Virtuve

Šefpavārs iesaka! 12 padomi izcila buljona pagatavošanā0


Kā pagatavot gardu buljonu?
Kā pagatavot gardu buljonu?
Kā pagatavot gardu buljonu?

Lai izvārītu patiesi gardu buljonu, nav vajadzīgas nekādas īpašas prasmes, tik vien kā jāapbruņojas ar pacietību, jo tā vārīšana ir laikietilpīgs process – jāgatavo uz lēnas uguns vairāku stundu garumā. Garda un sātīga buljona pagatavošanai tradicionāli izmanto liellopa kaulus, taču šoreiz runāsim par medījuma kaulu buljonu. Vislabāk šim nolūkam der tieši stilbu daļa, kur ir daudz kaula smadzeņu.
Jāņem vērā, ka ir vērts papūlēties, jo, pagatavojot lielāku buljona daudzumu, to var sadalīt mazākās porcijās un uzglabāt saldētavā pat vairākus mēnešus vakuumā vai pārtikas uzglabāšanas kastītēs. Buljons, kas gatavots no medījuma kauliem, pēcāk kalpos kā bāzes elements dažādu aromātisku zupu, mērču, sautējumu un citu gardu ēdienu pagatavošanā.
Šoreiz runāsim tikai un vienīgi par gaļas buljona pagatavošanu, jo zivju buljonam ir cita vārīšanas kārtība, kas jāņem vērā.
Ir divi varianti, kā pagatavot buljonu: viens, kad kaulus pirms vārīšanas apcep, otrs, kad kaulus pirms vārīšanas neapcep. Ja kaulus neapcep, buljons būs mazliet duļķaināks un tā krāsa arī nebūs tik tīkama, kā vēlētos.
Ar jautājumiem par izcila buljona gatavošanu vērsāmies pie restorāna FERMA šefpavāra un īpašnieka Māra Astiča, kurš deva ieteikumus, kas noteikti noderēs arī tavā virtuvē.

1. Stobra kaulus pirms cepšanas nepieciešams sazāģēt mazākos gabalos – ripās

Kaulu smadzenes vāroties izdala želatīnu, kas palīdzēs buljonam sarecēt. Turklāt kauli, kas sazāģēti mazākos gabalos lieliski ietilps katlā. Jāatceras – ja kaulus sazāģēs vien locītavu daļās, kaulu smadzenēm nebūs iespējas izplūst no kauliem un veidot buljonam nepieciešamo želatīnu, kas pēcāk nodrošinās recēšanas procesu.

2. Kaulus pirms vārīšanas nepieciešams apcept krāsnī

Ja runa ir par medījuma kauliem un to izmantošanu buljonam, tad buljons no aļņa kauliem sarec visvairāk. Tam seko briedis, tad stirna un tad visi pārējie. Mežacūka ir mazliet cits stāsts, tai ir izteiktāka cūkas garša, bet arī šis buljons lieliski sarecē. Ir cilvēki, kas kaulu gabalus pirms cepšanas apziež ar tomātu pastu, taču šefpavārs tomēr iesaka to nedarīt, atstājot naturālu gaļas garšu. Pēc tam kad kauli ir kārtīgi apcepti krāsnī, tos var likt katlā un sākt gatavot buljonu.

3. Kaulus aplej ar aukstu ūdeni un liek vārīties

4. Lai buljons nebūtu jādzidrina, to nepieciešams uzvārīt uz maksimāli lielas uguns, pēcāk to nogriežot

Līdz ar pirmo burbuli uguns jānogriež līdz mērenai liesmai un jāsāk ilgais vārīšanas process.

5. Buljons ir jānoputo

Māris Astičs putu noņemšanai iesaka izmantot zupas kausu, nevis putu karoti. Tādā veidā iespējams nosmelt tauku kārtu, kas buljonu var padarīt nedzidru. Ja vārīšanās procesa laikā regulāri tiek noņemtas putas un nosmelta arī tauku kārta, buljons būs dzidrs. Šefpavārs atgādina, ka brieža tauki cilvēka organismam nav īpaši veselīgi.

6. Kaulu buljonam būtisks ir vārīšanas ilgums

Turklāt šķidruma kritumam katlā būtu jābūt apmēram 1/3. Vēl jo vairāk – lai buljons būtu lielisks, tam var ļaut novārīties līdz pusei.

7. Dārzeņi pirms vārīšanas jāapcep pannā ar taukvielām

Dārzeņus pirms vārīšanas ieteicams apcept eļļā (saulespuķu vai vīnogu kauliņu, kam nav izteiktas garšas) uz pannas, taču nekādā gadījumā uz plīts virsmas vai cepeškrāsnī, īpaši svarīgi tas ir burkāniem, lai no tiem izdalītos vērtīgie vitamīni. Tāpat dārzeņus pirms cepšanas ieteicams griezt palielos gabalos. Ideāli buljonam pievienot sīpolu, burkānu, seleriju. Var pievienot arī citus garšaugus un garšsaknes. Ja buljonu grib zeltaināku, var pievienot sīpolu ar visu mizu, to iepriekš nomazgājot.

8. Dārzeņus nedrīkst pārvārīt

Šefpavārs Māris norāda, ka dārzeņus būtu ieteicams vārīt ne ilgāk kā divas stundas, savukārt kauli jāvāra divas, trīs, piecas, pat 24 stundas. “Ja dārzenis pārvārās, buljons iegūst izšķīduša, pārvārīta dārzeņa garšu, taču ir svarīgi saglabāt izteiksmīgu gaļas un kaulu aromātu, garšu,” stāsta Māris Astičs.

9. Kad buljons ir gatavs, tas jānokāš un jāatstāj atdzesēties, nostāvēties

Lai buljons nebūtu jādzidrina, pēc atdzišanas tas mēreni jāpārlej citā traukā, katla apakšā atstājot duļķīti, ko pēcāk iespējams izmantot kaut kā cita pagatavošanai.

10. Ja buljonu vāra mērcei, tas jāvāra pat 24 stundas

Pēc vārīšanas tas jānokāš citā traukā, jāliek ledusskapī un jāļauj tam saželēt. “Pēc tam visu saželējušo masu izgāžot no trauka, iespējams ar nazi smuki nogriezt buljona duļķaino daļu. Šo buljona daļu var sagriezt gabalos un atdot sunim, viņš noteikti novērtēs. Tas ir vēl viens veids, kā iegūt absolūti dzidru buljonu bez gaļas kunkulīšiem,” skaidro Māris Astičs.

11. Buljona kāšanai izmanto smalko sietu

Ja buljonu gribas pēc iespējas dzidrāku, šefpavārs iesaka virtuvē glabāt vienreizējās tīkliņcepures, ko iespējams iegādāties aptiekā. Uzliekot divas līdz trīs cepurītes uz rupjāka sieta, var panākt, ka lielākie krikumi paliek sietā, savukārt pārējais buljons iziet cauri trīs plānajām cepures kārtām un būs iegūts perfekti dzidrs buljons.

Ideja ikvienam: ikdienas gatavošanas procesā saglabāt garšaugu kātus, ko var turēt kastītē saldētavā. Pēcāk tos iespējams izmantot buljona pagatavošanai.

12. Buljonam ir svarīgi nepievienot sāli un piparus

Šādu buljonu arī pēc saldēšanas būs iespējams izmantot kā mērcēm, galertiem, tā arī citiem ēdieniem. Šādi vārīts buljons nav sālīts un iegūst daudz plašākas izmantošanas iespējas.

Recepte. Risoto ar kaulu buljona koncentrātu un murķeļiem

Medības ar Pielikumiem + e-izdevumi + LASI.LV | e-žurnāls Mednieks/Makšķernieks

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie