Virtuve

Recepte. Stirnas gaļa mongoļu gaumē0

Foto: Kate Šterna

Reiz ne pārāk mazā, bet tomēr provinces pilsētiņā iebrauca savādi ļaudis. Ādas krāsa tiem bija ne kā visiem citiem. Melnās acis no garo skropstu aizsega raudzījās jautri un noslēpumaini. Viņi bija tikai divi, bet šķita, ka to ir daudz – tik bieži šos dīvaiņus varēja redzēt dažādās pilsētas vietās. Ja kādam neviļus izdevās sadzirdēt kādu frāzi no viņu teiktā, tad tas kāds itin neko nevarēja saprast. Tādas pilienu, glāžu un kastroļu vāku skaņas: Zài zhèlǐ kāi cānguǎn… „Ko gan tas varētu nozīmēt?” – lauzīja galvu piejūras pilsētas ļaudis.

Nepagāja ne ilgs laiks, kā vienā no feinākajām vietām atvērās… ķīniešu restorāns. Tiesa, jāsaka, ka tur pasniedz ne tikai ķīniešu ēdienus.

Es tur biju. Gardi ēdu, saldi dzēru. Un uz visu atlikušo dzīvi atcerējos kāda lieliska ēdiena garšu. Tā bija kraukšķīgā liellopu gaļa tumšā mērcē. Atminos, cik ļoti mani pārsteidza gaļas konsistence. Nevarēju saprast, kā var to panākt.

Pagāja daži gadi un es pilnīgi neviļus uzdūros receptei. Gribētos teikt, ka uz ēnainas un vientuļas meža takas sastapu vecum vecu vīru ar šaurām acīm, zobenu un pinkainu zirdziņu pavadā… bet nē, atradu šo recepti pati.

Sastāvdaļas:

-Oriģinālā tiek izmantots liellopa steiks. Taču mēs kā jau mednieki, ņemsim stirnas (brieža vai aļņa) mīkstumu, vai fileju 500 gramus.
-Kukurūzas cieti.
-Ūdeni un sojas mērci pa 120 gramiem katra.
-Saulespuķu un sezama sēklu eļļu.
-Brūno cukuru.
-Melnos piparus, ingveru, ķiplokus.
-Lokus vai puravus.
-Hoisiņas mērci (nebīstieties, to var pagatavot pats un recepte būs zemāk).

Sāksim nu!

1. Ingveru, ķiplokus un puravus vai lokus sagriežam iepriekš. Mazajā, baltajā trauciņā ir Hoisiņas mērce (10 krustnagliņas, 2 anīsa zvaigznītes, ēd.k. kumīna sēklu, ēd.k. sausā ingvera vai Sičuaņas piparu, viena 4 cm gara kanēļa nūjiņa, vai ēd.k. sausā kanēļa pulvera. Visu nedaudz apcepina uz pannas, lai atraisītu aromātu un pēc tam kafijas dzirnaviņās samaļ. Paņem veselu, vai pusi asā čili pipara un attīra no sēklām un membrānām, 2-3 lielas ķiploka daiviņas saspiež; pievieno divas ēd.k. konservēto sarkano pupiņu un 2 ēd.k. pupiņu sulas no bundžas, pievieno ed.k. sezama eļļu, 3 ēd.k. sojas mērci un 2 ēd.k. rīsu etiķa un vienu ēd.k. medus; visu rūpīgi sablenderē kopā ar maltajām garšvielām. Viss. Mērce gatava. To var glabāt mazā burciņā ledusskapī un pēcāk tā noder arī Pekinas pīlei un citiem eksotiskiem ēdieniem)

Foto: Kate Šterna

2. Gaļu attīrām no plēvēm un dzīslām un sagriežam ar asu nazi plānās šķēlēs. Aptuveni pusi centimetra biezumā. Nedaudz izklapējam.

Stirnas gaļa mongoļu gaumē

3. Apberam ar kukurūzas cieti.

Foto: Kate Šterna

4. Lieko cieti vajag nokratīt, bet jāseko, lai katrs gaļas gabaliņš no visām pusēm ir apviļājies. Tas ir svarīgi, citādi cepot gaļu, tā zaudēs sulīgumu.

5. Gaļu cepam uz lielas uguns līdz gatavībai. Man jāatzīstas, ka šoreiz nedaudz pārcentos. Tik brūnai gaļai nav jābūt. To vajag tikai nedaudz apbrūnināt. Kad gaļa gatava, to atliekam malā, bet no pannas nolejam liekos taukus, atstājot tikai aptuveni ēdamkaroti.

Stirnas gaļa mongoļu gaumē

6. Bļodiņā lejam 120 gramus ūdens, 120 gramus sojas mērces (es ņēmu vidēji tumšo), sezama eļļu 1.t.k. (var aizvietot ar jebkuru citu augu eļļu), Hoisiņas mērci 1 ēd.k., liekam melnos piparus ½ t.k., 120 gramus brūnā cukura un 2 t.k. kukurūzas cietes.

