Virtuve

Mednieks un pavārs vienmēr būs paēdis + īpašā mežapīles recepte0

Ilzes Pētersones foto

Atceries, mednieks vienmēr būs paēdis, Māris Astičs kopš bērnības ielāgojis tēva padomu. Pavāru skolā skolotājs Jāzeps Arbidāns atkal teicis tā – pavāra profesija ir pati labākā, jo allaž būsi paēdis un siltumā! Dubults neplīst – Māris izmācījies gan par pavāru, gan mednieku.

 

 

Šefpavārs Māris Astičs sevi sauc par lauku puiku, bērnība un skolas gadi pagājuši tēva mājās Ilūkstes novada Dvietes pagastā. “Visu zinu par laukiem un mežu – esmu lasījis sēnes, zvejojis zivis, ravējis garās vagas. Mums mājās joprojām ir gotiņas, truši.” Medījuma gaļa Astiču ģimenē ir ikdiena – tēvs, būdams aktīvs mednieks, jakts lietās apmācījis arī visus trīs dēlus. Kad četri vīri dodas uz mežu, saimniecei pie plīts nākas pasvīst. Māris gājis mammai palīgos, jo paticis gatavot.

Pavāra karjeru sācis kā trauku mazgātājs un īsā laikā nonācis līdz šefa postenim. “Kad man jautā, kā tik jauns esmu jau šefpavārs, saku, ka strādāju katru dienu. Jo vairāk strādā, vairāk iemācies.”

Darba diena viņam sākas agri no rīta un beidzas vēlu vakarā, arī sestdienās un svētdienās. “Lai kur eju, vienmēr gatavoju ar prieku,” uzsver jaunais šefs. Bija laiks, kad viņš “aizskrējis pa naudas ceļu”, taču tad nācis pamatīgs aplauziens – krājušies parādi, klienti nav samaksājuši utt. Palīdzējis kolēģa Kaspara Jansona novēlējums – labākā pavārgrāmata ir būt virtuvē un gatavot priekam! “Sapratu, ka jāsāk strādāt prieka pēc, un neticēsit – nauda pati atskrēja.”

Līdzās šefpavāra darbam Māris uzņēmies arī Restorānu servisa skolas pasniedzēja pienākumus. “Gribu, lai jaunie pavāri iegūst pilnvērtīgu izglītību, citādi mēdz būt tā, ka atnāk uz restorānu strādāt, bet daudz ko vēl neprot.”

Augustā Māra prasmes varēja novērtēt televīzijas raidījuma Mūsdienu Latvijas garša skatītāji. Viņš palepojas, ka uzaicināts mēroties spēkiem ar astoņiem Latvijas labākajiem pavāriem. “Piedalos ne balvas, ne pirmās vietas dēļ. Man svarīgākais parādīt, ko spēju.”

Pavārmāksla paņem daudz laika, tāpēc medības uz kādu laiku bija jānoliek malā. Māris tika uz dzinējmedību atklāšanu un pa kādam mednieku mielastam pavāra kārtā. “Pats esmu nomedījis trīs bukus un ne mazums zaķu un mežapīļu. Man vairāk iet pie sirds gaides medības – sešas stundas sēdi tornī un baudi dabu. Eju arī uz putniem, tad palīgs nāk līdzi.” Ja trāpīts pīlei, sunim lielie prieki, taču, ja nopūdelē, četrkājainais draugs gan žēlojas, gan baras.

Buku un pīļu laiks Mārim šogad iet secen, taču dzinējmedību atklāšanā viņš noteikti būs kopā ar Dvietes mednieku kolektīvu – pastāvēs mastā, bet pēc tam – pie plīts!

 

Lēni gatavota mežapīle ar ābolu un garšaugu biezeni, kressalātiem, paipalu olām, gailenēm un bietēm

{gallery id=”2103″}

Sastāvdaļas. Divām porcijām

Mežapīlei un mērcei: liela mežapīle, neliela selerijas sakne, vidējs burkāns, divas ķiploka daivas, neliels sīpols, glāze vīna, kaņepju eļļa, ēdamkarote saldkrējuma sviesta, zariņš timiāna, zariņš rozmarīna, pipari, sāls.

Sēnēm: sauja jeb 40 līdz 50 g gaileņu, sīpols, ķiploks, eļļa cepšanai, timiāns, rozmarīns, pipari, sāls.

Biezenim: liels ābols, ēdamkarote cukura, ēdamkarote ūdens, sauja zaļumu – pētersīļi, spināti, eruka.

Divas bietes, piecas paipalu olas, sauja kressalātu.

 

Kā gatavot?

1. Gatavo pīli. To sadala gabalos un apziež ar kaņepju eļļas, timiāna, rozmarīna, sasmalcinātu ķiploku, piparu, sāls maisījumu.

2. Sagriež gabalos selerijas sakni, burkānu, sīpolu. Liek pīli, dārzeņus un ķiploku pannā un apcep. Pīles gabalus ilgāk cep ar ādu uz leju, lai iztek liekie tauki. Ielej vīnu un nedaudz pavāra.

3. Liek visu cepamtraukā, pārklāj ar foliju un sešas stundas cep cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 100 grādiem. Ilgi un lēni cepot, gaļa vienmērīgi izkarsējas. Var cept 80 grādos astoņas stundas – par piedegšanu nav jāuztraucas, jo viss lēnām tvaicējas dārzeņu sulā. Šādi pīles gaļu iegūst maigu un irdenu.

4. Izņem sautējumu no krāsns. Šķidrumu izberž caur sietu un pavāra, līdz tas sabiezē. Iebiezina ar saldkrējuma sviestu, un mērce gatava.

5. Gatavo sēnes. Sasmalcina gailenes, sīpolu, ķiploku, pievieno timiānu, rozmarīnu, sāli, piparus un ļoti karstā pannā eļļā ātri apcep. Panna jāuzkarsē bez eļļas, lai tā nedeg un nekūp. Pirms pasniegšanas uzkaisa Parmezāna vai citas šķirnes cieto sieru.

6. Gatavo biezeni. Izņem ābolam serdi, ar visu mizu sagriež gabaliņos, pieber cukuru, pielej ūdeni un katliņā sautē. Sautējumu atdzesē līdz 60 grādiem un sablenderē viendabīgā masā, pievienojot pētersīļus, spinātus, eruku. Izberž caur sietu. Masu nekarsē, lai nekļūst tumša. 
Paipalu olas liek verdošā ūdenī, vāra divas minūtes 40 sekundes un nekavējoties atdzesē ledusūdenī. 
Sagatavo kressalātus.

7. Liek uz šķīvja ābolu biezeni, kressalātus, saplucinātu pīles gaļu, bietes, uz pusēm sagrieztas paipalu olas, siltas gailenes, pārlej ar kaņepju eļļu, uzrīvē cieto sieru.

 

Raksts publicēts žurnālā “Medības”

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 15 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie