Virtuve

Recepte. Mežacūkas borščs0

Foto: Kate Šterna

Reiz kādā Drēgnā Drūmā Dienā (tā bija sestdiena) sanāca vīri un viena sieva uz dzinējmedībām. Suņi arī bija, bet, kā jau tas vedās un nereti notiek, divi laiku šķirnes mačo saķīvējās un dzīt devās tikai viens. Plus laiku meitene un Latvijas dzinējsuns. Aizbraucām uz mastu, vadītājs salika visus pa vietām. Šag v ļevo, šag v pravo – popitka begstva! Pirmajā mastā neviena šāviena… Otrajā pāris bija, bet tukšā. Nu, domājam, varbūt jābrauc mājās… vai arī jāvelk ārā fotoaparāts, jo stirnas kā sazvērējušās staigā piecpadsmit metru attālumā un tā īsti nemaz nebaidās. Pati redzēju septiņas. Vīri arī – kurš vairāk, kurš mazāk, bet stirnas matīja visi. Ja kopā saskaita, vienā dienā gada limitu varētu nomedīt. Bet sezona cauri! Nonākam trešajā mastā. Tādā jaukā pašķidrā, ne pārāk brikšņainā mežā. Mūsu pusē klusums, toties otrā malā cits pēc cita grand blīkšķi. Dzinēju balsis gan kaut kā šķībi skan. Izrādās, mastā bijušas cūkas. Viens stāsta: “Es skatos, tur krūmos kaut kas melns rādās. Domāju, vai man lodes žēl! Un tiešām cūkas aizskrien, bet visas veselas.” Cits šāva, cūka gar zemi. Iet skatīties, šī sēž uz dibena un acis pretī bola. Bet projām, protams, netika. Otrais suķis, ko todien nomedīja, krita ar pirmo pēc divdesmit soļiem. Tā drēgnajā, drūmajā dienā tikām pie pāris mežacūkām. Sūdzēties jau nav labi, citādi Diāna uzgriezīs muguru, bet dzinēji bija nošāvuši greizi un vienu stūri atstājuši neizdzītu. Un tieši tur bija vēl vesels bars cūku!
Citā drēgnā drūmā dienā tapa mežacūkas gaļas borščs. Godīgi sakot, es īsti nezinu, vai tas ir riktīgs vai ne. Lai spriež viedie lasītāji.

1. Atlasīju mežacūkas gaļas gabaliņus: lāpstiņu, mugurkaulu, ribas un visādus krikumus. Rūpīgi noskaloju.

2. Mežacūkas gaļa jāvāra ilgi, ja vien tā nav iepriekš kārtīgi pārbaudīta. Kā zināms, Sus scorfa mēdz slimot ar trihinelozi un šī parazīta oliņas ir pārsteidzoši izturīgas. Ja gaļa ir invadēta un netiek pietiekami izkarsēta, cilvēks noteikti dabūs šo parazītu. Atbrīvoties no trihinellām nav iespējams, un slimošanai ir ļoti nepatīkamas sekas visa mūža garumā. Tādēļ gaļa vārījās divarpus stundas.
Garšvielas: lauru lapa, timiāns, maltie melnie pipari, trīs kadiķogas, jūras sāls (pašās beigās).

3. Tīrot kartupeļus, neaizmirstam ar asu nazīti izrubināt acītes. Gluži Tima Bartona stilā. Nu tā, lai jautrāka darbošanās.

Foto: Kate Šterna

4. Klasiskais komplekts borščam manā gaumē. Ne ko pielikt, ne ko atņemt. Protams, vārītās bietes nāks pēc tam. Kā tādas purpura karalienes!

5. Burkāni. Mana ome, kura gatavo fantastiski garšīgi, burkānus zupai vienmēr apcep atsevišķi – sviestā un ar cukuru.

6. Sīpoli arī jāapbrūnina atsevišķi, lai arī tie atdod visu savu garšu, nevis pieņem burkānu aromātu, kā tas notiek, ja visus dārzeņus cep kopā.

7. Kamēr sīpoli cepas, sagriežam kartupeļus. Kā nu kuram patīk. Man šķiet garlaicīgi griezt tos mazos kubiņos. Turklāt tad kartupeļi ātri vien pārvārās un zupa kļūst pārāk bieza. Man labāk tīk lieli gabali.

8. Lai buljons izdotos dzidrs un zeltains, tas noteikti jāatputo sākumā, bet, kad vārīšana ir pusceļā, jāieliek burkāns.

9. Kad kartupeļi grāpī, varam ķerties klāt kāpostiem. Es lieku diezgan daudz salīdzinājumā ar kartupeļiem, tad zupa sanāk vieglāka. Kad viss pavārījies, pieliekam burkānus un sīpolus.

10. Šajā brīdī tie, kam negaršo bietes, var apstāties un ziedot sarkano dārzeni citiem ģimenes locekļiem, piemēram, biešu, siera un ķiploku salātu pagatavošanai. Esmu taisījusi arī kāpostu zupu ar mežacūkas gaļu un uzskatu, ka neviena cita zvēra gaļa tik labi nepasē kopā ar kāpostiem.

Liekam klāt bietes.
Foto: Kate Šterna

11. Ja tomēr borščs ir jūsu iecienīto ēdienu sarakstā, tad liekam klāt arī bietes. Sarīvētas vai sagrieztas. Un te ir būtiski atcerēties pielikt kaut pustējkarotes etiķa. Daudziem jau tā patīk nedaudz skābumiņa, citiem ne, bet, ja etiķi nepieliek, bietes zaudē krāsu. Ar etiķi borščs līdz pēdējam šķīvim būs koši sarkans. Bietes liek klāt pēdējās, lai tās nepārvārās. Kad zupa jau noņemta no uguns, piespiežam klāt ķiplokus pa daivai uz litru, uzliekam vāku un atstājam sust. Mūsdienu katliem ir biezi dibeni, kas ilgi tur karstumu. Lai to saglabātu vēl ilgāk, var uzlikt virsū biezo dvieli vai vispār grāpi ietīt segā. Tad borščiņa garša tuvināsies vakardienas zupas smeķim! Kā zināms, borščs vislabāk garšo otrajā dienā!

12. Kā saka, laba zupa ir tad, ja karote stāv. Nost ar buljoniem un nūdeļu zupām!

Abonē, lasi elektroniski vai meklē preses tirdzniecības vietās!

Kā kopā ar draugiem pagatavot sulīgas, aromātiskas kūpinātas buka ribas/Smoked Roe Buck Ribs

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Mednieka soma. “Lapsu lodes” un pulvera deva
Ekskluzīvi 2 dienas
Linda Dombrovska
Pieredze
VIDEO! Tev nerēgojas, tās ir dzeloņcūkas Latvijā, kā arī baltie aļņi. Meža ziņas #13
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kad odu atbaidītājs cīnās par dzīvību. Kā pasargāt sevi no asinsūcējiem
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Kuš, kuilis nāk! Kāpēc mežacūkām patīk lietus. “Šauj garām!” #296 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Vēro ilgāk, mēri tālāk un lieto ērtāk – Pulsar Oryx LRF XG35 tests dabā
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Klausies!
Latgaļu īpatnības ar ātrajiem un divām ugunsdzēsēju mašīnām. “Šauj garām!” #295 epizode
Ekskluzīvi 6. augusts, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Depresīvākās sezonas medības – bez aptveres un negaisā metāla tornī. Video bloga #95 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Lāčāda pie sienas, un atkal grib aizliegt medības! “Šauj garām!” #294 epizode
Ekskluzīvi 30. jūlijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Ja savaino suni, nonāc uz pannas. Mežoņcūka Kaltenes gaumē. No dabas līdz galdam #20
Ekskluzīvi 28. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Vai drīkst medīt bīstamu lāci savā pagalmā? Komentējam Zemkopības ministra izteikumus
Ekskluzīvi 24. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Revolveri medībās, kāpēc auto jābauda ik pēc 2 stundām un par odiem. “Šauj garām!” #293 epizode
Ekskluzīvi 23. jūlijs, 2025
Kate Šterna
Aprīkojums
Mednieka soma. Ultra vieglais un kompaktais termobinoklis Nocpix Quest!
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Skūta bārda, satraukums un kvieši piena gatavībā. Termālās ierīces medniekiem no Pixfra un Falcon
Ekskluzīvi 22. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Brīnumi ar limitiem, pīļu šaušana dzinējmedībās un ragi dūņās. “Šauj garām!” #292 epizode
Ekskluzīvi 16. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Vilki teju vai pagalmā uzbrūk briežu bullim, lūsis ķer bebru un iekuļas nepatikšanās. Meža ziņas #12
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Trāpīt mērķī, kad vējš iepūš lodei sānos un kam jābūt 72 stundu somā. SIA “Ieroči” tradicionālais pasākums “Izaicinājums 2025”
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tagad jāpiesaka visas medības, lai VMD turpinātu mednieku izsekošanu? “Šauj garām!” #291 epizode
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2025
Indulis Burka
Aprīkojums
Mednieka soma. Nākamā paaudze jaudīgāka un taupīgāka – ThermTec Cyclops
Ekskluzīvi 7. jūlijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Mazāk letālu negadījumu medībās Eiropā: Gudrākas medības, drošākas medības. Mēs, mednieki #1
Ekskluzīvi 4. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Vai 205 metros var saskatīt buka ragu pērlītes? Binoklis ar attēla stabilizatoru
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Groza Medību likumu un kopmromiss, kurā neapmierināti ir visi! “Šauj garām!” #290 epizode
Ekskluzīvi 2. jūlijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Ekstrēmās medības! Kārtīgam medniekiem jābūt sunim un termokamerai! Video bloga #94 epizode
Ekskluzīvi 30. jūnijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Briežu vairāk nekā odu, odi kož acis ārā un gatavojam mežacūkas sautējumu. No dabas līdz galdam #19
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Nakts tēmēklis 399 eiro, jaunās paaudzes termotēmēkļi un ērti apģērbi. Video blogs #93 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kā izvēlēties, trenēt un nesajukt prātā? Medību suņi bez filtriem! “Šauj garām!” #289 epizode
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lācis atkal atgriežas Viļņā. Eksperti ir ļoti noraizējušies
Ekskluzīvi 20. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Lūsis pagalmā ķer kaķi, lāči gandrīz kāpj laivā, bet vilks kaitina alni. Meža ziņas #11
Ekskluzīvi 20. jūnijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Tuvcīņa ar kuili uz dzīvību un nāvi, un trīs vilki vienā vakarā! “Šauj garām!”#288 epizode
Ekskluzīvi 18. jūnijs, 2025
Sintija Dozberga
Pieredze
Iestādes brīvdienās, iedzīvotāji šokā, mednieki ceļ trauksmi. Lācis Viļņā. Meža ziņas #10
Ekskluzīvi 17. jūnijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Alkohols medībās, ieroču pārvadāšana, divos naktī ar stīvu briedi. Pajautā medību inspektoram
Ekskluzīvi 16. jūnijs, 2025

Lasītākie