Foto: Kate Šterna

7. Uz pannas aptuveni 30 sek. apcepam sasmalcināto ingveru un ķiplokus. Tad pielejam sagatavoto mērci un ļaujam tai sākt sabiezēt. Tas prasīs ne vairāk kā minūti. Tad liekam iekšā gaļu, samaisām un pievienojam lokus vai puravus un atkal samaisām. Zaļumus var likt diezgan daudz. Ļaujam visam pasautēties, kamēr mērce pavisam nesabiezē. Tas prasīs arī 1-2 minūtes.

8. Pasniegt ar rīsiem vai rīsu nūdelēm nekavējoties!

Recepte. Stirnas gaļa mongoļu gaumē

Abonē šeit:
12 numuri + 3 pielikumi
12 numuri bez pielikumiem

Oktobra numurā par to kā legalizēt medījumu

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2024. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Liepājā jauns cietums, atradīsim, ko tur likt! “Šauj garām!” #313 epizode
Ekskluzīvi 2 stundas
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Bezsvina munīcija medībām un šaušanai tālās distancēs, taisnā aizslēga karabīnes un rotaļas šautuvē. Aktuālais veikalā SIA “Ieroči”
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā atšķirt vecu briežu bulli no jauna? Tumsā! Prakstiki padomi
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā asinspēdas meklēšana saistīta ar matemātiku. Praktiskais seminārs #60
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Mednieks uz mežu neiet ar naidu, bet daba pārvēršas par cietumu ! “Šauj garām!” #312 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Ideāls komplekts mazo plēsēju medībām. Labāku neviens vēl nav izveidojis. Video blogs #101
Ekskluzīvi 1. decembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Nakts medības! Kad jenotsuns pārvēršas par kaķi! Video blogs #100
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Mēģināt nomāzēt šāvienu, labi trenēti suņi un Huntsafe. Podkāsta “Šautuve” 8. epizode
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Dzinējmedības Kurzemē! Ēdams briedis, labākie kuiļa pauti un supermens! No dabas līdz galdam #24
Ekskluzīvi 28. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
TOP 5 videoklipi, ko vērts noskatīties žurnāla Medības YouTube kanālā
Ekskluzīvi 27. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Pakarināt 250 kg dzīvnieku, pasargāt no dubļiem un redzēt naktī. Veikals, kurā nedrīkst iet!
Ekskluzīvi 27. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Likums nav mētelītis, ko virināt, ja gribi šaut visu, kas kustās. “Šauj garām!” #311 epizode
Ekskluzīvi 26. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Suņi sētās nav drošībā, vīruss iznīcina mežacūkas un vilks sargā medījumu. Meža ziņas #19
Ekskluzīvi 25. novembris, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Atbildība par savvaļas dzīvnieku nodarītajiem postījumiem – kam tā pienākas?
Ekskluzīvi 21. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Termo tēmēklis ragu saskatīšanai, korpusā integrēts tālmērs un mikrolēcas. Aktuālais veikalā GPSPRO
Ekskluzīvi 21. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! CZ 600 ERGO – labāka, parocīgāka ieroča nav! Karabīne, ko var vinnēt!
Ekskluzīvi 20. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Ieraksts sodāmības reģistrā napazūd – lieli sodi medniekiem! “Šauj garām!” #310 epizode
Ekskluzīvi 19. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Sportam, medībām, tālšaušanai! Ierocies CZ 600 Ergo
Ekskluzīvi 17. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Šausmīgs, briesmīgs, netīrs līķis un nomedīti gulbji. “Šauj garām!” #309 epizode
Ekskluzīvi 12. novembris, 2025
ME
Medības
Virtuve
UZMANĪBU! Sākusies medījuma gaļas nedēļa 2025
Ekskluzīvi 11. novembris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad krāpnieki uzdarbojas, cīkstēšanās ar lāci un īpaša aukstā gaļa. “Šauj garām!” #308 epizode
Ekskluzīvi 5. novembris, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Taurus uzlika ar okulāru – divas ierīces vienā
Ekskluzīvi 4. novembris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Normāla izmēra latvietim veikalā Decathlon ir ko darīt! Medību apģērbu ceļvedis un praktiski padomi
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Salūzis tornis un bīstamākās invazīvās sugas kontrole – mednieku pienākums. Video blogs #99
Ekskluzīvi 31. oktobris, 2025
Indulis Burka
Pieredze
VIDEO. Aitas plēsuši izskraidīties palaisti suņi! Vai saimnieks zina, ko dara viņa suns? Meža ziņas #18
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Kad dzinējmedības tiek apturētas un no alas jārok suņi. Mednieka dienasgrāmata #38
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad saliji līdz pēdējai vīlītei fenomenālākajās medībās pasaulē! “Šauj garām!” #307 epizode
Ekskluzīvi 29. oktobris, 2025
ME
Medības
Virtuve
Policija, milzīga sivēnmāte un īpašais latgaļu sautējums. No dabas līdz galdam #23
Ekskluzīvi 27. oktobris, 2025
ME
Medības
Pieredze
Sumbri – kā tie nonāca Latvijā un kur tos sastapt tagad? Meža ziņas #17
Ekskluzīvi 23. oktobris, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad patriotisms aizkustina, bet tradīcijas ceļš pie sabiedrības. “Šauj garām!” #306 epizode
Ekskluzīvi 22. oktobris, 2025

Lasītākie