Virtuve

Kā saglabāt medījuma gaļu ilgāk? Vakuumpakošana0


Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Foto: Linda Dombrovska

Vakuumpakošana mūsdienās ir metode, kas ļauj ilgāk glabāt pārtikas produktus. Princips ir tāds, ka manuāli vai automātiski no iepakojuma, pirms to aiztaisa, izsūknē gaisu. Parasti produktus ieliek plastmasas iepakojumā, izsūknē gaisu – visdrīzāk ar vakuumpakotāju, tas iepakojumu aizver, neļaujot tajā ieplūst gaisam. Šai metodei galvenokārt ir divas nozīmes – pagarināt pārtikas produktu glabāšanas termiņu, kā arī samazināt izmēru iepakojumam (piemēram, attiecībā uz drēbēm) ilgākai glabāšanai.

Vakuumā, kur nav skābekļa, palēninās dažādu sēnīšu un aerobo baktēriju augšanas un vairošanās tempi, tāpat, piemēram, pārtikas produkts nezaudē mitrumu. Tāpat vakuumā ilglaicīgi var glabā arī sausu pārtiku, piemēram, riekstus, kaltētu gaļu, sieru, kaltētas zivis, kafiju, pat kartupeļu čipsus. Īsākam laika periodam vakuumā var glabāt svaigus dārzeņus, gaļu, šķidrumus, jo šī glabāšanas metode novērš baktēriju vairošanos.
Atkarībā no produktiem, atmosfēras, temperatūras, kā arī paša iepakojuma kvalitātes ar vakuumpakošanu iespējams ievērojami pagarināt produktu glabāšanas laiku. Tas it īpaši attiecināms uz gaļu, arī citiem produktiem. Tāpat arī šī metode ļauj saglabāt saldētu produktu kvalitāti. Ja pārtikas produktus sasaldē nesagatavotus, tie var zaudēt savu kvalitāti. Tas notiek tādēļ, ka produktu virsma zaudē mitrumu, tādēļ rodas iespaids, ka produkts ir sakaltis. Tāpat arī saldētavā pārtikas produkts var zaudēt savu tekstūru un arī garšu. Katrs zinām, kā izskatās gaļas gabals, kas ilgāku laiku turēts saldētavā. Vakuumpakošana samazina vai pat novērš šo efektu.
Šī metode arī pielietojama tad, ja ir vēlme kā īpaši pagatavot ēdienu. Sous-vide ir ēdiena gatavošanas veids, kas franču valodā nozīmē vakuumā. Šādi gatavojot ēdienu, tiek saglabātas tā vērtīgās uzturvielas un vitamīni, tiek saglabāta ēdiena garša un izcelta smarža. Lai šādi gatavotu ēdienu, ir nepieciešams speciāls vakuuma iepakojums, iekārta un Sous-vide gatavošanas ierīce – cirkulators, ko var piestiprināt jebkuram katlam. Vispirms ēdiens ir attiecīgi jāiepako, bet pēc tam tas tiek gatavots zemā temperatūrā, tādēļ šo tehnoloģiju sauc arī par lēngatavošanu vai lēnvārīšanu.

Medniekveikali piedāvā dažādu klašu, jaudu un cenu pakotājus.
Foto: Linda Dombrovska

Cik ilgi ievakuumotu gaļu var glabāt

Ar medījumu gaļu vienmēr lielākā problēma ir tās saglabāšana pēc iespējas ilgāk. Ne vienmēr gribas to uzreiz saldēt, daudzi uzskata, ka tādā veidā gaļa tiek sabojāta. Tas gan atkarīgs no katra gaumes un tā, kam tiek dota priekšroka. Tomēr jāsaka, ka vakuumiepakošana pagarina gaļas glabāšanas termiņus. Parasti gaļu var ledusskapī glabāt sešas līdz desmit dienas. Šis laiks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – gaļas svaiguma, tās pH līmeņa, ledusskapja temperatūras, no tā, vai gaļa ir iemarinēta un cik tā ir tīra, arī no tā, cik kvalitatīvs ir vakuumpakotājs. Ņemot to visu vērā, pareizos apstākļos ievakuumotu liellopu gaļu var ledusskapī glabāt līdz pat sešām nedēļām, cūkgaļa glabāsies divas nedēļas, bet vistas gaļa un zivis tādā veidā var glabāt vienu nedēļu.

Kā pareizi vakuumot

Svarīgi, lai vakuumpakošanas procesā iepakojums tiktu hermētiski noslēgts. Gaisā ir mitrums, kas veicina baktēriju un sēnīšu vairošanos. Izsūknējot gaisu, tiek samazināts mitrums un skābeklis, kas samazinās arī iespēju produktiem bojāties. Pirms ievakuumot produktus, jāpārliecinās, ka tie ir svaigi un tīri. Ja gaļa nav svaiga, arī rezultāts nebūs labs. Svarīgi, lai ledusskapja temperatūra ir zemāka par četriem grādiem. Tas tādēļ, ka baktērijām patīk vairoties temperatūrā, kas augstāka par četriem grādiem.

Nepieciešami speciāli maisiņi. Jebkurš nederēs.
Foto: Linda Dombrovska

Gaļa ir jānotīra un jāsadala porcijās, tad vieglāk pēc tam ievakuumotos produktus lietot.

1. Pirms vakuumošanas jāpārliecinās par to, ka gaļa ir sausa.
2. Ja gaļai ir kauli, tā papildus jāiesaiņo tā, lai kauli nevarētu caurdurt plastmasas iepakojumu.
3. Ielieciet gaļu speciālā vakuumošanas maisiņā, atstājot brīvu vienu malu.
4. Pārliecinieties, ka iepakojums ir sauss no ārpuses, citādi neizdosies malu aizkausēt.
5. Uzlieciet malu uz vakuumpakotāja un saskaņā ar instrukcijām ievakuumojiet produktu.
6. Pēc iepakošanas lieciet to ledusskapī.
7. Iesakām uz iepakojuma uzrakstīt datumu, kad produkts ievakuumots.

Vakuumpakošanas priekšrocības
* ļauj labāk organizēt pārtikas krājumus. Ievakuumota gaļa aizņem mazāk vietas, vieglāk atrast to paciņu, kas tajā mirklī nepieciešama. Ja iepakots porcijās, tad vienmēr pa rokai jau sagatavota, tīra gaļa;
* saldētavā pasargā gaļu no mitruma zaudēšanas. Pateicoties ievakuumošanai, gaļa ir svaiga un mīksta, bez ledus slāņa, kas gaļai veidojas saldētavā;
* gaļa kļūst garšīgāka. Ir iespējams gaļu jau iemarinēt un tad ievakuumot, kas ļauj garšvielām labāk iesūkties gaļā. Vienkārši ieliekot gaļu saldētavā, mainās tās tekstūra un arī garša. Vakuumpakošana ļauj saglabāt gaļu sulīgu, ar jauku struktūru un garšīgu.

Vakuumot var jebkuru produktu.
Foto: Linda Dombrovska

Interesanti

Vakuums (no latīņu: vacuus – tukšs) ir telpa, kurā gandrīz nav vielas. Tas nozīmē, ka gāzveida spiediens vakuumā ir daudz mazāks nekā atmosfēras spiediens.
Vakuumu izmanto dažādos procesos un ierīcēs. Tā pirmais pielietojums bija 19. gadsimtā, kad izgudroja kvēlspuldzes – vakuums pasargā spuldzes kvēldiegu no pārdegšanas. Augstā un ļoti augstā vakuumā ir ļoti maza gaisa pretestība, tāpēc ar elementārdaļiņu kūļu palīdzību var novietot vai aizvākt izejvielas, neradot piesārņojumu.

Kā pareizi transportēt medījumu gaļu! Celtniecības kastēm un atkritumu maisiem – nē!

Vairāk par medījumu pagatavošanu lasi žurnāla Medības pielikumā “Medījumu receptes 2”!

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie