Virtuve

Recepte. Stirnas velingtons ar baravikām0


Pasniedz karstu!
Pasniedz karstu!
Foto: Kate Šterna

Ir tik daudz šā ēdiena variāciju. Beef Wellington ir tradicionāls britu ēdiens, taču arī citās valstīs mīklā cepta gaļa tiek cildināta kā pašu izgudrojums.

Iz vēstures

Ir pieņemts uzskatīt, ka šis ēdiens tika radīts, godinot pirmo Velingtonas hercogu Artūru Velsliju un viņa uzvaru Vaterlo kaujā 1815. gada 18. jūnijā. Pēc Napoleona kara 1828. gadā viņš kļuva par Lielbritānijas premjerministru. Tiesa gan, vairāki avoti internetā norāda, ka tiešu britu tradicionālā ēdiena nosaukuma saistību ar hercogu pierādīt nav izdevies. Galvenās sastāvdaļas ir liellopa fileja, sēnes, vītināta cūkgaļa, pastēte vai sinepes un kārtainā mīkla. Tā kā liellopu filejas mājās nav un pirkt veikalā šķiet kaut kā neērti, gaidot draudzeni ciemos, es nolēmu pagatavot velingtonu no stirnas karbonādes.

Sastāvdaļas

1 paciņa kārtainās mīklas
1 stirnas muguras karbonāde
200 g šampinjonu
200 saldētu baraviku
Bekona loksnītes
Dižonas sinepes, sāls, melnie pipari un ķiploki steika cepšanai

Gatavošana

Steiks
Stundu pirms gatavošanas no saldētavas jāizņem mīkla un jānoliek katra loksnīte atsevišķi, lai atkūst. Tad ir jāapcep steiks. Uz sakarsētas pannas – es izmantoju čuguna pannu – jāuzliek prāva ēdamkarote sviesta un jāuzlej cepšanai domāta olīveļļa. Apmēram tikpat vai drusku vairāk. Īsto aukstā spieduma olīveļļu arī var izmantot, bet tad proporcijai jābūt viens pret divi ar sviestu.

Steiku apcep sviestā ar ķiplokiem. Beigās var pielikt rozmarīna zariņu.
Foto: Kate Šterna

Gaļu atbrīvo no dzīslām, ierīvē ar sāli un melnajiem pipariem un liek uz pannas. Sākumā ātri jāapcep no visām pusēm, tā noslēdzot virsmu un neļaujot sulai iztvaikot un tecēt ārā. Pēc tam jāapbrūnina jāiespiež pannā ķiploki un ar karoti jāaplaista steiks. Jācenšas panākt, lai ķiploki nedeg pannā, bet gan paliek uz gaļas, atdodot tai savu smaržu un garšu. Tas viss aizņem aptuveni piecas līdz septiņas minūtes. Tad steiku apziež ar Dižonas sinepēm un noliek atpūsties. Es izmantoju sasildītu koka dēlīti, kas nedzesē gaļu.

Sēņu dukselis
Tas nav suņa vārds! Sēņu dukseli dēvē arī par sēņu malto gaļu. Tās ir smalki sakapātas vai samaltas sēnes, ko apcep uz pannas ar vai bez sīpoliem, šalotes sīpoliem un citām piedevām. Galvenais mērķis ir iztvaicēt no sēnēm pēc iespējas vairāk mitruma, protams, nepiededzinot tās. Es atcerējos, ka saldētavā ir pēdējā paciņa baraviku un nolēmu tās samiksēt ar šampinjoniem. Lai sanāktu vairāk.

Sēnes sasmalcina un apcep, iztvaicējot lieko mitrumu.
Foto: Kate Šterna

Diemžēl man nav tāda virtuves kombaina vai dārzeņu smalcinātāja kā šefpavāru video, toties es lieliski proti strādāt ar nazi. Sakapāju sēnes un apcepu tās ar sali un pipariem. Gribējās tīru garšu.

Velingtona ietīšana
Būtībā ar to ingredientu sagatavošana ir pabeigta. Tagad viss jāliek kopā. Uz galda jānoklāj pārtikas plēve. Var vienā slānī.

Uz plēves jāizklāj bekona loksnītes vai prošuto. Uz tām plānā (pēc patikas) slānī uzziež sēņu dukseli. Jo smalkāks tas ir, jo ērtāk uzklāt un ērtāk pēc tam būs ēst.

Ola vajadzīga, lai salīmētu mīklas loksnes malas un velingtona kažociņš labi turētos kopā.
Foto: Kate Šterna

Pa virsu liek gaļu un, izmantojot plēvi, kā suši paklājiņu satin visu stingrā rullītī. Pēc tam uz 20 minūtēm liek ledusskapī atdzist.

Ietīšanai var izmantot gan bekonu, gan prošuto šķiņķi.
Foto: Kate Šterna

Tikmēr izrullē kārtaino mīklu. Loksnītes, kas ir iepakojumā, ir drusku par biezu, lai sanāktu labs velingtons. Tās jāizrullē atbilstoši gaļas gabaliņu garumam. Ja tie ir palieli, var savienot divas loksnes. Lai tās kārtīgi salīmētos, ieteicams savienojuma vietu apziest ar olas dzeltenumu.

Gaļas, sēņu un cūkgaļas rullīti ietin kārtainajā mīklā.
Foto: Kate Šterna

Kad gaļas, sēņu un bekona rullīši atdzisuši, tos uzmanīgi iztin no plēves, liek uz mīklas un ietin tajā, izmantojot dzeltenumu kā līmi. Pēc tam kukulīšus apziež ar atlikušo dzeltenumu un izveido iegriezumus mīklas virsslānī. Pārgriezt līdz bekonam nevajadzētu. Iegriezumi veidos skaistu rakstu, cita nolūka tiem nav.

Saistītie raksti
Kad viss sagatavots, atliek tikai apziest velingtonu ar olu.
Foto: Kate Šterna

Gatavo cepeškrāsnī 180 grādos, līdz mīkla smuki apcepusies no visām pusēm.

Stirnas Velingtons ar baravikām

Lādēšanas štrumenti un veiksmīgas medības. Mini komplekts patronu lādēšanai no veikala Huberts

Žurnāla Medības jūnija numurā lasi par komercmedībām

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Trāpīt mērķī, kad vējš iepūš lodei sānos un kam jābūt 72 stundu somā. SIA “Ieroči” tradicionālais pasākums “Izaicinājums 2025”
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tagad jāpiesaka visas medības, lai VMD turpinātu mednieku izsekošanu? “Šauj garām!” #291 epizode
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Nākamā paaudze jaudīgāka un taupīgāka – ThermTec Cyclops
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mazāk letālu negadījumu medībās Eiropā: Gudrākas medības, drošākas medības. Mēs, mednieki #1
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Vai 205 metros var saskatīt buka ragu pērlītes? Binoklis ar attēla stabilizatoru
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Groza Medību likumu un kopmromiss, kurā neapmierināti ir visi! “Šauj garām!” #290 epizode
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ekstrēmās medības! Kārtīgam medniekiem jābūt sunim un termokamerai! Video bloga #94 epizode
Ekskluzīvi 30. jūnijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Briežu vairāk nekā odu, odi kož acis ārā un gatavojam mežacūkas sautējumu. No dabas līdz galdam #19
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Nakts tēmēklis 399 eiro, jaunās paaudzes termotēmēkļi un ērti apģērbi. Video blogs #93 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kā izvēlēties, trenēt un nesajukt prātā? Medību suņi bez filtriem! “Šauj garām!” #289 epizode
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lācis atkal atgriežas Viļņā. Eksperti ir ļoti noraizējušies
Ekskluzīvi 20. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lūsis pagalmā ķer kaķi, lāči gandrīz kāpj laivā, bet vilks kaitina alni. Meža ziņas #11
Ekskluzīvi 20. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tuvcīņa ar kuili uz dzīvību un nāvi, un trīs vilki vienā vakarā! “Šauj garām!”#288 epizode
Ekskluzīvi 18. jūnijs, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Iestādes brīvdienās, iedzīvotāji šokā, mednieki ceļ trauksmi. Lācis Viļņā. Meža ziņas #10
Ekskluzīvi 17. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Alkohols medībās, ieroču pārvadāšana, divos naktī ar stīvu briedi. Pajautā medību inspektoram
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! Rusan gredzeni termālajām uzlikām: stacionārais un noņemamais
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Droni un novērošanas shēmas, medības ar naktiniek un svešās platībās
Ekskluzīvi 12. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kā tikt pie smadzeņu satricinājuma un trāpīt mērķī divos kilometros? “Šauj garām!” #287 epizode
Ekskluzīvi 11. jūnijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 9. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 4. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 3. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi 2. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi 2. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025

Lasītākie