Pieredze

No arhīva. Brieža trofeja, jeb kā es pati savu pirmo briedi apstrādāju0

Foto: Kate Šterna

Tas bija mans pirmais un pagaidām vienīgais staltbriežu bullis, ko Diāna dāvāja pirmajā medību sezonā. Toreiz nolēmu to apstrādāt pati. Lūk, kas no tā sanāca!

Pirmie brieža buļļa ragi ir kas īpašs. Pat ja ir tikai desmit žuburi, no kuriem viens nolauzts šī gada riesta kaujās. Dienvidkurzemē Otaņķu pusē nomedītais briedis bija apmēram astoņus gadus vecs. Viena raga galotne savērpusies uz āru. Tas varētu kalpot kā apstiprinājums teorijai par ievainojumu un slimību ietekmi uz ragu kvalitāti.

Erlenda Sebra ieteikumi stirnāža trofejas apstrādei. Praktiski padomi

Tajā pusē briedim bija strutaina infekcija. Izskatījās, ka to izraisījis vecs ievainojums. Visa labā krūškurvja puse bija metama ārā. Mežā, vēdinot bulli, īpaši iekšas nepētījām. Mājās pārrodoties, apskatīju subproduktus. Plaušās abscesi un kustoņi – apaļtārpi.

Nieru limfātiskais mezgls sievietes dūres lielumā. Pēc struktūras un krāsas normāls, tikai ļoti liels. Pazīstamais veterinārārsts apstiprināja, ka limfmezgls palielināts, jo organisms cīnījies ar infekciju. Ievēroju arī, ka zaķīšiem bija neraksturīgi mīksta un irdena struktūra.

Kopumā briedis bija vēl diezgan dūšīgs un muskuļu masa pietiekama, arī tauciņi šur tur, bet, domāju, tas tika nomedīts tieši laikā, ja ne par vēlu. Par vēlu tādā ziņā, ka viņš riesta karjeras laikā jau paspējis savus spīļragu gēnus nodot tālākām paaudzēm. Bet ragi viņam bija gari un resni. Skaista trofeja un, kā teica mūsu kolektīva vadītājs Uldis, pārāk labi mednieka pirmajai ragu trofejai!

No vienas puses, tādi būtu jādod meistaram, bet, no otras puses, kad vēl tie būs gatavi! Pacietības tādās lietās nav!

Iepriekš man bija pieredze tikai ar bebra, lapsas un stirnas galvaskausa vārīšanu. Tas nav viens un tas pats, bet, ja rokas cilvēkam aug pareizajā vietā, tad var mēģināt tikt galā ar brieža galvu saviem spēkiem! Turklāt tā ir īpaša bauda pašam uztaisīt savu trofeju.

Staltbrieža trofejas sagatavošana

Pats process

Spīta un principa pēc nemeklēju informāciju internetā, bet centos atcerēties visu, ko jebkad esmu lasījusi par trofeju apstrādi. Garāžā sameklēju lielo vešas katlu – emaljētu, aptuveni 40 litrus ietilpīgu. Nedaudz atdauzīta emalja iekšpusē, bet cauri vēl nespīd, tātad derēs! Uzstutēju uz plīts, ievietoju galvu tā, lai ragi ir abpus nosūcējam un ar drebošu sirdi lēju ūdeni. Par laimi, plīts izturēja.

Vārīju brieža galvu par ilgu, tā pēcāk man teica kāds pieredzējis meistars. Vajagot vien pāris stundas, bet es atstāju no divpadsmitiem naktī līdz kādiem septiņiem rītā. Bet nav ļaunuma bez labuma – tauki izvārījās un kauls bija diezgan sauss. Kāda ir pārvārīta galvaskausa pazīme? Ja zobi grab. Tomēr, ja tā gadās, arī nekas, jo tos pēcāk var ielīmēt un nostiprināt. Kārtīgi novārītu galvu vieglāk notīrīt ar rokām. Ne jau visiem mājās ir karčers. Tomēr tik ilgi noteikti nevajag vārīt. Tas bija patiešām par daudz.

Protams, pirms vārīšanas visus labumus izgriezu un uztaisīju auksto gaļu. Ar mēlīti! No rīta izņēmu ragu rotu ārā, notīrīju miesas paliekas suņiem bļodās. Sanāca savi trīs kilogrami ēdamā. Un, re, galvaskauss ir novārīts. Nolēju ūdeni, izņēmu galvu, nocēlu no plīts katlu un novietoju visu vannas istabā. Lai drusku pamirkst, kamēr es sagādāju pārskābi.

Tā kā man izdevās dabūt 30% ūdeņraža pārskābes koncentrātu ne pārāk lielā daudzumā, nolēmu izmantot kādreiz kādā krievu forumā lasīto padomu – sākumā galvaskausu aptin ar marles saiti vienā slānī. Briedis ir liels dzīvnieks, tādēļ ņēmu 15 centimetrus platu saiti.

Tad saliek vati. Lai taupītu šķidrumu, vate virspusē jāliek pēc iespējas plānāk, bet tā, lai cauri nespīd. Es nošāvu graizi un izmantoju pārāk biezu slāni, tāpēc palika tādas vietas, kur tā pietiekami labi nepiekļāvās, un nācās nākamajā dienā nedaudz vēl mitrināt. Tomēr tas nemaina lietas būtību. Acu dobumos un citās redzamās vietās arī vajag iepildīt vati, kuru pēcāk samitrina ar balinošo šķidrumu.

Tad vajag kā bērnībā ar naglu izdedzināt caurumu pudeles vāciņā. Caurumu nevajag taisīt pārāk lielu, lai šķidrums nelīst pārāk ātri. Būs lēnāk, bet pamatīgāk. Iepildiet 100 gramus pārskābes koncentrāta un 200 gramus ūdens. Šķidruma var būt vairāk, bet, ja ievērosiet attiecību 1:2, izveidosies 10% pārskābe, kas ir pilnīgi pietiekami, lai smuki izbalinātu kaulu.

Šādi izskatījās mans līdz galam satītais brieža galvaskauss. Viens slānis marles, tad vate un pa virsu vēl marle.

Pēc tam noteikti jānoliek trofeja dabiskā pozīcijā, jāievieto pietiekami lielā maisā un jāsāk mitrināt polsterējumu. Tas noteikti ir jādara gumijas cimdos. Protams, ir varoņi, kuriem arī trīsdesmitprocentīga pārskābe nekaitē, bet parastajiem mirstīgiem tā saēd ādu. Ja vēl kaut kur rokās ir kāds pušums, sajūtas nebūs no patīkamajām. Viens piliens atšķaidītās pārskābes radīs sākumā kņudoņu, bet pēc tam kodīgas sāpes. Āda kļūs sniegbalta… Bet ar laiku tā atjaunosies. Galvaskauss noteikti ir jātur vertikāli, lai ķīmija nesabojātu ragu krāsu. Žokļi paliek maisā.

Polietilēna maiss jāsasien pēc iespējas ciešāk, lai pa nakti izgarotu mazāk šķidruma. Kaulu atstāj uz 8 – 10 stundām, un pa to laiku viss šķidrums uzsūcas, bet vatē paliek tikai nedaudz mitruma. Īsti pat nav ko izspiest. Ragi jānostiprina, lai negāžas. Es ar to pašu marles saiti piesēju pie dvieļu pakaramā.

Saistītie raksti

Galvaskausu nedaudz iegremdē trīs centimetrus biezā ozolkoka dēlī un piestiprina ar divām koka skrūvēm. Tās ieskrūvētas galvaskausa pamatnē vertikāli viena zem otras.

Tagad trofeja atrodas savā goda vietā, darba kabinetā, pie sienas.

Žurnāla Medības pielikums: “Medību trofejas” šeit!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 21 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie