Virtuve

Recepte. Stirnas velingtons ar baravikām0


Pasniedz karstu!
Pasniedz karstu!
Foto: Kate Šterna

Ir tik daudz šā ēdiena variāciju. Beef Wellington ir tradicionāls britu ēdiens, taču arī citās valstīs mīklā cepta gaļa tiek cildināta kā pašu izgudrojums.

Iz vēstures

Ir pieņemts uzskatīt, ka šis ēdiens tika radīts, godinot pirmo Velingtonas hercogu Artūru Velsliju un viņa uzvaru Vaterlo kaujā 1815. gada 18. jūnijā. Pēc Napoleona kara 1828. gadā viņš kļuva par Lielbritānijas premjerministru. Tiesa gan, vairāki avoti internetā norāda, ka tiešu britu tradicionālā ēdiena nosaukuma saistību ar hercogu pierādīt nav izdevies. Galvenās sastāvdaļas ir liellopa fileja, sēnes, vītināta cūkgaļa, pastēte vai sinepes un kārtainā mīkla. Tā kā liellopu filejas mājās nav un pirkt veikalā šķiet kaut kā neērti, gaidot draudzeni ciemos, es nolēmu pagatavot velingtonu no stirnas karbonādes.

Sastāvdaļas

1 paciņa kārtainās mīklas
1 stirnas muguras karbonāde
200 g šampinjonu
200 saldētu baraviku
Bekona loksnītes
Dižonas sinepes, sāls, melnie pipari un ķiploki steika cepšanai

Gatavošana

Steiks
Stundu pirms gatavošanas no saldētavas jāizņem mīkla un jānoliek katra loksnīte atsevišķi, lai atkūst. Tad ir jāapcep steiks. Uz sakarsētas pannas – es izmantoju čuguna pannu – jāuzliek prāva ēdamkarote sviesta un jāuzlej cepšanai domāta olīveļļa. Apmēram tikpat vai drusku vairāk. Īsto aukstā spieduma olīveļļu arī var izmantot, bet tad proporcijai jābūt viens pret divi ar sviestu.

Steiku apcep sviestā ar ķiplokiem. Beigās var pielikt rozmarīna zariņu.
Foto: Kate Šterna

Gaļu atbrīvo no dzīslām, ierīvē ar sāli un melnajiem pipariem un liek uz pannas. Sākumā ātri jāapcep no visām pusēm, tā noslēdzot virsmu un neļaujot sulai iztvaikot un tecēt ārā. Pēc tam jāapbrūnina jāiespiež pannā ķiploki un ar karoti jāaplaista steiks. Jācenšas panākt, lai ķiploki nedeg pannā, bet gan paliek uz gaļas, atdodot tai savu smaržu un garšu. Tas viss aizņem aptuveni piecas līdz septiņas minūtes. Tad steiku apziež ar Dižonas sinepēm un noliek atpūsties. Es izmantoju sasildītu koka dēlīti, kas nedzesē gaļu.

Sēņu dukselis
Tas nav suņa vārds! Sēņu dukseli dēvē arī par sēņu malto gaļu. Tās ir smalki sakapātas vai samaltas sēnes, ko apcep uz pannas ar vai bez sīpoliem, šalotes sīpoliem un citām piedevām. Galvenais mērķis ir iztvaicēt no sēnēm pēc iespējas vairāk mitruma, protams, nepiededzinot tās. Es atcerējos, ka saldētavā ir pēdējā paciņa baraviku un nolēmu tās samiksēt ar šampinjoniem. Lai sanāktu vairāk.

Sēnes sasmalcina un apcep, iztvaicējot lieko mitrumu.
Foto: Kate Šterna

Diemžēl man nav tāda virtuves kombaina vai dārzeņu smalcinātāja kā šefpavāru video, toties es lieliski proti strādāt ar nazi. Sakapāju sēnes un apcepu tās ar sali un pipariem. Gribējās tīru garšu.

Velingtona ietīšana
Būtībā ar to ingredientu sagatavošana ir pabeigta. Tagad viss jāliek kopā. Uz galda jānoklāj pārtikas plēve. Var vienā slānī.

Uz plēves jāizklāj bekona loksnītes vai prošuto. Uz tām plānā (pēc patikas) slānī uzziež sēņu dukseli. Jo smalkāks tas ir, jo ērtāk uzklāt un ērtāk pēc tam būs ēst.

Ola vajadzīga, lai salīmētu mīklas loksnes malas un velingtona kažociņš labi turētos kopā.
Foto: Kate Šterna

Pa virsu liek gaļu un, izmantojot plēvi, kā suši paklājiņu satin visu stingrā rullītī. Pēc tam uz 20 minūtēm liek ledusskapī atdzist.

Ietīšanai var izmantot gan bekonu, gan prošuto šķiņķi.
Foto: Kate Šterna

Tikmēr izrullē kārtaino mīklu. Loksnītes, kas ir iepakojumā, ir drusku par biezu, lai sanāktu labs velingtons. Tās jāizrullē atbilstoši gaļas gabaliņu garumam. Ja tie ir palieli, var savienot divas loksnes. Lai tās kārtīgi salīmētos, ieteicams savienojuma vietu apziest ar olas dzeltenumu.

Gaļas, sēņu un cūkgaļas rullīti ietin kārtainajā mīklā.
Foto: Kate Šterna

Kad gaļas, sēņu un bekona rullīši atdzisuši, tos uzmanīgi iztin no plēves, liek uz mīklas un ietin tajā, izmantojot dzeltenumu kā līmi. Pēc tam kukulīšus apziež ar atlikušo dzeltenumu un izveido iegriezumus mīklas virsslānī. Pārgriezt līdz bekonam nevajadzētu. Iegriezumi veidos skaistu rakstu, cita nolūka tiem nav.

Saistītie raksti
Kad viss sagatavots, atliek tikai apziest velingtonu ar olu.
Foto: Kate Šterna

Gatavo cepeškrāsnī 180 grādos, līdz mīkla smuki apcepusies no visām pusēm.

Stirnas Velingtons ar baravikām

Lādēšanas štrumenti un veiksmīgas medības. Mini komplekts patronu lādēšanai no veikala Huberts

Žurnāla Medības jūnija numurā lasi par komercmedībām

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie