Virtuve

Kā saglabāt medījuma gaļu ilgāk? Vakuumpakošana0


Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Foto: Linda Dombrovska

Vakuumpakošana mūsdienās ir metode, kas ļauj ilgāk glabāt pārtikas produktus. Princips ir tāds, ka manuāli vai automātiski no iepakojuma, pirms to aiztaisa, izsūknē gaisu. Parasti produktus ieliek plastmasas iepakojumā, izsūknē gaisu – visdrīzāk ar vakuumpakotāju, tas iepakojumu aizver, neļaujot tajā ieplūst gaisam. Šai metodei galvenokārt ir divas nozīmes – pagarināt pārtikas produktu glabāšanas termiņu, kā arī samazināt izmēru iepakojumam (piemēram, attiecībā uz drēbēm) ilgākai glabāšanai.

Vakuumā, kur nav skābekļa, palēninās dažādu sēnīšu un aerobo baktēriju augšanas un vairošanās tempi, tāpat, piemēram, pārtikas produkts nezaudē mitrumu. Tāpat vakuumā ilglaicīgi var glabā arī sausu pārtiku, piemēram, riekstus, kaltētu gaļu, sieru, kaltētas zivis, kafiju, pat kartupeļu čipsus. Īsākam laika periodam vakuumā var glabāt svaigus dārzeņus, gaļu, šķidrumus, jo šī glabāšanas metode novērš baktēriju vairošanos.
Atkarībā no produktiem, atmosfēras, temperatūras, kā arī paša iepakojuma kvalitātes ar vakuumpakošanu iespējams ievērojami pagarināt produktu glabāšanas laiku. Tas it īpaši attiecināms uz gaļu, arī citiem produktiem. Tāpat arī šī metode ļauj saglabāt saldētu produktu kvalitāti. Ja pārtikas produktus sasaldē nesagatavotus, tie var zaudēt savu kvalitāti. Tas notiek tādēļ, ka produktu virsma zaudē mitrumu, tādēļ rodas iespaids, ka produkts ir sakaltis. Tāpat arī saldētavā pārtikas produkts var zaudēt savu tekstūru un arī garšu. Katrs zinām, kā izskatās gaļas gabals, kas ilgāku laiku turēts saldētavā. Vakuumpakošana samazina vai pat novērš šo efektu.
Šī metode arī pielietojama tad, ja ir vēlme kā īpaši pagatavot ēdienu. Sous-vide ir ēdiena gatavošanas veids, kas franču valodā nozīmē vakuumā. Šādi gatavojot ēdienu, tiek saglabātas tā vērtīgās uzturvielas un vitamīni, tiek saglabāta ēdiena garša un izcelta smarža. Lai šādi gatavotu ēdienu, ir nepieciešams speciāls vakuuma iepakojums, iekārta un Sous-vide gatavošanas ierīce – cirkulators, ko var piestiprināt jebkuram katlam. Vispirms ēdiens ir attiecīgi jāiepako, bet pēc tam tas tiek gatavots zemā temperatūrā, tādēļ šo tehnoloģiju sauc arī par lēngatavošanu vai lēnvārīšanu.

Medniekveikali piedāvā dažādu klašu, jaudu un cenu pakotājus.
Foto: Linda Dombrovska

Cik ilgi ievakuumotu gaļu var glabāt

Ar medījumu gaļu vienmēr lielākā problēma ir tās saglabāšana pēc iespējas ilgāk. Ne vienmēr gribas to uzreiz saldēt, daudzi uzskata, ka tādā veidā gaļa tiek sabojāta. Tas gan atkarīgs no katra gaumes un tā, kam tiek dota priekšroka. Tomēr jāsaka, ka vakuumiepakošana pagarina gaļas glabāšanas termiņus. Parasti gaļu var ledusskapī glabāt sešas līdz desmit dienas. Šis laiks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – gaļas svaiguma, tās pH līmeņa, ledusskapja temperatūras, no tā, vai gaļa ir iemarinēta un cik tā ir tīra, arī no tā, cik kvalitatīvs ir vakuumpakotājs. Ņemot to visu vērā, pareizos apstākļos ievakuumotu liellopu gaļu var ledusskapī glabāt līdz pat sešām nedēļām, cūkgaļa glabāsies divas nedēļas, bet vistas gaļa un zivis tādā veidā var glabāt vienu nedēļu.

