Virtuve

Recepte! Gulaša sacepums cepeškrāsnī0

Foto: Kate Šterna

Vienmēr gribas pagatavot kaut ko īpašu, ja tuvojas svētki. Šoreiz tas bija 8. marts. Lai arī mūsmājās īpaši pasākumi šajā sakarā parasti netiek plānoti, pieteicās viesi, un tad jau nu izvēles vairs nav. Kaut kā jāsarosās.
Dzinējmedību sezona beigusies jau pasen, bet ledusskapī vēl ir daži skaisti brieža gaļas gabaliņi un daži maisiņi ar gulašam vai kotletēm piemērotiem atgriezumiem. Nu, nevis atriezumiem, bet smuko gabaliņu maliņām, piemēram, ciskas un lāpstiņas daļas. Nolēmu, ka ir jāpagatavo kaut kas nebijis un garšīgs. Varbūt nedaudz pikants, kas zēniem pacels noskaņojumu un uzsitīs asini. Protams, varētu arī kaut ko citu mēģināt pagatavot, bet es atcerējos, kas šī par gaļu. Tā bija tā vecā govs, kuru izdevās nomedīt, viesojoties pie Vaiņodes mednieku kluba. Tā bija vienīgā ziemas diena šoziem, un atmiņas par zilajām debesīm, spožo sauli un sniegu, kā arī par veiksmīgo šāvienu spilgti atspulgosies manā prātā vēl ilgi. Briežu govs bija ļoti veca, iespējams, visi divpadsmit vai trīspadsmit gadi. Un šāviens bija gar pašu koka mizu, pa plecu, tieši vidū starp lāpstiņas un augšdelma kaulu. Jā, skan tāpat kā cilvēka kaula nosaukums un latīniski tie saucas vienādi – Humerus. Tas bija viss, kas bija redzams 70 metru attālumā, ja neskaita govs purnu. Lieki piebilst, cik priecīga es biju, kad sadzirdēju, kā dzinējs līnijā nākamajam medniekam saka, ka atradis briežu govi. Ko no tādas vecas gaļas var pagatavot? Tikai kaut ko sasmalcinātu un ilgi sautētu! Tātad variācijas par gulaša tēmu šoreiz cepeškrāsnī.

Sastāvdaļas

1 kg brieža gaļas
150 g caurauguša kūpināta speķa
2 lieli burkāni
5–6 lielas ķiploka daivas (var arī vairāk)
1/2 saldās paprikas
6 vidēji vai 3 lieli tomāti
Garšvielas; majorāns, melnie pipari, grūstie (sasmalcināti) asie sarkanie pipari, Himalaju melnais sāls, cukurs, lauru lapa, 5–6 kadiķogas
Sviests cepšanai

Pagatavošana

Gabaliņus, ko izvēlējos, varētu samalt kotletēs ar visām dzīsliņām, bet manai iecerei tomēr vajadzēja tīrāku gaļu. Tā nu ķēros pie darba. Pirmkārt, uzasināju filejas nazi. Ar plānu un šauru asmeni ir ļoti viegli atdzīslot gaļu. Work Sharp asināmais mājas apstākļos ir ļoti ērts un lietderīgs. Otrkārt, attīrīju gaļu no dzīslām un plēvēm. Apmēram ceturtdaļa aizgāja atgriezumos – suņiem vakariņās.
Sagriezu visu vienādos klucīšos divu pirkstu biezumā. Sasmalcināju papriku, saspiedu ķiplokus, pievienoju tos gaļai. Tad sekoja visas pārējās garšvielas, neskaitot lauru lapu. Sāls jāliek viena tējkarote uz kilogramu gaļas. Pievienoju augu eļļu un pāris tējkarotes olīveļļas. Daudz olīveni likt nedrīkst, jo tā dod rūgtumu. To sapratu, gatavojot mājās majonēzi. 700 gramu burciņā var būt tikai 2–3 ēdamkarotes olīveļļas. Tad tā garšos labi un piesātināti. Ja pieliksi vairāk, būs rūgta un sīva. Gaļu samaisīju un noliku atpūsties.
Sagriezu tomātus un apcepu sviestā, pievienojot šķipsniņu sāks un pusi tējkarotes cukura. Cukurs ir vajadzīgs, lai līdzsvarotu asos sarkanos piparus. Tomātus drīkst nedaudz piededzināt, bet tas nav obligāti.
Burkānus notīrīju un sagriezu garenās ripiņās. Paņēmu Pirex stikla trauku. Tā dibenu izklāju ar kūpinātā speķa loksnītēm. Ieliku lauru lapu un sakārtoju gaļu šādi: pa perimetru burkānu šķēlītes, vidū gaļas porcija pamīšus ar ceptiem tomātiem, ko ieskauj divas burkānu rindas.
Trauku ar gaļu ievietoju cepampiedurknē un uz trīs stundām cepeškrāsnī. Gulaša sacepums gatavojās trīs stundas 150 grādu temperatūrā. Izņemot ēdienu no cepammaisa, nopriecājos, cik skaists tas izskatījās! Pēc tam izrādījās, ka tas garšoja tikpat labi, kā izskatījās.

Recepte! Gulaša sacepums cepeškrāsnī

No veģetārietes par mednieku jeb, kad domāji, ka esi dabas pazinējs. “Šauj garām!” #271 epizode

Abonē uz 10 mēnešiem kopā ar pielikumiem, spiežot šeit!

Saistītie raksti

Žurnāla Medības februāra numurā lasi par to, ka mednieki noveco – ko darīt?

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Bezsvina munīcija medībām un šaušanai tālās distancēs, taisnā aizslēga karabīnes un rotaļas šautuvē. Aktuālais veikalā SIA “Ieroči”
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā atšķirt vecu briežu bulli no jauna? Tumsā! Prakstiki padomi
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā asinspēdas meklēšana saistīta ar matemātiku. Praktiskais seminārs #60
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Mednieks uz mežu neiet ar naidu, bet daba pārvēršas par cietumu ! “Šauj garām!” #312 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Ideāls komplekts mazo plēsēju medībām. Labāku neviens vēl nav izveidojis. Video blogs #101
Ekskluzīvi 1. decembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Nakts medības! Kad jenotsuns pārvēršas par kaķi! Video blogs #100
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Mēģināt nomāzēt šāvienu, labi trenēti suņi un Huntsafe. Podkāsta “Šautuve” 8. epizode
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Dzinējmedības Kurzemē! Ēdams briedis, labākie kuiļa pauti un supermens! No dabas līdz galdam #24
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 27. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Pakarināt 250 kg dzīvnieku, pasargāt no dubļiem un redzēt naktī. Veikals, kurā nedrīkst iet!
Ekskluzīvi 27. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Likums nav mētelītis, ko virināt, ja gribi šaut visu, kas kustās. “Šauj garām!” #311 epizode
Ekskluzīvi 26. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Suņi sētās nav drošībā, vīruss iznīcina mežacūkas un vilks sargā medījumu. Meža ziņas #19
Ekskluzīvi 25. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Atbildība par savvaļas dzīvnieku nodarītajiem postījumiem – kam tā pienākas?
Ekskluzīvi 21. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Termo tēmēklis ragu saskatīšanai, korpusā integrēts tālmērs un mikrolēcas. Aktuālais veikalā GPSPRO
Ekskluzīvi 21. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! CZ 600 ERGO – labāka, parocīgāka ieroča nav! Karabīne, ko var vinnēt!
Ekskluzīvi 20. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Ieraksts sodāmības reģistrā napazūd – lieli sodi medniekiem! “Šauj garām!” #310 epizode
Ekskluzīvi 19. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Sportam, medībām, tālšaušanai! Ierocies CZ 600 Ergo
Ekskluzīvi 17. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šausmīgs, briesmīgs, netīrs līķis un nomedīti gulbji. “Šauj garām!” #309 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
UZMANĪBU! Sākusies medījuma gaļas nedēļa 2025
Ekskluzīvi 11. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad krāpnieki uzdarbojas, cīkstēšanās ar lāci un īpaša aukstā gaļa. “Šauj garām!” #308 epizode
Ekskluzīvi 5. novembris, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Taurus uzlika ar okulāru – divas ierīces vienā
Ekskluzīvi 4. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Normāla izmēra latvietim veikalā Decathlon ir ko darīt! Medību apģērbu ceļvedis un praktiski padomi
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Salūzis tornis un bīstamākās invazīvās sugas kontrole – mednieku pienākums. Video blogs #99
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2025
Indulis Burka
Pieredze
VIDEO. Aitas plēsuši izskraidīties palaisti suņi! Vai saimnieks zina, ko dara viņa suns? Meža ziņas #18
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad dzinējmedības tiek apturētas un no alas jārok suņi. Mednieka dienasgrāmata #38
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad saliji līdz pēdējai vīlītei fenomenālākajās medībās pasaulē! “Šauj garām!” #307 epizode
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Policija, milzīga sivēnmāte un īpašais latgaļu sautējums. No dabas līdz galdam #23
Ekskluzīvi 27. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Sumbri – kā tie nonāca Latvijā un kur tos sastapt tagad? Meža ziņas #17
Ekskluzīvi 23. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad patriotisms aizkustina, bet tradīcijas ceļš pie sabiedrības. “Šauj garām!” #306 epizode
Ekskluzīvi 22. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā rīkoties, lai medību suņa uzvedībā netiktu pieļautas dažādas kļūdas. Medību suņi
Ekskluzīvi 21. oktobris, 2025

Lasītākie