Virtuve

TOP 9 gardākie eksotiskie dzīvnieki0

Foto: Jayanth Muppaneni (Unsplash.com)

Noteikti daudzu mednieku sapnis ir doties kāda eksotiska dzīvnieka medībās ārpus Latvijas robežām. Vēl jo vairāk – noteikti arī nogaršot to, ja gaļa ir gardi pagatavota. Taču kura medījuma gaļa ir visgardākā? Protams, kārtīgs latvietis apgalvos, ka nav nekā labāka par brieža gaļas kotletēm vai karbonādēm, taču jāsaprot, ka eksotika dažkārt var pārsteigt pat ļoti pozitīvi. Tāpēc šoreiz apkopoju TOP 9 gardākos eksotiskos un ne tik eksotiskos medījumus.

Skaistākais briedis pasaulē – aksis

Daudzi mednieki un dabas pētnieki plankumaino aksi atzīst par visskaistāko briedi tā izteikti raibā kažoka dēļ. Šis augumā samērā nelielais briedītis dabiski mīt Irānā, Nepālā un Šrilankā un ticis introducēts arī Teksasā. Ļoti iecienīta un augstvērtīga ir šī brieža gaļa, tai ir izteikti maiga un saldena garša, ne velti tā tiek atzīta par visgaršīgāko medījumu. Gaļai nav specifiska aromāta, un tā jau apstrādāšanas brīdī rosina apetīti. Vēl jo vairāk – šī gaļa garšos pat tiem, kas apgalvo, ka viņiem brieža gaļa negaršo.

Smašburgeri no Aksis brieža gaļas
Foto: Brad Fenson (Outdoorlife.com)

Lielākā antilope Āzijā – Indijas antilope (Nilgai)

Indijas antilope ir lielākā antilope Āzijā. 1920. gadā 13 Indijas antilopes pirmo reizi tika ievestas Teksasā. Šobrīd Indijas antilopju populācija izaugusi līdz 50 000 īpatņu, un tas ir mednieku iecienīts medījums. Indijas antilopju medības ir aizraujošas un prasa lielu pacietību. Pēc tam kad dzīvnieks noskatīts, pie tā jādodas kājām. Attālums līdz dzīvniekam var būt pat kilometrs, turklāt šāviens jāveic 100 līdz 200 metru distancē. No Indijas antilopes muguras daļas iespējams pagatavot gardus steikus. Gaļas garša līdzinās angusa un aļņa krustojumam. Tā ir liesa, tai nav izteiktās marmora struktūras, kā tas varētu būt citiem liellopiem. Tā ir garda gan cepta, gan grilēta, gan vītināta. Nobaudot to vienreiz, gribēsies vēl un vēl.

Zobenragu orikss – atdzimis gluži kā fēnikss no pelniem

Zobenragu orikss 2000. gadā tika pasludināts par izmirušu un tika iekļauts Sarkanajā grāmatā. Taču, pateicoties tam, ka Teksasā šo dzīvnieku audzēja nebrīvē, to izdevās veiksmīgi introducēt atpakaļ tā dabiskajā vidē Ziemeļāfrikā. Šī dzīvnieka medības ir nudien aizraujošas un izaicinošas. Mednieki nereti apgalvo – jo grūtāk nomedījams dzīvnieks, jo labāk garšo tā gaļa. No šī dzīvnieka gaļas iespējams pagatavot daudz dažādu ēdienu, taču nekas nespēj pārspēt steiku, kas gatavots no šī dzīvnieka filejas. Varētu šķist, ka tuksnesī dzīvojoša dzīvnieka gaļa būs liesa un sīksta. Patiesībā tā ir maiga, aromātiska, ar izteiktām zemes notīm.

