Virtuve

Recepte: Dubļu cūkas ribiņas saldajā krējumā0


Lielisks svētku ēdiens, kas garšos teju visiem!
Lielisks svētku ēdiens, kas garšos teju visiem!
Foto: Kate Šterna

Stāsts par šo medījumu ir kādā no iepriekšējiem žurnāla numuriem, taču īsumā varētu atgādināt, kā viss notika. Vēl rudenī samērā agrā vakara stundā devos medīt lapsas un jenotsuņus ar savu Hanel Jeager Pro 10, kas ir aprīkots tieši nakts medībām.

Gaidot lapsu vai jenotsuņus, pēkšņi ieraudzīju, ka manam novērošanas punktam uz četrus metrus augsta dambja tuvojas mežacūku bars, turklāt diezgan paliels! Vēsu prātu novērtēju rukšus, notēmēju un izšāvu uz skrienošu sivēnu.

Jāpiebilst, ka tas ir tikai mīts, ka ar nakts redzamības tēmēkli nevar šaut uz kustīgu mērķi. Iespējams, agrākos laikos tā bija, taču mūsdienu ierīces darbojas ļoti kvalitatīvi un ātri, un aiztures, kas varētu ietekmēt trāpījumu, termokameras vai nakts tēmēkļa kadru straumē nav.

Ruksis noskrēja kādus simt metrus un palika uz lauka. Viss jau bija labi, tikai no manis tie jau bija aptuveni divsimt metru. Lauks pielijis, dubļains. Vārdu sakot, sivēna izvilkšana un nogādāšana līdz mašīnai prasīja pusstundu un 20 000 kilokaloriju (joks).

Sivēns bija pirmās zortes! Izmērs ideāls. Vēl ne pērnais, bet jau diezgan liels rumpītis. Vārdu sakot, pēc visām formalitātēm sivēns tika smuki sadalīts un pēc nogatavināšanas ribiņas kā vienu no gardākajām daļām es sacirtu, sagriezu ērtos gabaliņos un saliku maisiņā.

Un tad pienāca Jaunais gads. Jāiet ciemos pie draugiem, un ar ko tad viņus varētu iepriecināt, ja ne ar medījuma gaļas ēdienu. Sarunājām, ka visi pagatavos kaut ko un kopā veidosim svētku galdu.

Sastāvdaļas

Visas gadu veca sivēna ribas
250 g saldā krējuma
3 vidēji sīpoli
1 ķiplokgalva
Lauru lapas, malti melnie pipari, muskatrieksts, sāls, nedaudz cukura
Sviests cepšanai

Pagatavošana

Ribiņas atkausē un noskalo, lai mežacūkas vilna netiek ēdienā. Man tā ir gadījies. Ticīgiem cilvēkiem tādu ēdienu pasniegt nevar, jo viņi var padomāt, ka sautējumā ir kāds cits pārnadzis trāpījies. Tā melnā rukšu vilna izskatās iespaidīgi!

Nu lūk. Uzkarsē pannu un uz tās izkausē sviestu. Jāpievieno nedaudz eļļas, lai sviests nedegtu. Kad taukvielas uzkarsušas, uz ātras uguns apcepina ribiņas. Līdz brūnai garoziņai!

Apceptās ribiņas traukā jāsaliek blīvi
Foto: Kate Šterna

Tad tās ļoti blīvi sakārto čuguna traukā ar vāku, pielej ūdeni līdz pusei, pievieno garšvielas. Es lieku sāli, rēķinot vienu tējkaroti uz kilogramu gaļas. Šoreiz pieliku pusotras tējkarotes sāls un pustējkarotes cukura.
Svarīgi! Pirms likt sautējumā lauru lapas, tās ir jāapsvilina. Tā aromāts būs bagātīgāks un ēdiens garšīgāks.
Ja mežacūkas gaļa šķiet nedaudz par taukainu, var pievienot kādu trešdaļu tējkarotes kanēļa. Tas noņem taukainuma sajūtu un uzlabo garšu.

Lauru lapas ieteicams apsvilināt
Foto: Kate Šterna

Muskatriekstu var likt mazos gabaliņos vai rīvētu. Starp citu, muskatrieksts ir magnoliju radinieks, kā izrādās.
Muskatrieksti ir magnoliju rindas, muskatriekstu dzimtas ģints. Ģintī ir apvienotas aptuveni 330 sugas. Nozīmīgākā komerciālā suga ir smaržīgais muskatrieksts (Myristica fragrans). Muskatrieksti ir mūžzaļi koki, kuru izcelsmes vieta ir Moluku salas (Garšvielu salas) Indonēzijā. Mūsdienās tos plaši kultivē arī Dienvidaustrumāzijā, Austrumāfrikā, Madagaskarā un Dienvidamerikā. Kā garšvielu izmanto gan muskatriekstu augļus, gan žāvētu mizu (dēvē par muskatziedu).

Nu lūk. Gaļu sautē pusotru divas stundas. Tad pievieno sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Pirms pievienošanas tos var apcept. Un tad sautē visu kopā vēl kādu pusstundu.

Saistītie raksti

Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 8 stundas
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Inspektors nav bieds medniekam. Ko par Medni domā mednieki un amatpersonas?
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Skaties, mācies, trāpi! Kā ShotKam stobra kamera var palīdzēt šaušanas treniņos
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Praktiski padomi. Kā izaicināt bebru uz kautiņu. Bebru medības postījumu vietās
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Latvijā ražotas lodes droniem, optiskais zūms termiķim un padomi medniekiem no četrkārtēja olimpieša
Ekskluzīvi 4. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ierīce visām situācijām un regulē asumu ar pirkstu. Ar ThermTec Wild 650D uz bebriem
Ekskluzīvi 3. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 2. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 1. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 28. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 27. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025

Lasītākie