Virtuve

Bagātīgs, aromātisks un sātīgs! ‘Osso buco’ mednieku gaumē0

Foto: Ilze Galkina

Gatavojot Osso buco (no itāļu valodas – caurais kauls) pēc pavārmākslas klasiskās receptes, tas ir, šķiņķa šķēle ar nelielu kauliņu viducī, maniem gardēžiem allaž pietrūcis, cik gribas, īpašās delikateses – kaula smadzeņu. Lai garšas kārpiņas katrs varētu palutināt pēc savas gaumes un vēlamajā daudzumā, nolēmu cept un līdz galarezultāta sasniegšanai šmorēt termiskās apstrādes maisā gaļu, bet pavisam plikos kaulus atsevišķi.

Sastāvdaļas

• Staltbrieža vai aļņa stilba kauls
• Gaļa no mīkstuma vai karbonādes
• Sojas mērce
• Balzametiķis
• Sinepju sēkliņu, citronpiparu, ķimeņu, sāls un cukura maisījums
• Sēkliņu (ķirbju, saulespuķu, sezama u. c.) un rīvmaizes maisījums
• Svaiga rozmarīna zariņi
• Svaigi kāposti
• Paprika
• Kartupeļi•
Ķirštomātiņi un svaigs gurķis
• Sarkanās jāņogas vai brūklenes

Pagatavošana

Šim nolūkam stilbs tiek maksimāli notīrīts, gaļa burtiski noskrāpēta, to vēlāk var izmantot citai vajadzībai, piemēram, samalšanai. Tad kauls ar elektrisko zāģīti tiek sazāģēts aptuveni 10–15 cm garos gabalos. Līdz ar to ēdiena viena daļa sagatavota.

Jāpiebilst – šo kaulu neapsāla, nesapiparo un garšvielās neapvārta. Kāpēc – par to tālākajā izklāstā.

Otra daļa ir gaļas apstrāde. To var sagriezt lielākos vai mazākos gabaliņos, bet es izvēlējos svētku variantu – sagriezu sloksnītēs, izklapēju, katru apviļāju garšvielu maisījumā un sapinu bizītē. Bizītes uz dažām stundām iemarinē sojā un balzametiķī. Pēc tam apviļā sēkliņu un rīvmaizes maisījumā un uz pannas sviestā apcep no abām pusēm.

Nākamais solis – gan kaulus, gan gaļu uzmanīgi ievieto cepšanas maisā tā, lai kauli atrodas zem gaļas. Maisā ielej pannas novārījumu, aizsien galus un liek cepeškrāsnī kādos 120, bet ne vairāk kā 150 grādos uz vismaz divām stundām. Šajā procesā kauli jeb, precīzāk, kaulu smadzenes saņem gan aromātisku sulu no gaļas bizītes, gan papeldas pannas novārījumā, kas ir pietiekami sāļš.

Kamēr gatavojas gaļas ēdiens, tvaika katlā izvāra kartupeļus un brokoļus, ko viegli apcep cepeškrāsnī, bet uz pannas izcep kāpostu šķēles un papriku. Mērcei sakuļ visus šķidrumus – kā no gaļas un kauliem, tā no dārzeņiem iegūto. Ja vajag, pieliek vēl sāli. Mērce ir bagātīga garšā, pietiekami aromātiska un nav jāpapildina ar krējumu.

Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem, kādi tobrīd pieejami, bet pikantumam kā jau meža gaļas delikatesei pārkaisa brūklenes.

Otrs Osso buco variants ir mazliet vienkāršāks un ne tik laikietilpīgs. Notīrītos kauliņus saliek cepamtraukā, pārlej nedaudz ūdens un cepeškrāsnī 150 līdz 200 grādos sautē aptuveni pusotras stundas. Gatavās smadzenes izvelk no kaula, kamēr viss karsts, pārkaisa ar sāli, maltajiem melnajiem pipariem vai arī kādu citu katram tīkamu garšvielu, un našķis gatavs. Tas ir tik trekns un sātīgs, ka jāatzīst patiesība – laba daudz nevajag.

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Inspektors nav bieds medniekam. Ko par Medni domā mednieki un amatpersonas?
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Skaties, mācies, trāpi! Kā ShotKam stobra kamera var palīdzēt šaušanas treniņos
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Praktiski padomi. Kā izaicināt bebru uz kautiņu. Bebru medības postījumu vietās
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Latvijā ražotas lodes droniem, optiskais zūms termiķim un padomi medniekiem no četrkārtēja olimpieša
Ekskluzīvi 4. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ierīce visām situācijām un regulē asumu ar pirkstu. Ar ThermTec Wild 650D uz bebriem
Ekskluzīvi 3. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 2. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 1. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 28. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 27. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025

Lasītākie