Virtuve

TOP 9 gardākie eksotiskie dzīvnieki0

Foto: Jayanth Muppaneni (Unsplash.com)

Noteikti daudzu mednieku sapnis ir doties kāda eksotiska dzīvnieka medībās ārpus Latvijas robežām. Vēl jo vairāk – noteikti arī nogaršot to, ja gaļa ir gardi pagatavota. Taču kura medījuma gaļa ir visgardākā? Protams, kārtīgs latvietis apgalvos, ka nav nekā labāka par brieža gaļas kotletēm vai karbonādēm, taču jāsaprot, ka eksotika dažkārt var pārsteigt pat ļoti pozitīvi. Tāpēc šoreiz apkopoju TOP 9 gardākos eksotiskos un ne tik eksotiskos medījumus.

Skaistākais briedis pasaulē – aksis

Daudzi mednieki un dabas pētnieki plankumaino aksi atzīst par visskaistāko briedi tā izteikti raibā kažoka dēļ. Šis augumā samērā nelielais briedītis dabiski mīt Irānā, Nepālā un Šrilankā un ticis introducēts arī Teksasā. Ļoti iecienīta un augstvērtīga ir šī brieža gaļa, tai ir izteikti maiga un saldena garša, ne velti tā tiek atzīta par visgaršīgāko medījumu. Gaļai nav specifiska aromāta, un tā jau apstrādāšanas brīdī rosina apetīti. Vēl jo vairāk – šī gaļa garšos pat tiem, kas apgalvo, ka viņiem brieža gaļa negaršo.

Smašburgeri no Aksis brieža gaļas
Foto: Brad Fenson (Outdoorlife.com)

Lielākā antilope Āzijā – Indijas antilope (Nilgai)

Indijas antilope ir lielākā antilope Āzijā. 1920. gadā 13 Indijas antilopes pirmo reizi tika ievestas Teksasā. Šobrīd Indijas antilopju populācija izaugusi līdz 50 000 īpatņu, un tas ir mednieku iecienīts medījums. Indijas antilopju medības ir aizraujošas un prasa lielu pacietību. Pēc tam kad dzīvnieks noskatīts, pie tā jādodas kājām. Attālums līdz dzīvniekam var būt pat kilometrs, turklāt šāviens jāveic 100 līdz 200 metru distancē. No Indijas antilopes muguras daļas iespējams pagatavot gardus steikus. Gaļas garša līdzinās angusa un aļņa krustojumam. Tā ir liesa, tai nav izteiktās marmora struktūras, kā tas varētu būt citiem liellopiem. Tā ir garda gan cepta, gan grilēta, gan vītināta. Nobaudot to vienreiz, gribēsies vēl un vēl.

Zobenragu orikss – atdzimis gluži kā fēnikss no pelniem

Zobenragu orikss 2000. gadā tika pasludināts par izmirušu un tika iekļauts Sarkanajā grāmatā. Taču, pateicoties tam, ka Teksasā šo dzīvnieku audzēja nebrīvē, to izdevās veiksmīgi introducēt atpakaļ tā dabiskajā vidē Ziemeļāfrikā. Šī dzīvnieka medības ir nudien aizraujošas un izaicinošas. Mednieki nereti apgalvo – jo grūtāk nomedījams dzīvnieks, jo labāk garšo tā gaļa. No šī dzīvnieka gaļas iespējams pagatavot daudz dažādu ēdienu, taču nekas nespēj pārspēt steiku, kas gatavots no šī dzīvnieka filejas. Varētu šķist, ka tuksnesī dzīvojoša dzīvnieka gaļa būs liesa un sīksta. Patiesībā tā ir maiga, aromātiska, ar izteiktām zemes notīm.

Dižantilope

Dižantilopes savulaik bija izplatītas mežos un savannās viscaur Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras tuksneša. Palielinoties cilvēka apdzīvotām vietām un darbībai un līdz ar to samazinoties dižantilopēm piemērotai dzīves videi, tagad suga sastopama tikai pusē no bijušā izplatības areāla. Dižantilopes reintroducētas daudzos medību rančo un privātajās zemēs Āfrikas dienvidos (sevišķi Dienvidāfrikas Republikā). Introducētas arī Namībijā ārpus to vēsturiskā areāla. Teju katrs mednieks kaut reizi dzīvē ir iedomājies, cik lieliski būtu nomedīt šo apbrīnas vērto dzīvnieku. Taču vēl lieliskāk ir to nogaršot. Dižantilopes gaļa ir pārsteidzoši gaiša, mazliet marmoraina, turklāt ar izteiksmīgi saldām notīm. Vislabāk to pagatavot uz oglēm, turklāt, tai cepoties, izplatās aromāts, kas liek domāt, ka tiek karamelizēts cukurs. Gaļas izteiksmīgo garšu noteikti izcels sarkanvīna mērce.

Uz oglēm cepta dižantilope
Foto: Brad Fenson (Outdoorlife.com)

Japānas briedis jeb Mandžūrijas sika

Mandžūrijas sika briedis ir tikai nedaudz mazāks par staltbriedi. Tā saknes meklējamas Austrumāzijā, Taivānā un Japānā. Mūsdienās tas introducēts arī daudzviet citur pasaulē. Varētu šķist, ka visu briežu gaļa garšo vienādi, bet tā nebūt nav. Protams, gaļas struktūra ir līdzīga staltbrieža gaļai, tomēr tā ir tumšāka un nedaudz saldāka. Vēl jo vairāk – tai nav nekādas pēcgaršas. Tā nav cīpslaina, ir maiga un aromātiska. No Mandžūrijas sika brieža izdosies pagatavot lielisku cepeti, steiku, burgerus un pat pastrami.

Dambriedis

Dambrieža gaļa pēc garšas ļoti līdzinās melnastes brieža gaļai, tā ir krietni maigāka par staltbrieža gaļu, turklāt ļoti rosina apetīti. Iespējams, dambrieža gaļa nav tik populāra kā akša gaļa, tomēr tā konkurē ar staltbriedi. Katrs šī dzīvnieka gaļas gabals garšos lieliski, ja tiks grilēts. Pats galvenais ir to nepārcept, lai gaļa pēc pagatavošanas joprojām būtu maigi rozā.

Garna

Garnas izplatības areāls aptver Indijas subkontinentu. 20. gadsimtā sugas populācija strauji samazinājās, un 2003. gadā Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība (IUCN) tai piešķīra gandrīz izmirstošas sugas statusu. Arī šī antilope tika introducēta ASV un Argentīnā. Garna ir samērā neliela antilope, un tās muguras karbonādi iespējams apēst vienā piegājienā. Tai ir ļoti bagātīga garša – izteiksmīgāka nekā citiem eksotiskajiem dzīvniekiem, un to varētu raksturot kā brieža un jēra krustojumu. Garnas gaļa ir samērā blīva, taču, pareizi pagatavota, tā ātri vien pazudīs no pusdienu galda.

Uz grila gatavota garnas karbonāde
Foto: Brad Fenson (Outdoorlife.com)

Zebra

Ne velti multiplikācijas filmā Madagaskara lauva Alekss zebru Mārtiju uzlūkoja kā gardu steika gabalu. Tas patiesi būs gardākais steiks, kādu jebkad būsi baudījis. Zebra ir dzīvnieks, ko liela daļa sabiedrības pielīdzina zirgam. Turklāt zebru ēšanas kultūra Āfrikā atšķiras, citviet tās iekļaušana ēdienkartē ir tabu, bet daudzviet to pagatavo fenomenāli gardi. Zebras gaļu varētu pielīdzināt liellopa un izslavētajai marmorgaļai. Tā ir pārsteidzoši maiga un sulīga. Nobaudot pareizi pagatavotu zebras gaļu, uzdosiet sev jautājumu, kāpēc labākie steiku restorāni visā pasaulē neizvēlas pasniegt tieši zebras gaļas steikus. Ja ir plāns doties uz Namībiju antilopju medībās, tad ir vērts apmeklēt restorānu, kurā pasniedz zebru.

Domesticētais Āzijas ūdens bifelis

Noteikti jautāsiet, kā kaut kas tik liels un ar tik biezu ādu varētu iekļūt TOP 9 gardāko eksotisko dzīvnieku sarakstā. Bet jāatzīst, ka no ūdens bifeļa gaļas gatavots cepetis, burgeri un vienkārši cepta gaļa garšo pasakaini. Arī ūdens bifeļa steiks ir gards, taču tas nebūt nav tāds kā liellopu gaļas steiks. Gaļa ir daudz blīvāka un liesāka, tajā nav tik daudz tauku.

Secinājumi par eksotisko dzīvnieku izmantošanu pārtikā

Saistītie raksti

Mūsdienās arī Latvijas veikalu plauktos ir pieejams liels klāsts dažādu eksotisko dzīvnieku gaļas, taču daudz interesantāk ir ko tādu iegūt medībās. Nereti vietējie iedzīvotāji atsakās ēst kādu konkrētu medījamo dzīvnieku, labs piemērs ir garna, un tas nav nekas neparasts. Nereti par medību dzīvniekiem tiek domāts vien kā par trofeju un tie tiek ignorēti kā pārtikas avots.
Es ieteiktu riskēt, censties vienmēr pagaršot dažkārt dīvaino vai atšķirīgo. Tikai tādā veidā rodas izpratne par gaļas īpašību dažādību.

Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 16 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie