Virtuve

Recepte. Žemaišu blīņas ar mēli, plaušām un sirdi0


Pasniedz ar krējuma vai dradžu mērci.
Pasniedz ar krējuma vai dradžu mērci.
Foto: Kate Šterna

Iedvesmojos no kolēģa pieredzes ar pildītām pankūkām un nolēmu izmēģināt citu pieeju. Tā kā es dzīvoju Dienvidkurzemē, kas robežojas ar Žemaitiju, un diezgan daudz strādāju ar lietuviešiem, nodomāju ielūkoties viņu kulinārajās paražās un pagatavot žemaišu pankūkas.

Sastāvdaļas

Mīklai
Trīs lieli svaigi kartupeļi
Trīs lieli vārīti kartupeļi
100 g miltu
3 ēdamk. stērķeles
2 olas
Tējk. sāls
Pildījumam
Briežu govs mēle, 0,5 kg plaušu, buka sirds – viss iepriekš izvārīts
Liels burkāns
Liels sīpols
Seleriju kāti ~ 100 g
Tējk. sāls, tējk. malto melno piparu, tējk. karija, trešdaļa tējk. malta muskatrieksta
Eļļa cepšanai

Pagatavošana

Smalki sakapā sīpolu, sarīvē burkānu un sasmalcina seleriju kātus, visu cep uz pannas, līdz smuki apbrūninās. Kad pievienotas visas garšvielas, var pieliet nedaudz ūdens un pasautēt zem vāka minūtes piecas. Pēc tam pievieno samalto gaļu un pasautē vēl.
Ar rīvi sarīvē svaigos kartupeļu un liek sietā, lai notek kādā bļodā. Tikmēr lielajā mīklas bļodā ierīvē vārītos kartupeļus. Svaigos nospiež un pievieno klāt. Nospiesto šķidrumu nolej un bļodas dibenā esošo svaigo stērķeli pieliek pie mīklas. Pievieno olas, miltus, sauso stērķeli un garšvielas. Visu samaisa. Mīkla var būt nedaudz lipīga.
Uzkarsē pannu, samitrina rokas un veido plaukstas lieluma plāceni. Novieto to uz pannas, paņem rokās pildījuma masu un izveido tādu kā iegarenu kotleti. Novieto to uz plāceņa un ar otru plāceni apsedz. Cep zem vāka, līdz apbrūnē, tad apveļ otrādi un cep no otras puses.
Pasniedz ar krējuma vai dradžu mērci kā cepelīnus.

Kad dārzeņi gatavi, pievieno malto gaļu.
Foto: Kate Šterna

Kartupeļu masa jāmīca ar rokām.
Foto: Kate Šterna

Saistītie raksti
Blīņas cep zem vāka, līdz no abām pusēm brūnas.
Foto: Kate Šterna

Medībās ar Zeiss DTI 3/35 GEN 2. Ierīce aktīvam medniekam

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Aprīkojuma tests. Četru termoiekārtu tests. Kas patīk, kas nepatīk, kā rāda?
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Dzīvnieku marķēšanas dzinējmedībās, vēlme satikt lāci un lūšu sāga. “Šauj garām!” #253 epizode
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pamata paklausības komandas medību sunim: apmācības sākums. Praktiskais seminārs #48
Ekskluzīvi Nedēļa
Indulis Burka
Virtuve
Sāls ar garšaugiem. Lai gaļa garšotu labāk!
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Kad ar mugurkaulu jūti, ka vilki ir tuvumā. Negaidīta tikšanās
Ekskluzīvi 14. oktobris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Tērauds, bismuts, volframs – testējam bezsvina munīciju dabā
Ekskluzīvi 13. oktobris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Aļņi bez teļiem, asinsparaugi un bezpalīdzīgi sunīši ceļmalā. “Šauj garām!” #252 epizode
Ekskluzīvi 9. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku bariņš Piņķos netraucēti uzrok mauriņu. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Asinspēdas meklēšana. Suņa apmācība, meklēšana reālos apstākļos. Praktiskais seminārs #46
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Briežu drāma caur termālo prizmu. Testējam jauno Pulsar Axion XG30
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Vilka statusa maiņa, stirnu slimības un kolektīvās bailes. “Šauj garām!” #251 epizode
Ekskluzīvi 2. oktobris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
Valgalciema bērnu laukumā brieži uzrīko tusiņu. Tas tik ir harēms! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 1. oktobris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Visātrāk pagatavojamais ēdiens. Brieža tartars ar dzīslkātu beku sviestu. No dabas līdz galdam #10
Ekskluzīvi 30. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Mazliet stalbriežu riesta drāmas; trīs kritēriji, lai izvēlētos termoierīci. Video bloga #81 epizode
Ekskluzīvi 30. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kad pasaulē ieskaties ar Pulsar Telos LRF XP50 aci, tai ir pavisam citas krāsas!
Ekskluzīvi 27. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
Lāča klātbūtni apzināju tad, kad tas metās rēkdams virsū! Aculiecinieka stāsts
Ekskluzīvi 26. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode
Ekskluzīvi 25. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieraudzīt skropstiņas 70 m attālumā. Vai tas ir iespējams ar budžeta klases tēmēkli?
Ekskluzīvi 20. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lācene Valkas novadā metas virsū mērniekam, tikai pēdējā brīdī apstājoties. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Apģērbs, kas liks lepoties, ka esi mednieks un citi labumi. Aktuālais medībām un medību sunim
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kur Tev tas ierocis mājās stāvēs – blakus gultai? “Šauj garām!” #249 epizode
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kad riesta laikā alni izdodas ievilināt ezerā. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 17. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
VIDEO! Ieroci var netīrīt, bet galvenais, lai nav kļūme, kad pakaļ dzenas lācis! Kā tīrīt gludstobru?
Ekskluzīvi 16. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nenokavē! Jau šodien notiks tiešsaistes seminārs par to, kā rīkoties, satiekot meža dzīvnieku
Ekskluzīvi 13. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sarežģītākais no medību veidiem! Mednieka dienasgrāmata #32
Ekskluzīvi 12. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Rāda labāk, nekā bija cerēts. Pirmie iespaidi par termālo monokli
Ekskluzīvi 12. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Vai jāpārceļ dzinējmedības un no Kurzemes un Latgali jāved briežu buļļi? “Šauj garām!” #248 epizode
Ekskluzīvi 11. septembris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Varenskaists stirnāzis, medību piedzīvojums un rāmens! No dabas līdz galdam #9
Ekskluzīvi 10. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kā pareizi lietot meža dzīvnieku atbaidītāju? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 9. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lētākais un ātrākais veids, kā uzlabot savas šaušanas iemaņas, šaujot no rokas. Šaušanas skola #9
Ekskluzīvi 9. septembris, 2024

Lasītākie