Virtuve

Bagātīgs, aromātisks un sātīgs! ‘Osso buco’ mednieku gaumē0

Foto: Ilze Galkina

Gatavojot Osso buco (no itāļu valodas – caurais kauls) pēc pavārmākslas klasiskās receptes, tas ir, šķiņķa šķēle ar nelielu kauliņu viducī, maniem gardēžiem allaž pietrūcis, cik gribas, īpašās delikateses – kaula smadzeņu. Lai garšas kārpiņas katrs varētu palutināt pēc savas gaumes un vēlamajā daudzumā, nolēmu cept un līdz galarezultāta sasniegšanai šmorēt termiskās apstrādes maisā gaļu, bet pavisam plikos kaulus atsevišķi.

Sastāvdaļas

• Staltbrieža vai aļņa stilba kauls
• Gaļa no mīkstuma vai karbonādes
• Sojas mērce
• Balzametiķis
• Sinepju sēkliņu, citronpiparu, ķimeņu, sāls un cukura maisījums
• Sēkliņu (ķirbju, saulespuķu, sezama u. c.) un rīvmaizes maisījums
• Svaiga rozmarīna zariņi
• Svaigi kāposti
• Paprika
• Kartupeļi•
Ķirštomātiņi un svaigs gurķis
• Sarkanās jāņogas vai brūklenes

Pagatavošana

Šim nolūkam stilbs tiek maksimāli notīrīts, gaļa burtiski noskrāpēta, to vēlāk var izmantot citai vajadzībai, piemēram, samalšanai. Tad kauls ar elektrisko zāģīti tiek sazāģēts aptuveni 10–15 cm garos gabalos. Līdz ar to ēdiena viena daļa sagatavota.

Jāpiebilst – šo kaulu neapsāla, nesapiparo un garšvielās neapvārta. Kāpēc – par to tālākajā izklāstā.

Otra daļa ir gaļas apstrāde. To var sagriezt lielākos vai mazākos gabaliņos, bet es izvēlējos svētku variantu – sagriezu sloksnītēs, izklapēju, katru apviļāju garšvielu maisījumā un sapinu bizītē. Bizītes uz dažām stundām iemarinē sojā un balzametiķī. Pēc tam apviļā sēkliņu un rīvmaizes maisījumā un uz pannas sviestā apcep no abām pusēm.

Nākamais solis – gan kaulus, gan gaļu uzmanīgi ievieto cepšanas maisā tā, lai kauli atrodas zem gaļas. Maisā ielej pannas novārījumu, aizsien galus un liek cepeškrāsnī kādos 120, bet ne vairāk kā 150 grādos uz vismaz divām stundām. Šajā procesā kauli jeb, precīzāk, kaulu smadzenes saņem gan aromātisku sulu no gaļas bizītes, gan papeldas pannas novārījumā, kas ir pietiekami sāļš.

Kamēr gatavojas gaļas ēdiens, tvaika katlā izvāra kartupeļus un brokoļus, ko viegli apcep cepeškrāsnī, bet uz pannas izcep kāpostu šķēles un papriku. Mērcei sakuļ visus šķidrumus – kā no gaļas un kauliem, tā no dārzeņiem iegūto. Ja vajag, pieliek vēl sāli. Mērce ir bagātīga garšā, pietiekami aromātiska un nav jāpapildina ar krējumu.

Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem, kādi tobrīd pieejami, bet pikantumam kā jau meža gaļas delikatesei pārkaisa brūklenes.

Otrs Osso buco variants ir mazliet vienkāršāks un ne tik laikietilpīgs. Notīrītos kauliņus saliek cepamtraukā, pārlej nedaudz ūdens un cepeškrāsnī 150 līdz 200 grādos sautē aptuveni pusotras stundas. Gatavās smadzenes izvelk no kaula, kamēr viss karsts, pārkaisa ar sāli, maltajiem melnajiem pipariem vai arī kādu citu katram tīkamu garšvielu, un našķis gatavs. Tas ir tik trekns un sātīgs, ka jāatzīst patiesība – laba daudz nevajag.

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Ja tu gribi sačakarēt kolektīvu, sadali to grupās! Artūrs Surmovičs “Šauj garām!” #228 epizode
Ekskluzīvi 12 stundas
ME
Medības
Aprīkojums
Kā piešaut nakts redzamības tēmēkli Pard DS35 70 LRF. Stāsta Armands Reķis
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Kad gar medību tornīti brauc kaila dāma uz divriteņa… “Šauj garām!” #227 epizode
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad peld ne tikai bebrs, bet arī mednieks…Testējam bebru medību komplektu
Ekskluzīvi 11. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad beidzot varēs naktī sākt medīt briežus? “Šauj garām!” #226 epizode
Ekskluzīvi 10. aprīlis, 2024
ME
Medības
Pieredze
“Tickless” ultraskaņas ērču atbaidītāja noslēpums – kā nomainīt bateriju
Ekskluzīvi 9. aprīlis, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Jaudīga meža kamera, kas derēs ne tikai mežā. NITEforce Live-Cam PRO 4G
Ekskluzīvi 5. aprīlis, 2024
ME
Medības
Klausies!
Mednieki jāsoda ar lielākiem sodiem? Haralds Barviks “Šauj garām!” #225 epizode
3. aprīlis, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Reāls piecu binokļu tests. Pirmais iespaids un komentāri
Ekskluzīvi 25. marts, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Mednieka soma. Vai kamera attaisno cerības? Zeiss Secacam 7
Ekskluzīvi 25. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Zaļais kurss atgādina komunismu! Juris Lazdiņš “Šauj garām!” #223 epizode
Ekskluzīvi 20. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Bebru lamatas, nažu komplekts un munīcija! SIA Ieroči jaunumi martā
Ekskluzīvi 18. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nodarbības suņa prātam? Intelektuālā slodze un apmācība. Sarunas par suņiem #16
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Saskatīt stirnāža siltās paduses. Testējam Pulsar Thermion 2 LRF XL50
Ekskluzīvi 14. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kad esi izaudzis mednieku veikalā uz letes. “Šauj garām!” #222 epizode
Ekskluzīvi 13. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kāda ir pirmā komanda, kas jāiemāca sunim? Kontakts
Ekskluzīvi 12. marts, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medniekiem. Visa pasaule smilšu graudiņā (pulkstenī)
Ekskluzīvi 11. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Video! Kā uzmontēt sarkanā punkta tēmēkli uz bises: uzmontēšana, piešaušana, treniņi
Ekskluzīvi 9. marts, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Attālajā Vaiņodē InfiRay prezentē jaunāko produkciju!
Ekskluzīvi 8. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja čaulītes kabatā nevis seifā – visticamāk, esi pārkāpējs! “Šauj garam!” #221 epizode
Ekskluzīvi 6. marts, 2024
ME
Medības
Uncategorized
VIDEO. Lauksaimnieki un mežsaimnieki sagaida Siliņu pie Ministru kabineta
5. marts, 2024
LD
Linda Dombrovska
Pieredze
Kad ej pa suņa atstātajām asinspēdām jeb Neskrieniet uzreiz pakaļ medījumam!
Ekskluzīvi 5. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Top pieci Vector Optics tēmēkļi lapsu medībām. Iesaka Juris Kušķis
Ekskluzīvi 4. marts, 2024
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Ģērbjam lapsu mednieku no galvas līdz kājām. Kā saģērbties medībām ziemā? Iesaka Armands Reķis
Ekskluzīvi 4. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Stirna, glābjoties no vilkiem, ieskrien pagalmā. Bet tas nav šķērslis plēsējiem! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 1. marts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lielākā nozares izstāde pasaulē Shot Show! Arvida Baumaņa un Dāvja Zaubes iespaidi
Ekskluzīvi 1. marts, 2024
ME
Medības
Klausies!
129 lāči un saudzējamie šakāļi! Kā sevi pasargāt mežā? “Šauj garām!” #220 epizode
Ekskluzīvi 28. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Četri veidi, kā ielikt bebru lamatas. Praktiskais seminārs #37
Ekskluzīvi 26. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Lapsu riesta dejas kameras priekšā. Savvaļas dzīvnieki
24. februāris, 2024
ME
Medības
Pieredze
SKATIES! Neliels ieskats medību un makšķerēšanas izstādē Zalcburgā
Ekskluzīvi 23. februāris, 2024

Lasītākie