Virtuve

Recepte! Ziemas ēdiens – zaķis podā0


Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Foto: Kate Šterna

Zaķis šoreiz būs nevis podiņā, bet gan čuguna podā. Zaķis liels, ar mazo podiņu nepietiktu, bet pagatavošanas princips sevišķi neatšķiras. Tas būs sautējums ar cūkas cauraudzīti, kartupeļiem un burkāniem.
Zaķa gaļas ēdienu noslēpums ir medījuma nogatavināšana. Zaķa pirmapstrādes un nogatavināšanas process diezgan plaši aprakstīts pagājušā gada žurnāla pielikumā Medījuma gaļa. Īsumā viss ir vienkārši. Nomedītu zaķi atkarībā no šāviena sekām nogatavina vai nu veselu, vai izvēdinātu, bet ar ādu. Nogatavināšanai jānotiek tajos pašos +2 līdz +4 grādos divas nedēļas. Var ilgāk. Ja tas šķiet nehigiēniski, var zaķi nodīrāt, sadalīt un nogatavināt gaļiņu, kā ierasts. Galvenais – nelieciet slēgtā maisā. Nogatavināšana padarīs gaļu maigu un aromātisku.

Sastāvdaļas

Zaķa gaļa, aptuveni viens kilograms
Kilograms nomizotu, lielos gabalos sagrieztu kartupeļu
4–5 vidēji burkāni
Pāris vidēju sīpolu
3–4 ķiploka daiviņas
300 g treknas kūpinātas cūkgaļas
Garšvielas: rozmarīns, majorāns, malti melnie pipari, nedaudz cukura un melnais Himalaju sāls

Pagatavošana

Būtībā tas ir vienkāršs un pamatīgs ziemas ēdiens, kas prasa nedaudz vairāk laika, nekā ierasts. Zaķa gaļu sākumā izvāra.
Es sadalu zaķa liemeni pa daļām uzreiz pēc nodīrāšanas. Ķepas, muguras daļa ar karbonādi un viss pārējais: sirds, akna, nieres un atlikušie kauliņi. No tā visa pārējā sanāk neliela, bet ļoti aromātiska zupiņa. Man patīk izmantot medījumu pilnībā, neko negribu mest ārā! Zaķa muguras daļu es saglabāju veselu, ar kaulu. Atdalu gūžas kaulu, kaklu un galvu, bet ribas apgriežu ar dārza šķērēm līdz ar karbonādes muskuļa daļu. Sanāk akurāts gabaliņš, kas der arī nelielam cepetim. To kādu citu reizi pagatavosim.

Gabaliņos sadalītu gaļu apcepam sviestā.
Foto: Kate Šterna

Šoreiz sautēsim. Zaķa gaļas gabalus ar visiem kauliņiem saliekam čuguna formā ar vāku un vārām kādu stundu. Kad laiks iet uz beigām, nomizojam kartupelīšus un burkānus, sīpolu un varbūt kādu ķiploka daiviņu. Izvārīto gaļu atdzesējam, bet buljonu izkāšam. Neizlejam un neizdzeram! Mums to vēl vajadzēs. Uz atsevišķas pannas sviestā apcepam saplūkāto un sadalīto gaļu. Te var piespiest klāt ķiplokus. Apcepoties sviestā, tie piešķir ēdienam papildu pikantumu. Čuguna formā saliekam apļos pusi kartupeļu un burkānu. Kāpēc apļos? Tā smukāk. Protams, pēc tam viss sajauksies, īpaši, kad nonāks vēderā, bet pagaidām var baudīt procesa skaistumu. Kartupeļus apkaisām ar garšvielām un sāli, virsū liekam šķēlēs sagriezto cūkgaļu. Vēlams ņemt kūpinātu cauraudzīti vai vaidziņu.

Pāri visam izklājam speķa šķēlītes. Cepeškrāsnī tās apcepsies, apčurkstēs un būs ļoti garšīgas!
Foto: Kate Šterna

Nākamajā slānī izkārtojam visu no kauliem noņemto un apcepto zaķi. Tad atkal garšvielas, kartupeļus ar burkāniem un sīpoliem un vēl vienu speķa slāni. Pielejam atpakaļ buljonu un liekam vāku virsū. Tagad trauks ar topošo zaķa sautējumu jāliek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, un jāatstāj tur vismaz uz stundu, labāk pusotru!

Zaķis podā ar kartupeļiem un speķīti

👉 Abonē 2024 gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2023 gadam
ar 3 pielikumiem.

Saistītie raksti

Decembra numurā par to, kad inspektors traucē medības!

Abonē žurnālu Medības 2024. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Skaties līdz galam! Maģiskā svilpīte jeb kā kontrolēt suni ar svilpienu komandām?
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Māris Ūselis: Problēma ir samilzusi, bet tagad vismaz ir redzamas sadarbības iespējas un risinājumi
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Ērces un parazīti – sunim var būt nāvējoši! Sarunas par suņiem #17
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku medības postījumu vietās – vasaras piedzīvojums. Mednieka dienasgrāmata #31
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Ja biedrs taujā pēc statūtiem, tas nav jāizslēdz no kluba! “Šauj garām!” #240 epizode
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Virtuve
Trīs labas lietas! Dinozaura steiks, šašliks un trihinelizēta mežacūka! No dabas līdz galdam #7
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Vienkāršākais no stirnāžu mānekļiem – Buttolo. Lietošanas pamācība un padomi
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sezonas atklāšana – kā to visu uz torni aiznest? Mednieka dienasgrāmata #30
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas tas ir un ko tas ēd? Multispektrālais binoklis HIKMICRO HABROK HQ35LN
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medībās ar Jāni Pūteli – āzītis, ruksītis un basas kājas! Mednieka dienasgrāmata #29
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Laukos visi normāli džeki ir mednieki – Jānis Misiņš. “Šauj garām!” #239 epizode
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suns. Kā mācīt sunim iet asinspēdu? Praktiskais seminārs #40
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lapsa apbērnojusies mājas pagalmā! Ko darīt? Aculiecinieka video
7. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācieties, no štoka nebūs, bet vajadzētu nolaizīt bulli! Mums 5 miljoni skatījumu!
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Satriecoši labs attēls ar 640 pikseļu matricu
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Mazs un kompakts – ThermTec Vidar 335
Ekskluzīvi 1. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai drīkst izmantot šaujamieroci pašaizsardzībai! “Šauj garām!” dalībniekiem #44
Ekskluzīvi 28. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai puskilometrā var izpētīt ragus? Pulsar Telos monokļu salīdzinājums un lietošanas pieredze
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Pļauka lācim, savilcēju loterija, gads klusinātāja iegādei. Jānis Pūtelis “Šauj garām!” #237 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 22. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 21. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Termiķis, kam ekrānā jābūt paziņojumam Don’t use while driving*
Ekskluzīvi 10. jūnijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
TESTS! Termotēmēklis ar 60 mm lēcu! THERMTEC Ares 360 LRF 384×288
Ekskluzīvi 8. jūnijs, 2024

Lasītākie