Virtuve

Kā saglabāt medījuma gaļu ilgāk? Vakuumpakošana0


Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Vakuumpakošana ļauj paildzināt produktu glabāšanas termiņu.
Foto: Linda Dombrovska

Vakuumpakošana mūsdienās ir metode, kas ļauj ilgāk glabāt pārtikas produktus. Princips ir tāds, ka manuāli vai automātiski no iepakojuma, pirms to aiztaisa, izsūknē gaisu. Parasti produktus ieliek plastmasas iepakojumā, izsūknē gaisu – visdrīzāk ar vakuumpakotāju, tas iepakojumu aizver, neļaujot tajā ieplūst gaisam. Šai metodei galvenokārt ir divas nozīmes – pagarināt pārtikas produktu glabāšanas termiņu, kā arī samazināt izmēru iepakojumam (piemēram, attiecībā uz drēbēm) ilgākai glabāšanai.

Vakuumā, kur nav skābekļa, palēninās dažādu sēnīšu un aerobo baktēriju augšanas un vairošanās tempi, tāpat, piemēram, pārtikas produkts nezaudē mitrumu. Tāpat vakuumā ilglaicīgi var glabā arī sausu pārtiku, piemēram, riekstus, kaltētu gaļu, sieru, kaltētas zivis, kafiju, pat kartupeļu čipsus. Īsākam laika periodam vakuumā var glabāt svaigus dārzeņus, gaļu, šķidrumus, jo šī glabāšanas metode novērš baktēriju vairošanos.
Atkarībā no produktiem, atmosfēras, temperatūras, kā arī paša iepakojuma kvalitātes ar vakuumpakošanu iespējams ievērojami pagarināt produktu glabāšanas laiku. Tas it īpaši attiecināms uz gaļu, arī citiem produktiem. Tāpat arī šī metode ļauj saglabāt saldētu produktu kvalitāti. Ja pārtikas produktus sasaldē nesagatavotus, tie var zaudēt savu kvalitāti. Tas notiek tādēļ, ka produktu virsma zaudē mitrumu, tādēļ rodas iespaids, ka produkts ir sakaltis. Tāpat arī saldētavā pārtikas produkts var zaudēt savu tekstūru un arī garšu. Katrs zinām, kā izskatās gaļas gabals, kas ilgāku laiku turēts saldētavā. Vakuumpakošana samazina vai pat novērš šo efektu.
Šī metode arī pielietojama tad, ja ir vēlme kā īpaši pagatavot ēdienu. Sous-vide ir ēdiena gatavošanas veids, kas franču valodā nozīmē vakuumā. Šādi gatavojot ēdienu, tiek saglabātas tā vērtīgās uzturvielas un vitamīni, tiek saglabāta ēdiena garša un izcelta smarža. Lai šādi gatavotu ēdienu, ir nepieciešams speciāls vakuuma iepakojums, iekārta un Sous-vide gatavošanas ierīce – cirkulators, ko var piestiprināt jebkuram katlam. Vispirms ēdiens ir attiecīgi jāiepako, bet pēc tam tas tiek gatavots zemā temperatūrā, tādēļ šo tehnoloģiju sauc arī par lēngatavošanu vai lēnvārīšanu.

Medniekveikali piedāvā dažādu klašu, jaudu un cenu pakotājus.
Foto: Linda Dombrovska

Cik ilgi ievakuumotu gaļu var glabāt

Ar medījumu gaļu vienmēr lielākā problēma ir tās saglabāšana pēc iespējas ilgāk. Ne vienmēr gribas to uzreiz saldēt, daudzi uzskata, ka tādā veidā gaļa tiek sabojāta. Tas gan atkarīgs no katra gaumes un tā, kam tiek dota priekšroka. Tomēr jāsaka, ka vakuumiepakošana pagarina gaļas glabāšanas termiņus. Parasti gaļu var ledusskapī glabāt sešas līdz desmit dienas. Šis laiks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem – gaļas svaiguma, tās pH līmeņa, ledusskapja temperatūras, no tā, vai gaļa ir iemarinēta un cik tā ir tīra, arī no tā, cik kvalitatīvs ir vakuumpakotājs. Ņemot to visu vērā, pareizos apstākļos ievakuumotu liellopu gaļu var ledusskapī glabāt līdz pat sešām nedēļām, cūkgaļa glabāsies divas nedēļas, bet vistas gaļa un zivis tādā veidā var glabāt vienu nedēļu.

Kā pareizi vakuumot

Svarīgi, lai vakuumpakošanas procesā iepakojums tiktu hermētiski noslēgts. Gaisā ir mitrums, kas veicina baktēriju un sēnīšu vairošanos. Izsūknējot gaisu, tiek samazināts mitrums un skābeklis, kas samazinās arī iespēju produktiem bojāties. Pirms ievakuumot produktus, jāpārliecinās, ka tie ir svaigi un tīri. Ja gaļa nav svaiga, arī rezultāts nebūs labs. Svarīgi, lai ledusskapja temperatūra ir zemāka par četriem grādiem. Tas tādēļ, ka baktērijām patīk vairoties temperatūrā, kas augstāka par četriem grādiem.

Nepieciešami speciāli maisiņi. Jebkurš nederēs.
Foto: Linda Dombrovska

Gaļa ir jānotīra un jāsadala porcijās, tad vieglāk pēc tam ievakuumotos produktus lietot.

1. Pirms vakuumošanas jāpārliecinās par to, ka gaļa ir sausa.
2. Ja gaļai ir kauli, tā papildus jāiesaiņo tā, lai kauli nevarētu caurdurt plastmasas iepakojumu.
3. Ielieciet gaļu speciālā vakuumošanas maisiņā, atstājot brīvu vienu malu.
4. Pārliecinieties, ka iepakojums ir sauss no ārpuses, citādi neizdosies malu aizkausēt.
5. Uzlieciet malu uz vakuumpakotāja un saskaņā ar instrukcijām ievakuumojiet produktu.
6. Pēc iepakošanas lieciet to ledusskapī.
7. Iesakām uz iepakojuma uzrakstīt datumu, kad produkts ievakuumots.

Vakuumpakošanas priekšrocības
* ļauj labāk organizēt pārtikas krājumus. Ievakuumota gaļa aizņem mazāk vietas, vieglāk atrast to paciņu, kas tajā mirklī nepieciešama. Ja iepakots porcijās, tad vienmēr pa rokai jau sagatavota, tīra gaļa;
* saldētavā pasargā gaļu no mitruma zaudēšanas. Pateicoties ievakuumošanai, gaļa ir svaiga un mīksta, bez ledus slāņa, kas gaļai veidojas saldētavā;
* gaļa kļūst garšīgāka. Ir iespējams gaļu jau iemarinēt un tad ievakuumot, kas ļauj garšvielām labāk iesūkties gaļā. Vienkārši ieliekot gaļu saldētavā, mainās tās tekstūra un arī garša. Vakuumpakošana ļauj saglabāt gaļu sulīgu, ar jauku struktūru un garšīgu.

Vakuumot var jebkuru produktu.
Foto: Linda Dombrovska

Interesanti

Vakuums (no latīņu: vacuus – tukšs) ir telpa, kurā gandrīz nav vielas. Tas nozīmē, ka gāzveida spiediens vakuumā ir daudz mazāks nekā atmosfēras spiediens.
Vakuumu izmanto dažādos procesos un ierīcēs. Tā pirmais pielietojums bija 19. gadsimtā, kad izgudroja kvēlspuldzes – vakuums pasargā spuldzes kvēldiegu no pārdegšanas. Augstā un ļoti augstā vakuumā ir ļoti maza gaisa pretestība, tāpēc ar elementārdaļiņu kūļu palīdzību var novietot vai aizvākt izejvielas, neradot piesārņojumu.

Kā pareizi transportēt medījumu gaļu! Celtniecības kastēm un atkritumu maisiem – nē!

Vairāk par medījumu pagatavošanu lasi žurnāla Medības pielikumā “Medījumu receptes 2”!

Par aļņu un citu medījamo dzīvnieku apstrādi lasi pielikumā “Medījumu gaļa”

Saistītie raksti

MEDĪBAS + PIELIKUMI = 6 žurnāli + 2 pielikumi

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Termiķis, kam ekrānā jābūt paziņojumam Don’t use while driving*
Ekskluzīvi 10. jūnijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
TESTS! Termotēmēklis ar 60 mm lēcu! THERMTEC Ares 360 LRF 384×288
Ekskluzīvi 8. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Viedoklis. Kad medniekam jāiesper pa d… un jādod pumperniķelis, lai sāktu kustēties
Ekskluzīvi 7. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ja ne labākie baurošanā, tad labākie staltbriežu trofeju novērtēšanā! Reportāža
Ekskluzīvi 5. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Labais tonis ir teikt, ka daba iet bojā! Māris Liopa “Šaujam garām!” #234 epizode
Ekskluzīvi 5. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Liels vējš un attālums netraucē, ja jānomedī zelta āzītis. Mednieka dienasgrāmata #27
Ekskluzīvi 3. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ar InfiRay E3 MAX V3 uz Leiputriju! Iespaidi par termokameru pēc gadu ilgas lietošanas
Ekskluzīvi 3. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Pirmie iespaidi Vector Optics binoklis! Vai ir tā vērts?
Ekskluzīvi 31. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aktuālie sezonas gadžeti! Pret odiem, svilpes, termoierīces un stāsts par lāčiem
Ekskluzīvi 31. maijs, 2024
ME
Medības
Virtuve
Ja apnicis šašliks, super ātrie burgeri vasaras ballītei! No dabas līdz galdam #6
Ekskluzīvi 30. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Situācija ir depresīva un skumja! Saruna ar Jāni Baumani. “Šauj garām!” #233 epizode
Ekskluzīvi 29. maijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Pēc šāviena turpini strādāt tā, it kā šāviens nav bijis! Šaušanas seminārs bērniem Mārkulīčos
Ekskluzīvi 28. maijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību, suņu saimniek! Pat neliela brūce var būt dzīvībai bīstama
Ekskluzīvi 24. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Iegādājoties termoierīci, dāvanā meža kamera 189 eiro vērtībā. GPSPRO jaunumi maijā
Ekskluzīvi 23. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad 95% gadījumu pats traucē ierocim izšaut precīzi! “Šauj garām!” #232 epizode
Ekskluzīvi 22. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Tālšaušanas un munīcijas lādēšanas noslēpumi. Šauj garām! dalībniekiem #43
Ekskluzīvi 14. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Labāk medīsim mežā, nevis uz ceļa!
Ekskluzīvi 16. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieki ir “melnie kretīni” un daba ir jāsargā! “Šauj garām!” #231 epizode
Ekskluzīvi 15. maijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Ietaupi! Kā Thermacell gāzes baloniņu uzpildīt atkārtoti?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2024
Kate Šterna
Pieredze
Lūsis Valkas centrā no pagalma nolaupa ģimenes mīluli. DAP iesaka to tišināt prom! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 7. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Eksperimentējam. Dzinējmedību pret individuālo medību tēmēklis, šaujot uz skrejošo mērķi
Ekskluzīvi 3. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad lēmumus pieņem nekompetenti cilvēki. Arnis Muižnieks. “Šauj garām!” #229 epizode
Ekskluzīvi 1. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Daži praktiski padomi! Kas jāievēro, uzstādot meža kameru, lai nebūtu gļuku
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2024
ME
Medības
Virtuve
No medījuma jāpagatavo pilnīgi viss! Sirsnīgie salāti – mednieku rasols. No dabas līdz galdam #5
Ekskluzīvi 26. aprīlis, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mēģināt trāpīt 800 metros. Vienoti valstij un nakts šaušana ar Pulsar Latvija. Video bloga #78 epizode
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja tu gribi sačakarēt kolektīvu, sadali to grupās! Artūrs Surmovičs “Šauj garām!” #228 epizode
Ekskluzīvi 24. aprīlis, 2024

Lasītākie