Virtuve

Recepte. Franču klasika: Œuf en gelée jeb brieža mēle želejā ar pārsteigumu0

Foto: Sintija Dozberga

Arī šis ir turpinājums jau aizsāktajai From nose to tail tēmai jeb par to, kā vēl pagatavot brieža mēli. Šoreiz izvēle krita uz vienu no franču klasiskajām garšām – mēle želejā. Un kāpēc gan nepagatavot tieši brieža mēli? Šī ir lieliska uzkoda, kas piestāvēs kā svētku galdam, tā laiskām brīvdienu brokastīm. Ēdiena pamatā ir dzidrināts buljons.

Šoreiz izmantoju buljonu, ko ieguvu mēles vārīšanas procesā, tā teikt – lai pāri no pagatavotā nepaliktu nekas.
Nepieciešami četri olu baltumi, sakapāts sīpols, selerija un burkāns. Olu baltumus saputo, līdz tiek iegūtas vieglas putas, tām pievieno sakapātos dārzeņus un atdzesētu buljonu. To visu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tajā brīdī olu baltums būs sabiezējis un izveidojis kārtiņu buljona virspusē, tādējādi radot dzidru buljona masu. To izkāš caur marli vai plānu sietu, pārliecinoties, ka buljonā nav palicis olu baltums.
Tā kā brieža mēle izvārīta jau iepriekš, tad atliek vien notīrīt nevajadzīgo ādu un sagriezt mēli kubiņos.
Atsevišķā katlā liek vārīties četras olas. Vārīšanas ilgums atkarīgs no tā, cik mīkstus vēlas to dzeltenumus. Man patīk, ka dzeltenums ir mīksts, tāpēc olas vārīju trīs minūtes. Pēc vārīšanas tās atdzesē aukstā ūdenī un noloba.
Nelielā daudzumā atdzesēta buljona uzbriedina nepilnu ēdamkaroti želatīna. Kad želatīns uzbriedis, to izkausē remdena ūdens peldē un pievieno atlikušajam buljonam.
Nelielu buljona daudzumu ielej trauciņos, ieliek garšaugus. Pievieno nedaudz svaigu pētersīļu un maurloku, kā arī plānās šķēlītēs sagrieztu vārītu burkānu. Pa virsu tam liek veselu nolobītu olu. Kārto mēli, ko aplej ar buljonu. Visam pārkaisa sasmalcinātus garšaugus. Trauciņus uz vismaz četrām stundām liek ledusskapī, lai masa saželē. Pirms pasniegšanas jāļauj ēdienam pastāvēt istabas temperatūrā. Tad želeju ņem ārā no veidnēm un Œuf en gelée ir gatavs ēšanai.
Lai labi garšo!

Foto: Sintija Dozberga

Ja tu gribi sačakarēt kolektīvu, sadali to grupās! Artūrs Surmovičs “Šauj garām!” #228 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv

Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Nekad nesēdi uz vecmāmiņas zārka, kā arī par nāves briesmām! “Šauj garām” #241 epizode
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā ātri izvēdināt stirnāzi lauku apstākļos – 1.daļa. Praktiskais seminārs #41
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Skaties līdz galam! Maģiskā svilpīte jeb kā kontrolēt suni ar svilpienu komandām?
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Māris Ūselis: Problēma ir samilzusi, bet tagad vismaz ir redzamas sadarbības iespējas un risinājumi
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Ērces un parazīti – sunim var būt nāvējoši! Sarunas par suņiem #17
Ekskluzīvi 18. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku medības postījumu vietās – vasaras piedzīvojums. Mednieka dienasgrāmata #31
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja biedrs taujā pēc statūtiem, tas nav jāizslēdz no kluba! “Šauj garām!” #240 epizode
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Virtuve
Trīs labas lietas! Dinozaura steiks, šašliks un trihinelizēta mežacūka! No dabas līdz galdam #7
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienkāršākais no stirnāžu mānekļiem – Buttolo. Lietošanas pamācība un padomi
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sezonas atklāšana – kā to visu uz torni aiznest? Mednieka dienasgrāmata #30
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas tas ir un ko tas ēd? Multispektrālais binoklis HIKMICRO HABROK HQ35LN
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medībās ar Jāni Pūteli – āzītis, ruksītis un basas kājas! Mednieka dienasgrāmata #29
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Laukos visi normāli džeki ir mednieki – Jānis Misiņš. “Šauj garām!” #239 epizode
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suns. Kā mācīt sunim iet asinspēdu? Praktiskais seminārs #40
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lapsa apbērnojusies mājas pagalmā! Ko darīt? Aculiecinieka video
7. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācieties, no štoka nebūs, bet vajadzētu nolaizīt bulli! Mums 5 miljoni skatījumu!
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Satriecoši labs attēls ar 640 pikseļu matricu
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Mazs un kompakts – ThermTec Vidar 335
Ekskluzīvi 1. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai drīkst izmantot šaujamieroci pašaizsardzībai! “Šauj garām!” dalībniekiem #44
Ekskluzīvi 28. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai puskilometrā var izpētīt ragus? Pulsar Telos monokļu salīdzinājums un lietošanas pieredze
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Pļauka lācim, savilcēju loterija, gads klusinātāja iegādei. Jānis Pūtelis “Šauj garām!” #237 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 22. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 21. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024

Lasītākie