oregano, jo tas nenomāc bazilika garšu un aromātu.

Garšaugu sāls - lieliska piedeva medījumam. Praktisks padoms

Raudene

Ar raudeni jeb oregano (Origanum vulgare L.) var apkaisīt ceptus dārzeņus, dārzeņu sautējumus un salātus. Kaltētā veidā to var pievienot grilētai vai ceptai gaļai, kā arī pārkaisīt zivīm. Šis garšaugs iederēsies, gatavojot risoto, makaronu ēdienus, picas. Lieto gaļas ēdienos, mājas desās, pastētēs. Raudeni pievieno pie ceptas, sautētas, vārītas cūkgaļas, jēra un liellopu gaļas ēdieniem. Lieliski iederas kopā ar kadiķogām pie medījumiem. Ja raudeni pievieno vistas gaļai, tad ēdiens atgādina meža putna garšu un smaržu. Raudene pie ēdiena jāpievieno īsi pirms gatavošanas beigām.

Dzīvnieku marķēšanas dzinējmedībās, vēlme satikt lāci un lūšu sāga. “Šauj garām!” #253 epizode

Abonē žurnālu Medības 2025. gadam

Saistītie raksti

Žurnāla Medības oktobra numurā lasi par dzinējmedībām un selekciju!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie