
Pēdējos gados arvien vairāk mednieku kolektīvu izmanto iespēju nodot noteiktu skaitu nomedīto dzīvnieku gaļas uzpircējiem. Tas sniedz ne tikai papildu ienākumus, bet arī palīdz uzlabot paša kolektīva ikdienu – iegūtie līdzekļi bieži vien tiek novirzīti infrastruktūras sakārtošanai, higiēniski drošu medījumu apstrādes vietu izbūvei vai aprīkojuma iegādei, kā arī jaunu medību torņu uzstādīšanai. Tas viss savukārt ļauj efektīvāk organizēt medības un samazināt postījumus, ko rada pārnadži un citi medījamie dzīvnieki.
Latvijā darbojas vairāki gaļas uzpircēji, taču, lai par nodoto liemeni saņemtu maksimāli iespējamo samaksu, ļoti svarīgi ir ievērot noteiktus principus, kas nodrošina gaļas kvalitāti.
Svarīgākie principi gaļas saglabāšanā un nodošanā
Pirmkārt, būtiski ir tas, kā dzīvnieks nomedīts. Precīzs šāviens, kas neizraisa liekas ciešanas un nebojā liemeni, ir pamatnosacījums kvalitatīvai gaļai. Otrkārt, nekavējoties pēc nomedīšanas jāveic pareiza medījuma izvēdināšana.
Aizkavēšanās vai paviršība šajā procesā var radīt neatgriezenisku gaļas bojāšanos. Jāatceras, ka liemenis ir jāatdzesē un jāsaglabā ar ādu, tas ir ļoti svarīgi.
Īpaši jāpievērš uzmanība tīrībai – medījuma apstrāde jāveic pēc iespējas higiēniskos apstākļos, izvairoties no piesārņojuma ar augsni, lapām vai citiem netīrumiem. Liemenis nekavējoties jāatdzesē, jo temperatūra ir viens no izšķirošajiem faktoriem, kas nosaka gaļas kvalitāti.
Gan Latvijā, gan citās Eiropas Savienības valstīs katrā kolektīvā jābūt apmācītai personai, kura spēj novērtēt dzīvnieka veselības stāvokli un atklāt iespējamās novirzes no normas. Apmācītās personas paraksts uz apliecinājuma dokumentiem nozīmē, ka pirmā pārbaude ir veikta un nekas aizdomīgs nav konstatēts. Tas ir būtisks drošības solis pirms liemeņa nodošanas tālākai pārstrādei.
Ne mazāk svarīgi ir atcerēties, ka katrs nodotais liemenis ir kā vizītkarte gan kolektīvam, gan visai mednieku sabiedrībai. Ja tiek ievēroti visi higiēnas un kvalitātes nosacījumi, mednieki iegūst uzticamu sadarbības partneru reputāciju un spēj nodrošināt stabilus ienākumus no šīs saimnieciskās darbības. Savukārt paviršība var izmaksāt dārgi – gan burtiski, gan mednieku tēla kontekstā.
Gaļas nodošana uzpircējiem ir iespēja mednieku kolektīviem attīstīties, ieguldīt iegūtos līdzekļus savā vidē un parādīt, ka medības nav tikai tradīcija vai vaļasprieks, bet arī atbildīga pieeja dabas resursu apsaimniekošanai.
Medījuma nodošana uzņēmumam Bujums
Medījumu arī Latvijā iepērk un pārstrādā uzņēmums Bujums, un šogad ir īpašs jaunums, kas jāņem vērā, – šobrīd Bujumam ir trīs medījumu pieņemšanas vietas – Kuldīgā, Rīgā un Preiļos.
Tas nozīmē, ka mednieks pats var aizvest nomedītā dzīvnieka liemeni uz kādu no šīm vietām. Nepieciešamības gadījumā arī Bujums var atbraukt pakaļ medījumam, taču tas obligāti jāsarunā iepriekš. Pirms nodošanas jānoskaidro, vai ir kādi ierobežojumi vai nosacījumi, kas noteikti jāievēro, ja ir vēlme nodot gaļu tieši Bujumam.
Pieci paši svarīgākie punkti, lai medījums pēc nomedīšanas būtu nododams pārstrādei:
1. Izķidāt pēc iespējas ātrāk. Jāizņem iekšējie orgāni, lai novērstu gaļas bojāšanos.
2. Nevilkt nost ādu. Medījumu nodod ar ādu, tas ir obligāts nosacījums.
3. Atdzesēt. Pēc izķidāšanas medījums jādzesē, nodrošinot, lai iekšējā temperatūra ātri nokrītas.
4. Uzturēt tīrību. Iekšpusi un ārpusi nedrīkst piesārņot ar zemi, lapām vai citiem netīrumiem.
5. Pareizi transportēt. Medījums jāved atdzesēts, pasargājot no saules un netīrumiem.
Kā tikt pie kalpiņa! Lieliska kvalitāte, samērīgas cenas. Video bloga #97 epizode
Žurnāla Medības septembra numurā par to, ka gaļa kokos neaug!

Žurnāla Medības otrajā pielikumā lasi par medību suņiem
