Virtuve

Kā saglabāt medījuma gaļu ilgāk? Vakuumpakošana0


Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Foto: Linda Dombrovska

Vakuumpakošana mūsdienās ir metode, kas ļauj ilgāk glabāt pārtikas produktus. Princips ir tāds, ka manuāli vai automātiski no iepakojuma, pirms to aiztaisa, izsūknē gaisu. Parasti produktus ieliek plastmasas iepakojumā, izsūknē gaisu – visdrīzāk ar vakuumpakotāju, tas iepakojumu aizver, neļaujot tajā ieplūst gaisam. Šai metodei galvenokārt ir divas nozīmes – pagarināt pārtikas produktu glabāšanas termiņu, kā arī samazināt izmēru iepakojumam (piemēram, attiecībā uz drēbēm) ilgākai glabāšanai.

Vakuumā, kur nav skābekļa, palēninās dažādu sēnīšu un aerobo baktēriju augšanas un vairošanās tempi, tāpat, piemēram, pārtikas produkts nezaudē mitrumu. Tāpat vakuumā ilglaicīgi var glabā arī sausu pārtiku, piemēram, riekstus, kaltētu gaļu, sieru, kaltētas zivis, kafiju, pat kartupeļu čipsus. Īsākam laika periodam vakuumā var glabāt svaigus dārzeņus, gaļu, šķidrumus, jo šī glabāšanas metode novērš baktēriju vairošanos.
Atkarībā no produktiem, atmosfēras, temperatūras, kā arī paša iepakojuma kvalitātes ar vakuumpakošanu iespējams ievērojami pagarināt produktu glabāšanas laiku. Tas it īpaši attiecināms uz gaļu, arī citiem produktiem. Tāpat arī šī metode ļauj saglabāt saldētu produktu kvalitāti. Ja pārtikas produktus sasaldē nesagatavotus, tie var zaudēt savu kvalitāti. Tas notiek tādēļ, ka produktu virsma zaudē mitrumu, tādēļ rodas iespaids, ka produkts ir sakaltis. Tāpat arī saldētavā pārtikas produkts var zaudēt savu tekstūru un arī garšu. Katrs zinām, kā izskatās gaļas gabals, kas ilgāku laiku turēts saldētavā. Vakuumpakošana samazina vai pat novērš šo efektu.
Šī metode arī pielietojama tad, ja ir vēlme kā īpaši pagatavot ēdienu. Sous-vide ir ēdiena gatavošanas veids, kas franču valodā nozīmē vakuumā. Šādi gatavojot ēdienu, tiek saglabātas tā vērtīgās uzturvielas un vitamīni, tiek saglabāta ēdiena garša un izcelta smarža. Lai šādi gatavotu ēdienu, ir nepieciešams speciāls vakuuma iepakojums, iekārta un Sous-vide gatavošanas ierīce – cirkulators, ko var piestiprināt jebkuram katlam. Vispirms ēdiens ir attiecīgi jāiepako, bet pēc tam tas tiek gatavots zemā temperatūrā, tādēļ šo tehnoloģiju sauc arī par lēngatavošanu vai lēnvārīšanu.

Medniekveikali piedāvā dažādu klašu, jaudu un cenu pakotājus.
Foto: Linda Dombrovska

Cik ilgi ievakuumotu gaļu var glabāt

Ar medījumu gaļu vienmēr lielākā problēma ir tās saglabāšana pēc iespējas ilgāk. Ne vienmēr gribas to uzreiz saldēt, daudzi uzskata, ka tādā veidā gaļa tiek sabojāta. Tas gan atkarīgs no katra gaumes un tā, kam tiek dota priekšroka. Tomēr jāsaka, ka vakuumiepakošana pagarina gaļas glabāšanas termiņus. Parasti gaļu var ledusskapī glabāt sešas līdz desmit dienas. Šis laiks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – gaļas svaiguma, tās pH līmeņa, ledusskapja temperatūras, no tā, vai gaļa ir iemarinēta un cik tā ir tīra, arī no tā, cik kvalitatīvs ir vakuumpakotājs. Ņemot to visu vērā, pareizos apstākļos ievakuumotu liellopu gaļu var ledusskapī glabāt līdz pat sešām nedēļām, cūkgaļa glabāsies divas nedēļas, bet vistas gaļa un zivis tādā veidā var glabāt vienu nedēļu.

Kā pareizi vakuumot

Svarīgi, lai vakuumpakošanas procesā iepakojums tiktu hermētiski noslēgts. Gaisā ir mitrums, kas veicina baktēriju un sēnīšu vairošanos. Izsūknējot gaisu, tiek samazināts mitrums un skābeklis, kas samazinās arī iespēju produktiem bojāties. Pirms ievakuumot produktus, jāpārliecinās, ka tie ir svaigi un tīri. Ja gaļa nav svaiga, arī rezultāts nebūs labs. Svarīgi, lai ledusskapja temperatūra ir zemāka par četriem grādiem. Tas tādēļ, ka baktērijām patīk vairoties temperatūrā, kas augstāka par četriem grādiem.

Nepieciešami speciāli maisiņi. Jebkurš nederēs.
Foto: Linda Dombrovska

Gaļa ir jānotīra un jāsadala porcijās, tad vieglāk pēc tam ievakuumotos produktus lietot.

1. Pirms vakuumošanas jāpārliecinās par to, ka gaļa ir sausa.
2. Ja gaļai ir kauli, tā papildus jāiesaiņo tā, lai kauli nevarētu caurdurt plastmasas iepakojumu.
3. Ielieciet gaļu speciālā vakuumošanas maisiņā, atstājot brīvu vienu malu.
4. Pārliecinieties, ka iepakojums ir sauss no ārpuses, citādi neizdosies malu aizkausēt.
5. Uzlieciet malu uz vakuumpakotāja un saskaņā ar instrukcijām ievakuumojiet produktu.
6. Pēc iepakošanas lieciet to ledusskapī.
7. Iesakām uz iepakojuma uzrakstīt datumu, kad produkts ievakuumots.

Vakuumpakošanas priekšrocības
* ļauj labāk organizēt pārtikas krājumus. Ievakuumota gaļa aizņem mazāk vietas, vieglāk atrast to paciņu, kas tajā mirklī nepieciešama. Ja iepakots porcijās, tad vienmēr pa rokai jau sagatavota, tīra gaļa;
* saldētavā pasargā gaļu no mitruma zaudēšanas. Pateicoties ievakuumošanai, gaļa ir svaiga un mīksta, bez ledus slāņa, kas gaļai veidojas saldētavā;
* gaļa kļūst garšīgāka. Ir iespējams gaļu jau iemarinēt un tad ievakuumot, kas ļauj garšvielām labāk iesūkties gaļā. Vienkārši ieliekot gaļu saldētavā, mainās tās tekstūra un arī garša. Vakuumpakošana ļauj saglabāt gaļu sulīgu, ar jauku struktūru un garšīgu.

Vakuumot var jebkuru produktu.
Foto: Linda Dombrovska

Interesanti

Vakuums (no latīņu: vacuus – tukšs) ir telpa, kurā gandrīz nav vielas. Tas nozīmē, ka gāzveida spiediens vakuumā ir daudz mazāks nekā atmosfēras spiediens.
Vakuumu izmanto dažādos procesos un ierīcēs. Tā pirmais pielietojums bija 19. gadsimtā, kad izgudroja kvēlspuldzes – vakuums pasargā spuldzes kvēldiegu no pārdegšanas. Augstā un ļoti augstā vakuumā ir ļoti maza gaisa pretestība, tāpēc ar elementārdaļiņu kūļu palīdzību var novietot vai aizvākt izejvielas, neradot piesārņojumu.

Kā pareizi transportēt medījumu gaļu! Celtniecības kastēm un atkritumu maisiem – nē!

Vairāk par medījumu pagatavošanu lasi žurnāla Medības pielikumā “Medījumu receptes 2”!

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 8 stundas
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Inspektors nav bieds medniekam. Ko par Medni domā mednieki un amatpersonas?
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Skaties, mācies, trāpi! Kā ShotKam stobra kamera var palīdzēt šaušanas treniņos
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Praktiski padomi. Kā izaicināt bebru uz kautiņu. Bebru medības postījumu vietās
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Latvijā ražotas lodes droniem, optiskais zūms termiķim un padomi medniekiem no četrkārtēja olimpieša
Ekskluzīvi 4. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ierīce visām situācijām un regulē asumu ar pirkstu. Ar ThermTec Wild 650D uz bebriem
Ekskluzīvi 3. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 2. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 1. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 28. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 27. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025

Lasītākie