Dižantilope

Dižantilopes savulaik bija izplatītas mežos un savannās viscaur Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras tuksneša. Palielinoties cilvēka apdzīvotām vietām un darbībai un līdz ar to samazinoties dižantilopēm piemērotai dzīves videi, tagad suga sastopama tikai pusē no bijušā izplatības areāla. Dižantilopes reintroducētas daudzos medību rančo un privātajās zemēs Āfrikas dienvidos (sevišķi Dienvidāfrikas Republikā). Introducētas arī Namībijā ārpus to vēsturiskā areāla. Teju katrs mednieks kaut reizi dzīvē ir iedomājies, cik lieliski būtu nomedīt šo apbrīnas vērto dzīvnieku. Taču vēl lieliskāk ir to nogaršot. Dižantilopes gaļa ir pārsteidzoši gaiša, mazliet marmoraina, turklāt ar izteiksmīgi saldām notīm. Vislabāk to pagatavot uz oglēm, turklāt, tai cepoties, izplatās aromāts, kas liek domāt, ka tiek karamelizēts cukurs. Gaļas izteiksmīgo garšu noteikti izcels sarkanvīna mērce.

Uz oglēm cepta dižantilope
Foto: Brad Fenson (Outdoorlife.com)

Japānas briedis jeb Mandžūrijas sika

Mandžūrijas sika briedis ir tikai nedaudz mazāks par staltbriedi. Tā saknes meklējamas Austrumāzijā, Taivānā un Japānā. Mūsdienās tas introducēts arī daudzviet citur pasaulē. Varētu šķist, ka visu briežu gaļa garšo vienādi, bet tā nebūt nav. Protams, gaļas struktūra ir līdzīga staltbrieža gaļai, tomēr tā ir tumšāka un nedaudz saldāka. Vēl jo vairāk – tai nav nekādas pēcgaršas. Tā nav cīpslaina, ir maiga un aromātiska. No Mandžūrijas sika brieža izdosies pagatavot lielisku cepeti, steiku, burgerus un pat pastrami.

Dambriedis

Dambrieža gaļa pēc garšas ļoti līdzinās melnastes brieža gaļai, tā ir krietni maigāka par staltbrieža gaļu, turklāt ļoti rosina apetīti. Iespējams, dambrieža gaļa nav tik populāra kā akša gaļa, tomēr tā konkurē ar staltbriedi. Katrs šī dzīvnieka gaļas gabals garšos lieliski, ja tiks grilēts. Pats galvenais ir to nepārcept, lai gaļa pēc pagatavošanas joprojām būtu maigi rozā.

Garna

Garnas izplatības areāls aptver Indijas subkontinentu. 20. gadsimtā sugas populācija strauji samazinājās, un 2003. gadā Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība (IUCN) tai piešķīra gandrīz izmirstošas sugas statusu. Arī šī antilope tika introducēta ASV un Argentīnā. Garna ir samērā neliela antilope, un tās muguras karbonādi iespējams apēst vienā piegājienā. Tai ir ļoti bagātīga garša – izteiksmīgāka nekā citiem eksotiskajiem dzīvniekiem, un to varētu raksturot kā brieža un jēra krustojumu. Garnas gaļa ir samērā blīva, taču, pareizi pagatavota, tā ātri vien pazudīs no pusdienu galda.

Uz grila gatavota garnas karbonāde
Foto: Brad Fenson (Outdoorlife.com)

Zebra

Ne velti multiplikācijas filmā Madagaskara lauva Alekss zebru Mārtiju uzlūkoja kā gardu steika gabalu. Tas patiesi būs gardākais steiks, kādu jebkad būsi baudījis. Zebra ir dzīvnieks, ko liela daļa sabiedrības pielīdzina zirgam. Turklāt zebru ēšanas kultūra Āfrikā atšķiras, citviet tās iekļaušana ēdienkartē ir tabu, bet daudzviet to pagatavo fenomenāli gardi. Zebras gaļu varētu pielīdzināt liellopa un izslavētajai marmorgaļai. Tā ir pārsteidzoši maiga un sulīga. Nobaudot pareizi pagatavotu zebras gaļu, uzdosiet sev jautājumu, kāpēc labākie steiku restorāni visā pasaulē neizvēlas pasniegt tieši zebras gaļas steikus. Ja ir plāns doties uz Namībiju antilopju medībās, tad ir vērts apmeklēt restorānu, kurā pasniedz zebru.

Domesticētais Āzijas ūdens bifelis

Noteikti jautāsiet, kā kaut kas tik liels un ar tik biezu ādu varētu iekļūt TOP 9 gardāko eksotisko dzīvnieku sarakstā. Bet jāatzīst, ka no ūdens bifeļa gaļas gatavots cepetis, burgeri un vienkārši cepta gaļa garšo pasakaini. Arī ūdens bifeļa steiks ir gards, taču tas nebūt nav tāds kā liellopu gaļas steiks. Gaļa ir daudz blīvāka un liesāka, tajā nav tik daudz tauku.

Secinājumi par eksotisko dzīvnieku izmantošanu pārtikā

Saistītie raksti

Mūsdienās arī Latvijas veikalu plauktos ir pieejams liels klāsts dažādu eksotisko dzīvnieku gaļas, taču daudz interesantāk ir ko tādu iegūt medībās. Nereti vietējie iedzīvotāji atsakās ēst kādu konkrētu medījamo dzīvnieku, labs piemērs ir garna, un tas nav nekas neparasts. Nereti par medību dzīvniekiem tiek domāts vien kā par trofeju un tie tiek ignorēti kā pārtikas avots.
Es ieteiktu riskēt, censties vienmēr pagaršot dažkārt dīvaino vai atšķirīgo. Tikai tādā veidā rodas izpratne par gaļas īpašību dažādību.

Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Skaties līdz galam! Maģiskā svilpīte jeb kā kontrolēt suni ar svilpienu komandām?
Ekskluzīvi 22 stundas
ME
Medības
Pieredze
Māris Ūselis: Problēma ir samilzusi, bet tagad vismaz ir redzamas sadarbības iespējas un risinājumi
Ekskluzīvi 23 stundas
ME
Medības
Pieredze
Ērces un parazīti – sunim var būt nāvējoši! Sarunas par suņiem #17
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku medības postījumu vietās – vasaras piedzīvojums. Mednieka dienasgrāmata #31
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Ja biedrs taujā pēc statūtiem, tas nav jāizslēdz no kluba! “Šauj garām!” #240 epizode
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Virtuve
Trīs labas lietas! Dinozaura steiks, šašliks un trihinelizēta mežacūka! No dabas līdz galdam #7
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Vienkāršākais no stirnāžu mānekļiem – Buttolo. Lietošanas pamācība un padomi
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Sezonas atklāšana – kā to visu uz torni aiznest? Mednieka dienasgrāmata #30
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas tas ir un ko tas ēd? Multispektrālais binoklis HIKMICRO HABROK HQ35LN
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medībās ar Jāni Pūteli – āzītis, ruksītis un basas kājas! Mednieka dienasgrāmata #29
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Laukos visi normāli džeki ir mednieki – Jānis Misiņš. “Šauj garām!” #239 epizode
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suns. Kā mācīt sunim iet asinspēdu? Praktiskais seminārs #40
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lapsa apbērnojusies mājas pagalmā! Ko darīt? Aculiecinieka video
7. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācieties, no štoka nebūs, bet vajadzētu nolaizīt bulli! Mums 5 miljoni skatījumu!
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Satriecoši labs attēls ar 640 pikseļu matricu
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Mazs un kompakts – ThermTec Vidar 335
Ekskluzīvi 1. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai drīkst izmantot šaujamieroci pašaizsardzībai! “Šauj garām!” dalībniekiem #44
Ekskluzīvi 28. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai puskilometrā var izpētīt ragus? Pulsar Telos monokļu salīdzinājums un lietošanas pieredze
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Pļauka lācim, savilcēju loterija, gads klusinātāja iegādei. Jānis Pūtelis “Šauj garām!” #237 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 22. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 21. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Termiķis, kam ekrānā jābūt paziņojumam Don’t use while driving*
Ekskluzīvi 10. jūnijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
TESTS! Termotēmēklis ar 60 mm lēcu! THERMTEC Ares 360 LRF 384×288
Ekskluzīvi 8. jūnijs, 2024

Lasītākie