Virtuve

Recepte! Gulaša sacepums cepeškrāsnī0

Foto: Kate Šterna

Vienmēr gribas pagatavot kaut ko īpašu, ja tuvojas svētki. Šoreiz tas bija 8. marts. Lai arī mūsmājās īpaši pasākumi šajā sakarā parasti netiek plānoti, pieteicās viesi, un tad jau nu izvēles vairs nav. Kaut kā jāsarosās.
Dzinējmedību sezona beigusies jau pasen, bet ledusskapī vēl ir daži skaisti brieža gaļas gabaliņi un daži maisiņi ar gulašam vai kotletēm piemērotiem atgriezumiem. Nu, nevis atriezumiem, bet smuko gabaliņu maliņām, piemēram, ciskas un lāpstiņas daļas. Nolēmu, ka ir jāpagatavo kaut kas nebijis un garšīgs. Varbūt nedaudz pikants, kas zēniem pacels noskaņojumu un uzsitīs asini. Protams, varētu arī kaut ko citu mēģināt pagatavot, bet es atcerējos, kas šī par gaļu. Tā bija tā vecā govs, kuru izdevās nomedīt, viesojoties pie Vaiņodes mednieku kluba. Tā bija vienīgā ziemas diena šoziem, un atmiņas par zilajām debesīm, spožo sauli un sniegu, kā arī par veiksmīgo šāvienu spilgti atspulgosies manā prātā vēl ilgi. Briežu govs bija ļoti veca, iespējams, visi divpadsmit vai trīspadsmit gadi. Un šāviens bija gar pašu koka mizu, pa plecu, tieši vidū starp lāpstiņas un augšdelma kaulu. Jā, skan tāpat kā cilvēka kaula nosaukums un latīniski tie saucas vienādi – Humerus. Tas bija viss, kas bija redzams 70 metru attālumā, ja neskaita govs purnu. Lieki piebilst, cik priecīga es biju, kad sadzirdēju, kā dzinējs līnijā nākamajam medniekam saka, ka atradis briežu govi. Ko no tādas vecas gaļas var pagatavot? Tikai kaut ko sasmalcinātu un ilgi sautētu! Tātad variācijas par gulaša tēmu šoreiz cepeškrāsnī.

Sastāvdaļas

1 kg brieža gaļas
150 g caurauguša kūpināta speķa
2 lieli burkāni
5–6 lielas ķiploka daivas (var arī vairāk)
1/2 saldās paprikas
6 vidēji vai 3 lieli tomāti
Garšvielas; majorāns, melnie pipari, grūstie (sasmalcināti) asie sarkanie pipari, Himalaju melnais sāls, cukurs, lauru lapa, 5–6 kadiķogas
Sviests cepšanai

Pagatavošana

Gabaliņus, ko izvēlējos, varētu samalt kotletēs ar visām dzīsliņām, bet manai iecerei tomēr vajadzēja tīrāku gaļu. Tā nu ķēros pie darba. Pirmkārt, uzasināju filejas nazi. Ar plānu un šauru asmeni ir ļoti viegli atdzīslot gaļu. Work Sharp asināmais mājas apstākļos ir ļoti ērts un lietderīgs. Otrkārt, attīrīju gaļu no dzīslām un plēvēm. Apmēram ceturtdaļa aizgāja atgriezumos – suņiem vakariņās.
Sagriezu visu vienādos klucīšos divu pirkstu biezumā. Sasmalcināju papriku, saspiedu ķiplokus, pievienoju tos gaļai. Tad sekoja visas pārējās garšvielas, neskaitot lauru lapu. Sāls jāliek viena tējkarote uz kilogramu gaļas. Pievienoju augu eļļu un pāris tējkarotes olīveļļas. Daudz olīveni likt nedrīkst, jo tā dod rūgtumu. To sapratu, gatavojot mājās majonēzi. 700 gramu burciņā var būt tikai 2–3 ēdamkarotes olīveļļas. Tad tā garšos labi un piesātināti. Ja pieliksi vairāk, būs rūgta un sīva. Gaļu samaisīju un noliku atpūsties.
Sagriezu tomātus un apcepu sviestā, pievienojot šķipsniņu sāks un pusi tējkarotes cukura. Cukurs ir vajadzīgs, lai līdzsvarotu asos sarkanos piparus. Tomātus drīkst nedaudz piededzināt, bet tas nav obligāti.
Burkānus notīrīju un sagriezu garenās ripiņās. Paņēmu Pirex stikla trauku. Tā dibenu izklāju ar kūpinātā speķa loksnītēm. Ieliku lauru lapu un sakārtoju gaļu šādi: pa perimetru burkānu šķēlītes, vidū gaļas porcija pamīšus ar ceptiem tomātiem, ko ieskauj divas burkānu rindas.
Trauku ar gaļu ievietoju cepampiedurknē un uz trīs stundām cepeškrāsnī. Gulaša sacepums gatavojās trīs stundas 150 grādu temperatūrā. Izņemot ēdienu no cepammaisa, nopriecājos, cik skaists tas izskatījās! Pēc tam izrādījās, ka tas garšoja tikpat labi, kā izskatījās.

Recepte! Gulaša sacepums cepeškrāsnī

No veģetārietes par mednieku jeb, kad domāji, ka esi dabas pazinējs. “Šauj garām!” #271 epizode

Abonē uz 10 mēnešiem kopā ar pielikumiem, spiežot šeit!

Saistītie raksti

Žurnāla Medības februāra numurā lasi par to, ka mednieki noveco – ko darīt?

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Lai suns drošībā un pats visu redzi! Tracker izsekošanas sistēmas un lietotnes tests
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Kad stāvi pie nomedīta staltbrieža, kā noteikt tā vecumu? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kad sasprūst patronas, bet pīles aizlido! Atklāšanas piedzīvojums
Ekskluzīvi 5 dienas
Indulis Burka
Pieredze
Zirnekli no stobra vislabāk izdzīt šautuvē! Ciemos Jasmīnu šautuvē!
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Kad kaut ko tādu savam ienaidniekam nenovēli – 10 km pa pēdu.”Šauj garām!” #299 epizode
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Aizkustinošs stāsts. Kad suns pazūd – mednieku kopiena gatava steigties palīgā
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad suņi dzenā stirnas, steikam piebērts pulverītis un sirdī rūgtums. Video bloga #96 epizode
Ekskluzīvi 29. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ko spēj Pard Night Stalker 4K MINI? Lēts, kompakts, kronšteini dāvanā
Ekskluzīvi 28. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Miroņu čamdīšana jeb mednieki paši vainīgi, ka medības aizliedz. “Šauj garām!” #298 epizode
Ekskluzīvi 27. augusts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību! 20. augustā sākas ūdensputnu medību sezona
Ekskluzīvi 18. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mednieka soma. “Lapsu lodes” un pulvera deva
Ekskluzīvi 15. augusts, 2025
Linda Dombrovska
Pieredze
VIDEO! Tev nerēgojas, tās ir dzeloņcūkas Latvijā, kā arī baltie aļņi. Meža ziņas #13
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad odu atbaidītājs cīnās par dzīvību. Kā pasargāt sevi no asinsūcējiem
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kuš, kuilis nāk! Kāpēc mežacūkām patīk lietus. “Šauj garām!” #296 epizode
Ekskluzīvi 13. augusts, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Vēro ilgāk, mēri tālāk un lieto ērtāk – Pulsar Oryx LRF XG35 tests dabā
Ekskluzīvi 11. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Latgaļu īpatnības ar ātrajiem un divām ugunsdzēsēju mašīnām. “Šauj garām!” #295 epizode
Ekskluzīvi 6. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Depresīvākās sezonas medības – bez aptveres un negaisā metāla tornī. Video bloga #95 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Lāčāda pie sienas, un atkal grib aizliegt medības! “Šauj garām!” #294 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Ja savaino suni, nonāc uz pannas. Mežoņcūka Kaltenes gaumē. No dabas līdz galdam #20
Ekskluzīvi 28. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 24. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 23. jūlijs, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Trāpīt mērķī, kad vējš iepūš lodei sānos un kam jābūt 72 stundu somā. SIA “Ieroči” tradicionālais pasākums “Izaicinājums 2025”
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tagad jāpiesaka visas medības, lai VMD turpinātu mednieku izsekošanu? “Šauj garām!” #291 epizode
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Nākamā paaudze jaudīgāka un taupīgāka – ThermTec Cyclops
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mazāk letālu negadījumu medībās Eiropā: Gudrākas medības, drošākas medības. Mēs, mednieki #1
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Vai 205 metros var saskatīt buka ragu pērlītes? Binoklis ar attēla stabilizatoru
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025

Lasītākie