Virtuve

Recepte. Franču klasika: Œuf en gelée jeb brieža mēle želejā ar pārsteigumu0

Foto: Sintija Dozberga

Arī šis ir turpinājums jau aizsāktajai From nose to tail tēmai jeb par to, kā vēl pagatavot brieža mēli. Šoreiz izvēle krita uz vienu no franču klasiskajām garšām – mēle želejā. Un kāpēc gan nepagatavot tieši brieža mēli? Šī ir lieliska uzkoda, kas piestāvēs kā svētku galdam, tā laiskām brīvdienu brokastīm. Ēdiena pamatā ir dzidrināts buljons.

Šoreiz izmantoju buljonu, ko ieguvu mēles vārīšanas procesā, tā teikt – lai pāri no pagatavotā nepaliktu nekas.
Nepieciešami četri olu baltumi, sakapāts sīpols, selerija un burkāns. Olu baltumus saputo, līdz tiek iegūtas vieglas putas, tām pievieno sakapātos dārzeņus un atdzesētu buljonu. To visu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tajā brīdī olu baltums būs sabiezējis un izveidojis kārtiņu buljona virspusē, tādējādi radot dzidru buljona masu. To izkāš caur marli vai plānu sietu, pārliecinoties, ka buljonā nav palicis olu baltums.
Tā kā brieža mēle izvārīta jau iepriekš, tad atliek vien notīrīt nevajadzīgo ādu un sagriezt mēli kubiņos.
Atsevišķā katlā liek vārīties četras olas. Vārīšanas ilgums atkarīgs no tā, cik mīkstus vēlas to dzeltenumus. Man patīk, ka dzeltenums ir mīksts, tāpēc olas vārīju trīs minūtes. Pēc vārīšanas tās atdzesē aukstā ūdenī un noloba.
Nelielā daudzumā atdzesēta buljona uzbriedina nepilnu ēdamkaroti želatīna. Kad želatīns uzbriedis, to izkausē remdena ūdens peldē un pievieno atlikušajam buljonam.
Nelielu buljona daudzumu ielej trauciņos, ieliek garšaugus. Pievieno nedaudz svaigu pētersīļu un maurloku, kā arī plānās šķēlītēs sagrieztu vārītu burkānu. Pa virsu tam liek veselu nolobītu olu. Kārto mēli, ko aplej ar buljonu. Visam pārkaisa sasmalcinātus garšaugus. Trauciņus uz vismaz četrām stundām liek ledusskapī, lai masa saželē. Pirms pasniegšanas jāļauj ēdienam pastāvēt istabas temperatūrā. Tad želeju ņem ārā no veidnēm un Œuf en gelée ir gatavs ēšanai.
Lai labi garšo!

Foto: Sintija Dozberga

Lūsis kaut ko vaktē pie paša privātmājas žoga Rīgā. Vai bērni un mazsunīši ir drošībā?

Žurnāla Medības aprīļa numurā lasi par lodes jaudu

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie