Virtuve

Recepte! Ziemas ēdiens – zaķis podā0


Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Foto: Kate Šterna

Zaķis šoreiz būs nevis podiņā, bet gan čuguna podā. Zaķis liels, ar mazo podiņu nepietiktu, bet pagatavošanas princips sevišķi neatšķiras. Tas būs sautējums ar cūkas cauraudzīti, kartupeļiem un burkāniem.
Zaķa gaļas ēdienu noslēpums ir medījuma nogatavināšana. Zaķa pirmapstrādes un nogatavināšanas process diezgan plaši aprakstīts pagājušā gada žurnāla pielikumā Medījuma gaļa. Īsumā viss ir vienkārši. Nomedītu zaķi atkarībā no šāviena sekām nogatavina vai nu veselu, vai izvēdinātu, bet ar ādu. Nogatavināšanai jānotiek tajos pašos +2 līdz +4 grādos divas nedēļas. Var ilgāk. Ja tas šķiet nehigiēniski, var zaķi nodīrāt, sadalīt un nogatavināt gaļiņu, kā ierasts. Galvenais – nelieciet slēgtā maisā. Nogatavināšana padarīs gaļu maigu un aromātisku.

Sastāvdaļas

Zaķa gaļa, aptuveni viens kilograms
Kilograms nomizotu, lielos gabalos sagrieztu kartupeļu
4–5 vidēji burkāni
Pāris vidēju sīpolu
3–4 ķiploka daiviņas
300 g treknas kūpinātas cūkgaļas
Garšvielas: rozmarīns, majorāns, malti melnie pipari, nedaudz cukura un melnais Himalaju sāls

Pagatavošana

Būtībā tas ir vienkāršs un pamatīgs ziemas ēdiens, kas prasa nedaudz vairāk laika, nekā ierasts. Zaķa gaļu sākumā izvāra.
Es sadalu zaķa liemeni pa daļām uzreiz pēc nodīrāšanas. Ķepas, muguras daļa ar karbonādi un viss pārējais: sirds, akna, nieres un atlikušie kauliņi. No tā visa pārējā sanāk neliela, bet ļoti aromātiska zupiņa. Man patīk izmantot medījumu pilnībā, neko negribu mest ārā! Zaķa muguras daļu es saglabāju veselu, ar kaulu. Atdalu gūžas kaulu, kaklu un galvu, bet ribas apgriežu ar dārza šķērēm līdz ar karbonādes muskuļa daļu. Sanāk akurāts gabaliņš, kas der arī nelielam cepetim. To kādu citu reizi pagatavosim.

Gabaliņos sadalītu gaļu apcepam sviestā.
Foto: Kate Šterna

Šoreiz sautēsim. Zaķa gaļas gabalus ar visiem kauliņiem saliekam čuguna formā ar vāku un vārām kādu stundu. Kad laiks iet uz beigām, nomizojam kartupelīšus un burkānus, sīpolu un varbūt kādu ķiploka daiviņu. Izvārīto gaļu atdzesējam, bet buljonu izkāšam. Neizlejam un neizdzeram! Mums to vēl vajadzēs. Uz atsevišķas pannas sviestā apcepam saplūkāto un sadalīto gaļu. Te var piespiest klāt ķiplokus. Apcepoties sviestā, tie piešķir ēdienam papildu pikantumu. Čuguna formā saliekam apļos pusi kartupeļu un burkānu. Kāpēc apļos? Tā smukāk. Protams, pēc tam viss sajauksies, īpaši, kad nonāks vēderā, bet pagaidām var baudīt procesa skaistumu. Kartupeļus apkaisām ar garšvielām un sāli, virsū liekam šķēlēs sagriezto cūkgaļu. Vēlams ņemt kūpinātu cauraudzīti vai vaidziņu.

Pāri visam izklājam speķa šķēlītes. Cepeškrāsnī tās apcepsies, apčurkstēs un būs ļoti garšīgas!
Foto: Kate Šterna

Nākamajā slānī izkārtojam visu no kauliem noņemto un apcepto zaķi. Tad atkal garšvielas, kartupeļus ar burkāniem un sīpoliem un vēl vienu speķa slāni. Pielejam atpakaļ buljonu un liekam vāku virsū. Tagad trauks ar topošo zaķa sautējumu jāliek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, un jāatstāj tur vismaz uz stundu, labāk pusotru!

Zaķis podā ar kartupeļiem un speķīti

Steyer, Lapua, Leica! Dažādu Jagd und Hund jaunumu apskats. Video bloga #63 epizode

Jaunais žurnāla Medības numurs jau ir klāt!

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Slazds līdz pusei ūdenī un šaušana šaušanas pēc! “Šauj garām!” #172 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Ragu drudzis, kriminālpārkāpumi un maksa par rācijām. “Šauj garām!” #171 epizode
Ekskluzīvi 22. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Sezonas kartes, bebru piebarošana un kad katastrofa nav nekas īpašs. Šauj garām!” #170 epizode
Ekskluzīvi 15. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Informatīvais seminārs klubu vadītājiem par lietotnes “Mednis” ieviešanu
Speciālreportāža 14. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas skola #2. Ieplecošana – trīs pozīcijas
Ekskluzīvi 14. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Mednis” ir izdējis trešo olu! Mežacūkām nebūs savilcēju. “Šauj garām!” #169 epizode
Ekskluzīvi 8. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Ja nomedī nepareizi, tad aprok! Dobeles trofeju izstādes secinājumi. “Šauj garām!” ekstra #38
Ekskluzīvi 7. marts, 2023
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Bore Snake – rīks medniekiem, kam patīk kopt ieroča stobru
Ekskluzīvi 3. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Šauj garām! dalībniekiem #32. Juris Lazdiņš par dažādām problēmām – ekskluzīva informācija par Medni
Ekskluzīvi 2. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vai policija medniekus padara par pārkāpējiem? “Šauj garām!” #168 epizode
Ekskluzīvi 1. marts, 2023
LL
Lielais Loms
Pieredze
Bez uzraudzības atstāti klaiņojoši suņi iedzen jūrā briežu teļu! Aculiecinieka video
25. februāris, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
Lidl vakuuma pakotāja tests. Funkcionalitāte, vakuumošanas laiks un citas fīčas
Ekskluzīvi 24. februāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Kāda eža pēc ar tozeni jābrauc uz pīlēm?” “Šauj garām!” #167 epizode
Ekskluzīvi 22. februāris, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
What the h..ll? Tas ir Hellcat binoklis Razor HD!
Ekskluzīvi 21. februāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Pieredzējusi lācene atgriezīsies pie lācēniem! Igaunijas pieredze. “Šauj garām!” ekstra #36
Ekskluzīvi 15. februāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Caunu Janka un Rīmdari. Kas kopīgs caunu medībām un repam? “Šauj garām!” #166 epizode
Ekskluzīvi 15. februāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Par PVD ārštata palīgiem, smirdīgām cūkām un kaiju jūrā. “Šauj garām!” #165 epizode
Ekskluzīvi 8. februāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Jaunaudžu kopēji Limbažu pusē uziet midzeni ar lācēniem! Aculiecinieka video
Speciālreportāža 3. februāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Medību demonizācija, svina aizliegumu un medību izstāde Dortmundē. “Šauj garām!” #164 epizode
Ekskluzīvi 1. februāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kā sacirst medījumu. Praktiskais seminārs #25
Ekskluzīvi 31. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kuilis, suns un dzelzs zirgs! Mednieka dienasgrāmata #18
Ekskluzīvi 30. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Par izsolītām medību platībām, barotavu aizvākšanu un lauztiem līgumiem. “Šauj garām!” #163 epizode
Ekskluzīvi 25. janvāris, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
Ar binokli nomēra objektu 3000 m attālumā? Izrādās, ka var!
19. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
30-06 kalibrs opīšiem, 6,5×55 – pilsētas švītiņiem. “Šauj garām!” #162 epizode
Ekskluzīvi 18. janvāris, 2023
Sintija Dozberga
Pieredze
Kārlis Dadeiks: “Man nav lielākas cieņas pret mednieku pat ar trīsdesmit gadu stāžu, kad, atbraucot uz šautuvi, viņš palūdz, lai pamāca šaut!”
Ekskluzīvi 16. janvāris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kura munīcija aptur labāk, karabīnes izvēles kritēriji. “Šauj garām!” #161 epozide
Ekskluzīvi 11. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Būtiskākās kļūdas un padomi. Kā pareizi ierīkot mākslīgās pīļu ligzdas
Ekskluzīvi 10. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Medījuma pirmapstrāde – izvēdināšana soli pa solim. Praktisks padoms. UZMANĪBU REĀLI MEDĪBU SKATI
Ekskluzīvi 10. janvāris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Praktiskais seminārs #2. Caunu ķeršana ar lamatām – ieteikumi un kļūdas
Ekskluzīvi 17. februāris, 2022
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
VIDEO! Nomaini tēmēkli ātri un ērti! Dentler sistēmas priekšrocības
Ekskluzīvi 7. janvāris, 2023

Lasītākie