Virtuve

Recepte! Ziemas ēdiens – zaķis podā0


Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Foto: Kate Šterna

Zaķis šoreiz būs nevis podiņā, bet gan čuguna podā. Zaķis liels, ar mazo podiņu nepietiktu, bet pagatavošanas princips sevišķi neatšķiras. Tas būs sautējums ar cūkas cauraudzīti, kartupeļiem un burkāniem.
Zaķa gaļas ēdienu noslēpums ir medījuma nogatavināšana. Zaķa pirmapstrādes un nogatavināšanas process diezgan plaši aprakstīts pagājušā gada žurnāla pielikumā Medījuma gaļa. Īsumā viss ir vienkārši. Nomedītu zaķi atkarībā no šāviena sekām nogatavina vai nu veselu, vai izvēdinātu, bet ar ādu. Nogatavināšanai jānotiek tajos pašos +2 līdz +4 grādos divas nedēļas. Var ilgāk. Ja tas šķiet nehigiēniski, var zaķi nodīrāt, sadalīt un nogatavināt gaļiņu, kā ierasts. Galvenais – nelieciet slēgtā maisā. Nogatavināšana padarīs gaļu maigu un aromātisku.

Sastāvdaļas

Zaķa gaļa, aptuveni viens kilograms
Kilograms nomizotu, lielos gabalos sagrieztu kartupeļu
4–5 vidēji burkāni
Pāris vidēju sīpolu
3–4 ķiploka daiviņas
300 g treknas kūpinātas cūkgaļas
Garšvielas: rozmarīns, majorāns, malti melnie pipari, nedaudz cukura un melnais Himalaju sāls

Pagatavošana

Būtībā tas ir vienkāršs un pamatīgs ziemas ēdiens, kas prasa nedaudz vairāk laika, nekā ierasts. Zaķa gaļu sākumā izvāra.
Es sadalu zaķa liemeni pa daļām uzreiz pēc nodīrāšanas. Ķepas, muguras daļa ar karbonādi un viss pārējais: sirds, akna, nieres un atlikušie kauliņi. No tā visa pārējā sanāk neliela, bet ļoti aromātiska zupiņa. Man patīk izmantot medījumu pilnībā, neko negribu mest ārā! Zaķa muguras daļu es saglabāju veselu, ar kaulu. Atdalu gūžas kaulu, kaklu un galvu, bet ribas apgriežu ar dārza šķērēm līdz ar karbonādes muskuļa daļu. Sanāk akurāts gabaliņš, kas der arī nelielam cepetim. To kādu citu reizi pagatavosim.

Gabaliņos sadalītu gaļu apcepam sviestā.
Foto: Kate Šterna

Šoreiz sautēsim. Zaķa gaļas gabalus ar visiem kauliņiem saliekam čuguna formā ar vāku un vārām kādu stundu. Kad laiks iet uz beigām, nomizojam kartupelīšus un burkānus, sīpolu un varbūt kādu ķiploka daiviņu. Izvārīto gaļu atdzesējam, bet buljonu izkāšam. Neizlejam un neizdzeram! Mums to vēl vajadzēs. Uz atsevišķas pannas sviestā apcepam saplūkāto un sadalīto gaļu. Te var piespiest klāt ķiplokus. Apcepoties sviestā, tie piešķir ēdienam papildu pikantumu. Čuguna formā saliekam apļos pusi kartupeļu un burkānu. Kāpēc apļos? Tā smukāk. Protams, pēc tam viss sajauksies, īpaši, kad nonāks vēderā, bet pagaidām var baudīt procesa skaistumu. Kartupeļus apkaisām ar garšvielām un sāli, virsū liekam šķēlēs sagriezto cūkgaļu. Vēlams ņemt kūpinātu cauraudzīti vai vaidziņu.

Pāri visam izklājam speķa šķēlītes. Cepeškrāsnī tās apcepsies, apčurkstēs un būs ļoti garšīgas!
Foto: Kate Šterna

Nākamajā slānī izkārtojam visu no kauliem noņemto un apcepto zaķi. Tad atkal garšvielas, kartupeļus ar burkāniem un sīpoliem un vēl vienu speķa slāni. Pielejam atpakaļ buljonu un liekam vāku virsū. Tagad trauks ar topošo zaķa sautējumu jāliek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, un jāatstāj tur vismaz uz stundu, labāk pusotru!

Zaķis podā ar kartupeļiem un speķīti

👉 Abonē 2024 gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2023 gadam
ar 3 pielikumiem.

Saistītie raksti

Decembra numurā par to, kad inspektors traucē medības!

Abonē žurnālu Medības 2024. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 3 dienas
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 21. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi 18. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025

Lasītākie