Virtuve

Recepte! Ziemas ēdiens – zaķis podā0


Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Foto: Kate Šterna

Zaķis šoreiz būs nevis podiņā, bet gan čuguna podā. Zaķis liels, ar mazo podiņu nepietiktu, bet pagatavošanas princips sevišķi neatšķiras. Tas būs sautējums ar cūkas cauraudzīti, kartupeļiem un burkāniem.
Zaķa gaļas ēdienu noslēpums ir medījuma nogatavināšana. Zaķa pirmapstrādes un nogatavināšanas process diezgan plaši aprakstīts pagājušā gada žurnāla pielikumā Medījuma gaļa. Īsumā viss ir vienkārši. Nomedītu zaķi atkarībā no šāviena sekām nogatavina vai nu veselu, vai izvēdinātu, bet ar ādu. Nogatavināšanai jānotiek tajos pašos +2 līdz +4 grādos divas nedēļas. Var ilgāk. Ja tas šķiet nehigiēniski, var zaķi nodīrāt, sadalīt un nogatavināt gaļiņu, kā ierasts. Galvenais – nelieciet slēgtā maisā. Nogatavināšana padarīs gaļu maigu un aromātisku.

Sastāvdaļas

Zaķa gaļa, aptuveni viens kilograms
Kilograms nomizotu, lielos gabalos sagrieztu kartupeļu
4–5 vidēji burkāni
Pāris vidēju sīpolu
3–4 ķiploka daiviņas
300 g treknas kūpinātas cūkgaļas
Garšvielas: rozmarīns, majorāns, malti melnie pipari, nedaudz cukura un melnais Himalaju sāls

Pagatavošana

Būtībā tas ir vienkāršs un pamatīgs ziemas ēdiens, kas prasa nedaudz vairāk laika, nekā ierasts. Zaķa gaļu sākumā izvāra.
Es sadalu zaķa liemeni pa daļām uzreiz pēc nodīrāšanas. Ķepas, muguras daļa ar karbonādi un viss pārējais: sirds, akna, nieres un atlikušie kauliņi. No tā visa pārējā sanāk neliela, bet ļoti aromātiska zupiņa. Man patīk izmantot medījumu pilnībā, neko negribu mest ārā! Zaķa muguras daļu es saglabāju veselu, ar kaulu. Atdalu gūžas kaulu, kaklu un galvu, bet ribas apgriežu ar dārza šķērēm līdz ar karbonādes muskuļa daļu. Sanāk akurāts gabaliņš, kas der arī nelielam cepetim. To kādu citu reizi pagatavosim.

Gabaliņos sadalītu gaļu apcepam sviestā.
Foto: Kate Šterna

Šoreiz sautēsim. Zaķa gaļas gabalus ar visiem kauliņiem saliekam čuguna formā ar vāku un vārām kādu stundu. Kad laiks iet uz beigām, nomizojam kartupelīšus un burkānus, sīpolu un varbūt kādu ķiploka daiviņu. Izvārīto gaļu atdzesējam, bet buljonu izkāšam. Neizlejam un neizdzeram! Mums to vēl vajadzēs. Uz atsevišķas pannas sviestā apcepam saplūkāto un sadalīto gaļu. Te var piespiest klāt ķiplokus. Apcepoties sviestā, tie piešķir ēdienam papildu pikantumu. Čuguna formā saliekam apļos pusi kartupeļu un burkānu. Kāpēc apļos? Tā smukāk. Protams, pēc tam viss sajauksies, īpaši, kad nonāks vēderā, bet pagaidām var baudīt procesa skaistumu. Kartupeļus apkaisām ar garšvielām un sāli, virsū liekam šķēlēs sagriezto cūkgaļu. Vēlams ņemt kūpinātu cauraudzīti vai vaidziņu.

Pāri visam izklājam speķa šķēlītes. Cepeškrāsnī tās apcepsies, apčurkstēs un būs ļoti garšīgas!
Foto: Kate Šterna

Nākamajā slānī izkārtojam visu no kauliem noņemto un apcepto zaķi. Tad atkal garšvielas, kartupeļus ar burkāniem un sīpoliem un vēl vienu speķa slāni. Pielejam atpakaļ buljonu un liekam vāku virsū. Tagad trauks ar topošo zaķa sautējumu jāliek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, un jāatstāj tur vismaz uz stundu, labāk pusotru!

Zaķis podā ar kartupeļiem un speķīti

👉 Abonē 2024 gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2023 gadam
ar 3 pielikumiem.

Saistītie raksti

Decembra numurā par to, kad inspektors traucē medības!

Abonē žurnālu Medības 2024. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Ilgi gaidītās karabīnes un asi naži visām gaumēm! Aktuālais februārī, kas noderēs katram medniekam
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Vilki uzbrūk aitām un nokož suņus! Realitāte, ar kuru jāmācās sadzīvot. Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Klausies!
Medības ir slikts hobijs un arī slikts darbs. “Šauj garām!” #270 epizode
3 dienas
ME
Medības
Pieredze
800 km pēc putniem! Daudz grūtāk, nekā domājāt! Mednieka dienasgrāmata #35
Ekskluzīvi 4 dienas
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Merkel pret Haenel. Kas nosaka cenu atšķirību?
Ekskluzīvi 5 dienas
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Kad pazaudē barotavu, bet atrodi ruksi. Pulsar Thermion 2 LRF XP60 tests
Ekskluzīvi 7. februāris, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Lāči lauž sāls stabu un kasa muguru! Lāči Strenču apkārtnē nav nekas neparasts! Aculiecinieku video
Ekskluzīvi 7. februāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
“Ar LVM diskusijas rezultātiem neesmu apmierināts! Juris Buškevics. “Šauj garām!” #269 epizode
Ekskluzīvi 5. februāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Skorpions ceļos uz Valkas novadu. Loterijas ierocis atrod savu saimnieku
Ekskluzīvi 4. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad pa asinspēdu skrien… un medībās “pārkāpj” visu iespējamo. Mednieka dienasgrāmata #34
Ekskluzīvi 3. februāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc samazinās stirnu skaits? Kas pie tā vainīgs? Kā izskatās stirnu ēdājs
Ekskluzīvi 3. februāris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Gatavojam Fredija Krīgera pirkstiņus itāļu gaumē! No dabas līdz galdam #14
Ekskluzīvi 30. janvāris, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Komentāri! Mednieki ir otrā šķira un bezmaksas darbaspēks? LVM klātienes diskusija
Ekskluzīvi 30. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Tiešraide! Vienojas par jauna sadarbības memoranda veidošanu starp LVM un mednieku organizācijām
Ekskluzīvi 29. janvāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Atsieniet rokas medniekiem un selektīvo medību beigas? “Šauj garām!” #268 epizode
Ekskluzīvi 29. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Nagla medniecības zārkā? LVM klātienes diskusija par staltbriežu populācijas apsaimniekošanu
Speciālreportāža 28. janvāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mežacūku vai staltbriedi? Medības diennakts tumšajā laikā, cīnoties ar postījumiem. Video blogs #88
Speciālreportāža 28. janvāris, 2025
Lielais Loms
Cope
Haizivju cope naktī un Šrilankas indīgās zivis ķerot. Arvja Ančevska praktiskie padomi
Ekskluzīvi 28. janvāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kā nekļūdīties un kas jāņem vērā, izvēloties termālo iekārtu? GPSPRO jaunumi janvārī
Ekskluzīvi 27. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pieejama jaunākā lietotnes “Mednis” versija! Izstrādātāji aicina testēt jaunos moduļus un ziņot par problēmām
Ekskluzīvi 22. janvāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Absolūts kaifs pointēt putnu, un nē, dāmas nepārvācās uz Poliju. “Šauj garām!” #267 epizode
Ekskluzīvi 22. janvāris, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Vai mednieki tiešām tiek uzskatīti par noziedzniekiem? Mēneša personība: Andis Purs
21. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Skaties! Seminārs par dzinējmedību un individuālo medību sadaļas, digitāliejiem medību pārskatiem lietotnē “Mednis”
17. janvāris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kā rāda jaunākais Thermion2 LRF XL60? Ar putnusuni un termotēmēkli meklējam bebrus
Ekskluzīvi 16. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Maģiskās skaņas – suņu svilpes signāli un kā tos iemācīt sunim. Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 15. janvāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Deviņdesmitos negribam, bet rapsis rada postījumus mežā! “Šauj garām!” #266 epizode
Ekskluzīvi 15. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vai medību platībās ir lielie plēsēji? Viens svarīgs kritērijis, ko vērts ielāgot
Ekskluzīvi 11. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cilvēkiem ar vājiem nerviem neskatīties! Vilku bars noķer mežacūku un ievelk to kviecošu tumsā
Ekskluzīvi 10. janvāris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Nelikumīgas medības – kas tas ir? Vai ar cirvi var? ‘”Šauj garām!” dalībniekiem #45
Ekskluzīvi 8. janvāris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad pirksti pa gaisu, kolektīvā netiksi! “Šauj garām!” #265 epizode
Ekskluzīvi 8. janvāris, 2025

Lasītākie