Virtuve

TOP 10 šefpavāra ieteikumi, kā pagatavot izcilu mežacūkas ciskas cepeti0


Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu.
Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu.
Foto: Sintija Dozberga

Sivēna ciskas cepeti var pagatavot dažādi, turklāt nereti tā gatavošana asociējas ar laikietilpīgu un pat piņķerīgu darbu. Pastāv uzskats, ka mežacūkas ciskas cepetis sanāks sulīgs vien tad, ja to iespeķos. Vai tiešām gaļa vienmēr pirms gatavošanas jāiegriež un jāsapilda ar speķi un ķiplokiem, lai tā sanāktu sulīga? Šefpavārs Māris Astičs atklāj, ka šajā receptē mežacūkas cisku iespējams aizstāt ar citu medījumu, piemēram, buka cisku, zaķi, āpsi un pat bebru. Turklāt, lai sagatavotu gaļu cepšanai, darāmā nav daudz un visu laiku par notiekošo krāsnī varēsi neuztraukties. Toties rezultāts vēderus patiesi lutinās.

1. Gaļu iemarinē

Visa pamatā ir gaļas sagatavošana cepšanai, tātad iemarinēšana. Gaļai jāmarinējas divas līdz trīs stundas, ideālā variantā gaļu atstāj marinādē uz visu nakti, tad tā būs daudz izteiksmīgāka.
Marinēšanai var izmantot visu, kas pie rokas, atbilstoši tam, kādas garšas patīk. Var izmantot gatavos garšvielu maisījumus medījuma gaļai, sauso adžiku. Gaļai piestāvēs arī sarūpētās veltes no pagraba, piemēram, pašgatavota adžika vai tai līdzīgi konservējumi. Marinējot var izmantot dažādas mērces, tostarp sinepes gaļai piešķirs lielisku garšu.
Šoreiz tika izmantots: pipari, šalotes sīpols, ķiploks, čili, timiāns, rozmarīns, sinepes, selerijas sakne, puravs, burkāns, kālis, sojas mērce, terijaki mērce (iespējams aizstāt ar medu).
Gaļu iepiparo, noklāj ar graudu sinepēm, aplej ar sojas un terijaki mērci. Gatavošanas traukā saliek lielos gabalos sagrieztus garšaugus un garšsaknes.

2. Gaļu nevajag durstīt

Omītes, gatavojot cepeti, nereti to iespeķoju un veica iegriezumus, ko piepildīja ar ķiplokiem, tādā veidā cenšoties gaļu padarīt mīkstāku. Bet to nebūt nav vajadzības darīt. Ķiplokus var sagriezt palielos gabalos vai veselus pievienot traukā, kurā ciska gatavosies. Tādējādi gaļai tiks piešķirta labāka garša un aromāts buljonam.

Ķiplokus var sagriezt palielos gabalos vai veselus pievienot traukā, kurā ciska gatavosies.
Foto: Sintija Dozberga

3. Izmanto graudu sinepes

Marinēšanai izmanto graudu sinepes. Šefpavārs Māris uzskata, ka medījums ir brutālāka gaļa un sinepju graudiņi tai piešķir tekstūru un vizuāli skaistāku efektu.

4. Sāli aizstāj ar sojas mērci

Šefpavārs iesaka, marinējot gaļu, tai nepievienot sāli, jo dažkārt sāls var izvadīt ļoti daudz gaļas sulas. Tāpēc sāli iespējams aizstāt ar sojas mērci.

5. Neaizmirsti par cepampapīru

Kad gaļa iemarinējusies, cepamo trauku līdz pusei piepilda ar ūdeni, lai četru stundu laikā, kamēr gaļa gatavosies, ūdens no trauka neiztvaikotu. Svarīgi atcerēties – pirms trauku noklāj ar foliju, starp gaļu un foliju jāieliek cepampapīra loksne, lai, cepšanās laikā folijai oksidējoties, tā nepielīp pie gaļas.

6. Svarīgi, lai gatavošanās laikā gaiss neizkļūst no trauka

Lai nodrošinātu to, ka sivēna ciska gatavosies tvaikā, ir svarīgi, lai gaiss neizkļūtu no trauka. Tāpēc svarīgi trauku noklāt ar foliju. To liek ar spīdīgo pusi uz leju divās kārtās. Ja folija ir plāna, to var likt arī trīs vai četrās kārtās.

Cepamtrauku pārklāj ar folliju
Foto: Sintija Dozberga

7. Gaļa jāizsilda lēnām

Gaļa jāgatavo 140 līdz 160 grādu temperatūrā apmēram četras stundas. Gatavojot 140 grādu temperatūrā, tā būs maigāka un delikātāka. Liekot gatavoties 160 grādos, gaļa būs mazliet stingrāka. Svarīgi ir gaļu izsildīt lēnām, lai pēc tam, kad tā izņemta no krāsns, tā viegli atdalītos no kaula. Gatavojot zemos grādos, tiek lauzta cīpslu struktūra un iegūts plūkātas gaļas efekts.

8. No iegūtā buljona pagatavo mērci

Pēc četrām stundām gaļu izņem no krāsns un pārbauda, vai tā ir gatava. Ja gaļu plānots ēst uzreiz, tad to servē uz šķīvja, savukārt no iegūtā buljona pagatavo mērci, kas lieliski piestāvēs gaļas cepetim. Buljonu izkāš caur sietu, uzkarsē un iebiezina ar sviestu. Tāpat gaļu var atstāt nokāstā buljonā. Tādējādi gaļa būs piesūcināta ar visām buljona garšām.

9. Gaļai jāatdziest buljonā

Ja gaļu neplāno ēst uzreiz pēc pagatavošanas, bet baudīt to atdzesētu, tad cepetis jāatdzesē iegūtajā buljonā. Ideālā variantā gaļa jāpārliek šaurākā traukā un buljons jāpārlej tā, lai tas pilnībā noklātu gaļu. Tā gaļa kļūs daudz sulīgāka, jo atdzišanas procesā uzsūks šķidrumu.

10. Cepetis ar karameles garoziņu

Šoreiz, pēc tam kad gaļa četras stundas gatavojusies tvaikā, to izņemam no krāsns, pārliekam uz citas cepampannas un gatavojam glazūru, kas palīdzēs iegūt karameles garoziņu. Kamēr krāsns uzsilst līdz 180 pat 200 grādu temperatūrai, nokāšam buljonu un gatavojam glazūru, ko vairākas reizes klāsim uz gaļas.
Glazūrai nepieciešams: sojas mērce, medus un sinepes. Uzziež pirmo kārtu un gaļu liek atpakaļ uzkarsētā krāsnī uz minūti. Šo procedūru atkārto divas vai trīs reizes. Glazūru nedrīkst uzklāt pārāk biezu, tad tā uzreiz notecēs un neveidos karameles kārtu. Svarīgi likt vairākas un plānas kārtas, līdz tiek iegūta nepieciešamā karameles garoziņa.

Kādā veidā Mednis izseko medniekus un kāpēc. “Šauj garām!” #230 epizode

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Nekad nesēdi uz vecmāmiņas zārka, kā arī par nāves briesmām! “Šauj garām” #241 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā ātri izvēdināt stirnāzi lauku apstākļos – 1.daļa. Praktiskais seminārs #41
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Skaties līdz galam! Maģiskā svilpīte jeb kā kontrolēt suni ar svilpienu komandām?
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Māris Ūselis: Problēma ir samilzusi, bet tagad vismaz ir redzamas sadarbības iespējas un risinājumi
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Ērces un parazīti – sunim var būt nāvējoši! Sarunas par suņiem #17
Ekskluzīvi 18. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku medības postījumu vietās – vasaras piedzīvojums. Mednieka dienasgrāmata #31
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja biedrs taujā pēc statūtiem, tas nav jāizslēdz no kluba! “Šauj garām!” #240 epizode
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Virtuve
Trīs labas lietas! Dinozaura steiks, šašliks un trihinelizēta mežacūka! No dabas līdz galdam #7
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienkāršākais no stirnāžu mānekļiem – Buttolo. Lietošanas pamācība un padomi
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sezonas atklāšana – kā to visu uz torni aiznest? Mednieka dienasgrāmata #30
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas tas ir un ko tas ēd? Multispektrālais binoklis HIKMICRO HABROK HQ35LN
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medībās ar Jāni Pūteli – āzītis, ruksītis un basas kājas! Mednieka dienasgrāmata #29
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Laukos visi normāli džeki ir mednieki – Jānis Misiņš. “Šauj garām!” #239 epizode
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suns. Kā mācīt sunim iet asinspēdu? Praktiskais seminārs #40
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lapsa apbērnojusies mājas pagalmā! Ko darīt? Aculiecinieka video
7. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācieties, no štoka nebūs, bet vajadzētu nolaizīt bulli! Mums 5 miljoni skatījumu!
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Satriecoši labs attēls ar 640 pikseļu matricu
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Mazs un kompakts – ThermTec Vidar 335
Ekskluzīvi 1. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai drīkst izmantot šaujamieroci pašaizsardzībai! “Šauj garām!” dalībniekiem #44
Ekskluzīvi 28. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai puskilometrā var izpētīt ragus? Pulsar Telos monokļu salīdzinājums un lietošanas pieredze
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Pļauka lācim, savilcēju loterija, gads klusinātāja iegādei. Jānis Pūtelis “Šauj garām!” #237 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 22. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 21. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024

Lasītākie