Pieredze

Kā sagatavot āpša taukus?0


Āpša tauki
Āpša tauki
Foto: Linda Dombrovska

Šeit aprakstītās tautas medicīnas līdzekļu receptes nav vienīgās. Ir vēl ļoti daudz. Pamatā tās meklējamas mednieku portālos un forumos vai grāmatās, kas gan ir daudz sarežģītāk atrodamas. Galvenais visu šo līdzekļu elements ir āpša tauki. Kā tos pareizi sagatavot lietošanai, lai nezaudētu visas vērtīgās īpašības?
Kā zināms, termiskā apstrāde samazina vitamīnu un omega-3 daudzumu produktos. Tātad tauku kausēšana vecmāmiņas čuguna pannā nebūs pareizais paņēmiens.
Āpša taukus kausē ūdens peldē. Ir vajadzīgi divi kastroļi. Viens lielāks, otrs tāds, lai brīvi iet iekšā pirmajā un ir seklāks. Otrā trauka dibens nedrīkst pieskarties lielākā katla dibenam un sakarst, citādi no ūdens peldes nav nekādas jēgas un tauki var pat piedegt. Lielo katlu daļēji piepilda ar ūdeni – atkarībā no otrā trauka izmēra. Vajag, lai otrajam katlam ūdens sniedzas līdz pusei augstuma. Otrajā traukā liek iekšā āpša taukus. Bez ūdens. Un karsē. Jāseko līdzi, lai ūdens neizvārītos, un ik pa laikam jāpielej vēl.

Krievu mednieki un speciālisti raksta, ka āpša tauku pagatavošana sākas jau medību platībās. Pirmkārt, svarīgi ir pareizi nomedīt āpsi. Šāvienam jābūt tīram, proti, netraumējot vēdera dobuma orgānus. Otrkārt, dīrāšana jāveic medību platībās, bet pēc iespējas tīrākos apstākļos. Āda jāņem nost uzmanīgi, atstājot zemādas taukus pie ķermeņa. Iekšējos taukus, to tīkliņu, kas apņem vēdera dobuma orgānus, ņem nost ar rokām, iepako un pārvadā atsevišķi. Pastāvot uzskats, ka šie tauki ir iedarbīgāki tieši elpceļu slimību gadījumā, taču līdz galam tas vēl neesot pierādīts. Mājās uz tīras virsmas no liemeņa nogriež zemādas taukus. Nelieli gaļas gabaliņi kvalitāti neietekmēs, bet, jo mazāk tādu lēverīšu būs, jo labāk. Tad tauki uzkarsīs vienmērīgi un labāk kausēsies. Starp citu, āpša taukus var glabāt saldētavā un kausēt tikai pēc vajadzības. Pirms kausēšanas gan iekšējos, gan zemādas taukus rūpīgi izskalo ar aukstu ūdeni un samaļ. Ja tie ir bijuši sasaldēti, var sarīvēt uz rīves.
Tauku kausēšanas procesā šķidro substanci nosmeļ ar zupas karoti vai lielu ēdamkaroti un caur vairakkārt salocītu marli salej tarā.
Lai mazinātu saskarsmi ar skābekli, ieteicams izvēlēties mīkstu iepakojumu, proti, plastmasas pudeles vai vīna maisus. Āpša taukus lej traukā līdz pašai augšai. No mīkstas taras taukus var izspiest, uzreiz uzskrūvējot vāciņu un atstājot pudeli deformētu, lai nepieļautu gaisa piekļūšanu. Ledusskapī pareizi sagatavoti un iepakoti tauki var glabāties divus gadus.

Āpša taukos ir nepiesātinātas un polinepiesātinātas taukskābes. Dažas no tiem tiek klasificētas kā neaizstājamas, jo cilvēka organisms patstāvīgi tās neražo.

Testa kausēšana

Gatavojoties šī raksta tapšanai, tika nomedīts jauns āpsis. Pēc šāviena tas iekrita alā, un bija drusku bailīgi bāzt roku tur iekšā, lai to izvilktu. Tā kā dzīvnieks bija jauns un vēdera dobumā tauku tam vēl nebija, iekšas tika izlaistas uz vietas. Dīrāšanu gan nolēmu veikt mājās, nevis putekļainajā, nesen uzartajā laukā.
Āpsi nodīrāju, sameklēju nedaudz tauku. Sanāca aptuveni sauja mazu gabaliņu. Ieliku katliņā, to otrā – ar ūdeni pildītā. Tauki kausējās apmēram divas ar pusi stundas. Sanāca vien dažas tējkarotes. Nav slikti, ņemot vērā izejvielu daudzumu un kvalitāti. Sākumā biju uzlikusi vāku, taču pēc tam ieraudzīju, ka zem taukiem katliņā krājas šķidrums – kondensāts no vāka. Tādēļ noņēmu to un gaidīju, kad iztvaikos. Krievijas resursos raksta, ka zemādas tauki un speķis, kas nāk no vēdera, arī kūstot dod buljonu. Ja taukos ir šķidrums, tos atdzesē un pēc tam buljonu nolej vai taukus nosmeļ. Domāju, ka mans eksperiments būs jāatkārto vēlāk rudenī ar pieaugušu āpsi, jo lielākā traukā ar lielāku tauku daudzumu kausēšana varētu noritēt citādi. Un tomēr man izdevās iegūt dažas tējkarotes tīru, ūdens peldē kausētu āpša tauku.

Ja ēdams, tad medījams – Erlends Sebris. “Šauj garām!” #197 epizode

Septembra numurā par aļņu selektīvu medīšanu

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Mednieks nedrīkst būt potenciāls noziedznieks inspektora acīs! “Šauj garām!” #207 epizode
6 dienas
ME
Medības
Uncategorized
VIDEO! Lūsis medī lapsu. Skaties, kurš gudrāks – lapsa vai lūsis?
17. novembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Gaļa! Sarežģītākais medību veids un foršas jaunas tradīcijas. “Šauj garām!” #205 epizode
15. novembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Tiešraide dalībniekiem #38. Par deviņām cukurbietēm uz zemes….
10. novembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kad sit pa pirkstiem, vaigu un plecu. Ļaunais bubulis atsitiens “Šauj garām!” extra #42
9. novembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kāpēc likumi ir jālasa un kur labāk netēmēt. “Šauj garām!” #203 epizode
1. novembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Vai staltbrieža bulli var selektīvi nomedīt dzinējmedībās? “Šauj garām” ekstra #41
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2023
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Kā pareizi paņemt trihinelozes paraugus no mežacūkas?
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Tiešraide dalībniekiem #37. Kad var medīt briežus – tikai dienā vai arī naktī?
26. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Medniekiem lodes lido vienā caurumā, tālšāvējiem nē. “Šauj garām!” #202 epizode
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Mežacūka 15 metros, 14 kg smaga karabīne un šaušanas Kāmasūtra. “Šauj garām!” #201 epizode
18. oktobris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kad jāforsē upe, lai dabūtu briedi! Mednieka dienasgrāmata #22
17. oktobris, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
Kad termālā ierīce ir kā narkotika… Video bloga #69 epizode
17. oktobris, 2023
Indulis Burka
Aprīkojums
“Infiray” dodas tuvāk Latvijas medniekiem. Video bloga #68 epizode
12. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kā medības mainīja dzīvi? Arvids Baumanis – īpašais 200. epizodes viesis. “Šauj garām!” #200 epizode
11. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kurš kalibs labāks – 7×64, .308 Win vai 30-06 Sprg? “Šauj garām!” #199 epizode
4. oktobris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Māris Balodis: Mežacūku populācija jāsamazina līdz 0,15 mežacūkai uz 1 km2
28. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kad viena stirna uz 32 večiem. Saruna ar Ēriku Upelnieku “Šauj garām!” 198. epizode
27. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Video. Vilks ļoti drošs, jo nāca virsū strādājošam ekskavātoram
25. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Ja ēdams, tad medījams – Erlends Sebris. “Šauj garām!” #197 epizode
Ekskluzīvi 20. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Asinspēdas meklēšana: mīti, kļūdas un risinājumi
Ekskluzīvi 15. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kā pareizi novērtēt līdz divus gadus jaunu staltbriežu bulli? Padomi jaunajiem medniekiem #1
Ekskluzīvi 14. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vetārsts ar ovālo zīmogu mednieku mājas dīrūzī. Kā tas iespējams? “Šauj garām!” #196 epizode
Ekskluzīvi 13. septembris, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kas meklē, tas atrod! Divas stundas pēc pīles. Mednieka dienasgrāmata #21
Ekskluzīvi 8. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kādēļ mednieki baidās sūtīt datus? “Šauj garām!” #195 epizode
Ekskluzīvi 6. septembris, 2023
ME
Medības
Klausies!
Katrā jau bišķiņ tas maliķa gēns sēd iekšā! Arvīds Ozols. “Šauj garām!” #194 epizode
Ekskluzīvi 30. augusts, 2023
Kate Šterna
Aprīkojums
Praktisks padoms. Karamele briežiem. Pārējiem… nav aizliegta!
27. augusts, 2023
Linda Dombrovska
Pieredze
NEPATĪKAMI SKATI! Nomedī briesmīga izskata stirnāzi – mušas to dzīvu apēdušas
Ekskluzīvi 24. augusts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Vilnis Jaunzems par to, kā medniekiem nešaut garām. “Šauj garām!” #193 epizode
Ekskluzīvi 23. augusts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Par mednieku nevar kļūt 40 stundās. Minhauzens 2023. “Šauj garām!” #192 epizode
Ekskluzīvi 16. augusts, 2023

Lasītākie