Sākoties dzinējmedību sezonai, ir pēdējais laiks ielūkoties saldētavas krājumos un likt lietā to, kas aizkavējies no iepriekšējām sezonām. Acumirklī pamanu vairākus brieža gaļas gabalus un buljonus, kas lieti noderētu ēdiena sagatavju pagatavošanai tuvākajam laikam.
Ar buljonu viss skaidrs – būs jāgatavo kāda mērce vai zupa, bet ar gaļu mazliet citādāk. Šoreiz tiek pieņemts lēmums to malt un pagatavot kaut ko neierastāku.
ķirbis latviešu ēdienkartē ir ļoti iecienīts. Tas ir vitamīniem bagāts, to viegli uzglabāt, turklāt, kad pagatavots, tas silda ne vien vēderu, bet arī sirdi.
Nepieciešams:
½ ķirbja (var arī visu, ja nepieciešams lielākam porciju daudzumam)
2 sīpoli
Ķiploks
Paprika
Ķiršu tomāti
Burkāni
Puravi
Kartupeļi (ja gribas zupu kreftīgāku)
Brieža maltā gaļa
Bekons pasniegšanai
Čili eļļa
Sāls, pipari un iecienītās garšvielas (man tā bija kūpināta paprika, mazliet čili, timiāns un rozmarīns)
Brieža buljons
Saldais krējums (ja gribas sātīgāku)
Pagatavošana:
– Uz pannas kārto dārzeņus, kas iepriekš nomizoti (izņemot ķirbi) un sagriezti mazākos gabalos, pārkaisa ar garšvielām, liek rozmarīnu, apslaka nedaudz ar eļļu un liek cepeškrāsnī 180 grādos uz apmēram pusstundu (galvenais, lai dārzeņi mīksti).
– Pēc izņemšanas no krāsns dārzeņus liek blenderī (ķirbi bez mizas, tomātus bez ķekariem, protams) un sablendē viendabīgā masā.
– Visu liek uz lēnas uguns sildīties katliņā, un pievieno iepriekš atkausēto buljonu.
Kā pagatavot lielisku buljonu, stāsta šefpavārs Māris Astičs
– Tikmēr pannā apcep malto gaļu, tai pievienojot sāli, piparus, kūpinātu papriku un citas iecienītās garšvielas (ar garšvielām gan nevajadzētu pārspīlēt, lai tā nezaudē brieža aromātu un nenomāc ķirbja zupas garšu)
– Cepeškrāsnī sagrauzdē bekonu
– Ja zupu gribas sātīgāku, tai pašās beigās pievieno saldo krējumu (pēc vēlēšanās)
– Bļodiņā lej zupu, pa virsu kārto malto gaļu un bekonu, eleganti pārpilina ar čili eļļu, un sātīga vakariņu bļoda gatava.
Vienkārša recepte. Ātrais klopsis vai gaļas mērce
ABONĒ 2026. GADAM UN LAIMĒ KARABĪNI!

👉 Abonē 2026. gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2025. gadam ar 3 pielikumiem.
Žurnāla Medības trešajā pielikumā Mednieka gads 2026 par slimībām un parazītiem

Žurnāla Medības decembra numurā lasi par nelikumīgām medībām!











