Virtuve

Šefpavārs iesaka! 12 padomi izcila buljona pagatavošanā0


Kā pagatavot gardu buljonu?
Kā pagatavot gardu buljonu?
Kā pagatavot gardu buljonu?

Lai izvārītu patiesi gardu buljonu, nav vajadzīgas nekādas īpašas prasmes, tik vien kā jāapbruņojas ar pacietību, jo tā vārīšana ir laikietilpīgs process – jāgatavo uz lēnas uguns vairāku stundu garumā. Garda un sātīga buljona pagatavošanai tradicionāli izmanto liellopa kaulus, taču šoreiz runāsim par medījuma kaulu buljonu. Vislabāk šim nolūkam der tieši stilbu daļa, kur ir daudz kaula smadzeņu.
Jāņem vērā, ka ir vērts papūlēties, jo, pagatavojot lielāku buljona daudzumu, to var sadalīt mazākās porcijās un uzglabāt saldētavā pat vairākus mēnešus vakuumā vai pārtikas uzglabāšanas kastītēs. Buljons, kas gatavots no medījuma kauliem, pēcāk kalpos kā bāzes elements dažādu aromātisku zupu, mērču, sautējumu un citu gardu ēdienu pagatavošanā.
Šoreiz runāsim tikai un vienīgi par gaļas buljona pagatavošanu, jo zivju buljonam ir cita vārīšanas kārtība, kas jāņem vērā.
Ir divi varianti, kā pagatavot buljonu: viens, kad kaulus pirms vārīšanas apcep, otrs, kad kaulus pirms vārīšanas neapcep. Ja kaulus neapcep, buljons būs mazliet duļķaināks un tā krāsa arī nebūs tik tīkama, kā vēlētos.
Ar jautājumiem par izcila buljona gatavošanu vērsāmies pie restorāna FERMA šefpavāra un īpašnieka Māra Astiča, kurš deva ieteikumus, kas noteikti noderēs arī tavā virtuvē.

1. Stobra kaulus pirms cepšanas nepieciešams sazāģēt mazākos gabalos – ripās

Kaulu smadzenes vāroties izdala želatīnu, kas palīdzēs buljonam sarecēt. Turklāt kauli, kas sazāģēti mazākos gabalos lieliski ietilps katlā. Jāatceras – ja kaulus sazāģēs vien locītavu daļās, kaulu smadzenēm nebūs iespējas izplūst no kauliem un veidot buljonam nepieciešamo želatīnu, kas pēcāk nodrošinās recēšanas procesu.

2. Kaulus pirms vārīšanas nepieciešams apcept krāsnī

Ja runa ir par medījuma kauliem un to izmantošanu buljonam, tad buljons no aļņa kauliem sarec visvairāk. Tam seko briedis, tad stirna un tad visi pārējie. Mežacūka ir mazliet cits stāsts, tai ir izteiktāka cūkas garša, bet arī šis buljons lieliski sarecē. Ir cilvēki, kas kaulu gabalus pirms cepšanas apziež ar tomātu pastu, taču šefpavārs tomēr iesaka to nedarīt, atstājot naturālu gaļas garšu. Pēc tam kad kauli ir kārtīgi apcepti krāsnī, tos var likt katlā un sākt gatavot buljonu.

3. Kaulus aplej ar aukstu ūdeni un liek vārīties

4. Lai buljons nebūtu jādzidrina, to nepieciešams uzvārīt uz maksimāli lielas uguns, pēcāk to nogriežot

Līdz ar pirmo burbuli uguns jānogriež līdz mērenai liesmai un jāsāk ilgais vārīšanas process.

5. Buljons ir jānoputo

Māris Astičs putu noņemšanai iesaka izmantot zupas kausu, nevis putu karoti. Tādā veidā iespējams nosmelt tauku kārtu, kas buljonu var padarīt nedzidru. Ja vārīšanās procesa laikā regulāri tiek noņemtas putas un nosmelta arī tauku kārta, buljons būs dzidrs. Šefpavārs atgādina, ka brieža tauki cilvēka organismam nav īpaši veselīgi.

6. Kaulu buljonam būtisks ir vārīšanas ilgums

Turklāt šķidruma kritumam katlā būtu jābūt apmēram 1/3. Vēl jo vairāk – lai buljons būtu lielisks, tam var ļaut novārīties līdz pusei.

7. Dārzeņi pirms vārīšanas jāapcep pannā ar taukvielām

Dārzeņus pirms vārīšanas ieteicams apcept eļļā (saulespuķu vai vīnogu kauliņu, kam nav izteiktas garšas) uz pannas, taču nekādā gadījumā uz plīts virsmas vai cepeškrāsnī, īpaši svarīgi tas ir burkāniem, lai no tiem izdalītos vērtīgie vitamīni. Tāpat dārzeņus pirms cepšanas ieteicams griezt palielos gabalos. Ideāli buljonam pievienot sīpolu, burkānu, seleriju. Var pievienot arī citus garšaugus un garšsaknes. Ja buljonu grib zeltaināku, var pievienot sīpolu ar visu mizu, to iepriekš nomazgājot.

8. Dārzeņus nedrīkst pārvārīt

Šefpavārs Māris norāda, ka dārzeņus būtu ieteicams vārīt ne ilgāk kā divas stundas, savukārt kauli jāvāra divas, trīs, piecas, pat 24 stundas. “Ja dārzenis pārvārās, buljons iegūst izšķīduša, pārvārīta dārzeņa garšu, taču ir svarīgi saglabāt izteiksmīgu gaļas un kaulu aromātu, garšu,” stāsta Māris Astičs.

9. Kad buljons ir gatavs, tas jānokāš un jāatstāj atdzesēties, nostāvēties

Lai buljons nebūtu jādzidrina, pēc atdzišanas tas mēreni jāpārlej citā traukā, katla apakšā atstājot duļķīti, ko pēcāk iespējams izmantot kaut kā cita pagatavošanai.

10. Ja buljonu vāra mērcei, tas jāvāra pat 24 stundas

Pēc vārīšanas tas jānokāš citā traukā, jāliek ledusskapī un jāļauj tam saželēt. “Pēc tam visu saželējušo masu izgāžot no trauka, iespējams ar nazi smuki nogriezt buljona duļķaino daļu. Šo buljona daļu var sagriezt gabalos un atdot sunim, viņš noteikti novērtēs. Tas ir vēl viens veids, kā iegūt absolūti dzidru buljonu bez gaļas kunkulīšiem,” skaidro Māris Astičs.

11. Buljona kāšanai izmanto smalko sietu

Ja buljonu gribas pēc iespējas dzidrāku, šefpavārs iesaka virtuvē glabāt vienreizējās tīkliņcepures, ko iespējams iegādāties aptiekā. Uzliekot divas līdz trīs cepurītes uz rupjāka sieta, var panākt, ka lielākie krikumi paliek sietā, savukārt pārējais buljons iziet cauri trīs plānajām cepures kārtām un būs iegūts perfekti dzidrs buljons.

Ideja ikvienam: ikdienas gatavošanas procesā saglabāt garšaugu kātus, ko var turēt kastītē saldētavā. Pēcāk tos iespējams izmantot buljona pagatavošanai.

12. Buljonam ir svarīgi nepievienot sāli un piparus

Šādu buljonu arī pēc saldēšanas būs iespējams izmantot kā mērcēm, galertiem, tā arī citiem ēdieniem. Šādi vārīts buljons nav sālīts un iegūst daudz plašākas izmantošanas iespējas.

Recepte. Risoto ar kaulu buljona koncentrātu un murķeļiem

Medības ar Pielikumiem + e-izdevumi + LASI.LV | e-žurnāls Mednieks/Makšķernieks

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
0% tērauda, 0 % svina, 0% plastmasas un 0 % prieka. “Šauj garām” #300 epizode
Ekskluzīvi 9 stundas
ME
Medības
Aprīkojums
Lai suns drošībā un pats visu redzi! Tracker izsekošanas sistēmas un lietotnes tests
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Kad stāvi pie nomedīta staltbrieža, kā noteikt tā vecumu? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kad sasprūst patronas, bet pīles aizlido! Atklāšanas piedzīvojums
Ekskluzīvi 6 dienas
Indulis Burka
Pieredze
Zirnekli no stobra vislabāk izdzīt šautuvē! Ciemos Jasmīnu šautuvē!
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Kad kaut ko tādu savam ienaidniekam nenovēli – 10 km pa pēdu.”Šauj garām!” #299 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Aizkustinošs stāsts. Kad suns pazūd – mednieku kopiena gatava steigties palīgā
Ekskluzīvi 2. septembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad suņi dzenā stirnas, steikam piebērts pulverītis un sirdī rūgtums. Video bloga #96 epizode
Ekskluzīvi 29. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ko spēj Pard Night Stalker 4K MINI? Lēts, kompakts, kronšteini dāvanā
Ekskluzīvi 28. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Miroņu čamdīšana jeb mednieki paši vainīgi, ka medības aizliedz. “Šauj garām!” #298 epizode
Ekskluzīvi 27. augusts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību! 20. augustā sākas ūdensputnu medību sezona
Ekskluzīvi 18. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mednieka soma. “Lapsu lodes” un pulvera deva
Ekskluzīvi 15. augusts, 2025
Linda Dombrovska
Pieredze
VIDEO! Tev nerēgojas, tās ir dzeloņcūkas Latvijā, kā arī baltie aļņi. Meža ziņas #13
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad odu atbaidītājs cīnās par dzīvību. Kā pasargāt sevi no asinsūcējiem
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kuš, kuilis nāk! Kāpēc mežacūkām patīk lietus. “Šauj garām!” #296 epizode
Ekskluzīvi 13. augusts, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Vēro ilgāk, mēri tālāk un lieto ērtāk – Pulsar Oryx LRF XG35 tests dabā
Ekskluzīvi 11. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Latgaļu īpatnības ar ātrajiem un divām ugunsdzēsēju mašīnām. “Šauj garām!” #295 epizode
Ekskluzīvi 6. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Depresīvākās sezonas medības – bez aptveres un negaisā metāla tornī. Video bloga #95 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Lāčāda pie sienas, un atkal grib aizliegt medības! “Šauj garām!” #294 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Ja savaino suni, nonāc uz pannas. Mežoņcūka Kaltenes gaumē. No dabas līdz galdam #20
Ekskluzīvi 28. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 24. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 23. jūlijs, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Trāpīt mērķī, kad vējš iepūš lodei sānos un kam jābūt 72 stundu somā. SIA “Ieroči” tradicionālais pasākums “Izaicinājums 2025”
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tagad jāpiesaka visas medības, lai VMD turpinātu mednieku izsekošanu? “Šauj garām!” #291 epizode
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Nākamā paaudze jaudīgāka un taupīgāka – ThermTec Cyclops
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mazāk letālu negadījumu medībās Eiropā: Gudrākas medības, drošākas medības. Mēs, mednieki #1
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2025

Lasītākie