Virtuve

Recepte. Dambrieža gaļas sautējums persiešu gaumē0


Dambrieža gaļai ir blīva, bet samērā smalka muskulatūras struktūra.
Dambrieža gaļai ir blīva, bet samērā smalka muskulatūras struktūra.
Foto: Kate Šterna

Improvizēt, zinot produktu īpašības un saderības komplektus, ja tā var teikt, ir aizraujoši, taču kādā brīdī tas pārvēršas par apburto loku. Un tad ir jāpalūkojas pāri ierastajām robežām. Citu zemju kulinārās pieredzes apgūšana dažreiz dāvā kolosālus pārsteigumus un jaunas iemīļotas receptes. Šoreiz sanāca tiešām pozitīvs, saldskābi ass pārsteigums!
Persija kā valsts vairs nepastāv. Dažādos laikos tās teritorijā ietilpa ne tikai tagadējā Irānā, bet arī Turcija, Sīrija, Irāka, Jordānija un pat daļa Ēģiptes. Impērija bija milzīga, tās tautas un tātad arī virtuves ļoti dažādas. Ņemot vērā, ka dambrieža (Dama dama) izcelsmes valsts ir Turcija un tai piegulošās teritorijas, var uzskatīt, ka sautējums, ko šoreiz gatavosim, ir raksturīgs šim reģionam.
Tomēr, kopš Persija valdīja Tuvajos Austrumos, ir pagājuši daudzi gadsimti. Impērija pārstāja augt un beigu beigās izzuda no politiskās kartes, taču dambriežu uzvaras gājiens nav beidzies arī mūsdienās. Tā tas ir. Šobrīd šis brīnišķīgais dzīvnieks ir atrodams uz austrumiem no Baltijas, lielā daļā Eiropas, Lielbritānijā, Ziemeļu un Dienvidu Amerikā, Jaunzēlandē, Austrālijā, pat Japānā un Madagaskarā. Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā, pēc oficiālajiem aprēķiniem, savvaļas dambriežu populācija sasniegusi jau desmit tūkstošus. Un to ir izveidojuši paši mednieki, iepērkot, aklimatizējot un izlaižot savās platībās šos nelielos plankumainos briedīšus. Ja palaimējas, var tikt uz medībām Lietuvā un nomedīt dambriedi. Varbūt pat tēviņu ar skaistajiem lāpstveida ragiem.

Gaļas uzturvērtība un īpašības

Dambrieža gaļa ir ārkārtīgi garšīga un veselīga. Tajā ir daudz dzelzs, kas ir īpaši noderīgi grūtniecēm un bērniem, un B grupas vitamīni. Dambrieža gaļa tiek uzskatīta par diētisku un nealerģisku. Nelielā tauku daudzuma dēļ to var iekļaut cukura diabēta slimnieku uzturā un lietot, cīnoties ar lieko svaru.
Dambrieža gaļas enerģētiskā vērtība 100 gramos ir 158 kilokalorijas, uzturvērtība: olbaltumvielas – 30,21 g, tauki – 3,19 g, ogļhidrāti – 0 g.

Recepte

Sastāvdaļas
Apmēram 1 kg dambrieža mīkstuma
Trīs nelieli sīpoli
Trīs lielas ķiploka daivas vai 5–6 mazas
1 kgtTomātu
0,5 l buljona
Viena citrona sula
Trīs svaigi sarkanie čili pipari
Zaļumi: kindza, pētersīļi, baziliks, seleriju kāti – kopā aptuveni 200 g, var pievienot sauju spinātu
Sāls pēc garšas, ēdk. medus, tējk. cukura
Olīveļļa un sviests cepšanai

Pagatavošana
Uzkarsē čuguna katlu un izkausē tajā ēdk. sviesta un pāris ēdk. olīveļļas. Sakapā sīpolus un apcep, līdz tie kļūst zeltaini. Tad pievieno no cīpslām atbrīvotu un palielos gabalos sagrieztu gaļu. Atbildot uz jautājumu, kas bija prātā iepriekš, – protams, var izmantot arī brieža vai stirnas gaļu.
Gaļa jācep uz ātras uguns. Kādā brīdī tā izlaidīs sulu, un tā jāiztvaicē. Kad panna atkal sāks čurkstēt un gaļa sāks apbrūnināties, pievieno sakapātus ķiplokus un asos piparus. Ja gribas maigāku, pirms sasmalcināšanas no piparu pākstīm jāizņem sēklas un viducis, kas dod lielāko asumu. Vēl viens variants saglabāt izteiktu čili garšu, bet mazināt asumu ir pirms pievienošanas pasautēt piparus uz atsevišķas pannas ar cukuru.
Minūti pēc tam, kad gaļai pievienoti ķiploki un pipari, liek klāt gabalos sagrieztus tomātus, sāli, buljonu, citronsulu un, ja nepieciešams, nedaudz ūdens.
Tad čuguna trauku uz stundu ievieto cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180–190 grādiem.
Pēc tam sakapā visus zaļumus un maigi apcep olīveļļā. Trauku ar sautējumu uzņem no cepeškrāsns, pievieno zaļumus un sautē cepeškrāsnī vēl stundu.
Pasniedz ar rīsiem.

Medījuma recepte. Dambrieža (stirnas vai brieža) gaļa persiešu gaumē

Jaunais žurnāla Medības numurs jau ir klāt!

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Uzmanību – putnu gripa! Informācija iedzīvotājiem un mājputnu turētājiem
14 stundas
ME
Medības
Klausies!
Nažu meistars, mednieks, makšķernieks, baikeris Anri Anaņins. “Šauj garām!” #182 epizode
Ekskluzīvi 22 stundas
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video. Koknesē atklāj Aizkraukles novada medību trofeju izstādi
6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Seifu lobijs, tārpainas pīles un mīlestība, kas iet caur vēderu. “Šauj garām!” #181 epizode
Ekskluzīvi 31. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Joki un aizkadri #7. Kad nezini, ka Indulis jau filmē…
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
Sintija Dozberga
Pieredze
Pulsar ražots Latvijā! Daugavpilī tiek attīstītas zaļās tehnoloģijas ierīču ražošanā
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Mārcis Saklaurs: “Liela loma medību saimniecībā ir iedota staltbriedim, bet alnis ir aizmirsts”
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kur mežā pat elpot nedrīkst? Gita Strode par medībām un dabas aizsardzību. “Šauj garām!” #180 epizode
Ekskluzīvi 24. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kad lāči pat no signalizācijas nebaidās. Valmieras novads, Brenguļu pagasts
Speciālreportāža 21. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Likums ir, bet neviens nezina, ko tagad darīt. “Šauj garām!” #179 epizode
Ekskluzīvi 17. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Situācija ar alni – kritiska. Haralda Barvika, Jāņa Baumaņa un Artura Surmoviča viedoklis
Ekskluzīvi 12. maijs, 2023
Indulis Burka
Pieredze
Alnis. Interešu sadrusme startp medniekiem un mežsaimniekiem. Vai vajadzīgs aizsardzības plāns?
Ekskluzīvi 10. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Par ložu sijāšanu, sagrozītiem faktiem un gobelēniem. “Šauj garām!” #177 epizode
Ekskluzīvi 3. maijs, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! Kad negaidīti satiec mežacūku baru! Pulsar Merger LRF XP 50 tests
27. aprīlis, 2023
ME
Medības
Virtuve
VIDEO! Recepte. Ķīnas kāposta un brieža gaļas tīteņi
26. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kad beigsies čakarāšanās ar mežacūkām? “Šauj garām!” #176 epizode
Ekskluzīvi 26. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kā samazināt Latvijas mednieku skaitu trīs reizes? “Šauj garām!” #175 epizode
Ekskluzīvi 19. aprīlis, 2023
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO! Stendu apskats un jaunumi. Izstāde Outdoor Riga 2023
Ekskluzīvi 15. aprīlis, 2023
LL
Lielais Loms
Pieredze
VIDEO! Informatīvais seminārs klubu vadītājiem par lietotnes “Mednis” ieviešanu. II daļa
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Mednieks vienkāršais – Oskars Lauciņš. “Šauj garām!” #174 epizode
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2023
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas skola #5. Ieroča un munīcijas izvēle
Ekskluzīvi 6. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Medības naktī ar pieiešanu. Kāpēc tas nav droši? Reģistrācijas žurnāls. “Šauj garām!” #173 epizode
Ekskluzīvi 5. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Slazds līdz pusei ūdenī un šaušana šaušanas pēc! “Šauj garām!” #172 epizode
Ekskluzīvi 29. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Ragu drudzis, kriminālpārkāpumi un maksa par rācijām. “Šauj garām!” #171 epizode
Ekskluzīvi 22. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Sezonas kartes, bebru piebarošana un kad katastrofa nav nekas īpašs. Šauj garām!” #170 epizode
Ekskluzīvi 15. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Informatīvais seminārs klubu vadītājiem par lietotnes “Mednis” ieviešanu
Speciālreportāža 14. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas skola #2. Ieplecošana – trīs pozīcijas
Ekskluzīvi 14. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Mednis” ir izdējis trešo olu! Mežacūkām nebūs savilcēju. “Šauj garām!” #169 epizode
Ekskluzīvi 8. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Ja nomedī nepareizi, tad aprok! Dobeles trofeju izstādes secinājumi. “Šauj garām!” ekstra #38
Ekskluzīvi 7. marts, 2023
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Bore Snake – rīks medniekiem, kam patīk kopt ieroča stobru
Ekskluzīvi 3. marts, 2023

Lasītākie