Virtuve

Ēdam vārnas! Cepta vārna ar brīvības piesitienu0

Foto: Ilze Pētersone

No žurnāla Medības arhīva, kā pagatavot ekskluzīvu maltīti kopā ar šefpavāru Mārtiņu Rītiņu.

“Nekad dzīvē nebūtu iedomājies, ka ēdīšu vārnu!” nosaka rakstnieks Alberts Bels un ķeras nobaudīt pīrāgu, kuru rotā divas vārnu galvas. Pirms vairāk nekā divdesmit gadiem viņš savā romānā “Cilvēki laivās” rakstīja par kuršiem, kas pelēkās vārnas ķēra un iesālīja ziemai, taču mūsdienās tās nav ne iecienīts medījums, ne mīlēts putns. Laiks lauzt aizspriedumus – drosme uzaicināt Belu uz Corvus cornix degustāciju man radās reizē ar piedāvājumu šefpavāram Mārtiņam Rītiņam pagatavot ekskluzīvas pusdienas no lidoņiem, kurus Rembates mežos bija nomedījis brašais mednieks Vilis Vizulis.

Kurši medīja ar tīkliem


Senie kurši vārnas pievilināja ar pieradinātiem putniem un sagūstīja tīklos. Ar vienu roku ķērājs paņēma putnu rokā, kuru no stiprā knābja cirtieniem sargāja roņādas cimds, otrā satvēra vārnas galvu un – kliukt – to pārkoda. “Visiem tolaik bija labi zobi, bet vārnu kodējiem vajadzēja īpaši stiprus acu zobus, lai var dabūt pušu putna galvaskausu,” par romānā “Cilvēki laivās” atainotajiem vārnu ķērājiem stāsta romāna autors un atceras, ka tieši šī epizode pēc darba publicēšanas deviņdesmito gadu beigās izraisījusi lielu neticību. Jauna studente televīzijas raidījumā šausminājusies, kādas muļķības rakstnieks sarakstījis – kaut ko tik riebīgu mēs nekad neesam darījuši! Viņa kļūdījās – sešdesmitajos gados Bels tikās ar kādu kungu, kas bērnībā pats piedalījies vārnu ķeršanā. Troksnis esot bijis šausmīgs, stāstījis vīrs, ausīs viņam joprojām skanējuši izmisušo vārnu ķērcieni, bet atmiņas par vārnu kodējiem uzdzinušas šermuļus. Par kuršu medību tradīcijām vienā no savām ekspedīcijām pārliecinājusies arī folkloras pētniece Janīna Kursīte.

Kurši vārnas sālīja un ziemā ēda. Vispirms viņi tās noplaucēja verdošā ūdenī, noplūca, izķidāja un tad lika mucās kārtās kopā ar garšvielām un sāli. “Vārnu gaļu varēja vārīt zupā, cept. Taču šādi viņi, protams, to nemācēja pagatavot,” piebilst Alberts Bels, kad nobaudīta pirmā maltīte – vārnu pīrāgs, kurai seko vēl smalkāks meistarstiķis – panētas ceptas vārnu krūtiņas ar kaperu un citronu mērci.

Trīs putni – 
trīs piegājienos


Mūsdienās mednieki vārnas galvenokārt medī, lai samazinātu populācijas skaitu, jo uzskata tās par kaitīgu putnu, kurš izposta citu putnu ligzdas. Kopš Latvija iestājusies Eiropas Savienībā, tai jāievēro Eiropas Padomes direktīva par savvaļas putnu aizsardzību, un pelēko vārnu visu gadu vairs nedrīkst medīt – no 30. aprīļa līdz 15. jūnijam noteikts tās saudzēšanas periods mazuļu perēšanas laikā.

Pieredzējušais mednieks Vilis Vizulis, kas restorāna maltītei solīja sagādāt trīs vārnas, atzina, ka dabūjis noņemties trīs piegājienos. Pirmajā dienā nogājis 18 kilometrus un nomedījis vienu putnu. “Man radās sajūta, ka viņas nolasa cilvēka domas, jo tuvāk par 150 metriem tās mani nelaida,” stāsta Vilis. Nākamajā reizē mainījis taktiku – dabūjis palīgos par dzinēju jauno mednieku Kristapu Ikaunieku, taču vairāk par vienu vārnu nav izdevies dabūt. “Uz lidojošām šaut pagrūti, taču novēroju, ka viņas lido noteiktā maršrutā un sēžas konkrētos kokos, tāpēc ierīkoju tādu slēpni, ka sēņotājs pat trīs metru attālumā mani nevarēja pamanīt,” vārnu medības apraksta Vilis. Trešajā dienā izdevies nomedīt pašu lielāko un brangāko putnu, kas bija nosēdies kokā netālu no mednieka slēpņa. Vilis ir pārliecināts, ka nomedītās vārnas barojušās ar graudiem, tāpēc tās var uzskatīt par “ekoloģiski tīrām”.

Biologs Vilnis Skuja vārnas un citus vārnveidīgos nosauc par putnu pasaules primātiem – vieniem no gudrākajiem starp lidoņiem, tāpēc jau tos ir tik grūti nomedīt. “Vārnas ir ļoti uzmanīgas un spēj viena otrai nodot informāciju, kā arī likt to lietā,” skaidro biologs un piebilst, ka tām tomēr nav dotas spējas atšifrēt provokatorus jeb pievilinātājputnus, kurus savās medībās izmantoja kurši.

Cepta vārna 
ar brīvības piesitienu


“Es nekad nebūtu ticējis, ka no vārnas var pagatavot kaut ko tik garšīgu,” degustācija beidzas ar Bela uzslavām autoram – restorāna virspavāram Ivanam Šmigarevam. “Vincenta” šefs Mārtiņš Rītiņš akcijā nevar piedalīties, taču recepšu izvēle un gatavošanas gaita ar kolēģi tika rūpīgi apspriesta tīmeklī.

“Pildījums izdevies burvīgs, ārkārtīgi laba konsistence, gaļas mīkstums trausls un tīkams, kas radīja jauktas garšas sajūtas ar franču ēdiena elementiem,” vārnu pīrāgs saņem rakstnieka uzslavas. Ivans kautrīgi atzīst, ka tik lieliskus komplimentus viņš sen nav dzirdējis, pats par mīklas podiņā iecepto gaļas sautējumu izsakās atturīgi – vairāk esot piemērots tirgum. Taču par panēto, viegli apcepto vārnas krūtiņu virspavāram šaubu nav – fantastiska gaļa. Seko cildinoši apzīmējumi – elegants gabaliņš, lieliska tekstūra, dziļa medījuma garša, ko pabeidz Bela spriedums: “Šai vārnai nāk līdzi brīvības piesitiens!” Tā par ceptu putnu spēj pateikt vien izcils vārda meistars. Ivans spriež, ka vārna, ja tā ēdusi labu barību, simtprocentīgi lietojama uzturā. “Vincenta” līmenim recepte vēl nedaudz jāuzlabo, bet par pusdienu iznākumu viņš jūtas priecīgs.

Saistītie raksti

Abu restorānā “Vincents” pagatavoto vārnu gaļas ēdienu aprakstus lasiet un fotogrāfijas no Alberta Bela pusdienām skatiet oktobra žunālā “Medības”.

Četras vārnas īsā laikā! Medību pieredze…

Pielikums. Putnu medības un medības ar suņiem

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 10 stundas
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Inspektors nav bieds medniekam. Ko par Medni domā mednieki un amatpersonas?
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Skaties, mācies, trāpi! Kā ShotKam stobra kamera var palīdzēt šaušanas treniņos
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Praktiski padomi. Kā izaicināt bebru uz kautiņu. Bebru medības postījumu vietās
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Latvijā ražotas lodes droniem, optiskais zūms termiķim un padomi medniekiem no četrkārtēja olimpieša
Ekskluzīvi 4. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ierīce visām situācijām un regulē asumu ar pirkstu. Ar ThermTec Wild 650D uz bebriem
Ekskluzīvi 3. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 2. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 1. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 28. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 27. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025

Lasītākie