Pieredze

Cik ilgi un kādos apstākļos medījuma gaļu ir droši glabāt, ievakuumojot, sasaldējot, sagatavojot konservos?0


Medījuma gaļa
Medījuma gaļa
Foto no žurnāla Medības arhīva

Dzīvnieks ir nomedīts. Kā pareizi rīkoties un kas jāzina, lai iegūto medījuma gaļu varētu droši lietot pārtikā, pārstrādāt un, ja ir tāda nepieciešamība, realizēt, nododot pārtikas apritē?
Atbildes uz šiem jautājumiem zina Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vadītāja vietniece Ilze Plīkša. Piedāvājam nelielu fragmentu no intervijas. Visā garumā interviju vari izlasīt žurnāla Medības pielikumā Medījuma gaļa

Cik ilgi un kādos apstākļos medījuma gaļu ir droši glabāt, ievakuumojot, sasaldējot, sagatavojot konservos?

Te atkal jāsāk no pirmā posma – cik vesels bijis dzīvnieks, cik veiksmīgi tas ir nomedīts, kas tajā ir konstatēts. Cik ātri un higiēniski medījums ir apstrādāts, kā dzīvnieka ķermenis ir transportēts un cik ātri un pareizi sākta atdzesēšana. Derīguma termiņš būs atkarīgs no šo visu darbību kopuma. Jo mierīgāku dzīvnieku nomedī, jo precīzāks būs šāviens, jo tīrāk un ātrāk mēs veicam iekšējo orgānu izņemšanu, jo ilgāk gaļa mums glabāsies. Ja es teikšu, ka +7 grādos jebkuru gaļu varēs glabāt 15 dienu un to no ledusskapja varēs izņemt nebojātu, es melošu. Varbūt to gaļu pat suns negribēs ēst. Šobrīd normatīvie akti nosaka, ka lielie medījamie dzīvnieki glabājami +7 grādos un zemākā temperatūrā, lai mēs tos realizētu kā svaigu atdzesētu gaļu. Līdz šai temperatūrai gaļa ir jāatdzesē pēc iespējas ātrāk. Glabāšanas ilgumu nosaka iepriekš minētie faktori un iesaiņojuma veids. Medījamo dzīvnieku var uzglabāt arī ar ādu. Savulaik normatīvajos aktos bija minētas divas nedēļas, šobrīd šāda nosacījuma vairs nav. Bet atkal ir jāņem vērā iepriekšminētais. Ja ir labs nomedītais dzīvnieks, nogatavināšanai kopā ar ādu +7 grādi ir par daudz. Maksimāli pieļaujami būtu +2, +3 grādi. Āda vienlaikus kavē liemeņa atdzišanu un nepieļauj netīrumu un sīkbūtņu ienešanu liemenī no ārpuses. Taču jāraugās, lai tas nenotiktu arī no ķermeņa iekšpuses, to atverot vēdināšanai un izņemot visus iekšējos orgānus. Lai veicinātu atdzišanu, maksimāli jāatver ķermeņa iekšpuse, piemēram, pāršķeltajā krūškurvī ieliekot spraisli. Ja apkārtējās vides temperatūra ir augsta, liemenis pēc iespējas ātrāk jāievieto dzesētavā ar kontrolētu klimatu un ventilāciju. Ziemā, kad temperatūra ir ap nulli, ķermenis ātri atdzisīs arī bez dzesētavas.

Transportējot maksimāli jāizvairās no dzīvnieku sakraušanas kaudzēs, apsegšanas, ievietošanas automašīnas bagāžas nodalījumā u. tml. Tas viss kavē atdzišanu. Tāpat, saliekot dzīvnieku liemeņus vienu pie otra, ir liela iespēja ķermeņa dobumā ievazāt netīrumus. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot celtniecībai un atkritumiem domātos traukus un maisus! Tā var pārtikā ievazāt vielas, kas tur nemaz nedrīkst nokļūt. Visi darbi jādara ar tīrām rokām. Atzīstami, ka daudzi mednieki izmanto vienreizējās lietošanas cimdus, lai nepiesārņotu gaļu ar netīrumiem un savai drošībai. Tomēr cimdu lietošana neatbrīvo no pienākuma mazgāt rokas un darbarīkus.
Ja iekšējo orgānu izņemšanu veic mežā, noteikti būtu jāpaņem līdzi divu (var jau arī piecu un desmit) litru tilpuma pudele ar tīru ūdeni. Ar šo ūdeni laiku pa laikam varēs nomazgāt nazi un rokas. Ja šīs darbības laikā uz gaļas nonāk piesārņojums vai iekšējo orgānu saturs, vispareizāk ir piesārņoto vietu nogriezt, nevis censties noslaucīt vai nomazgāt. Vissliktāk, ja izmanto ūdeni no tuvējā grāvja… Reāli jau dzīvnieks no iekšpuses ir pavisam tīrs. Liemeni nosmērē, nemākulīgi darbojoties. Lai runātu par derīguma termiņu, jāievēro pasākumu kopums. Ja tas neizdodas, kā tam būtu jābūt, par nogatavināšanu nevar būt ne runas. Vislabāk šādu gaļu pēc iespējas ātrāk pārstrādāt, piemēram, konservos. Pārstrādātai produkcijai derīguma termiņu nosaka produkcijas ražotājs, ņemot vērā ļoti daudz apstākļu. Gaļu var gatavināt, arī sadalītu lielākos gabalos. Būtiski, lai tie tāpat vēsumā tiktu apvējoti un izveidotos sausa tīra garoziņa. Savukārt iekšpusē notiek fermentācijas process, kas izmaina gaļas struktūru.

Recepte. Mārtiņa Čakša Māmiņdienas mežacūkas plovs kazanā

Vairāk lasi pielikumā Medījuma gaļa

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 15 stundas
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Termiķis, kam ekrānā jābūt paziņojumam Don’t use while driving*
Ekskluzīvi 10. jūnijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
TESTS! Termotēmēklis ar 60 mm lēcu! THERMTEC Ares 360 LRF 384×288
Ekskluzīvi 8. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Viedoklis. Kad medniekam jāiesper pa d… un jādod pumperniķelis, lai sāktu kustēties
Ekskluzīvi 7. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ja ne labākie baurošanā, tad labākie staltbriežu trofeju novērtēšanā! Reportāža
Ekskluzīvi 5. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Labais tonis ir teikt, ka daba iet bojā! Māris Liopa “Šaujam garām!” #234 epizode
Ekskluzīvi 5. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Liels vējš un attālums netraucē, ja jānomedī zelta āzītis. Mednieka dienasgrāmata #27
Ekskluzīvi 3. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ar InfiRay E3 MAX V3 uz Leiputriju! Iespaidi par termokameru pēc gadu ilgas lietošanas
Ekskluzīvi 3. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Pirmie iespaidi Vector Optics binoklis! Vai ir tā vērts?
Ekskluzīvi 31. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Aktuālie sezonas gadžeti! Pret odiem, svilpes, termoierīces un stāsts par lāčiem
Ekskluzīvi 31. maijs, 2024
ME
Medības
Virtuve
Ja apnicis šašliks, super ātrie burgeri vasaras ballītei! No dabas līdz galdam #6
Ekskluzīvi 30. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Situācija ir depresīva un skumja! Saruna ar Jāni Baumani. “Šauj garām!” #233 epizode
Ekskluzīvi 29. maijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Pēc šāviena turpini strādāt tā, it kā šāviens nav bijis! Šaušanas seminārs bērniem Mārkulīčos
Ekskluzīvi 28. maijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību, suņu saimniek! Pat neliela brūce var būt dzīvībai bīstama
Ekskluzīvi 24. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Iegādājoties termoierīci, dāvanā meža kamera 189 eiro vērtībā. GPSPRO jaunumi maijā
Ekskluzīvi 23. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad 95% gadījumu pats traucē ierocim izšaut precīzi! “Šauj garām!” #232 epizode
Ekskluzīvi 22. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Tālšaušanas un munīcijas lādēšanas noslēpumi. Šauj garām! dalībniekiem #43
Ekskluzīvi 14. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Labāk medīsim mežā, nevis uz ceļa!
Ekskluzīvi 16. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieki ir “melnie kretīni” un daba ir jāsargā! “Šauj garām!” #231 epizode
Ekskluzīvi 15. maijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Ietaupi! Kā Thermacell gāzes baloniņu uzpildīt atkārtoti?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2024
Kate Šterna
Pieredze
Lūsis Valkas centrā no pagalma nolaupa ģimenes mīluli. DAP iesaka to tišināt prom! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 7. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Eksperimentējam. Dzinējmedību pret individuālo medību tēmēklis, šaujot uz skrejošo mērķi
Ekskluzīvi 3. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad lēmumus pieņem nekompetenti cilvēki. Arnis Muižnieks. “Šauj garām!” #229 epizode
Ekskluzīvi 1. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Daži praktiski padomi! Kas jāievēro, uzstādot meža kameru, lai nebūtu gļuku
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2024

Lasītākie