Virtuve

TOP 10 šefpavāra ieteikumi, kā pagatavot izcilu mežacūkas ciskas cepeti0


Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu.
Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu.
Foto: Sintija Dozberga

Sivēna ciskas cepeti var pagatavot dažādi, turklāt nereti tā gatavošana asociējas ar laikietilpīgu un pat piņķerīgu darbu. Pastāv uzskats, ka mežacūkas ciskas cepetis sanāks sulīgs vien tad, ja to iespeķos. Vai tiešām gaļa vienmēr pirms gatavošanas jāiegriež un jāsapilda ar speķi un ķiplokiem, lai tā sanāktu sulīga? Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu, piemēram, buka cisku, zaķi, āpsi un pat bebru. Turklāt, lai sagatavotu gaļu cepšanai, darāmā nav daudz un visu laiku par notiekošo krāsnī varēsi neuztraukties. Toties rezultāts vēderus patiesi lutinās.

1. Gaļu iemarinē

Visa pamatā ir gaļas sagatavošana cepšanai, tātad iemarinēšana. Gaļai jāmarinējas divas līdz trīs stundas, ideālā variantā gaļu atstāj marinādē uz visu nakti, tad tā būs daudz izteiksmīgāka.
Marinēšanai var izmantot visu, kas pie rokas, atbilstoši tam, kādas garšas patīk. Var izmantot gatavos garšvielu maisījumus medījuma gaļai, sauso adžiku. Gaļai piestāvēs arī sarūpētās veltes no pagraba, piemēram, pašgatavota adžika vai tai līdzīgi konservējumi. Marinējot var izmantot dažādas mērces, tostarp sinepes gaļai piešķirs lielisku garšu.
Šoreiz tika izmantots: pipari, šalotes sīpols, ķiploks, čili, timiāns, rozmarīns, sinepes, selerijas sakne, puravs, burkāns, kālis, sojas mērce, terijaki mērce (iespējams aizstāt ar medu).
Gaļu iepiparo, noklāj ar graudu sinepēm, aplej ar sojas un terijaki mērci. Gatavošanas traukā saliek lielos gabalos sagrieztus garšaugus un garšsaknes.

2. Gaļu nevajag durstīt

Omītes, gatavojot cepeti, nereti to iespeķoju un veica iegriezumus, ko piepildīja ar ķiplokiem, tādā veidā cenšoties gaļu padarīt mīkstāku. Bet to nebūt nav vajadzības darīt. Ķiplokus var sagriezt palielos gabalos vai veselus pievienot traukā, kurā ciska gatavosies. Tādējādi gaļai tiks piešķirta labāka garša un aromāts buljonam.

Ķiplokus var sagriezt palielos gabalos vai veselus pievienot traukā, kurā ciska gatavosies.
Foto: Sintija Dozberga

3. Izmanto graudu sinepes

Marinēšanai izmanto graudu sinepes. Šefpavārs Māris uzskata, ka medījums ir brutālāka gaļa un sinepju graudiņi tai piešķir tekstūru un vizuāli skaistāku efektu.

4. Sāli aizstāj ar sojas mērci

Šefpavārs iesaka, marinējot gaļu, tai nepievienot sāli, jo dažkārt sāls var izvadīt ļoti daudz gaļas sulas. Tāpēc sāli iespējams aizstāt ar sojas mērci.

5. Neaizmirsti par cepampapīru

Kad gaļa iemarinējusies, cepamo trauku līdz pusei piepilda ar ūdeni, lai četru stundu laikā, kamēr gaļa gatavosies, ūdens no trauka neiztvaikotu. Svarīgi atcerēties – pirms trauku noklāj ar foliju, starp gaļu un foliju jāieliek cepampapīra loksne, lai, cepšanās laikā folijai oksidējoties, tā nepielīp pie gaļas.

6. Svarīgi, lai gatavošanās laikā gaiss neizkļūst no trauka

Lai nodrošinātu to, ka sivēna ciska gatavosies tvaikā, ir svarīgi, lai gaiss neizkļūtu no trauka. Tāpēc svarīgi trauku noklāt ar foliju. To liek ar spīdīgo pusi uz leju divās kārtās. Ja folija ir plāna, to var likt arī trīs vai četrās kārtās.

Cepamtrauku pārklāj ar folliju
Foto: Sintija Dozberga

7. Gaļa jāizsilda lēnām

Gaļa jāgatavo 140 līdz 160 grādu temperatūrā apmēram četras stundas. Gatavojot 140 grādu temperatūrā, tā būs maigāka un delikātāka. Liekot gatavoties 160 grādos, gaļa būs mazliet stingrāka. Svarīgi ir gaļu izsildīt lēnām, lai pēc tam, kad tā izņemta no krāsns, tā viegli atdalītos no kaula. Gatavojot zemos grādos, tiek lauzta cīpslu struktūra un iegūts plūkātas gaļas efekts.

8. No iegūtā buljona pagatavo mērci

Pēc četrām stundām gaļu izņem no krāsns un pārbauda, vai tā ir gatava. Ja gaļu plānots ēst uzreiz, tad to servē uz šķīvja, savukārt no iegūtā buljona pagatavo mērci, kas lieliski piestāvēs gaļas cepetim. Buljonu izkāš caur sietu, uzkarsē un iebiezina ar sviestu. Tāpat gaļu var atstāt nokāstā buljonā. Tādējādi gaļa būs piesūcināta ar visām buljona garšām.

9. Gaļai jāatdziest buljonā

Ja gaļu neplāno ēst uzreiz pēc pagatavošanas, bet baudīt to atdzesētu, tad cepetis jāatdzesē iegūtajā buljonā. Ideālā variantā gaļa jāpārliek šaurākā traukā un buljons jāpārlej tā, lai tas pilnībā noklātu gaļu. Tā gaļa kļūs daudz sulīgāka, jo atdzišanas procesā uzsūks šķidrumu.

10. Cepetis ar karameles garoziņu

Šoreiz, pēc tam kad gaļa četras stundas gatavojusies tvaikā, to izņemam no krāsns, pārliekam uz citas cepampannas un gatavojam glazūru, kas palīdzēs iegūt karameles garoziņu. Kamēr krāsns uzsilst līdz 180 pat 200 grādu temperatūrai, nokāšam buljonu un gatavojam glazūru, ko vairākas reizes klāsim uz gaļas.
Glazūrai nepieciešams: sojas mērce, medus un sinepes. Uzziež pirmo kārtu un gaļu liek atpakaļ uzkarsētā krāsnī uz minūti. Šo procedūru atkārto divas vai trīs reizes. Glazūru nedrīkst uzklāt pārāk biezu, tad tā uzreiz notecēs un neveidos karameles kārtu. Svarīgi likt vairākas un plānas kārtas, līdz tiek iegūta nepieciešamā karameles garoziņa.

Kādā veidā Mednis izseko medniekus un kāpēc. “Šauj garām!” #230 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Iegādājoties termoierīci, dāvanā meža kamera 189 eiro vērtībā. GPSPRO jaunumi maijā
Ekskluzīvi 20 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad 95% gadījumu pats traucē ierocim izšaut precīzi! “Šauj garām!” #232 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Tālšaušanas un munīcijas lādēšanas noslēpumi. Šauj garām! dalībniekiem #43
Ekskluzīvi 14. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Labāk medīsim mežā, nevis uz ceļa!
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Mednieki ir “melnie kretīni” un daba ir jāsargā! “Šauj garām!” #231 epizode
Ekskluzīvi 15. maijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Ietaupi! Kā Thermacell gāzes baloniņu uzpildīt atkārtoti?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2024
Kate Šterna
Pieredze
Lūsis Valkas centrā no pagalma nolaupa ģimenes mīluli. DAP iesaka to tišināt prom! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 7. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Eksperimentējam. Dzinējmedību pret individuālo medību tēmēklis, šaujot uz skrejošo mērķi
Ekskluzīvi 3. maijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad lēmumus pieņem nekompetenti cilvēki. Arnis Muižnieks. “Šauj garām!” #229 epizode
Ekskluzīvi 1. maijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Daži praktiski padomi! Kas jāievēro, uzstādot meža kameru, lai nebūtu gļuku
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2024
ME
Medības
Virtuve
No medījuma jāpagatavo pilnīgi viss! Sirsnīgie salāti – mednieku rasols. No dabas līdz galdam #5
Ekskluzīvi 26. aprīlis, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mēģināt trāpīt 800 metros. Vienoti valstij un nakts šaušana ar Pulsar Latvija. Video bloga #78 epizode
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja tu gribi sačakarēt kolektīvu, sadali to grupās! Artūrs Surmovičs “Šauj garām!” #228 epizode
Ekskluzīvi 24. aprīlis, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kā piešaut nakts redzamības tēmēkli Pard DS35 70 LRF. Stāsta Armands Reķis
Ekskluzīvi 18. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad gar medību tornīti brauc kaila dāma uz divriteņa… “Šauj garām!” #227 epizode
Ekskluzīvi 17. aprīlis, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kad peld ne tikai bebrs, bet arī mednieks…Testējam bebru medību komplektu
Ekskluzīvi 11. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad beidzot varēs naktī sākt medīt briežus? “Šauj garām!” #226 epizode
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2024
ME
Medības
Pieredze
“Tickless” ultraskaņas ērču atbaidītāja noslēpums – kā nomainīt bateriju
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Jaudīga meža kamera, kas derēs ne tikai mežā. NITEforce Live-Cam PRO 4G
Ekskluzīvi 5. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieki jāsoda ar lielākiem sodiem? Haralds Barviks “Šauj garām!” #225 epizode
3. aprīlis, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Reāls piecu binokļu tests. Pirmais iespaids un komentāri
Ekskluzīvi 25. marts, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Vai kamera attaisno cerības? Zeiss Secacam 7
Ekskluzīvi 25. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Zaļais kurss atgādina komunismu! Juris Lazdiņš “Šauj garām!” #223 epizode
Ekskluzīvi 20. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru lamatas, nažu komplekts un munīcija! SIA Ieroči jaunumi martā
Ekskluzīvi 18. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nodarbības suņa prātam? Intelektuālā slodze un apmācība. Sarunas par suņiem #16
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Saskatīt stirnāža siltās paduses. Testējam Pulsar Thermion 2 LRF XL50
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad esi izaudzis mednieku veikalā uz letes. “Šauj garām!” #222 epizode
Ekskluzīvi 13. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kāda ir pirmā komanda, kas jāiemāca sunim? Kontakts
Ekskluzīvi 12. marts, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medniekiem. Visa pasaule smilšu graudiņā (pulkstenī)
Ekskluzīvi 11. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Video! Kā uzmontēt sarkanā punkta tēmēkli uz bises: uzmontēšana, piešaušana, treniņi
Ekskluzīvi 9. marts, 2024

Lasītākie