Virtuve

Dari pats! Gatavojam mežacūkas konservus0


Gatavojam mežacūkas konservus.
Gatavojam mežacūkas konservus.
Foto: Indulis Burka

Lai pagatavotu mežacūkas konservus, protams, vajadzīga mežacūkas gaļa. Lai to droši varētu izmantot pārtikā, gaļai jābūt pārbaudītai gan attiecībā uz Āfrikas cūku mēri, gan trihinelozi. Protams, konservu apstrādes procesā gaļas temperatūra pārsniegs to, kurā iet bojā iekapsulējušās trihinellas, tomēr labāk, ja gaļa ir pārbaudīta un droša lietošanai uzturā.

Maltu vai gabaliņos

Atkarībā no vēlmēm mežacūkas gaļu samaļ vai sagriež gabaliņos. Tā kā gatavoju lielāku daudzumu konservu no 3–4 gadus veca mežakuiļa, labākos gaļas gabalus – muguras karbonādi un šķiņķus – sagriezu nelielos 2×3 cm gabaliņos, savukārt pārējo gaļu samalu, izmantojot rupju gaļas mašīnas sietiņu, iegūstot drīzāk sakapātu, nevis samaltu gaļu.

Konservu gatavošanai vajadzīgas arī svaigas cūku ādiņas, ko var iegādāties gaļas tirdzniecības vietās. Parasti tām klāt ir daži milimetri speķa. Ādiņas uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un samaļ gaļas mašīnā jau ar standarta izmēra sietiņu. Samaltās ādiņas pievieno gaļai, ievērojot attiecību 1:3. Kilograms ādiņu un trīs kilogrami gaļas. Tālākā termiskās apstrādes procesā samaltās ādiņas kopā gaļas sulu pilnībā pārvērtīsies par lielisku želeju.

Izmantojot želatīnu un karsējot konservus augstā temperatūrā, iespējama situācija, ka želatīns pilnībā nesarecē un istabas temperatūrā var būt šķidrs. Šādus konservus sagriezt šķēlītēs, lai uzliktu uz maizes, jau būs apgrūtinoši.

Gatavojam mežacūkas konservus

Sāls, pipari un lauru lapas

Vajadzīgas arī garšvielas. Izmantoju lauru lapas, smaržīgos piparus, raibo piparu maisījumu (melnie, zaļie, baltie un rozā pipari), kadiķogas, svaigus ķiplokus un sāli. Es izmantoju košersāli. Tas ir vidēja rupjuma jūras sāls ar bagātīgu garšu bez pretsalipes vielas.

Metāla kārbiņās ieliek pa vienam smaržīgajam piparam, kadiķogai, trim četriem raibajiem pipariem, nelielam lauru lapas gabaliņam (aptuveni divi kvadrātcentimetri). Sāli pēc garšas samaisa kopā ar gaļu un samaltajām ādiņām. Ja gaļa ir laboratoriski pārbaudīta, uz pannas var ātri izcept nelielu kotletīti un pārliecināties, ka sāls ir tik, cik jūs vēlaties.

Sagatavotā masa jāpilda kārbiņās ar tādu aprēķinu, lai, piespiežot vāciņu, kārbiņa būtu praktiski aizpildīta. Jārīkojas visai veikli, jo ādiņas sāk sastingt, taču uzmanīgi, jo neaizvalcēto kārbiņu malas ir ļoti asas. Uz tām nedrīkst palikt gaļas vai tauku krikumi. Pretējā gadījumā šuve aizvalcējot var nebūt hermētiska.

Jārēķinās ar spiedienu

Kārbas rūpīgi aizvalcē un kārto sterilizējamā ierīcē. Manā gadījumā tas ir paša izgatavots autoklāvs, kurā vienlaikus var nosterilizēt 96 kārbiņas. Tās izvieto pamīšus, lai pārkarsētais tvaiks tās apņemtu no visām pusēm.

Ierīcē ielej 1,5 litrus ūdens, kas karsējot pārvērtīsies tvaikā, hermētiski noslēdz un tajā iesūknē gaisu, līdz spiediens sasniedz 1,5 bārus. Šis spiediens kompensēs kārbiņu izplešanos vārīšanas laikā un neļaus šuvēm deformēties. Kārbiņas ir hermētiski noslēgtas, un arī tajās karsējot palielinās iekšējais spiediens. Jārēķinās, ka tās kārbiņas, kuras būs aizpildītas ar gaļu nepietiekami, tiks deformētas.

Katlu novieto uz gāzes degļa un karsē, līdz temperatūra sasniedz 100–105 grādus un spiediens aptuveni 3,2 bāri. Uzņem laiku un, regulējot liesmu, šādos apstākļos kārbas karsē divas stundas.

Pēc tam izslēdz degli un ļauj katlam atdzist, līdz spiediens sasniedz sākotnējos 1,5 bārus. Atver ventili, izlīdzina spiedienu ar apkārtējo atmosfēru un atver katlu.

Ar vāciņiem uz leju

Kārbas kārto ar vāciņiem uz leju vietā, kur tās varēs pēc iespējas ātrāk atdzist. Kārbiņu saturs joprojām ir aptuveni 50 grādu karsts. Tauki pacelsies uz augšu un pēc satura sastingšanas paliks kārbiņas apakšā! Tos varēs izmantot, savukārt želeja viegli atdalīsies no vāciņa kārbiņas atvēršanas brīdī.

Saistītie raksti

Nākamajā dienā uz atdzisušajām kārbiņām ar marķieri uzraksta, kas tajās iekšā un izgatavošanas datumu.
Atliek tikai konservus novietot glabāšanai sausā, vēsā vietā un celt galdā. Labu apetīti!

Praktiskais seminārs #8. Kā mājās izgatavot konservus

Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Vilka statusa maiņa, stirnu slimības un kolektīvās bailes. “Šauj garām!” #251 epizode
Ekskluzīvi 2 dienas
Sintija Dozberga
Pieredze
Valgalciema bērnu laukumā brieži uzrīko tusiņu. Tas tik ir harēms! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Virtuve
Visātrāk pagatavojamais ēdiens. Brieža tartars ar dzīslkātu beku sviestu. No dabas līdz galdam #10
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Mazliet stalbriežu riesta drāmas; trīs kritēriji, lai izvēlētos termoierīci. Video bloga #81 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kad pasaulē ieskaties ar Pulsar Telos LRF XP50 aci, tai ir pavisam citas krāsas!
Ekskluzīvi Nedēļa
Sintija Dozberga
Pieredze
Lāča klātbūtni apzināju tad, kad tas metās rēkdams virsū! Aculiecinieka stāsts
Ekskluzīvi 26. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode
Ekskluzīvi 25. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieraudzīt skropstiņas 70 m attālumā. Vai tas ir iespējams ar budžeta klases tēmēkli?
Ekskluzīvi 20. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lācene Valkas novadā metas virsū mērniekam, tikai pēdējā brīdī apstājoties. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Apģērbs, kas liks lepoties, ka esi mednieks un citi labumi. Aktuālais medībām un medību sunim
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kur Tev tas ierocis mājās stāvēs – blakus gultai? “Šauj garām!” #249 epizode
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kad riesta laikā alni izdodas ievilināt ezerā. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 17. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
VIDEO! Ieroci var netīrīt, bet galvenais, lai nav kļūme, kad pakaļ dzenas lācis! Kā tīrīt gludstobru?
Ekskluzīvi 16. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nenokavē! Jau šodien notiks tiešsaistes seminārs par to, kā rīkoties, satiekot meža dzīvnieku
Ekskluzīvi 13. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sarežģītākais no medību veidiem! Mednieka dienasgrāmata #32
Ekskluzīvi 12. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Rāda labāk, nekā bija cerēts. Pirmie iespaidi par termālo monokli
Ekskluzīvi 12. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Vai jāpārceļ dzinējmedības un no Kurzemes un Latgali jāved briežu buļļi? “Šauj garām!” #248 epizode
Ekskluzīvi 11. septembris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Varenskaists stirnāzis, medību piedzīvojums un rāmens! No dabas līdz galdam #9
Ekskluzīvi 10. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kā pareizi lietot meža dzīvnieku atbaidītāju? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 9. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lētākais un ātrākais veids, kā uzlabot savas šaušanas iemaņas, šaujot no rokas. Šaušanas skola #9
Ekskluzīvi 9. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kad jāpārlauž lāsts, briežu invāzija un buciņš trešās dienas vakarā! Medību piedzīvojums
Ekskluzīvi 5. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācamies meklēt asinspēdu. Medību suņu apmācība. Praktiskais seminārs #45
Ekskluzīvi 4. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Vairāk mēra, mazāk mežacūku. Būs jauna ziņošanas sistēma. “Šauj garām!” #247 epizode
Ekskluzīvi 4. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Viegli un pozitīvi! Kā iemācīt sunim iet blakus un neraustīt pavadu
Ekskluzīvi 30. augusts, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
VIDEO! Zaķa ausis 77 metru attālumā – tā nav problēma!
Ekskluzīvi 30. augusts, 2024
ME
Medības
Virtuve
Stirnas šašliks ar čilli aukstajā zupā satikās. No dabas līdz galdam #8
Ekskluzīvi 29. augusts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Atcelt staltbriežiem limitu, lai mazinātu postījumus? “Šauj garām!” #246 epizode
Ekskluzīvi 28. augusts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai naktī drīkst medīt briežus un vai dienā drīkst medīt ar termiķi? Video bloga #80 epizode
Ekskluzīvi 27. augusts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lietotnes “Mednis” lamatas ūdensputnu medībās. Valters Lūsis. “Šauj garām!” ekstra #44
Ekskluzīvi 26. augusts, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Mirklis, kad visa dzīve pazib gar acīm. Kad pārsteidz lapsu nesagatavotu
Ekskluzīvi 25. augusts, 2024

Lasītākie