Virtuve

Recepte. Stirnas gaļa mongoļu gaumē0

Foto: Kate Šterna

Reiz ne pārāk mazā, bet tomēr provinces pilsētiņā iebrauca savādi ļaudis. Ādas krāsa tiem bija ne kā visiem citiem. Melnās acis no garo skropstu aizsega raudzījās jautri un noslēpumaini. Viņi bija tikai divi, bet šķita, ka to ir daudz – tik bieži šos dīvaiņus varēja redzēt dažādās pilsētas vietās. Ja kādam neviļus izdevās sadzirdēt kādu frāzi no viņu teiktā, tad tas kāds itin neko nevarēja saprast. Tādas pilienu, glāžu un kastroļu vāku skaņas: Zài zhèlǐ kāi cānguǎn… „Ko gan tas varētu nozīmēt?” – lauzīja galvu piejūras pilsētas ļaudis.

Nepagāja ne ilgs laiks, kā vienā no feinākajām vietām atvērās… ķīniešu restorāns. Tiesa, jāsaka, ka tur pasniedz ne tikai ķīniešu ēdienus.

Es tur biju. Gardi ēdu, saldi dzēru. Un uz visu atlikušo dzīvi atcerējos kāda lieliska ēdiena garšu. Tā bija kraukšķīgā liellopu gaļa tumšā mērcē. Atminos, cik ļoti mani pārsteidza gaļas konsistence. Nevarēju saprast, kā var to panākt.

Pagāja daži gadi un es pilnīgi neviļus uzdūros receptei. Gribētos teikt, ka uz ēnainas un vientuļas meža takas sastapu vecum vecu vīru ar šaurām acīm, zobenu un pinkainu zirdziņu pavadā… bet nē, atradu šo recepti pati.

Sastāvdaļas:

-Oriģinālā tiek izmantots liellopa steiks. Taču mēs kā jau mednieki, ņemsim stirnas (brieža vai aļņa) mīkstumu, vai fileju 500 gramus.
-Kukurūzas cieti.
-Ūdeni un sojas mērci pa 120 gramiem katra.
-Saulespuķu un sezama sēklu eļļu.
-Brūno cukuru.
-Melnos piparus, ingveru, ķiplokus.
-Lokus vai puravus.
-Hoisiņas mērci (nebīstieties, to var pagatavot pats un recepte būs zemāk).

Sāksim nu!

1. Ingveru, ķiplokus un puravus vai lokus sagriežam iepriekš. Mazajā, baltajā trauciņā ir Hoisiņas mērce (10 krustnagliņas, 2 anīsa zvaigznītes, ēd.k. kumīna sēklu, ēd.k. sausā ingvera vai Sičuaņas piparu, viena 4 cm gara kanēļa nūjiņa, vai ēd.k. sausā kanēļa pulvera. Visu nedaudz apcepina uz pannas, lai atraisītu aromātu un pēc tam kafijas dzirnaviņās samaļ. Paņem veselu, vai pusi asā čili pipara un attīra no sēklām un membrānām, 2-3 lielas ķiploka daiviņas saspiež; pievieno divas ēd.k. konservēto sarkano pupiņu un 2 ēd.k. pupiņu sulas no bundžas, pievieno ed.k. sezama eļļu, 3 ēd.k. sojas mērci un 2 ēd.k. rīsu etiķa un vienu ēd.k. medus; visu rūpīgi sablenderē kopā ar maltajām garšvielām. Viss. Mērce gatava. To var glabāt mazā burciņā ledusskapī un pēcāk tā noder arī Pekinas pīlei un citiem eksotiskiem ēdieniem)

Foto: Kate Šterna

2. Gaļu attīrām no plēvēm un dzīslām un sagriežam ar asu nazi plānās šķēlēs. Aptuveni pusi centimetra biezumā. Nedaudz izklapējam.

Stirnas gaļa mongoļu gaumē

3. Apberam ar kukurūzas cieti.

Foto: Kate Šterna

4. Lieko cieti vajag nokratīt, bet jāseko, lai katrs gaļas gabaliņš no visām pusēm ir apviļājies. Tas ir svarīgi, citādi cepot gaļu, tā zaudēs sulīgumu.

