Medījuma gaļas apstrādē un apritē jāievēro prasības, kas nodrošina pārtikas drošumu no brīža, kad dzīvnieks ir nomedīts, līdz gaļas nonākšanai uz patērētāja galda.
Medījuma ieguves vietā jānodrošina, lai dzīvnieks tiktu apstrādāts higiēniski:
– iekšējo orgānu izņemšana jāveic pēc iespējas drīzāk pēc nomedīšanas, izvairoties no piesārņojuma ar zarnu saturu vai augsni;
– medījums jāatdzesē līdz temperatūrai, kas nepārsniedz +7 °C lielajiem dzīvniekiem un +4 °C mazajiem;
– apstrādes vietā jābūt iespējai mazgāt rokas, tīrīt un dezinficēt instrumentus un darba virsmas;
– jāizmanto tikai tīri trauki un tvertnes, kas paredzētas pārtikai, un jānodrošina, lai tās nebūtu korodējušas vai piesārņotas ar eļļām, degvielu vai citiem svešķermeņiem;
– apstrādes un uzglabāšanas vietā jānodrošina laba ventilācija, mitruma novadīšana un aizsardzība pret kukaiņiem un grauzējiem;
– jāievēro tīrīšanas un dezinfekcijas regularitāte, izmantojot pārtikas apritē atļautus līdzekļus;
– personai, kas apstrādā medījumu, jābūt tīrām rokām, apģērbam un aizsarglīdzekļiem.
Medījuma gaļu drīkst laist apritē tikai tad, ja tā apstrādāta saskaņā ar higiēnas prasībām un nav pazīmju par slimībām vai piesārņojumu.
(Medījuma gaļas higiēnas un aprites prasības, LLKC mācību materiāls, izstrādāts sadarbībā ar PVD)
Kā un kāpēc dezinficēt nažus un aprīkojumu lasi žurnāla Medības trešajā pielikumā Mednieka gads 2026.
Nevajag laizīt pīles un kāpēc Āfrikas cūku mēris ir tikai Latvijā? “Šauj garām!” #314 epizode
ABONĒ 2026. GADAM UN LAIMĒ KARABĪNI!

👉 Abonē 2026. gadam bez pielikumiem.
👉 Abonē 2025. gadam ar 3 pielikumiem.
Žurnāla Medības trešajā pielikumā Mednieka gads 2026 par slimībām un parazītiem

Žurnāla Medības decembra numurā lasi par nelikumīgām medībām!




