
Medījuma gaļa tiek uzskatīta par veselīgāku alternatīvu rūpnieciski audzētai gaļai, jo tā ir liesāka, bagātāka ar uzturvielām un nesatur antibiotikas, hormonus. Pētījumi liecina, ka regulāra medījuma gaļas lietošana var samazināt risku saslimt ar dažādām slimībām, tostarp sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, vēzi, aptaukošanos un pat Alcheimera slimību.
1. Sirds un asinsvadu slimību riska samazināšana (par 25–40%)
Pētījumi liecina, ka pārmērīgs piesātināto tauku un transtauku patēriņš palielina sirds slimību risku. Medījuma gaļai ir zemāks tauku un holesterīna saturs nekā rūpnieciski audzētai gaļai.
Mazāk piesātināto tauku. Medījuma gaļā ir par 30 līdz 60% mazāk piesātināto tauku nekā rūpnieciski audzētā liellopu vai cūkas gaļā.
Omega-3 taukskābju līdzsvars. Meža dzīvnieki barojas ar zāli, augiem un kukaiņiem, kas nozīmē, ka viņu gaļā ir vairāk omega-3 taukskābju, kas savukārt samazina iekaisuma procesus, asinsspiedienu un sliktā holesterīna (ZBL) līmeni.
Mikroelementi sirds veselībai. Medījuma gaļa ir bagāta ar kāliju, magniju un B12 vitamīnu, kas palīdz regulēt sirds ritmu un asinsvadu elastību.
Samazināts infarkta un insulta risks. Cilvēkiem, kas uzturā lieto liesu gaļu, tostarp medījumu, ir par 25 līdz 40% zemāks risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, to izpētījuši briti.
Visu rakstu lasi žurnāla Medības aprīļa numurā vai portālā lasi.lv.
Lāču dēļ dzinējmedības nav jāaizliedz – Igauņi zina visu par lāčiem. “Šauj garām!” #280 epizode
Žurnāla Medības aprīļa numurā lasi par lodes jaudu
