Virtuve

Recepte! Populārākais un iecienītākais ēdiens – soļanka0

Foto: Sintija Dozberga

Iecienītāko zupu topa augšgalā mūsmājās noteikti ir tieši soļanka. Un, visticamāk, tas tāpēc, ka šo zupu gatavoju jau kopš mazotnes. Pēc vecāku nostāstiem man bijuši vien septiņi gadi, kad šo zupu pagatavoju pirmo reizi. Soļankas recepšu ir daudz un dažādas, jo pastāv uzskats, ka tās sastāvā ir viss, kas aizķēries ledusskapī. Tieši veicot ledusskapja tīrīšanu, iespējams pagatavot viskreptīgāko soļanku. Ierasti soļanku gatavoju tikai uz ugunskura, jo, kā jau visiem zināms, uguns piešķir pilnīgu un izcilu garšu jebkuram ēdienam. Taču šoreiz nolēmu zupu pagatavot mājās.

Sastāvdaļas

Puravs, selerija, sīpols, ķiploks, paprika, sāls, graudu pipari buljonam
Meža gaļas kauli ar gaļu (izmantoju brieža mugurkaula daļu)
Cīsiņi (brieža)
Cepamdesas (brieža)
Auksti kūpināta desa (brieža)
Nieres (brieža)
Kūpināta mežacūka (tāds treknāks gabaliņš)
3–5 sīpoli
3 lieli burkāni
250 g tomātu pastas (lielākoties skatos pēc situācijas, jo dažkārt prasās mazliet vairāk)
2 lauru lapas
Sāls, pipari, čili
Marinēti gurķi
4 kartupeļi
Eļļa un sviests cepšanai
Olīvas
Sastāvdaļu daudzumu var variēt, kā pašam tīk, kam patīk biezāka zupa, tas pievieno vairāk gaļas un pārējās sastāvdaļas, kam šķidrāka – attiecīgi mazāk. Zupu vārīju 4 l katlā.

Pasniegšanai

Skābais krējums
Zaļumi (pētersīļi, dilles)
Citrons

Der zināt

Zupa savulaik esot radusies tieši ar šādu mērķi – pagatavot gardu maltīti lauku gaumē, izmantojot tos produktus, kas pieejami, lai neko nevajadzētu izmest. Zupas nosaukums vien jau liecina par bagātīgu dažādo sastāvdaļu klāstu, kas tad arī veido izcilu garšas buķeti. Senākos laikos, kad tomāti vēl nebija īsti pieejami, soļankas galvenās sastāvdaļas bija gurķu sālījums, trekna gaļa un piemājas dobē izaudzēti dārzeņi. Tāpat pastāv uzskats, ka īstenai soļankai ir jābūt pagatavotai no vismaz četru vai pat piecu dažādu veidu gaļas produktiem, neiztiekot arī bez nierēm. Turklāt vēsturiski zupai ir arī otrs nosaukums – pohmelka.

Pagatavošana

Kaulu ar gaļu noskalo, liek katlā, pārlej pāri aukstu ūdeni un liek vārīties uz lēnas uguns. Pievieno arī garšvielas un veselu sīpolu, pāris ķiploka daivas, pāris uz pusēm sagrieztus selerijas kātus, pusi paprikas un puravu, lai pats buljons sātīgāks. Kad parādās putas, gaļu noputo, katlam uzliek vāku un samazina liesmu. Vāra, līdz gaļa ir mīksta. Tad kaulu izņem no katla, atdzesē, gaļu noņem un sagriež mazos gabaliņos. Sagatavo vēl vienu katlu, kurā tad taps zupa. Nomizo sīpolu, sasmalcina un nomizo burkānu, sarīvē. Katlā pievieno eļļu un izkausē sviestu. Liek cepties sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini, tad pievieno burkānu un cep, līdz kļūst mīksti.
Ripiņās sagriež cīsiņus, kubiņos sagriež cepamdesas, auksti kūpināto desu un kūpinājumu, pievieno katlā un ļauj visam kopā cepties.
Atsevišķi pannā izkausē sviestu un apcep nieres. Man labāk garšo, kad tās ir smalkos kubiņos apceptas kopā ar sāli un pipariem, nevis kad tās zupai pievienotas vārītas. Kad nieres apcepušās, tās pievieno katlā, kurā cepas pārējās zupas sastāvdaļas.
Katlā pievieno arī no kaula noskrubināto gaļiņu. Kad visas sastāvdaļas ir apcepušās, tam visam pievieno tomātu pastu un čili piparus.
Sagriež marinētos gurķus. Uzskatu, ka tieši marinētie gurķi zupai piešķir lielisko garšu, tāpēc jāizvēlas pārbaudīti gurķi. Tradicionāli gadu no gada jau izvēlos pašas marinētos gurķus. Gurķus pievieno katliņā, kur viss sautējas. Pieber arī šķipsniņu cukura, lai garšas atraisās. Tad visam pievieno caur sietu izkāstu buljonu un ļauj vārīties. Nomizo un kubiņos sagriež kartupeļus, pievieno zupai. Kad kartupeļi kļūst mīksti, pievieno ripiņās sagrieztas olīvas un vāra vēl pāris minūtes.
Servē zupas šķīvjos, klāt pēc patikas var pievienot skābo krējumu, zaļumus un citronu. Labu apetīti!

Marinēto gurķu recepte

Uz 1 l ūdens: 4 ēdamkarotes cukura un 2 ēdamkarotes sāls
Kamēr vārās marināde, tikmēr litra burkās apakšā kārto garšvielas: lauru lapu, melnos graudu piparus, sinepju graudiņus, divas ķiploka daiviņas un daudz diļļu. Burkā kā krelles kārto gurķus.
Pēdējā brīdī pirms marinādes liešanas uz gurķiem uz vienu litru marinādes pievieno tējkaroti etiķa esences. Burkām uzliek vāciņus – bet neaizgriež! – un liek katlā sterilizēties, līdz gurķi maina krāsu.
Burkas ceļ laukā no katla, aizvāko, griež otrādi uz vākiem un apsedz uz nakti.

Foto: Sintija Dozberga

Dodamies lamatot bebrus – daži noderīgi padomi

Jaunais žurnāla Medības numurs jau ir klāt!

Saistītie raksti

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Pieredze
Uzmanību – putnu gripa! Informācija iedzīvotājiem un mājputnu turētājiem
14 stundas
ME
Medības
Klausies!
Nažu meistars, mednieks, makšķernieks, baikeris Anri Anaņins. “Šauj garām!” #182 epizode
Ekskluzīvi 23 stundas
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video. Koknesē atklāj Aizkraukles novada medību trofeju izstādi
6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Seifu lobijs, tārpainas pīles un mīlestība, kas iet caur vēderu. “Šauj garām!” #181 epizode
Ekskluzīvi 31. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Joki un aizkadri #7. Kad nezini, ka Indulis jau filmē…
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
Sintija Dozberga
Pieredze
Pulsar ražots Latvijā! Daugavpilī tiek attīstītas zaļās tehnoloģijas ierīču ražošanā
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Mārcis Saklaurs: “Liela loma medību saimniecībā ir iedota staltbriedim, bet alnis ir aizmirsts”
Ekskluzīvi 30. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kur mežā pat elpot nedrīkst? Gita Strode par medībām un dabas aizsardzību. “Šauj garām!” #180 epizode
Ekskluzīvi 24. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Kad lāči pat no signalizācijas nebaidās. Valmieras novads, Brenguļu pagasts
Speciālreportāža 21. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Likums ir, bet neviens nezina, ko tagad darīt. “Šauj garām!” #179 epizode
Ekskluzīvi 17. maijs, 2023
ME
Medības
Pieredze
Situācija ar alni – kritiska. Haralda Barvika, Jāņa Baumaņa un Artura Surmoviča viedoklis
Ekskluzīvi 12. maijs, 2023
Indulis Burka
Pieredze
Alnis. Interešu sadrusme startp medniekiem un mežsaimniekiem. Vai vajadzīgs aizsardzības plāns?
Ekskluzīvi 10. maijs, 2023
ME
Medības
Klausies!
Par ložu sijāšanu, sagrozītiem faktiem un gobelēniem. “Šauj garām!” #177 epizode
Ekskluzīvi 3. maijs, 2023
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO! Kad negaidīti satiec mežacūku baru! Pulsar Merger LRF XP 50 tests
27. aprīlis, 2023
ME
Medības
Virtuve
VIDEO! Recepte. Ķīnas kāposta un brieža gaļas tīteņi
26. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kad beigsies čakarāšanās ar mežacūkām? “Šauj garām!” #176 epizode
Ekskluzīvi 26. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Kā samazināt Latvijas mednieku skaitu trīs reizes? “Šauj garām!” #175 epizode
Ekskluzīvi 19. aprīlis, 2023
ME
Medības
Pieredze
FOTO un VIDEO! Stendu apskats un jaunumi. Izstāde Outdoor Riga 2023
Ekskluzīvi 15. aprīlis, 2023
LL
Lielais Loms
Pieredze
VIDEO! Informatīvais seminārs klubu vadītājiem par lietotnes “Mednis” ieviešanu. II daļa
Ekskluzīvi 13. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Mednieks vienkāršais – Oskars Lauciņš. “Šauj garām!” #174 epizode
Ekskluzīvi 12. aprīlis, 2023
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas skola #5. Ieroča un munīcijas izvēle
Ekskluzīvi 6. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Medības naktī ar pieiešanu. Kāpēc tas nav droši? Reģistrācijas žurnāls. “Šauj garām!” #173 epizode
Ekskluzīvi 5. aprīlis, 2023
ME
Medības
Klausies!
Slazds līdz pusei ūdenī un šaušana šaušanas pēc! “Šauj garām!” #172 epizode
Ekskluzīvi 29. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Ragu drudzis, kriminālpārkāpumi un maksa par rācijām. “Šauj garām!” #171 epizode
Ekskluzīvi 22. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
Sezonas kartes, bebru piebarošana un kad katastrofa nav nekas īpašs. Šauj garām!” #170 epizode
Ekskluzīvi 15. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Informatīvais seminārs klubu vadītājiem par lietotnes “Mednis” ieviešanu
Speciālreportāža 14. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas skola #2. Ieplecošana – trīs pozīcijas
Ekskluzīvi 14. marts, 2023
ME
Medības
Klausies!
“Mednis” ir izdējis trešo olu! Mežacūkām nebūs savilcēju. “Šauj garām!” #169 epizode
Ekskluzīvi 8. marts, 2023
ME
Medības
Pieredze
Ja nomedī nepareizi, tad aprok! Dobeles trofeju izstādes secinājumi. “Šauj garām!” ekstra #38
Ekskluzīvi 7. marts, 2023
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Bore Snake – rīks medniekiem, kam patīk kopt ieroča stobru
Ekskluzīvi 3. marts, 2023

Lasītākie