5. Gaļu cepam uz lielas uguns līdz gatavībai. Man jāatzīstas, ka šoreiz nedaudz pārcentos. Tik brūnai gaļai nav jābūt. To vajag tikai nedaudz apbrūnināt. Kad gaļa gatava, to atliekam malā, bet no pannas nolejam liekos taukus, atstājot tikai aptuveni ēdamkaroti.

Stirnas gaļa mongoļu gaumē

6. Bļodiņā lejam 120 gramus ūdens, 120 gramus sojas mērces (es ņēmu vidēji tumšo), sezama eļļu 1.t.k. (var aizvietot ar jebkuru citu augu eļļu), Hoisiņas mērci 1 ēd.k., liekam melnos piparus ½ t.k., 120 gramus brūnā cukura un 2 t.k. kukurūzas cietes.

Foto: Kate Šterna

7. Uz pannas aptuveni 30 sek. apcepam sasmalcināto ingveru un ķiplokus. Tad pielejam sagatavoto mērci un ļaujam tai sākt sabiezēt. Tas prasīs ne vairāk kā minūti. Tad liekam iekšā gaļu, samaisām un pievienojam lokus vai puravus un atkal samaisām. Zaļumus var likt diezgan daudz. Ļaujam visam pasautēties, kamēr mērce pavisam nesabiezē. Tas prasīs arī 1-2 minūtes.

8. Pasniegt ar rīsiem vai rīsu nūdelēm nekavējoties!

Recepte. Stirnas gaļa mongoļu gaumē

Abonē šeit:
12 numuri + 3 pielikumi
12 numuri bez pielikumiem

Oktobra numurā par to kā legalizēt medījumu

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2024. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 2 dienas
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Trāpīt mērķī, kad vējš iepūš lodei sānos un kam jābūt 72 stundu somā. SIA “Ieroči” tradicionālais pasākums “Izaicinājums 2025”
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tagad jāpiesaka visas medības, lai VMD turpinātu mednieku izsekošanu? “Šauj garām!” #291 epizode
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Nākamā paaudze jaudīgāka un taupīgāka – ThermTec Cyclops
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mazāk letālu negadījumu medībās Eiropā: Gudrākas medības, drošākas medības. Mēs, mednieki #1
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Vai 205 metros var saskatīt buka ragu pērlītes? Binoklis ar attēla stabilizatoru
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Groza Medību likumu un kopmromiss, kurā neapmierināti ir visi! “Šauj garām!” #290 epizode
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ekstrēmās medības! Kārtīgam medniekiem jābūt sunim un termokamerai! Video bloga #94 epizode
Ekskluzīvi 30. jūnijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Briežu vairāk nekā odu, odi kož acis ārā un gatavojam mežacūkas sautējumu. No dabas līdz galdam #19
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Nakts tēmēklis 399 eiro, jaunās paaudzes termotēmēkļi un ērti apģērbi. Video blogs #93 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kā izvēlēties, trenēt un nesajukt prātā? Medību suņi bez filtriem! “Šauj garām!” #289 epizode
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lācis atkal atgriežas Viļņā. Eksperti ir ļoti noraizējušies
Ekskluzīvi 20. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lūsis pagalmā ķer kaķi, lāči gandrīz kāpj laivā, bet vilks kaitina alni. Meža ziņas #11
Ekskluzīvi 20. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tuvcīņa ar kuili uz dzīvību un nāvi, un trīs vilki vienā vakarā! “Šauj garām!”#288 epizode
Ekskluzīvi 18. jūnijs, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Iestādes brīvdienās, iedzīvotāji šokā, mednieki ceļ trauksmi. Lācis Viļņā. Meža ziņas #10
Ekskluzīvi 17. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Alkohols medībās, ieroču pārvadāšana, divos naktī ar stīvu briedi. Pajautā medību inspektoram
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! Rusan gredzeni termālajām uzlikām: stacionārais un noņemamais
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Droni un novērošanas shēmas, medības ar naktiniek un svešās platībās
Ekskluzīvi 12. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kā tikt pie smadzeņu satricinājuma un trāpīt mērķī divos kilometros? “Šauj garām!” #287 epizode
Ekskluzīvi 11. jūnijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 9. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 4. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 3. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi 2. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi 2. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025

Lasītākie