Virtuve

Recepte. Stirnas velingtons ar baravikām0


Pasniedz karstu!
Pasniedz karstu!
Foto: Kate Šterna

Ir tik daudz šā ēdiena variāciju. Beef Wellington ir tradicionāls britu ēdiens, taču arī citās valstīs mīklā cepta gaļa tiek cildināta kā pašu izgudrojums.

Iz vēstures

Ir pieņemts uzskatīt, ka šis ēdiens tika radīts, godinot pirmo Velingtonas hercogu Artūru Velsliju un viņa uzvaru Vaterlo kaujā 1815. gada 18. jūnijā. Pēc Napoleona kara 1828. gadā viņš kļuva par Lielbritānijas premjerministru. Tiesa gan, vairāki avoti internetā norāda, ka tiešu britu tradicionālā ēdiena nosaukuma saistību ar hercogu pierādīt nav izdevies.

Galvenās sastāvdaļas ir liellopa fileja, sēnes, vītināta cūkgaļa, pastēte vai sinepes un kārtainā mīkla.

Tā kā liellopu filejas mājās nav un pirkt veikalā šķiet kaut kā neērti, gaidot draudzeni ciemos, es nolēmu pagatavot velingtonu no stirnas karbonādes.

Sastāvdaļas

1 paciņa kārtainās mīklas
1 stirnas muguras karbonāde
200 g šampinjonu
200 saldētu baraviku
Bekona loksnītes
Dižonas sinepes, sāls, melnie pipari un ķiploki steika cepšanai

Gatavošana

Steiks
Stundu pirms gatavošanas no saldētavas jāizņem mīkla un jānoliek katra loksnīte atsevišķi, lai atkūst. Tad ir jāapcep steiks. Uz sakarsētas pannas – es izmantoju čuguna pannu – jāuzliek prāva ēdamkarote sviesta un jāuzlej cepšanai domāta olīveļļa. Apmēram tikpat vai drusku vairāk. Īsto aukstā spieduma olīveļļu arī var izmantot, bet tad proporcijai jābūt viens pret divi ar sviestu.

Steiku apcep sviestā ar ķiplokiem. Beigās var pielikt rozmarīna zariņu.
Foto: Kate Šterna

Gaļu atbrīvo no dzīslām, ierīvē ar sāli un melnajiem pipariem un liek uz pannas. Sākumā ātri jāapcep no visām pusēm, tā noslēdzot virsmu un neļaujot sulai iztvaikot un tecēt ārā. Pēc tam jāapbrūnina jāiespiež pannā ķiploki un ar karoti jāaplaista steiks. Jācenšas panākt, lai ķiploki nedeg pannā, bet gan paliek uz gaļas, atdodot tai savu smaržu un garšu. Tas viss aizņem aptuveni piecas līdz septiņas minūtes. Tad steiku apziež ar Dižonas sinepēm un noliek atpūsties. Es izmantoju sasildītu koka dēlīti, kas nedzesē gaļu.

Sēņu dukselis
Tas nav suņa vārds! Sēņu dukseli dēvē arī par sēņu malto gaļu. Tās ir smalki sakapātas vai samaltas sēnes, ko apcep uz pannas ar vai bez sīpoliem, šalotes sīpoliem un citām piedevām. Galvenais mērķis ir iztvaicēt no sēnēm pēc iespējas vairāk mitruma, protams, nepiededzinot tās.

Es atcerējos, ka saldētavā ir pēdējā paciņa baraviku un nolēmu tās samiksēt ar šampinjoniem. Lai sanāktu vairāk.

Sēnes sasmalcina un apcep, iztvaicējot lieko mitrumu.
Foto: Kate Šterna

Diemžēl man nav tāda virtuves kombaina vai dārzeņu smalcinātāja kā šefpavāru video, toties es lieliski proti strādāt ar nazi. Sakapāju sēnes un apcepu tās ar sali un pipariem. Gribējās tīru garšu.

Velingtona ietīšana
Būtībā ar to ingredientu sagatavošana ir pabeigta. Tagad viss jāliek kopā. Uz galda jānoklāj pārtikas plēve. Var vienā slānī.

Uz plēves jāizklāj bekona loksnītes vai prošuto. Uz tām plānā (pēc patikas) slānī uzziež sēņu dukseli. Jo smalkāks tas ir, jo ērtāk uzklāt un ērtāk pēc tam būs ēst.

Ola vajadzīga, lai salīmētu mīklas loksnes malas un velingtona kažociņš labi turētos kopā.
Foto: Kate Šterna

Pa virsu liek gaļu un, izmantojot plēvi, kā suši paklājiņu satin visu stingrā rullītī. Pēc tam uz 20 minūtēm liek ledusskapī atdzist.

Ietīšanai var izmantot gan bekonu, gan prošuto šķiņķi.
Foto: Kate Šterna

Tikmēr izrullē kārtaino mīklu. Loksnītes, kas ir iepakojumā, ir drusku par biezu, lai sanāktu labs velingtons. Tās jāizrullē atbilstoši gaļas gabaliņu garumam. Ja tie ir palieli, var savienot divas loksnes. Lai tās kārtīgi salīmētos, ieteicams savienojuma vietu apziest ar olas dzeltenumu.

Gaļas, sēņu un cūkgaļas rullīti ietin kārtainajā mīklā.
Foto: Kate Šterna

Kad gaļas, sēņu un bekona rullīši atdzisuši, tos uzmanīgi iztin no plēves, liek uz mīklas un ietin tajā, izmantojot dzeltenumu kā līmi. Pēc tam kukulīšus apziež ar atlikušo dzeltenumu un izveido iegriezumus mīklas virsslānī. Pārgriezt līdz bekonam nevajadzētu. Iegriezumi veidos skaistu rakstu, cita nolūka tiem nav.

Kad viss sagatavots, atliek tikai apziest velingtonu ar olu.
Foto: Kate Šterna

Gatavo cepeškrāsnī 180 grādos, līdz mīkla smuki apcepusies no visām pusēm.

Stirnas Velingtons ar baravikām

Žurnāla Medības pielikums Medījuma gaļa
Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis: “Medniekam jāieslēdz smadzenes!” “Šauj garām!” #156 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Lielākie pārkāpēji – medību vadītāji? “Šauj garām!” #155 epizode
Ekskluzīvi 30. novembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Jānis Lākuts no GPSPRO.lv par jaunu apģērbu zīmoliem, kā arī nedaudz par dažādu ierīču lietošanu
Ekskluzīvi 25. novembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Kā Jānis Pūtelis un Oskars Treilihs mācīja viens otram baurot! Praktiskais seminārs
Ekskluzīvi 25. novembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Izcila trofeja un medniekstāsts ar daudz morālēm. Kad Diāna dod!
Ekskluzīvi 28. novembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Kad tavā virzienā izšauj no .30-06… Podkāsta “Šauj garām!” #154 epizode
Ekskluzīvi 23. novembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Ja nav asinis, tas nenozīmē, ka nav trāpīts! Mednieka dienasgrāmata #16
Ekskluzīvi 20. novembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Medību inspektors Madars Zariņš par biežākajiem pārkāpumiem medībās! “Šauj garām!” ekstra #35
Ekskluzīvi 17. novembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Par medību bīstamību, sabojātiem biotopiem un protokoliņiem? “Šauj garām!” #153 epizode
Ekskluzīvi 16. novembris, 2022
Kate Šterna
Pieredze
Minējumi apstiprinās. Pie Liepājas parādījušies dambrieži
Speciālreportāža 10. novembris, 2022
ME
Medības
Aprīkojums
Kā strādā Tractive suņu izsekošanas sistēma? Uzinstalējam kopā! Video bloga #58 epizode
Ekskluzīvi 10. novembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Namejs Vinovskis – cilvēks, kurš spēj iemācīt šaut pat dīvānam! “Šauj garām!” #152 epizode
Ekskluzīvi 9. novembris, 2022
EP
Egils Paņēvics
Pieredze
FOTO un VIDEO. Liepājā māju pagalmus revidē kašķaina lapsa un no cilvēka nebaidās
Ekskluzīvi 8. novembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Svina skrošu aizliegums spēkā stājas 2023. gada februārī. “Šauj garām!” diskutē
Ekskluzīvi 7. novembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Par klusinātāju spridzināšanu, zosīm un nelikumīgām medībām. “Šauj garām!” #151 epizode
Ekskluzīvi 2. novembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Mīti par svina un bezsvina munīciju. “Šauj garām!” ekstra #34
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Kā Raivo Strēlis par vilka trofeju nekļuva. “Šauj garām!” #150 epizode
Ekskluzīvi 26. oktobris, 2022
ME
Medības
Pieredze
Meža fakultātes mācību dzinējmedības. Eksperta skola #6 epizode
Ekskluzīvi 27. oktobris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Medību likums jāraksta no jauna un latviešu valodā! “Šauj garām!” #149 epizode
Ekskluzīvi 19. oktobris, 2022
Linda Dombrovska
Pieredze
Vai aļņiem interesē priežu darva? Pārsteigums meža kamerā
Ekskluzīvi 9. oktobris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Par to, kā Jānis Pūtelis “nočakarēja” medības? “Šauj garām!” #147 epizode
Ekskluzīvi 5. oktobris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Kas medību saimniecībā sabojāts pēdējo četru gadu laikā? “Šauj garām!” #146 epizode
Ekskluzīvi 28. septembris, 2022
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO! Nāvējošā riesta cīņa. Kad uzvarētājs nogalina pretinieku
Speciālreportāža 24. septembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Ko nedarīt pēc šāviena un par briežu medībām riestā. “Šauj garām!” #145 epizode
Ekskluzīvi 21. septembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Aļņu buļļus nemedīt vienu gadu? “Šauj garām!” #144 epizode
Ekskluzīvi 14. septembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Par aļņu medībām riestā un par drošību, dzenoties pakaļ kuilim. “Šauj garām!” #143 epizode
Ekskluzīvi 7. septembris, 2022
Linda Dombrovska
Uncategorized
Skaties tiešraidē! Kā izskatās lūša maltīte! UZMANĪBU, NEPATĪKAMI SKATI!
Ekskluzīvi 5. septembris, 2022
ME
Medības
Klausies!
Lai briežiem labs sekss – par briežu bauri un jauno mednieku zināšanām. “Šauj garām!” #142 epizode
Ekskluzīvi 31. augusts, 2022
ME
Medības
Pieredze
Artis Pabriks: “Gan aizsardzības nozare, gan mednieki dzīvi redz caur tēmēkli”
Ekskluzīvi 30. augusts, 2022
Linda Dombrovska
Pieredze
Kad lāču māte aizsargā savus mazuļus pret lāču tēviņu
Speciālreportāža 28. augusts, 2022

Lasītākie