Virtuve

Kā saglabāt medījuma gaļu ilgāk?0


Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Foto: Linda Dombrovska

Vakuumpakošana mūsdienās ir metode, kas ļauj ilgāk glabāt pārtikas produktus. Princips ir tāds, ka manuāli vai automātiski no iepakojuma, pirms to aiztaisa, izsūknē gaisu. Parasti produktus ieliek plastmasas iepakojumā, izsūknē gaisu – visdrīzāk ar vakuumpakotāju, tas iepakojumu aizver, neļaujot tajā ieplūst gaisam. Šai metodei galvenokārt ir divas nozīmes – pagarināt pārtikas produktu glabāšanas termiņu, kā arī samazināt izmēru iepakojumam (piemēram, attiecībā uz drēbēm) ilgākai glabāšanai.

Vakuumā, kur nav skābekļa, palēninās dažādu sēnīšu un aerobo baktēriju augšanas un vairošanās tempi, tāpat, piemēram, pārtikas produkts nezaudē mitrumu. Tāpat vakuumā ilglaicīgi var glabā arī sausu pārtiku, piemēram, riekstus, kaltētu gaļu, sieru, kaltētas zivis, kafiju, pat kartupeļu čipsus. Īsākam laika periodam vakuumā var glabāt svaigus dārzeņus, gaļu, šķidrumus, jo šī glabāšanas metode novērš baktēriju vairošanos.
Atkarībā no produktiem, atmosfēras, temperatūras, kā arī paša iepakojuma kvalitātes ar vakuumpakošanu iespējams ievērojami pagarināt produktu glabāšanas laiku. Tas it īpaši attiecināms uz gaļu, arī citiem produktiem. Tāpat arī šī metode ļauj saglabāt saldētu produktu kvalitāti. Ja pārtikas produktus sasaldē nesagatavotus, tie var zaudēt savu kvalitāti. Tas notiek tādēļ, ka produktu virsma zaudē mitrumu, tādēļ rodas iespaids, ka produkts ir sakaltis. Tāpat arī saldētavā pārtikas produkts var zaudēt savu tekstūru un arī garšu. Katrs zinām, kā izskatās gaļas gabals, kas ilgāku laiku turēts saldētavā. Vakuumpakošana samazina vai pat novērš šo efektu.
Šī metode arī pielietojama tad, ja ir vēlme kā īpaši pagatavot ēdienu. Sous-vide ir ēdiena gatavošanas veids, kas franču valodā nozīmē vakuumā. Šādi gatavojot ēdienu, tiek saglabātas tā vērtīgās uzturvielas un vitamīni, tiek saglabāta ēdiena garša un izcelta smarža. Lai šādi gatavotu ēdienu, ir nepieciešams speciāls vakuuma iepakojums, iekārta un Sous-vide gatavošanas ierīce – cirkulators, ko var piestiprināt jebkuram katlam. Vispirms ēdiens ir attiecīgi jāiepako, bet pēc tam tas tiek gatavots zemā temperatūrā, tādēļ šo tehnoloģiju sauc arī par lēngatavošanu vai lēnvārīšanu.

Medniekveikali piedāvā dažādu klašu, jaudu un cenu pakotājus.
Foto: Linda Dombrovska

Cik ilgi ievakuumotu gaļu var glabāt

Ar medījumu gaļu vienmēr lielākā problēma ir tās saglabāšana pēc iespējas ilgāk. Ne vienmēr gribas to uzreiz saldēt, daudzi uzskata, ka tādā veidā gaļa tiek sabojāta. Tas gan atkarīgs no katra gaumes un tā, kam tiek dota priekšroka. Tomēr jāsaka, ka vakuumiepakošana pagarina gaļas glabāšanas termiņus. Parasti gaļu var ledusskapī glabāt sešas līdz desmit dienas. Šis laiks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – gaļas svaiguma, tās pH līmeņa, ledusskapja temperatūras, no tā, vai gaļa ir iemarinēta un cik tā ir tīra, arī no tā, cik kvalitatīvs ir vakuumpakotājs. Ņemot to visu vērā, pareizos apstākļos ievakuumotu liellopu gaļu var ledusskapī glabāt līdz pat sešām nedēļām, cūkgaļa glabāsies divas nedēļas, bet vistas gaļa un zivis tādā veidā var glabāt vienu nedēļu.

Kā pareizi vakuumot

Svarīgi, lai vakuumpakošanas procesā iepakojums tiktu hermētiski noslēgts. Gaisā ir mitrums, kas veicina baktēriju un sēnīšu vairošanos. Izsūknējot gaisu, tiek samazināts mitrums un skābeklis, kas samazinās arī iespēju produktiem bojāties. Pirms ievakuumot produktus, jāpārliecinās, ka tie ir svaigi un tīri. Ja gaļa nav svaiga, arī rezultāts nebūs labs. Svarīgi, lai ledusskapja temperatūra ir zemāka par četriem grādiem. Tas tādēļ, ka baktērijām patīk vairoties temperatūrā, kas augstāka par četriem grādiem.

Nepieciešami speciāli maisiņi. Jebkurš nederēs.
Foto: Linda Dombrovska

Gaļa ir jānotīra un jāsadala porcijās, tad vieglāk pēc tam ievakuumotos produktus lietot.

1. Pirms vakuumošanas jāpārliecinās par to, ka gaļa ir sausa.
2. Ja gaļai ir kauli, tā papildus jāiesaiņo tā, lai kauli nevarētu caurdurt plastmasas iepakojumu.
3. Ielieciet gaļu speciālā vakuumošanas maisiņā, atstājot brīvu vienu malu.
4. Pārliecinieties, ka iepakojums ir sauss no ārpuses, citādi neizdosies malu aizkausēt.
5. Uzlieciet malu uz vakuumpakotāja un saskaņā ar instrukcijām ievakuumojiet produktu.
6. Pēc iepakošanas lieciet to ledusskapī.
7. Iesakām uz iepakojuma uzrakstīt datumu, kad produkts ievakuumots.

Vakuumpakošanas priekšrocības
* ļauj labāk organizēt pārtikas krājumus. Ievakuumota gaļa aizņem mazāk vietas, vieglāk atrast to paciņu, kas tajā mirklī nepieciešama. Ja iepakots porcijās, tad vienmēr pa rokai jau sagatavota, tīra gaļa;
* saldētavā pasargā gaļu no mitruma zaudēšanas. Pateicoties ievakuumošanai, gaļa ir svaiga un mīksta, bez ledus slāņa, kas gaļai veidojas saldētavā;
* gaļa kļūst garšīgāka. Ir iespējams gaļu jau iemarinēt un tad ievakuumot, kas ļauj garšvielām labāk iesūkties gaļā. Vienkārši ieliekot gaļu saldētavā, mainās tās tekstūra un arī garša. Vakuumpakošana ļauj saglabāt gaļu sulīgu, ar jauku struktūru un garšīgu.

Vakuumot var jebkuru produktu.
Foto: Linda Dombrovska

Interesanti

Vakuums (no latīņu: vacuus – tukšs) ir telpa, kurā gandrīz nav vielas. Tas nozīmē, ka gāzveida spiediens vakuumā ir daudz mazāks nekā atmosfēras spiediens.
Vakuumu izmanto dažādos procesos un ierīcēs. Tā pirmais pielietojums bija 19. gadsimtā, kad izgudroja kvēlspuldzes – vakuums pasargā spuldzes kvēldiegu no pārdegšanas. Augstā un ļoti augstā vakuumā ir ļoti maza gaisa pretestība, tāpēc ar elementārdaļiņu kūļu palīdzību var novietot vai aizvākt izejvielas, neradot piesārņojumu.

Vairāk par medījumu pagatavošanu lasi žurnāla Medības pielikumā “Medījumu receptes 2”!

Lasi un abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #19. Māris Liopa par ekstrēmismu un fanātismu dabas aizsardzībā
Ekskluzīvi 1 diena
Kate Šterna
Pieredze
Aculiecinieks: vilks bija tik tuvu, ka varēja just tā smaku
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Klausies!
Par medību torņiem, to drošu lietošanu un dzirdes aizsardzību. “Šauj garām!” #80 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Subatē vilks mājas pagalmā saplēš suni. Mājas saimnieki bezspēcīgi
Speciālreportāža 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
1 000 000 skatījumu žurnāla Medības Youtube kanālā
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Medījamie dzīvnieki. Gudrais kūmiņš zina mednieku paradumus
Speciālreportāža 5 dienas
Emīlija Mariševa
Pieredze
FOTO UN VIDEO. Atskats uz kombinētās šaušanas semināru Mārkulīčos
Ekskluzīvi 11. jūnijs, 2021
Linda Dombrovska
Pieredze
Neticams stāsts. Meža kamera fiksē vilku ar kaklasiksnu! Igauņu vilki iekaro Latviju?
Ekskluzīvi 9. jūnijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par odiem, ērcēm un kā ar tiem cīnīties. “Šauj garām!” #79 epizode
9. jūnijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #18. Ko izvēlēties? Naktenieki, termiķi, tālmēri?
Ekskluzīvi 8. jūnijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Negaidīta tikšanās. Aci pret aci ar lāci Naukšēnu pagastā
Ekskluzīvi 7. jūnijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
1.jūnijs. Stirnāžu medību sezona ir klāt
Speciālreportāža 1. jūnijs, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #30 epizode. Joprojām uzticamais un drošais – Toyota Hilux
Speciālreportāža 31. maijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par āžiem, pūkainiem ragiem un snaiperiem. “Šauj garām!” #77 epizode
26. maijs, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Laucienes pagasts. Netālu no viensētas kašķains vilks cieši novēro traktoristu
Speciālreportāža 26. maijs, 2021
Kate Šterna
Pieredze
“Meitenītes, stirniņu nevajag?” Vīrietis nozog stirnai mazuli un “uzdāvina” garāmgājējām
Ekskluzīvi 24. maijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Video ekstras #17 epizode. Vienoti valstij! Padomi, ieteikumi, secinājumi
Speciālreportāža 21. maijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Stirnāžu medības. Pievilināšana ar svilpi vai pīkstuli
21. maijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Konference “Medības 2021” 2. daļa: zosis, ieroču aprite un kopsapulču rīkošanu
Speciālreportāža 20. maijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Kāpēc vajadzīgas medības – “nemednieks” pret mednieku. “Šauj garām!” #76 epizode
19. maijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Konference “Medības 2021” 1. daļa: lielo plēsēju populāciju apsaimniekošana
Ekskluzīvi 18. maijs, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Viss video! Kā sivēnmāte aizstāv sivēnus, kad uzbrūk vilki
Speciālreportāža 15. maijs, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #29 epizode. Anri Anaņins: medības, naži, asināšana. Kas jauns nažu pasaulē?
Ekskluzīvi 14. maijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medībām un alkoholu. “Šauj garām!” #75 epizode
Intervija 12. maijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
Drošība medībās #2. Drošības prasību ievērošana, rīkojoties ar šaujamieroci
Intervija 7. maijs, 2021
ME
Medības
Pieredze
2021. gada žurnāla “Medības” pirmais pielikums – “Medību šaušanas disciplīnas”
Ekskluzīvi 6. maijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par protokoliem, garām šaušanu un smadzenēm. “Šauj garām!” #74 epizode
Speciālreportāža 5. maijs, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #28 epizode. Mežonīgais un dusmīgais Ford Ranger Raptor
Ekskluzīvi 3. maijs, 2021
ME
Medības
Klausies!
Video ekstra #16. Kristofers Klausens: sāku medīt 11 gadu vecumā
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #27 epizode. Pirmie iespaidi par PARD nakts redzamības uzliku
Ekskluzīvi 26. aprīlis, 2021

Lasītākie