Virtuve

Recepte. Stirnas gaļa mongoļu gaumē0

Foto: Kate Šterna

Reiz ne pārāk mazā, bet tomēr provinces pilsētiņā iebrauca savādi ļaudis. Ādas krāsa tiem bija ne kā visiem citiem. Melnās acis no garo skropstu aizsega raudzījās jautri un noslēpumaini. Viņi bija tikai divi, bet šķita, ka to ir daudz – tik bieži šos dīvaiņus varēja redzēt dažādās pilsētas vietās. Ja kādam neviļus izdevās sadzirdēt kādu frāzi no viņu teiktā, tad tas kāds itin neko nevarēja saprast. Tādas pilienu, glāžu un kastroļu vāku skaņas: Zài zhèlǐ kāi cānguǎn… „Ko gan tas varētu nozīmēt?” – lauzīja galvu piejūras pilsētas ļaudis.

Nepagāja ne ilgs laiks, kā vienā no feinākajām vietām atvērās… ķīniešu restorāns. Tiesa, jāsaka, ka tur pasniedz ne tikai ķīniešu ēdienus.

Es tur biju. Gardi ēdu, saldi dzēru. Un uz visu atlikušo dzīvi atcerējos kāda lieliska ēdiena garšu. Tā bija kraukšķīgā liellopu gaļa tumšā mērcē. Atminos, cik ļoti mani pārsteidza gaļas konsistence. Nevarēju saprast, kā var to panākt.

Pagāja daži gadi un es pilnīgi neviļus uzdūros receptei. Gribētos teikt, ka uz ēnainas un vientuļas meža takas sastapu vecum vecu vīru ar šaurām acīm, zobenu un pinkainu zirdziņu pavadā… bet nē, atradu šo recepti pati.

Sastāvdaļas:

-Oriģinālā tiek izmantots liellopa steiks. Taču mēs kā jau mednieki, ņemsim stirnas (brieža vai aļņa) mīkstumu, vai fileju 500 gramus.
-Kukurūzas cieti.
-Ūdeni un sojas mērci pa 120 gramiem katra.
-Saulespuķu un sezama sēklu eļļu.
-Brūno cukuru.
-Melnos piparus, ingveru, ķiplokus.
-Lokus vai puravus.
-Hoisiņas mērci (nebīstieties, to var pagatavot pats un recepte būs zemāk).

Sāksim nu!

1. Ingveru, ķiplokus un puravus vai lokus sagriežam iepriekš. Mazajā, baltajā trauciņā ir Hoisiņas mērce (10 krustnagliņas, 2 anīsa zvaigznītes, ēd.k. kumīna sēklu, ēd.k. sausā ingvera vai Sičuaņas piparu, viena 4 cm gara kanēļa nūjiņa, vai ēd.k. sausā kanēļa pulvera. Visu nedaudz apcepina uz pannas, lai atraisītu aromātu un pēc tam kafijas dzirnaviņās samaļ. Paņem veselu, vai pusi asā čili pipara un attīra no sēklām un membrānām, 2-3 lielas ķiploka daiviņas saspiež; pievieno divas ēd.k. konservēto sarkano pupiņu un 2 ēd.k. pupiņu sulas no bundžas, pievieno ed.k. sezama eļļu, 3 ēd.k. sojas mērci un 2 ēd.k. rīsu etiķa un vienu ēd.k. medus; visu rūpīgi sablenderē kopā ar maltajām garšvielām. Viss. Mērce gatava. To var glabāt mazā burciņā ledusskapī un pēcāk tā noder arī Pekinas pīlei un citiem eksotiskiem ēdieniem)

Foto: Kate Šterna

2. Gaļu attīrām no plēvēm un dzīslām un sagriežam ar asu nazi plānās šķēlēs. Aptuveni pusi centimetra biezumā. Nedaudz izklapējam.

Stirnas gaļa mongoļu gaumē

3. Apberam ar kukurūzas cieti.

Foto: Kate Šterna

4. Lieko cieti vajag nokratīt, bet jāseko, lai katrs gaļas gabaliņš no visām pusēm ir apviļājies. Tas ir svarīgi, citādi cepot gaļu, tā zaudēs sulīgumu.

5. Gaļu cepam uz lielas uguns līdz gatavībai. Man jāatzīstas, ka šoreiz nedaudz pārcentos. Tik brūnai gaļai nav jābūt. To vajag tikai nedaudz apbrūnināt. Kad gaļa gatava, to atliekam malā, bet no pannas nolejam liekos taukus, atstājot tikai aptuveni ēdamkaroti.

Stirnas gaļa mongoļu gaumē

6. Bļodiņā lejam 120 gramus ūdens, 120 gramus sojas mērces (es ņēmu vidēji tumšo), sezama eļļu 1.t.k. (var aizvietot ar jebkuru citu augu eļļu), Hoisiņas mērci 1 ēd.k., liekam melnos piparus ½ t.k., 120 gramus brūnā cukura un 2 t.k. kukurūzas cietes.

Foto: Kate Šterna

7. Uz pannas aptuveni 30 sek. apcepam sasmalcināto ingveru un ķiplokus. Tad pielejam sagatavoto mērci un ļaujam tai sākt sabiezēt. Tas prasīs ne vairāk kā minūti. Tad liekam iekšā gaļu, samaisām un pievienojam lokus vai puravus un atkal samaisām. Zaļumus var likt diezgan daudz. Ļaujam visam pasautēties, kamēr mērce pavisam nesabiezē. Tas prasīs arī 1-2 minūtes.

8. Pasniegt ar rīsiem vai rīsu nūdelēm nekavējoties!

Recepte. Stirnas gaļa mongoļu gaumē

Abonē šeit:
12 numuri + 3 pielikumi
12 numuri bez pielikumiem

Oktobra numurā par to kā legalizēt medījumu

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2024. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 8 stundas
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Atgaiņāties no lāča ar cirvi, staigāt tikai pa iezīmētām takām un sargāt suņus. Meža ziņas #6
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kompakts dizains, lēcā iebūvēts tālmērs un jaudīgs sensors. GPSPRO jaunumi aprīlī
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Klausies!
Piešaut ieroci, nestabili kronšteini, kā reaģēt jebkurā medību situācija. “Šauj garām!” #279 epizode
Ekskluzīvi 16. aprīlis, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Kas jādara, lai šautu kā olimpietis? Hakhan Dahlby ieteikumi medniekiem un sporta šāvējiem
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Cope
Slinkās Latvijas zivis, parastas laivas un 400 kg motori. Laivu apskats: Outdoor Riga 2025
Ekskluzīvi 14. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Apģērbs, kas pasargā no ērcēm, medību torņi un aktuālais termiķu pasaulē. Outroor Riga 3. diena
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Preces patriotiem, lūsis ķer stirnas, it kā normāls binoklis. Outroor Riga 2. diena
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Redaktores izvēle aprīlī: Laikam mīļākie gumijnieki Treksta Lofoten Neo 18”
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Jaudīgas lēcas un karstākie jaunumi medniekiem. Atskats no izstādes “Pavasaris 2025”
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Džentlmeņa komplekts medībām no Pixfra
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Medības vajadzīgas, lai tostarp novērstu postījumus; bebrkopības kursi! “Šauj garām!” #278 epizode
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā iztīrīt ieroci pēc kārtīgas šaušanas? Testējam līdzekļus no Ukrainas
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Inspektors nav bieds medniekam. Ko par Medni domā mednieki un amatpersonas?
Ekskluzīvi 8. aprīlis, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Skaties, mācies, trāpi! Kā ShotKam stobra kamera var palīdzēt šaušanas treniņos
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
Praktiski padomi. Kā izaicināt bebru uz kautiņu. Bebru medības postījumu vietās
Ekskluzīvi 7. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Latvijā ražotas lodes droniem, optiskais zūms termiķim un padomi medniekiem no četrkārtēja olimpieša
Ekskluzīvi 4. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ierīce visām situācijām un regulē asumu ar pirkstu. Ar ThermTec Wild 650D uz bebriem
Ekskluzīvi 3. aprīlis, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šaut garām ir vieglāk, daudz vairāk vietas! Dainis Upelnieks “Šauj garām!” #277 epizode
Ekskluzīvi 2. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 1. aprīlis, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. “Mednis” atklāj patieso situāciju medību jomā. Atskats uz medību sezonu un nākotnes plāni
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Virtuve
Medīt var visu, kas kustās, tik jāapēd uz vietas. Pokijs mednieku gaumē. No dabas līdz galdam #16
Ekskluzīvi 31. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru medību sezona. Cik ilgi atļauts medīt ar termālajām ierīcēm? Video bloga #90 epizode
Ekskluzīvi 28. marts, 2025
ME
Medības
Pieredze
Bebru medības pavasarī! Padomi jaunajiem medniekiem #4
Ekskluzīvi 27. marts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Gribi trīs lapsas vienā vakarā? Trenējies ar maseni un būs!
Ekskluzīvi 25. marts, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Ragu meklēšana vai nelikumīgas medības? Kā nepārkāpt Medību likumu un noteikumus!
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
ME
Medības
Klausies!
Vietas, kur briežu medības jāaizliedz, bet bebram jāmaksā par darbu! “Šauj garām!” #275 epizode
Ekskluzīvi 19. marts, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Vilks, kas pārvērtās par kuili un pārdrošā lapsa, jeb medības ar Pulsar Thermion 2 LRF XL60
Ekskluzīvi 17. marts, 2025

Lasītākie