Virtuve

TOP 10 šefpavāra ieteikumi, kā pagatavot izcilu mežacūkas ciskas cepeti0


Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu.
Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu.
Foto: Sintija Dozberga

Sivēna ciskas cepeti var pagatavot dažādi, turklāt nereti tā gatavošana asociējas ar laikietilpīgu un pat piņķerīgu darbu. Pastāv uzskats, ka mežacūkas ciskas cepetis sanāks sulīgs vien tad, ja to iespeķos. Vai tiešām gaļa vienmēr pirms gatavošanas jāiegriež un jāsapilda ar speķi un ķiplokiem, lai tā sanāktu sulīga? Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu, piemēram, buka cisku, zaķi, āpsi un pat bebru. Turklāt, lai sagatavotu gaļu cepšanai, darāmā nav daudz un visu laiku par notiekošo krāsnī varēsi neuztraukties. Toties rezultāts vēderus patiesi lutinās.

1. Gaļu iemarinē

Visa pamatā ir gaļas sagatavošana cepšanai, tātad iemarinēšana. Gaļai jāmarinējas divas līdz trīs stundas, ideālā variantā gaļu atstāj marinādē uz visu nakti, tad tā būs daudz izteiksmīgāka.
Marinēšanai var izmantot visu, kas pie rokas, atbilstoši tam, kādas garšas patīk. Var izmantot gatavos garšvielu maisījumus medījuma gaļai, sauso adžiku. Gaļai piestāvēs arī sarūpētās veltes no pagraba, piemēram, pašgatavota adžika vai tai līdzīgi konservējumi. Marinējot var izmantot dažādas mērces, tostarp sinepes gaļai piešķirs lielisku garšu.
Šoreiz tika izmantots: pipari, šalotes sīpols, ķiploks, čili, timiāns, rozmarīns, sinepes, selerijas sakne, puravs, burkāns, kālis, sojas mērce, terijaki mērce (iespējams aizstāt ar medu).
Gaļu iepiparo, noklāj ar graudu sinepēm, aplej ar sojas un terijaki mērci. Gatavošanas traukā saliek lielos gabalos sagrieztus garšaugus un garšsaknes.

2. Gaļu nevajag durstīt

Omītes, gatavojot cepeti, nereti to iespeķoju un veica iegriezumus, ko piepildīja ar ķiplokiem, tādā veidā cenšoties gaļu padarīt mīkstāku. Bet to nebūt nav vajadzības darīt. Ķiplokus var sagriezt palielos gabalos vai veselus pievienot traukā, kurā ciska gatavosies. Tādējādi gaļai tiks piešķirta labāka garša un aromāts buljonam.

Ķiplokus var sagriezt palielos gabalos vai veselus pievienot traukā, kurā ciska gatavosies.
Foto: Sintija Dozberga

3. Izmanto graudu sinepes

Marinēšanai izmanto graudu sinepes. Šefpavārs Māris uzskata, ka medījums ir brutālāka gaļa un sinepju graudiņi tai piešķir tekstūru un vizuāli skaistāku efektu.

4. Sāli aizstāj ar sojas mērci

Šefpavārs iesaka, marinējot gaļu, tai nepievienot sāli, jo dažkārt sāls var izvadīt ļoti daudz gaļas sulas. Tāpēc sāli iespējams aizstāt ar sojas mērci.

5. Neaizmirsti par cepampapīru

Kad gaļa iemarinējusies, cepamo trauku līdz pusei piepilda ar ūdeni, lai četru stundu laikā, kamēr gaļa gatavosies, ūdens no trauka neiztvaikotu. Svarīgi atcerēties – pirms trauku noklāj ar foliju, starp gaļu un foliju jāieliek cepampapīra loksne, lai, cepšanās laikā folijai oksidējoties, tā nepielīp pie gaļas.

6. Svarīgi, lai gatavošanās laikā gaiss neizkļūst no trauka

Lai nodrošinātu to, ka sivēna ciska gatavosies tvaikā, ir svarīgi, lai gaiss neizkļūtu no trauka. Tāpēc svarīgi trauku noklāt ar foliju. To liek ar spīdīgo pusi uz leju divās kārtās. Ja folija ir plāna, to var likt arī trīs vai četrās kārtās.

Cepamtrauku pārklāj ar folliju
Foto: Sintija Dozberga

7. Gaļa jāizsilda lēnām

Gaļa jāgatavo 140 līdz 160 grādu temperatūrā apmēram četras stundas. Gatavojot 140 grādu temperatūrā, tā būs maigāka un delikātāka. Liekot gatavoties 160 grādos, gaļa būs mazliet stingrāka. Svarīgi ir gaļu izsildīt lēnām, lai pēc tam, kad tā izņemta no krāsns, tā viegli atdalītos no kaula. Gatavojot zemos grādos, tiek lauzta cīpslu struktūra un iegūts plūkātas gaļas efekts.

8. No iegūtā buljona pagatavo mērci

Pēc četrām stundām gaļu izņem no krāsns un pārbauda, vai tā ir gatava. Ja gaļu plānots ēst uzreiz, tad to servē uz šķīvja, savukārt no iegūtā buljona pagatavo mērci, kas lieliski piestāvēs gaļas cepetim. Buljonu izkāš caur sietu, uzkarsē un iebiezina ar sviestu. Tāpat gaļu var atstāt nokāstā buljonā. Tādējādi gaļa būs piesūcināta ar visām buljona garšām.

9. Gaļai jāatdziest buljonā

Ja gaļu neplāno ēst uzreiz pēc pagatavošanas, bet baudīt to atdzesētu, tad cepetis jāatdzesē iegūtajā buljonā. Ideālā variantā gaļa jāpārliek šaurākā traukā un buljons jāpārlej tā, lai tas pilnībā noklātu gaļu. Tā gaļa kļūs daudz sulīgāka, jo atdzišanas procesā uzsūks šķidrumu.

10. Cepetis ar karameles garoziņu

Šoreiz, pēc tam kad gaļa četras stundas gatavojusies tvaikā, to izņemam no krāsns, pārliekam uz citas cepampannas un gatavojam glazūru, kas palīdzēs iegūt karameles garoziņu. Kamēr krāsns uzsilst līdz 180 pat 200 grādu temperatūrai, nokāšam buljonu un gatavojam glazūru, ko vairākas reizes klāsim uz gaļas.
Glazūrai nepieciešams: sojas mērce, medus un sinepes. Uzziež pirmo kārtu un gaļu liek atpakaļ uzkarsētā krāsnī uz minūti. Šo procedūru atkārto divas vai trīs reizes. Glazūru nedrīkst uzklāt pārāk biezu, tad tā uzreiz notecēs un neveidos karameles kārtu. Svarīgi likt vairākas un plānas kārtas, līdz tiek iegūta nepieciešamā karameles garoziņa.

Kādā veidā Mednis izseko medniekus un kāpēc. “Šauj garām!” #230 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 15 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie