Virtuve

Restorāna cienīgs steiks mājās: TOP 8 šefpavāra ieteikumi izcila steika pagatavošanai0


Izcili steika gabaliņi ar sezonas dārzeņiem un sarkanvīna mērci.
Izcili steika gabaliņi ar sezonas dārzeņiem un sarkanvīna mērci.
Foto: Sintija Dozberga

Pavārmākslā perfekti nozīmē garšīgi! Lai mājas apstākļos pagatavotu gardu brieža steiku, nav jābūt pavāram. Nav vajadzīga dārga panna vai citas glaunas ierīces. Galvenais ir labs, nogatavināts steika gabals un vēlme gatavot.

Nogatavināta gaļa atšķiras no citām ne tikai ar krāsu, bet arī ar garšas intensitāti. Briedināšanas procesā gaļa kļūst maigāka, bet garša – bagātīgāka. Briedinot gaļu, tā gaisa ietekmē zaudē mitrumu un iegūst savu īsto garšu. Garša ir koncentrētāka, cepot gaļa nesulo, to ir samērā viegli un ātri pagatavot – dažkārt pietiek vien ar dažām minūtēm, lai izceptu perfektu steiku. Šoreiz par to, kā pagatavot izcilu brieža steiku, stāsta restorāna FERMA šefpavārs Nils Ģēvele, kurš nesen ieguvis Michelin jaunā šefpavāra titulu. Kā viņš pats atzīst, ikdienā nav liels mednieks, bet pāris reizes medībās devies par dzinēju. Turklāt, ja ikdienā būtu vairāk brīvā laika, tad nodotos ne vien medījuma gatavošanai, bet arī pats kļūtu par pilntiesīgu mednieku.

1. Gaļa ir pareizi jāatlaidina

Ja gaļa iepriekš bijusi saldētavā, to nepieciešams atlaidināt ledusskapī. To nekādā gadījumā nevajadzētu atlaidināt strauji. Atlaidināšanas ilgums atkarīgs no gaļas gabala lieluma, piemēram, lai atkausētu veselu karbonādes gabalu, paies apmēram diennakts. Ja tā ir viena steika porcija, apmēram 200 gramus liela, tad atlaidināšanas ilgums varētu būt vien pāris stundas.

2. Gaļu jāsagatavo cepšanai

Pēc tam kad gaļa ir atlaidināta, to nepieciešams atbrīvot no visām nevajadzīgajām cīpslām, plēvēm un nevajadzīgajiem gaļas gabaliem. Visus atgriezumus pēcāk varēs izmantot, piemēram, mērces pagatavošanai. Gaļa jāatbrīvo no cīpslām ne tikai tāpēc, ka tā tiks iegūts vieglāk košļājams steika gabals, bet arī vizuāli ēdiens būs daudz skaistāks.

Ieteikums! Cīpslu nogriešanai izmanto pēc iespējas asāku un plānāku nazi, lai būtu mazāks gaļas zudums.

Restorāna cienīgs steiks mājās

3. Gaļa pirms cepšanas jāsadala porcijās

Izvēlēto gaļas gabalu var cept veselu, bet ērtāk un ātrāk būs to pagatavot, ja pirms cepšanas gabals tiks sagriezts vienādos porciju izmēros. Lai to būtu vēl vieglāk izdarīt, pirms griešanas ieteicams gabalu sasiet ar auklu. Gaļas satīšana ļaus tai saglabāt formu visā gatavošanas procesā. Ja netiek izmantota sasiešanas tehnika, tad šķietami formīgs un glīts gaļas gabals pēc cepšanas kļūs plakans.

Ieteikums! Gatavojot vairākas steika porcijas, gaļas gabalus ieteicams sagriezt pēc svara vienādos gabalos.

Ieteikums! Karbonāde biezajā muguras daļā būs cietāka nekā plānajā muguras daļā. Tāpēc karbonādes biezo daļu labāk izmantot tartara pagatavošanai, savukārt steikam – karbonādes plāno daļu.

4. Gaļai pirms cepšanas jābūt istabas temperatūrā

Pēc tam kad gaļas gabali sagatavoti, tos ieteicams pusstundu līdz pat stundai noturēt istabas temperatūrā. Tādējādi nodrošinot pakāpenisku temperatūras kāpumu gaļā. Gaļa, kas pirms cepšanas noturēta istabas temperatūrā, izcepsies labāk un ātrāk.

5. Gaļa ir jāiesāla

Pirms likšanas uz uzkarsētas pannas gaļas gabali no visām pusēm kārtīgi jāapsāla.

6. Gaļas apcepšana uz pannas

Gaļu var cept eļļā, eļļā un sviestā, pievienojot to cepšanās beigās, vai dedzinātā sviestā. Dedzinātu sviestu iegūst, to karsējot katliņā uz mērenas uguns, līdz no dzidrās sviesta masas pilnībā atdalās piena putas. Kad sviests atdziest, tas iegūst dzidru dzeltenu masu. Šāds sviests ēdienam piešķir karamelizētu, riekstainu garšu. Pirms gaļas cepšanas panna jāuzkarsē. Gaļa jācep no visām pusēm, lai tā iegūst vienmērīgu brūnu garoziņu.
Jāatceras, ka gaļa uz pannas tiek tikai apcepta, nevis pabeigta cept.

TĀ DARĪT NEVAJAG! Biežāk pieļautā kļūda ir reizē uz pannas likt pārāk daudz gaļas gabalu. Tad gaļa sāk putot un vārīties un nespēj cepties.

7. Pievieno garšvielas

Garšvielas steikam pievieno īsi pirms cepšanas beigām, apmēram pusminūti minūti pirms gaļas noņemšanas no pannas. Garšvielu pievienošana cepšanās beigās neļaus tām sadegt. Līdz ar garšvielām gaļai pievieno arī garšaugus – rozmarīnu un timiānu, arī sviestu. Jo vairāk garšaugu tiks pievienots, jo izteiksmīgāku garšu iegūs gaļa. Var pievienot arī ķiploku, tas gaļai piešķir burvīgu aromātu. Turklāt ķiploku var izmantot ar visu mizu, tikai pirms uzlikšanas uz pannas to nepieciešams saspiest. Garšvielas var izmantot diezgan daudz, jo izteikta un spēcīga garša ir vēlamais rezultāts. Tāpat beigās pievieno arī melnos piparus.

Gatavo sezonālas piedevas.
Foto: SIntija Dozberga

8. Izmanto termometru un nosaki temperatūru gaļā

Kad gaļa noņemta no pannas, tās temperatūra ir apmēram 37 grādi. Lai pabeigtu steika gatavošanas procesu, gaļu liek iepriekš uzsildītā krāsnī cepties vēl trīs līdz piecas minūtes 180 grādu temperatūrā. Kad gaļa sasniegusi 52 grādu temperatūru, to izņem no krāsns un ļauj atpūsties trīs līdz piecas minūtes. Atpūtināšanas procesā gaļa turpina gatavoties, kļūst sulīgāka un, kad to griezīs, no tās netecēs nekādas liekas sulas.

Gaļai pēc izņemšanas no krāsns mēra temperatūru un atpūtina.
Foto: Sintija Dozberga

TĀ DARĪT NEVAJAG! Gaļu nedrīkst griezt un pasniegt uzreiz pēc tam, kad tā izņemta no krāsns. Tādā veidā gaļa tiek sabojāta. Tā joprojām būs jēla, šķiedraina, asiņaina un viss šķīvis būs sulā, kas satecējusi no gaļas.
Neatpūtināts steiks – sagriezts uzreiz pēc izņemšanas no krāsns – SABOJĀTS STEIKS!
Foto: Sintija Dozberga

Sezonāla garšvielu un garšaugu izvēle

Visa gada griezumā steikam lieliski piestāvēs timiāns, rozmarīns un ķiploks. Kā norāda šefpavārs, vislabāk, ja garšaugi auguši savā dobē. Savukārt ziemai vairāk piestāvēs krustnagliņa, kanēlis, zvaigžņu anīss, fenheļa sēklas. Nedrīkst aizmirst par sviestu – tā ir būtiska sastāvdaļa steika pagatavošanā.
Var izmantot svaigi maltas garšvielas, tāpat arī nemaltas. Garšvielas būs gardākas un aromātiskākas, ja pirms izmantošanas tiks izsildītas uz pannas. Tādā veidā atveras visas smaržu notis un garša kļūst labāka.

Steiku iespējams pagatavot ne tikai no muguras karbonādes

Ja vēlies pagatavot gardu brieža steiku, iespējams izmantot ne tikai muguras karbonādi. Tāpat der fileja jeb tā sauktie zaķīši. Fileja ir daudz delikātāks gaļas gabaliņš. Tā ir mīkstāka, pagatavošanai būs nepieciešams mazāk laika, un iespējams pabeigt cept pat uz pannas. Briedim mazāk, bet ir arī svārku steiks – vēdera daļa no sāniem līdz ribām. Tāpat arī top round steiks, kas atrodas pakaļkājā. Iespējams gatavot steiku karē griezumā, kad karbonāde tiek griezta un gatavota kopā ar ribu kauliņu. Šefpavārs norāda, ka mednieks šādu gaļas gabalu novērtēs vairāk, jo būs vizuāli saistošāks un bagātīgāks.

Piedevās kartupelis, sīpoli un sēnes

Gatavojot steiku, ir jāatceras, ka tas ir ēdiena galvenais elements. Tieši tāpēc nevajadzētu aizrauties ar piedevām. Kartupelis, sēnes, sīpols būs lieliskas piedevas. Kartupelis iepriekš izvārīts un medniekmājā apcepts. Sēnes mērcē vai sapiparotas un ceptas sviestā ar ķiplokiem. Tāpat arī sīpoli – gan smalkākās šķēlēs, daiviņās vai muciņās izsautēti baltvīnā, apcepti un karamelizēti. Būtībā piedevām jābūt pietiekami vienkāršām. Jāņem vērā produktu sezonalitāte. Šefpavārs iesaka, gatavojot steiku, izmantot piedevas – ogas un sēnes, kas augušas tajā pašā apvidū, kur dzīvnieks medīts.

Mērcē dažādi sakņaugi un sarkanvīns

Arī mērce ir neatņemama ēdiena sastāvdaļa. Šefpavārs iesaka par mērces pamatu izmantot buljonu, kas vārīts no brieža kauliem. (Par to, kā pagatavot izcilu buljonu, lasi žurnāla Medības februāra numurā.) Sarkanvīnu mērcei pievieno proporcijā 1:1. Galvenais izmantot daudz un dažādus sakņu dārzeņus un augļus, tostarp arī ābolus, bumbierus un ogas, tāpat jāpievieno ievārījums. Ja buljons bijis pagatavots jau iepriekš, tad mērces gatavošana ir samērā vienkārša un rezultātā būs izcils garšu triumfs medniekmājā.

Sarkanvīna mērce steikam

Nepieciešams:
Iepriekš pagatavots buljons
Sīpoli
Burkāns
Selerija
Ābols
Ievārījums
Brūklenes
Sarkanvīns
Sāls, cukurs
Sviests

Pagatavošana:
1. Garšaugus sagriež palielos gabalos un cep pannā, līdz tie kļūst brūngani.
2. Garšaugiem pievieno sarkanvīnu. Ja plānots vārīt litru buljona, tad izmanto arī litru vīna. Sarkanvīnu ieteicams izvēlēties saldāku, jo tā sastāvā ir cukurs. Ļauj vīnam novārīties apmēram uz pusi, tad pievieno buljonu un turpina vārīt.
3. Kad buljons ir sareducējies, visu nokāš, vēl mazliet pavāra, līdz sāk veidoties bieza mērce. Pievieno ievārījumu.
4. Pēc garšas pievieno nedaudz cukura, nedaudz sāls. Jāsaprot, vai garša apmierina. Garšai jābūt spēcīgai.
5. Kad mērce gandrīz gatava, tajā iemaisa aukstu sviestu. Var pievienot arī ogas, piemēram, brūklenes pēc garšas.
Ievēro! Kad mērcei pievienots auksts sviests, to labāk nesildīt. Sviestu atkārtoti sildot, mērce var atslāņoties.

Saistītie raksti

Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode

Žurnāla Medības marta numurā lasi par mednieku labajiem darbiem

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
0% tērauda, 0 % svina, 0% plastmasas un 0 % prieka. “Šauj garām” #300 epizode
Ekskluzīvi 3 stundas
ME
Medības
Aprīkojums
Lai suns drošībā un pats visu redzi! Tracker izsekošanas sistēmas un lietotnes tests
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Kad stāvi pie nomedīta staltbrieža, kā noteikt tā vecumu? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kad sasprūst patronas, bet pīles aizlido! Atklāšanas piedzīvojums
Ekskluzīvi 6 dienas
Indulis Burka
Pieredze
Zirnekli no stobra vislabāk izdzīt šautuvē! Ciemos Jasmīnu šautuvē!
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Kad kaut ko tādu savam ienaidniekam nenovēli – 10 km pa pēdu.”Šauj garām!” #299 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Aizkustinošs stāsts. Kad suns pazūd – mednieku kopiena gatava steigties palīgā
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad suņi dzenā stirnas, steikam piebērts pulverītis un sirdī rūgtums. Video bloga #96 epizode
Ekskluzīvi 29. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ko spēj Pard Night Stalker 4K MINI? Lēts, kompakts, kronšteini dāvanā
Ekskluzīvi 28. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Miroņu čamdīšana jeb mednieki paši vainīgi, ka medības aizliedz. “Šauj garām!” #298 epizode
Ekskluzīvi 27. augusts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Uzmanību! 20. augustā sākas ūdensputnu medību sezona
Ekskluzīvi 18. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Mednieka soma. “Lapsu lodes” un pulvera deva
Ekskluzīvi 15. augusts, 2025
Linda Dombrovska
Pieredze
VIDEO! Tev nerēgojas, tās ir dzeloņcūkas Latvijā, kā arī baltie aļņi. Meža ziņas #13
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad odu atbaidītājs cīnās par dzīvību. Kā pasargāt sevi no asinsūcējiem
Ekskluzīvi 14. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kuš, kuilis nāk! Kāpēc mežacūkām patīk lietus. “Šauj garām!” #296 epizode
Ekskluzīvi 13. augusts, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Vēro ilgāk, mēri tālāk un lieto ērtāk – Pulsar Oryx LRF XG35 tests dabā
Ekskluzīvi 11. augusts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Latgaļu īpatnības ar ātrajiem un divām ugunsdzēsēju mašīnām. “Šauj garām!” #295 epizode
Ekskluzīvi 6. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Depresīvākās sezonas medības – bez aptveres un negaisā metāla tornī. Video bloga #95 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Lāčāda pie sienas, un atkal grib aizliegt medības! “Šauj garām!” #294 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Ja savaino suni, nonāc uz pannas. Mežoņcūka Kaltenes gaumē. No dabas līdz galdam #20
Ekskluzīvi 28. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 24. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 23. jūlijs, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Trāpīt mērķī, kad vējš iepūš lodei sānos un kam jābūt 72 stundu somā. SIA “Ieroči” tradicionālais pasākums “Izaicinājums 2025”
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tagad jāpiesaka visas medības, lai VMD turpinātu mednieku izsekošanu? “Šauj garām!” #291 epizode
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Nākamā paaudze jaudīgāka un taupīgāka – ThermTec Cyclops
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mazāk letālu negadījumu medībās Eiropā: Gudrākas medības, drošākas medības. Mēs, mednieki #1
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2025

Lasītākie