Virtuve

Dedzinošā sajūta ir galvā, nevis mutē! Kā izmantot čili, gatavojot medījumu?0


Publicitātes attēls
Publicitātes attēls
Foto: Pixabay (Angelo Giordano)

Latvieši nav pārlieku aizrāvušies ar asiem ēdieniem, lai gan pēdējā laikā novērots arvien vairāk čili fanu. Daži baidās no tā, ka kož, citi domā, ka no pipariem sāp vēders, citiem šķiet, ka pipari noslāpē ēdiena īsto garšu. Ne visiem pipari, it īpaši asie čili, jāēd, bet, kad tos atklāj un iemīl, tad bez tiem ir grūti iztikt.

Tātad čili pipari ir patiesībā Capsicum ģints nakteņu dzimtas augi. Capsicum ģints augi izraisa dedzinošas sajūtas, kad viela nonāk saskarē ar audiem.
Čili cēlušies no Meksikas, un kopumā šajā valstī ir aptuveni 70 dažādu šķirņu aso piparu, piemēram, saldais mulatos, tumšā pasilja vai zaļais halapenjo. Tiek lēsts, kas pasaulē ir ap 200 dažādu čili šķirņu. Čili izmanto visā pasaulē, jo pēc Kristofora Kolumba pārokeāna brauciena čili lēnām izplatījās visā pasaulē, un nu bez tā neiztiek ne kulinārijā, ne arī tradicionālajā medicīnā. Tiek uzskatīts, ka tie kultivāri, kas aug Ziemeļamerikā un Eiropā, ir visi cēlušies no Capsicum annuum, un tiem ir balti, dzelteni, sarkani vai violeti līdz pat melni augļi. 2016. gadā pasaulē tika izaudzēti 34,5 miljoni tonnu zaļā čili pipara. Puse tiek izaudzēta Ķīnā.

Capsicum augļi bijuši daļa no cilvēka uztura jau 7500 gadus p.m.ē., un to uzskata par vienu no vecākajām cilvēka kultivētajām kultūrām Amerikā. Ir pierādījumi par to, ka Meksikā čili audzēja jau pirms sešiem tūkstošiem gadu.
Pasaulē ir piecas domesticētas čili piparu sugas. Capsicum annuum sugā iekļaujas šādas piparu šķirnes: paprika (jēdziens, kas cēlies no ungāru valodas), bet angliski tiek saukts par bell pepper, arī ungāru vaksa pipari (wax pepper – angļu val.), pasaulē populārie kajēnas pipari, halapenjo, chiltepin (putna acs).
Capsicum frutescens ģinti pārstāv malagueta, tabasko un Thai pipari, kā arī piri-piri un Malāvijas kambuzi. Capsicum chinense ir asākie no čili pipariem, piemēram, naga, habanero, Datil, t. s. skotu aube (Scotch bonnet). Capsicum pubescens visslavenākā ar rocota pipariem, savukārt Capsicum baccatum zināmākie ir Dienvidamerikas aji pipari.
Lai gan plaši izmanto tikai dažas piparu šķirnes, ir daudz kultivāru un metožu, kā piparus pagatavot, līdz ar to arī ir dažādi nosaukumi. Piemēram, zaļā un sarkanā paprika ir viens un tas pats C.annuum kultivārs. Piemēram, viena un tā pati šķirne ir halapenjo, poblano (kaltēts tiek saukts par ancho), Jaunmeksikas serrano, kā arī citi kultivāri.

Asums

Viela, kas rada čili pipara asumu, ir kapsaicīns un citas ķīmiskas vielas, ko kopā dēvē par kapsaicioīdiem. Kapsaicīna daudzums atšķirtas šķirnēm un arī atkarīgs no augšanas apstākļiem. Pipari, kuriem trūkst ūdens, parasti ir asāki. Ja habanero piparam trūkst ūdens, kapsaicīns ievērojami palielinās vairākas reizes dažās augļa daļās. Kad piparu apēd zīdītājs, tajā skaitā arī cilvēks, kapsaicīns savienojas ar sāpju receptoriem, līdz ar to signāls tiek nosūtīts uz smadzenēm un rodas iespaids, ka konkrētā vieta ir karsta vai it kā deg. Čili piparu asumu parasti mēra Skovila asuma vienībās (Scoville heat unit – SHU). Vēsturiski tas bija izšķīdināta čili ekstrakta apjoms, ko pievienoja cukura sīrupam līdz pakāpei, kad degustētāji vairs nespēj sajust asumu. Jo vairāk ekstrakts jāatšķaida, lai to nesajustu, jo asāks pipars, līdz ar to arī augstāks rādītājs. Mūsdienu metode ir SHU kvantitatīvā analīze, izmantojot augstas izšķirtspējas šķidruma hromatogrāfiju (HPLC), lai tiešā veidā izmērītu kapsaicioīdu apjomu čili piparā. Tīrs kapsaicīns ir hidrofobs, bezkrāsains, bez smaržas, kristālisks vai arī mīksts kā vasks istabas temperatūrā, un tiek mērīts ar 16 000 000 SHU.
Augs to ražo, lai aizsargātu augli no zīdītājiem un mikrobiem, it īpaši fusarium sēnītes, ko pārnēsā blakšu kārtas kukaiņi un kas uzbrūk noteiktām čili piparu šķirnēm.

Dažādas asās čili mērces
Foto: Linda Dombrovska

Pielietojums virtuvē

Čili pipari būtībā ir ogas, kuras svaigā veidā var lielākoties pagatavot un lietot kā parastu dārzeni, protams, ar odziņu. Veselus augļus var kaltēt un tad samalt pulverī, ko izmanto kā garšvielu. Čili kaltē, lai tos ilgāk saglabātu. Tos var glabāt arī eļļā vai pat marinējot. Daudzi meksikāņu ēdieni sastāv no veseliem čili. Var arī izgatavot čili pastu vai mērci. Daudziem čili, piemēram, poblano ārējā miza ir cieta un tā gatavojot nekļūst mīkstāka. Piparus var arī griezt šķēlēs, cept, un, kad tie atdziest, miza nonāk viegli nost. Arī Capsicum lapas ir ēdamas, lai gan gandrīz visu nakteņu dzimtas augu lapas ir toksiskas, tomēr čili pipari tādi nav. Lapas ir rūgtenas un nemaz nav tik asas kā pats auglis, un tiek plaši izmantotas filipīniešu virtuvē, kur tās sauc par dahon ng sili jeb vienkārši – čili lapas. Tāpat lapas izmanto korejiešu un japāņu virtuvē. Indiešu virtuvē arī čili ir liela nozīme, un ar to stiprina lielu daļu karija ēdienu. Piemēram, Radžistānā gatavo ēdienus, kas praktiski sastāv tikai no čili un garšvielām.
Latvijas apstākļos, ja netiek gatavoti kādi īpaši citu valstu ēdienu, čili var likt kā garšvielu. Fakts – ja ir čili, tad praktiski neprasās sāls. Protams, pie čili ir jāpierod, un pie tā arī pierod, un kļūst iespējams izbaudīt arvien asākus piparus. Jāsaka arī, ka čili atšķiras garša un tas, kā asumu sajūt. Ir čili, piemēram, dažādās mērcēs, kas sāk sildīt lēnām, pieaugot intensitātē, izplūstot pa visu muti vienmērīgi. Ir tādi, kas vienkārši iebliež pa galvu kā ar āmuru, un uz mirkli nezini, kur likties. Parasti, intensīvs asums ilgst līdz 20 minūtēm. Ir patīkami, ja čili pipars bagātina ēdienu ar kādu garšu, nevis padara vienkārši to nejēdzīgi asu. Tādēļ jau arī ir dažādas šķirnes dažādiem mērķiem.
Principā dedzinošā sajūta ir galvā, nevis mutē, protams, ja nav pierasts pie pipariem, tos saēdoties, var kļūt slikti. Kāds čili pazinējs stāstīja, ka, piedzīvojot lielu asuma pakāpi, var pēkšņi piemesties panika, kad liekas, ka gals klāt, bet, to saprotot, patiesībā asumu var tiešām izbaudīt. Daudzi strīdēsies, bet čili nudien izceļ ēdiena garšu, ļaujot to izbaudīt pilnīgāk. Čili var droši likt klāt medījumiem, it īpaši, ja kaut ko ņem līdzi pusdienās uz mežu, jo vēsā laikā čili sasildīs.

Nekad!

Tā kā kapsaicīns ir hidrofoba viela, ja šausmīgi kož, nekad neuzdzeriet ūdeni. Tas tikai asumu vēl vairāk izskalos pa muti. Piens, alus, kefīrs, jogurts ir tas, ar ko asumu var mazināt. Visbiežāk izmanto pienu, un tas arī reāli palīdz.

Uzturvielas

Sarkanais čili satur tiešām lielu apjomu C vitamīna, ir šķirnes, kas satur provitamīnu A beta karotīnu. Tāpat arī pipari ir bagātīgs B6 vitamīna avots.

Ne tikai gaļai!

Saistītie raksti

Ārkārtīgi gardi ir pievienot čili piparu pulveri, cepot šokolādes kūku – brauniju. Čili atver garšas kārpiņas un šokolāde patīkami izplūst pa muti, radot neticami lieliskas sajūtas!

Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie