Virtuve

Klasika medību variācijā. Pildītie pipari0


Pildītie pipari
Pildītie pipari
Foto: Kate Šterna

Viens no garšīgākajiem un daudzās pasaules valstīs ļoti iecienītiem maltās gaļas ēdieniem – pildītie pipari – ir bulgāru, rumāņu, moldāvu, kā arī ukraiņu, gruzīnu un azerbaidžāņu nacionālās virtuves daļa.
Mūsdienās interneta publikācijās, televīzijas raidījumos un pavārgrāmatās tiek piedāvātas neskaitāmas pildījuma variācijas, taču princips vienmēr ir viens – malta gaļa ar rīsiem un dārzeņiem.
Oriģināli tiek izmantota liellopu vai jēra gaļa, taču mednieka virtuvē to var aizstāt stirnas, aļņa, brieža vai mežacūkas gaļa, kam veikts trihinellu tests. Pēdējais nosacījums jāievēro obligāti, jo pildīto piparu pagatavošanas process ir samērā ātrs un neprasa ļoti augstu temperatūru. Līdz ar to, ja mežacūkas gaļa nav pārbaudīta, pastāv risks inficēties, jo trihinella savā kalcija kapsulā, kas atrodas muskuļu audos, iet bojā tikai tad, ja gaļa viscaur izkarsēta 70 grādos vismaz piecpadsmit minūtes. Lai pārliecinātos par temperatūru ēdiena viducī, jāizmanto gaļas termometrs.

Sastāvdaļas

Saldā paprika. Skaits atbilstoši sautējamā trauka izmēram. Man sanāca 12 gab.
1 kg stirnas mīkstuma
1 liels sīpols
1 vidēji liels burkāns
4–6 ķiploka daiviņas (gaļas masai un sautēšanai)
1/2 glāzes rīsu (nevārītā veidā)
Garšvielas: malti melnie pipari, 2 tējk. Himalaju sāls, 1/2 tējk. cukura, majorāns, rozmarīns, nedaudz kari, lauru lapa sautēšanai

Pagatavošana

Sīpolus sagriež un apcep sviestā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pēc tam pannā pievieno maltus burkānus. Rīsus izskalo un vāra piecas sešas minūtes. Gaļu samaļ un sajauc ar piedevām, ieskaitot saspiestus ķiplokus, vārītiem rīsiem, pievieno apceptos dārzeņus un pilda iztīrītos piparos.
Oriģināli piparus gatavo lēzenā traukā ar ūdeni, kas nesniedzas līdz piparu malai. Šādā variantā gatavošanai nepieciešamas 40 minūtes. Beigās mērcei var pievienot apceptus tomātus vai kečupu un tomātu pastu.
Man patīk gatavot pildītos piparus savā sulā traukā ar vāku cepeškrāsnī. Es izmantoju čuguna sautējamo trauku ar vāku. Piparus sautēju aptuveni stundu 180–200 grādos.
Nākamreiz pamēģināšu papildināt šo recepti ar saceptiem tomātiem un dažādiem sieriem…
Labu apetīti!

Pildīti pipari

Lasi un abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Lāčus, vilkus un lūšus Rīgas reģionā novēro bieži. Aculiecinieku foto un video
Ekskluzīvi 18 stundas
ME
Medības
Pieredze
Drošība medībās #3. Ikgadējais mednieku kluba treniņš šaušanā. Vai tam ir nozīme?
Speciālreportāža 18 stundas
ME
Medības
Pieredze
Lēdurgas mednieku klubs dodas dzēst meža ugunsgrēku. Video ekstra #22
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Aprīkojums
Kur vienuviet iegādāties visu nepieciešamo pīļu medībām? Video bloga #31 epizode no Jahipaun
Speciālreportāža 4 dienas
Kate Šterna
Pieredze
Novājējusi aļņu govs galīgā bezspēkā iet bojā meliorācijas grāvī
Speciālreportāža 5 dienas
Linda Dombrovska
Pieredze
Padoms. Kā darbojas buku svilpes
Speciālreportāža 24. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Stirnāžu medības. Piesaukt āzi pie paša torņa
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par mežacūku atpazīšanu un pareizu šaujamieroču iesaiņošanu. “Šauj garām!” #84 epizode
21. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Ar “gaiseni” uzlabot savus šaušanas rezultātus
8. janvāris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Aculiecinieks. Kad lūsis burtiski ieskatās acīs
Speciālreportāža 19. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #21. Viesturs Arklons par Pulsar termokamerām un nakts redzamības tēmēkļiem
Intervija 16. jūlijs, 2021
Indulis Burka
Pieredze
Aculiecinieks. Pirmajās medībās sastop lāci
Speciālreportāža 15. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medību apaviem, vilšanos un ažiotāžu. “Šauj garām!” #83 epizode
14. jūlijs, 2021
Kate Šterna
Virtuve
Recepte. Mežacūkas ribu rulete
12. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Aculiecinieks. Lūsis bija jau 15 metru attālumā un šņākdams nāca virsū
Ekskluzīvi 8. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Medījamie dzīvnieki. Vai sācies stirnām riests?
Speciālreportāža 7. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #20. Mīti un fakti par medību suņiem
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Kad vilks ar mednieku sadarbojas. Sējumu sargāšana no postījumiem
Speciālreportāža 2. jūlijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par kamuflāžu, klusinātājiem un stirnāža vecuma noteikšanu. “Šauj garām!” #82 epizode
30. jūnijs, 2021
Oskars Treilihs
Pieredze
Praktisks padoms jaunajiem medniekiem! Kā noteikt vēja virzienu
28. jūnijs, 2021
Oskars Treilihs
Pieredze
Praktisks padoms jaunajiem medniekiem! Kā noteikt vēja virzienu
29. maijs, 2020
ME
Medības
Virtuve
Recepte. Buka ribiņas uz grila ar sviestu un terijaki mērci
27. jūnijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Medījamie dzīvnieki. Ko saka lapsa?
Speciālreportāža 26. jūnijs, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Izturīga, kvalitatīva un uzticama meža kamera: Dörr SnapShot
25. jūnijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Vai plēsēju ir vairāk un kādu medību suni neizvēlēties. “Šauj garām!” #81 epizode
Ekskluzīvi 23. jūnijs, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Reāli medību apstākļi. Vērojam ar Pulsar
Speciālreportāža 21. jūnijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #19. Māris Liopa par ekstrēmismu un fanātismu dabas aizsardzībā
Ekskluzīvi 18. jūnijs, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Aculiecinieks: vilks bija tik tuvu, ka varēja just tā smaku
Ekskluzīvi 17. jūnijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medību torņiem, to drošu lietošanu un dzirdes aizsardzību. “Šauj garām!” #80 epizode
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Subatē vilks mājas pagalmā saplēš suni. Mājas saimnieki bezspēcīgi
Speciālreportāža 15. jūnijs, 2021

Lasītākie