Virtuve

Recepte! Ziemas ēdiens – zaķis podā0


Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Sautēta zaķa gaļa ir ļoti garda!
Foto: Kate Šterna

Zaķis šoreiz būs nevis podiņā, bet gan čuguna podā. Zaķis liels, ar mazo podiņu nepietiktu, bet pagatavošanas princips sevišķi neatšķiras. Tas būs sautējums ar cūkas cauraudzīti, kartupeļiem un burkāniem.
Zaķa gaļas ēdienu noslēpums ir medījuma nogatavināšana. Zaķa pirmapstrādes un nogatavināšanas process diezgan plaši aprakstīts pagājušā gada žurnāla pielikumā Medījuma gaļa. Īsumā viss ir vienkārši. Nomedītu zaķi atkarībā no šāviena sekām nogatavina vai nu veselu, vai izvēdinātu, bet ar ādu. Nogatavināšanai jānotiek tajos pašos +2 līdz +4 grādos divas nedēļas. Var ilgāk. Ja tas šķiet nehigiēniski, var zaķi nodīrāt, sadalīt un nogatavināt gaļiņu, kā ierasts. Galvenais – nelieciet slēgtā maisā. Nogatavināšana padarīs gaļu maigu un aromātisku.

Sastāvdaļas

Zaķa gaļa, aptuveni viens kilograms
Kilograms nomizotu, lielos gabalos sagrieztu kartupeļu
4–5 vidēji burkāni
Pāris vidēju sīpolu
3–4 ķiploka daiviņas
300 g treknas kūpinātas cūkgaļas
Garšvielas: rozmarīns, majorāns, malti melnie pipari, nedaudz cukura un melnais Himalaju sāls

Pagatavošana

Būtībā tas ir vienkāršs un pamatīgs ziemas ēdiens, kas prasa nedaudz vairāk laika, nekā ierasts. Zaķa gaļu sākumā izvāra.
Es sadalu zaķa liemeni pa daļām uzreiz pēc nodīrāšanas. Ķepas, muguras daļa ar karbonādi un viss pārējais: sirds, akna, nieres un atlikušie kauliņi. No tā visa pārējā sanāk neliela, bet ļoti aromātiska zupiņa. Man patīk izmantot medījumu pilnībā, neko negribu mest ārā! Zaķa muguras daļu es saglabāju veselu, ar kaulu. Atdalu gūžas kaulu, kaklu un galvu, bet ribas apgriežu ar dārza šķērēm līdz ar karbonādes muskuļa daļu. Sanāk akurāts gabaliņš, kas der arī nelielam cepetim. To kādu citu reizi pagatavosim.

Gabaliņos sadalītu gaļu apcepam sviestā.
Foto: Kate Šterna

Šoreiz sautēsim. Zaķa gaļas gabalus ar visiem kauliņiem saliekam čuguna formā ar vāku un vārām kādu stundu. Kad laiks iet uz beigām, nomizojam kartupelīšus un burkānus, sīpolu un varbūt kādu ķiploka daiviņu. Izvārīto gaļu atdzesējam, bet buljonu izkāšam. Neizlejam un neizdzeram! Mums to vēl vajadzēs. Uz atsevišķas pannas sviestā apcepam saplūkāto un sadalīto gaļu. Te var piespiest klāt ķiplokus. Apcepoties sviestā, tie piešķir ēdienam papildu pikantumu. Čuguna formā saliekam apļos pusi kartupeļu un burkānu. Kāpēc apļos? Tā smukāk. Protams, pēc tam viss sajauksies, īpaši, kad nonāks vēderā, bet pagaidām var baudīt procesa skaistumu. Kartupeļus apkaisām ar garšvielām un sāli, virsū liekam šķēlēs sagriezto cūkgaļu. Vēlams ņemt kūpinātu cauraudzīti vai vaidziņu.

Pāri visam izklājam speķa šķēlītes. Cepeškrāsnī tās apcepsies, apčurkstēs un būs ļoti garšīgas!
Foto: Kate Šterna

Nākamajā slānī izkārtojam visu no kauliem noņemto un apcepto zaķi. Tad atkal garšvielas, kartupeļus ar burkāniem un sīpoliem un vēl vienu speķa slāni. Pielejam atpakaļ buljonu un liekam vāku virsū. Tagad trauks ar topošo zaķa sautējumu jāliek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, un jāatstāj tur vismaz uz stundu, labāk pusotru!

Zaķis podā ar kartupeļiem un speķīti

👉 Abonē 2024 gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2023 gadam
ar 3 pielikumiem.

Saistītie raksti

Decembra numurā par to, kad inspektors traucē medības!

Abonē žurnālu Medības 2024. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Normāla izmēra latvietim veikalā Decathlon ir ko darīt! Medību apģērbu ceļvedis un praktiski padomi
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Salūzis tornis un bīstamākās invazīvās sugas kontrole – mednieku pienākums. Video blogs #99
Ekskluzīvi 3 dienas
Indulis Burka
Pieredze
VIDEO. Aitas plēsuši izskraidīties palaisti suņi! Vai saimnieks zina, ko dara viņa suns? Meža ziņas #18
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kad dzinējmedības tiek apturētas un no alas jārok suņi. Mednieka dienasgrāmata #38
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Kad saliji līdz pēdējai vīlītei fenomenālākajās medībās pasaulē! “Šauj garām!” #307 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Virtuve
Policija, milzīga sivēnmāte un īpašais latgaļu sautējums. No dabas līdz galdam #23
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību, milzis pie ceļa! Lielāks un bīstamāks par alni. Meža ziņas #17
Ekskluzīvi 23. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad patriotisms aizkustina, bet tradīcijas ceļš pie sabiedrības. “Šauj garām!” #306 epizode
Ekskluzīvi 22. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā rīkoties, lai medību suņa uzvedībā netiktu pieļautas dažādas kļūdas. Medību suņi
Ekskluzīvi 21. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Likumi. Suņiem nav jāklaiņo, policijai jāpilda savi pienākumi, medniekiem nav jāšauj suņi
Ekskluzīvi 15. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Dzīvnieks ar latviešu gēnu – alnis. “Šauj garām!” #305 epizode
Ekskluzīvi 15. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mēneša personība Ritvars Gailums. Aktieris nav plānā galdiņa urbējs ar baltiem cimdiem!
Ekskluzīvi 13. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dzinējmedību sezonas un lietotnes “Mednis” aktualitātes. Tiešsaites seminārs 09.10.2025
Ekskluzīvi 10. oktobris, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Brieža ragus izšķirt 120 metros miglā vairs nav problēma
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Nogalināt – brutāla briežu buļļu cīņa, seksuāls alnis un sumbrs uz ceļa. Meža ziņas #16
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Bīstami lenteņi, vienšūņi un laimīgais trihinellu pārītis. “Šauj garām!” #303 epizode
Ekskluzīvi 1. oktobris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Asiņainais pilnmēness, riesta maģija un kliba sivēnmāte. Video bloga #98 epizode
Ekskluzīvi 30. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc Talsu novadā fiksētais lācis ir tik unikāls? Lāču populācija turpina izplatīties
Ekskluzīvi 30. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā tikt pie kalpiņa! Lieliska kvalitāte, samērīgas cenas. Video bloga #97 epizode
Ekskluzīvi 29. septembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Kad beigtas cūkas bēg, bet uz vilku medībām brauc ar vilcienu. No dabas līdz galdam #22
Ekskluzīvi 26. septembris, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Naži visām dzīves situācijām, sasaldēti kurmīši un aktuālais šaušanas sportā. SIA Ieroči jaunumi
Ekskluzīvi 25. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad deputāti sāk spriest par ieročiem, kā arī par muguras sāpēm. “Šauj garām!” #302 epizode
Ekskluzīvi 24. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad medībās satiec sumbru, alnis ar kārpām un lūsis pret ješkām! Meža ziņas #15
Ekskluzīvi 23. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vilki nekad neuzbruks… Grieķijā vilks uzbrūk meitenītei, problēma Eiropā pieaug. Meža ziņas #14
Ekskluzīvi 19. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mednieki pret nemedniekiem. Kas patiesībā slēpjas aiz šī ideju konflikta? Mēs, mednieki #3
Ekskluzīvi 19. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Ar alni auzās, jo alnis pie visa vainīgs – skaits turpinās samazināties. “Šauj garām!” #301 epizode
Ekskluzīvi 17. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Staltbriežu populācijas izkopšanas pamati, to kritēriji. Praktiskais seminārs #59
Ekskluzīvi 15. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Gorzījumi Ieroču aprites likumā! Medniekam tikai divus ieročus? “Šauj garām” dalībniekiem #46
Ekskluzīvi 11. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kādu aprīkojumu, ierīces iegādāties un kā kļūt par labu mednieku. Padomi jaunajiem medniekiem #7
Ekskluzīvi 11. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
0% tērauda, 0 % svina, 0% plastmasas un 0 % prieka. “Šauj garām” #300 epizode
Ekskluzīvi 10. septembris, 2025

Lasītākie