Virtuve

Mežacūkas borščs0

Foto: Kate Šterna

Reiz kādā Drēgnā Drūmā Dienā (tā bija sestdiena) sanāca vīri un viena sieva uz dzinējmedībām. Suņi arī bija, bet, kā jau tas vedās un nereti notiek, divi laiku šķirnes mačo saķīvējās un dzīt devās tikai viens. Plus laiku meitene un Latvijas dzinējsuns. Aizbraucām uz mastu, vadītājs salika visus pa vietām. Šag v ļevo, šag v pravo – popitka begstva! Pirmajā mastā neviena šāviena… Otrajā pāris bija, bet tukšā. Nu, domājam, varbūt jābrauc mājās… vai arī jāvelk ārā fotoaparāts, jo stirnas kā sazvērējušās staigā piecpadsmit metru attālumā un tā īsti nemaz nebaidās. Pati redzēju septiņas. Vīri arī – kurš vairāk, kurš mazāk, bet stirnas matīja visi. Ja kopā saskaita, vienā dienā gada limitu varētu nomedīt. Bet sezona cauri! Nonākam trešajā mastā. Tādā jaukā pašķidrā, ne pārāk brikšņainā mežā. Mūsu pusē klusums, toties otrā malā cits pēc cita grand blīkšķi. Dzinēju balsis gan kaut kā šķībi skan. Izrādās, mastā bijušas cūkas. Viens stāsta: “Es skatos, tur krūmos kaut kas melns rādās. Domāju, vai man lodes žēl! Un tiešām cūkas aizskrien, bet visas veselas.” Cits šāva, cūka gar zemi. Iet skatīties, šī sēž uz dibena un acis pretī bola. Bet projām, protams, netika. Otrais suķis, ko todien nomedīja, krita ar pirmo pēc divdesmit soļiem. Tā drēgnajā, drūmajā dienā tikām pie pāris mežacūkām. Sūdzēties jau nav labi, citādi Diāna uzgriezīs muguru, bet dzinēji bija nošāvuši greizi un vienu stūri atstājuši neizdzītu. Un tieši tur bija vēl vesels bars cūku!
Citā drēgnā drūmā dienā tapa mežacūkas gaļas borščs. Godīgi sakot, es īsti nezinu, vai tas ir riktīgs vai ne. Lai spriež viedie lasītāji.

1. Atlasīju mežacūkas gaļas gabaliņus: lāpstiņu, mugurkaulu, ribas un visādus krikumus. Rūpīgi noskaloju.

2. Mežacūkas gaļa jāvāra ilgi, ja vien tā nav iepriekš kārtīgi pārbaudīta. Kā zināms, Sus scorfa mēdz slimot ar trihinelozi un šī parazīta oliņas ir pārsteidzoši izturīgas. Ja gaļa ir invadēta un netiek pietiekami izkarsēta, cilvēks noteikti dabūs šo parazītu. Atbrīvoties no trihinellām nav iespējams, un slimošanai ir ļoti nepatīkamas sekas visa mūža garumā. Tādēļ gaļa vārījās divarpus stundas.
Garšvielas: lauru lapa, timiāns, maltie melnie pipari, trīs kadiķogas, jūras sāls (pašās beigās).

3. Tīrot kartupeļus, neaizmirstam ar asu nazīti izrubināt acītes. Gluži Tima Bartona stilā. Nu tā, lai jautrāka darbošanās.

Foto: Kate Šterna

4. Klasiskais komplekts borščam manā gaumē. Ne ko pielikt, ne ko atņemt. Protams, vārītās bietes nāks pēc tam. Kā tādas purpura karalienes!

5. Burkāni. Mana ome, kura gatavo fantastiski garšīgi, burkānus zupai vienmēr apcep atsevišķi – sviestā un ar cukuru.

6. Sīpoli arī jāapbrūnina atsevišķi, lai arī tie atdod visu savu garšu, nevis pieņem burkānu aromātu, kā tas notiek, ja visus dārzeņus cep kopā.

7. Kamēr sīpoli cepas, sagriežam kartupeļus. Kā nu kuram patīk. Man šķiet garlaicīgi griezt tos mazos kubiņos. Turklāt tad kartupeļi ātri vien pārvārās un zupa kļūst pārāk bieza. Man labāk tīk lieli gabali.

8. Lai buljons izdotos dzidrs un zeltains, tas noteikti jāatputo sākumā, bet, kad vārīšana ir pusceļā, jāieliek burkāns.

9. Kad kartupeļi grāpī, varam ķerties klāt kāpostiem. Es lieku diezgan daudz salīdzinājumā ar kartupeļiem, tad zupa sanāk vieglāka. Kad viss pavārījies, pieliekam burkānus un sīpolus.

10. Šajā brīdī tie, kam negaršo bietes, var apstāties un ziedot sarkano dārzeni citiem ģimenes locekļiem, piemēram, biešu, siera un ķiploku salātu pagatavošanai. Esmu taisījusi arī kāpostu zupu ar mežacūkas gaļu un uzskatu, ka neviena cita zvēra gaļa tik labi nepasē kopā ar kāpostiem.

Liekam klāt bietes.
Foto: Kate Šterna

11. Ja tomēr borščs ir jūsu iecienīto ēdienu sarakstā, tad liekam klāt arī bietes. Sarīvētas vai sagrieztas. Un te ir būtiski atcerēties pielikt kaut pustējkarotes etiķa. Daudziem jau tā patīk nedaudz skābumiņa, citiem ne, bet, ja etiķi nepieliek, bietes zaudē krāsu. Ar etiķi borščs līdz pēdējam šķīvim būs koši sarkans. Bietes liek klāt pēdējās, lai tās nepārvārās. Kad zupa jau noņemta no uguns, piespiežam klāt ķiplokus pa daivai uz litru, uzliekam vāku un atstājam sust. Mūsdienu katliem ir biezi dibeni, kas ilgi tur karstumu. Lai to saglabātu vēl ilgāk, var uzlikt virsū biezo dvieli vai vispār grāpi ietīt segā. Tad borščiņa garša tuvināsies vakardienas zupas smeķim! Kā zināms, borščs vislabāk garšo otrajā dienā!

12. Kā saka, laba zupa ir tad, ja karote stāv. Nost ar buljoniem un nūdeļu zupām!

Lasi un abonē žurnālu Medības šeit!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Par rācijām un komunikāciju medībās. “Šauj garām” #47 epizode
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Aprīkojums
Winchester Strata – abonēšanas loterijas balva
5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Par gaļas nodošanu, publiskām ūdenstilpēm, suņu GPS un apakšveļu. “Šauj garām!” #46 epizode
14. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par dzinējmedībām un ētisku šāvienu. “Šauj garām!” #45 epizode
7. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” #44 epizode. Apēdi lenteni? Kas notiks? Parazīti medījuma gaļā
30. septembris, 2020
Linda Dombrovska
Pieredze
Bauris 2020. Nāvējošās riesta cīņas
Speciālreportāža 25. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par zosu medībām. “Šauj garām!” #43 epizode
23. septembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Eksperiments: svins pret tēraudu. Video bloga #9 epizode
21. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par to, vai šaušanas treniņi palīdz medībās. “Šauj garām!” #42 epizode
16. septembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Par patronu lādēšanu un munīciju. “Šauj garām!” #41 epizode
9. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Staltbriežu balsis riestā: padomi un metodes. “Šauj garām!” #6 extra
Ekskluzīvi 4. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par to, kādēļ esam mednieki. “Šauj garām!” #40 epizode
2. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Aļņu medības riestā: padomi un metodes. “Šauj garām!” extra #5
Ekskluzīvi 28. augusts, 2020
Indulis Burka
Pieredze
Anri Anaņina padomi. Kā piepēkšķēt pīles
Speciālreportāža 27. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par staltbriežu selekciju un trofejām. “Šauj garām!” #39 epizode
Ekskluzīvi 26. augusts, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Ekstra #4. “Šauj garām!” komanda dodas medībās ar Zeiss, Swarovski un GPO
Ekskluzīvi 21. augusts, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Par ieroču tīrīšanu, tīrīšanas līdzekļiem. “Šauj garām!” 38. epizode 1
19. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Medības un naida runa. “Šauj garām!” #37 epizode
16. augusts, 2020
ME
Medības
Virtuve
Video bloga #8 epizode. Medību recepte: Bebra aknas dārzeņu marinādē
Ekskluzīvi 16. augusts, 2020
ME
Medības
Pieredze
Dari pats! Sālītava bebru ādām!
10. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Klausies un skaties! Par pīlēm un to medībām. “Šauj garām!” 36. epizode
5. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par dzīvnieku piebarošanu un pievilināšanu. “Šauj garām!” podkāsta 35. epizode.
29. jūlijs, 2020
ME
Medības
Pieredze
Lūši, Valsts kontrole un mednieku intereses. Saruna ar Haraldu Barviku. “Šauj garām!” podkāsta 34. epizode
22. jūlijs, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Klausies! Kvadricikli, vinčas un dzelzs zirgi – ar ko izvilkt alni no meža. “Šauj garām!” podkāsta 33. epizode
15. jūlijs, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Skaties un klausies! Gludstobra munīcija. Skrotis, renkuļi, lodes. Podkāsta “Šauj garām!” 32. epizode
8. jūlijs, 2020
ME
Medības
Klausies!
Klausies un skaties! Jauni sodi, jauna kārtība. Medību likums. “Šauj garām!” 31. epizode.
1. jūlijs, 2020
LA
LA.LV
Klausies!
Klausies! “Šauj garām!” podkāsta 30. epizode. Man nav kolektīva! Kur medīt?
26. jūnijs, 2020
Indulis Burka
Aprīkojums
Kā uzmetināt pārvietojamu medību kanceli. Padomos dalās “Medību” žurnālists Indulis Burka
26. jūnijs, 2020
Oskars Treilihs
Pieredze
Kā piesaukt stirnāzi un piesaistīt tā uzmanību, pastāsta mednieks Oskars Treilihs
18. jūnijs, 2020
LA
LA.LV
Klausies!
Klausies! Par limitiem. Vai tos piešķir taisnīgi? “Šauj garām!” podkāsta 29. epizode.
17. jūnijs, 2020

Lasītākie