Kā pareizi vakuumot

Svarīgi, lai vakuumpakošanas procesā iepakojums tiktu hermētiski noslēgts. Gaisā ir mitrums, kas veicina baktēriju un sēnīšu vairošanos. Izsūknējot gaisu, tiek samazināts mitrums un skābeklis, kas samazinās arī iespēju produktiem bojāties. Pirms ievakuumot produktus, jāpārliecinās, ka tie ir svaigi un tīri. Ja gaļa nav svaiga, arī rezultāts nebūs labs. Svarīgi, lai ledusskapja temperatūra ir zemāka par četriem grādiem. Tas tādēļ, ka baktērijām patīk vairoties temperatūrā, kas augstāka par četriem grādiem.

Nepieciešami speciāli maisiņi. Jebkurš nederēs.
Foto: Linda Dombrovska

Gaļa ir jānotīra un jāsadala porcijās, tad vieglāk pēc tam ievakuumotos produktus lietot.

1. Pirms vakuumošanas jāpārliecinās par to, ka gaļa ir sausa.
2. Ja gaļai ir kauli, tā papildus jāiesaiņo tā, lai kauli nevarētu caurdurt plastmasas iepakojumu.
3. Ielieciet gaļu speciālā vakuumošanas maisiņā, atstājot brīvu vienu malu.
4. Pārliecinieties, ka iepakojums ir sauss no ārpuses, citādi neizdosies malu aizkausēt.
5. Uzlieciet malu uz vakuumpakotāja un saskaņā ar instrukcijām ievakuumojiet produktu.
6. Pēc iepakošanas lieciet to ledusskapī.
7. Iesakām uz iepakojuma uzrakstīt datumu, kad produkts ievakuumots.

Vakuumpakošanas priekšrocības
* ļauj labāk organizēt pārtikas krājumus. Ievakuumota gaļa aizņem mazāk vietas, vieglāk atrast to paciņu, kas tajā mirklī nepieciešama. Ja iepakots porcijās, tad vienmēr pa rokai jau sagatavota, tīra gaļa;
* saldētavā pasargā gaļu no mitruma zaudēšanas. Pateicoties ievakuumošanai, gaļa ir svaiga un mīksta, bez ledus slāņa, kas gaļai veidojas saldētavā;
* gaļa kļūst garšīgāka. Ir iespējams gaļu jau iemarinēt un tad ievakuumot, kas ļauj garšvielām labāk iesūkties gaļā. Vienkārši ieliekot gaļu saldētavā, mainās tās tekstūra un arī garša. Vakuumpakošana ļauj saglabāt gaļu sulīgu, ar jauku struktūru un garšīgu.

Vakuumot var jebkuru produktu.
Foto: Linda Dombrovska

Interesanti

Vakuums (no latīņu: vacuus – tukšs) ir telpa, kurā gandrīz nav vielas. Tas nozīmē, ka gāzveida spiediens vakuumā ir daudz mazāks nekā atmosfēras spiediens.
Vakuumu izmanto dažādos procesos un ierīcēs. Tā pirmais pielietojums bija 19. gadsimtā, kad izgudroja kvēlspuldzes – vakuums pasargā spuldzes kvēldiegu no pārdegšanas. Augstā un ļoti augstā vakuumā ir ļoti maza gaisa pretestība, tāpēc ar elementārdaļiņu kūļu palīdzību var novietot vai aizvākt izejvielas, neradot piesārņojumu.

Kā pareizi transportēt medījumu gaļu! Celtniecības kastēm un atkritumu maisiem – nē!

Vairāk par medījumu pagatavošanu lasi žurnāla Medības pielikumā “Medījumu receptes 2”!

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Likumi. Suņiem nav jāklaiņo, policijai jāpilda savi pienākumi, medniekiem nav jāšauj suņi
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Klausies!
Dzīvnieks ar latviešu gēnu – alnis. “Šauj garām!” #305 epizode
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
Mēneša personība Ritvars Gailums. Aktieris nav plānā galdiņa urbējs ar baltiem cimdiem!
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Dzinējmedību sezonas un lietotnes “Mednis” aktualitātes. Tiešsaites seminārs 09.10.2025
Ekskluzīvi Nedēļa
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Brieža ragus izšķirt 120 metros miglā vairs nav problēma
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Nogalināt – brutāla briežu buļļu cīņa, seksuāls alnis un sumbrs uz ceļa. Meža ziņas #16
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Bīstami lenteņi, vienšūņi un laimīgais trihinellu pārītis. “Šauj garām!” #303 epizode
Ekskluzīvi 1. oktobris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Asiņainais pilnmēness, riesta maģija un kliba sivēnmāte. Video bloga #98 epizode
Ekskluzīvi 30. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kāpēc Talsu novadā fiksētais lācis ir tik unikāls? Lāču populācija turpina izplatīties
Ekskluzīvi 30. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kā tikt pie kalpiņa! Lieliska kvalitāte, samērīgas cenas. Video bloga #97 epizode
Ekskluzīvi 29. septembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Kad beigtas cūkas bēg, bet uz vilku medībām brauc ar vilcienu. No dabas līdz galdam #22
Ekskluzīvi 26. septembris, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Naži visām dzīves situācijām, sasaldēti kurmīši un aktuālais šaušanas sportā. SIA Ieroči jaunumi
Ekskluzīvi 25. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad deputāti sāk spriest par ieročiem, kā arī par muguras sāpēm. “Šauj garām!” #302 epizode
Ekskluzīvi 24. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad medībās satiec sumbru, alnis ar kārpām un lūsis pret ješkām! Meža ziņas #15
Ekskluzīvi 23. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vilki nekad neuzbruks… Grieķijā vilks uzbrūk meitenītei, problēma Eiropā pieaug. Meža ziņas #14
Ekskluzīvi 19. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mednieki pret nemedniekiem. Kas patiesībā slēpjas aiz šī ideju konflikta? Mēs, mednieki #3
Ekskluzīvi 19. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Ar alni auzās, jo alnis pie visa vainīgs – skaits turpinās samazināties. “Šauj garām!” #301 epizode
Ekskluzīvi 17. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Staltbriežu populācijas izkopšanas pamati, to kritēriji. Praktiskais seminārs #59
Ekskluzīvi 15. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Gorzījumi Ieroču aprites likumā! Medniekam tikai divus ieročus? “Šauj garām” dalībniekiem #46
Ekskluzīvi 11. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kādu aprīkojumu, ierīces iegādāties un kā kļūt par labu mednieku. Padomi jaunajiem medniekiem #7
Ekskluzīvi 11. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
0% tērauda, 0 % svina, 0% plastmasas un 0 % prieka. “Šauj garām” #300 epizode
Ekskluzīvi 10. septembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Lai suns drošībā un pats visu redzi! Tracker izsekošanas sistēmas un lietotnes tests
Ekskluzīvi 8. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Kad stāvi pie nomedīta staltbrieža, kā noteikt tā vecumu? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 6. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad sasprūst patronas, bet pīles aizlido! Atklāšanas piedzīvojums
Ekskluzīvi 4. septembris, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Zirnekli no stobra vislabāk izdzīt šautuvē! Ciemos Jasmīnu šautuvē!
Ekskluzīvi 3. septembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad kaut ko tādu savam ienaidniekam nenovēli – 10 km pa pēdu.”Šauj garām!” #299 epizode
Ekskluzīvi 3. septembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Aizkustinošs stāsts. Kad suns pazūd – mednieku kopiena gatava steigties palīgā
Ekskluzīvi 2. septembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad suņi dzenā stirnas, steikam piebērts pulverītis un sirdī rūgtums. Video bloga #96 epizode
Ekskluzīvi 29. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ko spēj Pard Night Stalker 4K MINI? Lēts, kompakts, kronšteini dāvanā
Ekskluzīvi 28. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Miroņu čamdīšana jeb mednieki paši vainīgi, ka medības aizliedz. “Šauj garām!” #298 epizode
Ekskluzīvi 27. augusts, 2025

Lasītākie