Virtuve

Medījuma gaļas grilēšana! Daži padomi un pavāru noslēpumi0

Foto: Kate Šterna

Ļoti bieži dzirdēts, ka medījuma gaļu pagatavot nav viegli, kur nu vēl uzgrillēt tā, lai ir garšīgi, lai gaļa ir mīksta un sulīga… Patiesībā ir tikai dažas nianses, kas ir jāievēro. Pirmkārt, pareiza nomedīšana. Precīzs šāviens aiz lāpstiņas garantē, ka dzīvnieks neaizbēgs tālu un, ka gaļa visa būs saglabāta – nebūs hematomu, sadragātu audu un asinsizplūdumu muskuļos.

Otrkārt, protams, pareizi munīcijas izvēle. Bezsvina munīcija rada tik pat lielu hidrošoku un ir apveltīta ar tādu pašu apturošo spēku kā svinu saturošās lodes, taču tā nepiesārņo gaļu. Ir pētījumi, kas pierāda, ka svina lodes daļiņas pēc šāviena var izplatīties praktiski pa visu dzīvnieka ķermeni.

Svins var izraisīt dažādus veselības traucējumus, sākot no sirds veselības problēmām, hormonāliem traucējumiem un beidzot ar smadzeņu un nervu bojājumiem. Un šīs problēmas var rasties pat tad, ja svins nonācis organismā nelielā daudzumā.

Medījuma grilēšana

Treškārt, gaļa ir jānogatavina. Vislabāko rezultātu dod nogatavināšana ar visu ādu dzesētavā, ja vien tāda ir.

Pēc nomedīšanas dzīvnieks pēc iespējas ātrāk jāizvēdina, noņemot galvu, izņemot visus iekšējos orgānus, traheju, rīkli, taisno zarnu un, atstājot ādu. Pirms ievietošanas dzesētavā liemeni var izslaucīt ar tīru, sausu lupatu, bet nekādā gadījumā nedrīkst skalot ar ūdeni. Liemenim ir jānogatavinās +2 līdz +4 grādos piecas līdz septiņas dienas. Pēc tam liemeni nodīrā, sadala gabalos, atkaulo un novieto glabāšanai vai izmanto.

Gaļas sagatavošana grilēšanai

Izraudzīto gaļas gabalu atbrīvo no liekajām plēvēm, nogriež nogatavināšanas laikā apkaltušās daļas un noliek apžūt.
Svarīgi ir ļaut gaļai uzsilt līdz istabas temperatūrai. Nevar grilēt gaļu, kas ir tikko paņemta no ledusskapja, sevišķi, ja apjoms ir liels. Vēsa gaļa, ielikta grilā pazeminās kopējo temperatūru. Zemākā temperatūrā gaļas virsma neapcepas tik ātri un sāk zaudēt mitrumu.

Gaisa temperatūrai grilā ir jābūt ap 300 grādiem. Savukārt gatavās gaļas iekšējai temperatūrai ir jābūt no 70-80 grādiem, atkarībā no gaļas izmēra un veida.

Pa to laiku, kamēr gaļa apžūst un uzsilst līdz istabas temperatūrai, var sagatavot garšvielu maisījumu vai marinādi. Grilētāju brālības vadītājs Juris Titovs atzīst, ka labprātāk izvēlas sauso marinādi, proti, ierīvē gaļu ar garšvielām bez sāls. Gaļā, sevišķi medījumā ir diezgan augsts minerālo vielu saturs. Dabiski sāļā garša, ko neaizēno nekādas majonēzes, piedevas un papildus pievienotā sāls, ir neatkārtojama! Starp citu, šādā veidā pagatavota gaļa patiešām ir diezgan sāļa!

Sauso marinādi var izmantot gan uzreiz pirms grilēšanas, gan sagatavojot gaļas gabalus iepriekšējā dienā. Mitrā marināde, kas mūsu valstī droši vien ir vairāk pierasta, arī ir lielisks paņēmiens piešķirt ēdienam spilgtāku garšu un aromātu. Var izmantot citronu vai laima sulu, dažādus cukurus, svaigas vai kaltētas garšvielas, zaļumus, sīpolus un ķiplokus, kā arī vīnu, dažāda veida etiķus un eļļas.

Ja marinēšanai tiek izmantota eļļa, to ieteicams pievienot pēc tam, kad gaļa ierīvēta ar garšvielām. Tādā veidā eļļa it kā noslēdz gaisa un mitruma piekļuvi gaļai, kamēr tā marinējas, bet cepšana laikā neļauj dabiskam mitrumam iztvaikot.

Svarīgi! Pirms cepšanas, gaļu jānoslauka un jānoņem visas piedevas: sīpoli, ķiploki, zaļumi. Tas viss piedegs uz uguns un piešķirs gaļai rūgtenu garšu.

Jāizvairās no atklātas uguns!

Nevar izmantot alu, ūdeni, marinādi, vīnu uguns apslāpēšanai. Grila ogles jānovieto tikai zem gaļas, bet līdzās jāatstāj brīva daļa, kur pārcelt gaļu, lai atpūtinātu to un ļautu liesmām norimt. Kā norādīja Juris Titovs, lai arī šajā grila vietā zem gaļas nav atklātas uguns, tik un tā temperatūra tur ir augsta un gaļa turpina gatavoties.

Daži uzskata, ka pats labākais garšvielu maisījums ir pipari un sāls. Un ko lietojat jūs, kad gatavojat medījuma gaļu uz grila?

Cik ilgi un kādēļ jānogatavina gaļa. Iesaka Wild’n’Free

Saistītie raksti

Lai pagatavotu lielākus gabalus, piemēram, stirnas lāpstiņu vai cisku, gaļu sākumā ietin speciālajā pavāru papīrā, kas nedaudz atšķiras no parastā cepampapīra. Tas ir veidots līdzīgi, kā medību apģērba GoreTex membrāna, kas laiž cauri gaisu, bet ne ūdeni. Gaisa molekulas ir mazākas nekā ūdens molekula un tās var iziet cauri šai pavāru papīra membrānai.
Pēc tam, kad pirmais pagatavošanas periods pagājis – tā būtu aptuveni stunda pusotra, atkarībā no temperatūras, gaļu iztin no papīra. To var pārklāt ar kādu glazūru. Piemēram, saspiestām brūklenēm, BBQ mērci, medus, sinepju un sojas mērces sajaukumu, vai citu glazūru. Un tad gaļa jācep grilā vēl apmēram pusstundu.

Lai gaļa nebūtu sausa, kā pareizi izvēlēties kucēnu, kāpēc Mednis nestrādā. Semināru apskats

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 7 stundas
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Inspektors nav bieds medniekam. Ko par Medni domā mednieki un amatpersonas?
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Skaties, mācies, trāpi! Kā ShotKam stobra kamera var palīdzēt šaušanas treniņos
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Praktiski padomi. Kā izaicināt bebru uz kautiņu. Bebru medības postījumu vietās
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Latvijā ražotas lodes droniem, optiskais zūms termiķim un padomi medniekiem no četrkārtēja olimpieša
Ekskluzīvi 4. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ierīce visām situācijām un regulē asumu ar pirkstu. Ar ThermTec Wild 650D uz bebriem
Ekskluzīvi 3. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 2. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 1. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 28. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 27. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025

Lasītākie