Virtuve

Recepte. Mežacūkas borščs0

Foto: Kate Šterna

Reiz kādā Drēgnā Drūmā Dienā (tā bija sestdiena) sanāca vīri un viena sieva uz dzinējmedībām. Suņi arī bija, bet, kā jau tas vedās un nereti notiek, divi laiku šķirnes mačo saķīvējās un dzīt devās tikai viens. Plus laiku meitene un Latvijas dzinējsuns. Aizbraucām uz mastu, vadītājs salika visus pa vietām. Šag v ļevo, šag v pravo – popitka begstva! Pirmajā mastā neviena šāviena… Otrajā pāris bija, bet tukšā. Nu, domājam, varbūt jābrauc mājās… vai arī jāvelk ārā fotoaparāts, jo stirnas kā sazvērējušās staigā piecpadsmit metru attālumā un tā īsti nemaz nebaidās. Pati redzēju septiņas. Vīri arī – kurš vairāk, kurš mazāk, bet stirnas matīja visi. Ja kopā saskaita, vienā dienā gada limitu varētu nomedīt. Bet sezona cauri! Nonākam trešajā mastā. Tādā jaukā pašķidrā, ne pārāk brikšņainā mežā. Mūsu pusē klusums, toties otrā malā cits pēc cita grand blīkšķi. Dzinēju balsis gan kaut kā šķībi skan. Izrādās, mastā bijušas cūkas. Viens stāsta: “Es skatos, tur krūmos kaut kas melns rādās. Domāju, vai man lodes žēl! Un tiešām cūkas aizskrien, bet visas veselas.” Cits šāva, cūka gar zemi. Iet skatīties, šī sēž uz dibena un acis pretī bola. Bet projām, protams, netika. Otrais suķis, ko todien nomedīja, krita ar pirmo pēc divdesmit soļiem. Tā drēgnajā, drūmajā dienā tikām pie pāris mežacūkām. Sūdzēties jau nav labi, citādi Diāna uzgriezīs muguru, bet dzinēji bija nošāvuši greizi un vienu stūri atstājuši neizdzītu. Un tieši tur bija vēl vesels bars cūku!
Citā drēgnā drūmā dienā tapa mežacūkas gaļas borščs. Godīgi sakot, es īsti nezinu, vai tas ir riktīgs vai ne. Lai spriež viedie lasītāji.

1. Atlasīju mežacūkas gaļas gabaliņus: lāpstiņu, mugurkaulu, ribas un visādus krikumus. Rūpīgi noskaloju.

2. Mežacūkas gaļa jāvāra ilgi, ja vien tā nav iepriekš kārtīgi pārbaudīta. Kā zināms, Sus scorfa mēdz slimot ar trihinelozi un šī parazīta oliņas ir pārsteidzoši izturīgas. Ja gaļa ir invadēta un netiek pietiekami izkarsēta, cilvēks noteikti dabūs šo parazītu. Atbrīvoties no trihinellām nav iespējams, un slimošanai ir ļoti nepatīkamas sekas visa mūža garumā. Tādēļ gaļa vārījās divarpus stundas.
Garšvielas: lauru lapa, timiāns, maltie melnie pipari, trīs kadiķogas, jūras sāls (pašās beigās).

3. Tīrot kartupeļus, neaizmirstam ar asu nazīti izrubināt acītes. Gluži Tima Bartona stilā. Nu tā, lai jautrāka darbošanās.

Foto: Kate Šterna

4. Klasiskais komplekts borščam manā gaumē. Ne ko pielikt, ne ko atņemt. Protams, vārītās bietes nāks pēc tam. Kā tādas purpura karalienes!

5. Burkāni. Mana ome, kura gatavo fantastiski garšīgi, burkānus zupai vienmēr apcep atsevišķi – sviestā un ar cukuru.

6. Sīpoli arī jāapbrūnina atsevišķi, lai arī tie atdod visu savu garšu, nevis pieņem burkānu aromātu, kā tas notiek, ja visus dārzeņus cep kopā.

7. Kamēr sīpoli cepas, sagriežam kartupeļus. Kā nu kuram patīk. Man šķiet garlaicīgi griezt tos mazos kubiņos. Turklāt tad kartupeļi ātri vien pārvārās un zupa kļūst pārāk bieza. Man labāk tīk lieli gabali.

8. Lai buljons izdotos dzidrs un zeltains, tas noteikti jāatputo sākumā, bet, kad vārīšana ir pusceļā, jāieliek burkāns.

9. Kad kartupeļi grāpī, varam ķerties klāt kāpostiem. Es lieku diezgan daudz salīdzinājumā ar kartupeļiem, tad zupa sanāk vieglāka. Kad viss pavārījies, pieliekam burkānus un sīpolus.

10. Šajā brīdī tie, kam negaršo bietes, var apstāties un ziedot sarkano dārzeni citiem ģimenes locekļiem, piemēram, biešu, siera un ķiploku salātu pagatavošanai. Esmu taisījusi arī kāpostu zupu ar mežacūkas gaļu un uzskatu, ka neviena cita zvēra gaļa tik labi nepasē kopā ar kāpostiem.

Liekam klāt bietes.
Foto: Kate Šterna

11. Ja tomēr borščs ir jūsu iecienīto ēdienu sarakstā, tad liekam klāt arī bietes. Sarīvētas vai sagrieztas. Un te ir būtiski atcerēties pielikt kaut pustējkarotes etiķa. Daudziem jau tā patīk nedaudz skābumiņa, citiem ne, bet, ja etiķi nepieliek, bietes zaudē krāsu. Ar etiķi borščs līdz pēdējam šķīvim būs koši sarkans. Bietes liek klāt pēdējās, lai tās nepārvārās. Kad zupa jau noņemta no uguns, piespiežam klāt ķiplokus pa daivai uz litru, uzliekam vāku un atstājam sust. Mūsdienu katliem ir biezi dibeni, kas ilgi tur karstumu. Lai to saglabātu vēl ilgāk, var uzlikt virsū biezo dvieli vai vispār grāpi ietīt segā. Tad borščiņa garša tuvināsies vakardienas zupas smeķim! Kā zināms, borščs vislabāk garšo otrajā dienā!

12. Kā saka, laba zupa ir tad, ja karote stāv. Nost ar buljoniem un nūdeļu zupām!

Abonē, lasi elektroniski vai meklē preses tirdzniecības vietās!

Kā kopā ar draugiem pagatavot sulīgas, aromātiskas kūpinātas buka ribas/Smoked Roe Buck Ribs

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

Indulis Burka
Pieredze
Dzīvnieku mazuļu glābšanas epidēmija. Glābējs vai bērnu zaglis?
Ekskluzīvi 15 stundas
ME
Medības
Klausies!
Kad nogalināt nedrīkst, bet pautus nogriezt gan vajadzētu! “Šauj garām!” #286 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Izdevusies stirnāžu sezonas atklāšana. Liela nozīme ir tēmēklim
Ekskluzīvi 6 dienas
ME
Medības
Pieredze
Pajautā medību inspektoram! Whatsapp grupas nodevēji, kad gaidīt inspektoru, torņu mērītāji
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Pieredze
Optikas, kalibri un klusinātāja ietekme – tālšaušana ar Aivaru Bundzēnu. Praktiskais semnārs #56
Ekskluzīvi Nedēļa
ME
Medības
Aprīkojums
Kad čomi uzmet, bet mežacūkas kāp tornī un tēmēkli aizmirsti auto. Video bloga #92 epizode
Ekskluzīvi 30. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Šaušanas tehnika, ballistika un treniņi ar Aivaru Bundzēnu. Prakstiskais seminārs #55
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
Indulis Burka
Pieredze
Foto un video! Labākajiem šāvējiem cepures vienos caurumos! Atskats uz Mednieku līgas 3.posmu Rēzeknē!
Ekskluzīvi 29. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Mednieku kabatās palika 400k eiro. Haralds Barviks un Juris Buškevics. “Šauj garām!” #285 epizode
Ekskluzīvi 28. maijs, 2025
ME
Medības
Virtuve
Savādi rituāli ar asinīm, kā pazust ar asinspēdu suņiem un lapsas kotletes. No dabas līdz galdam #18
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Distances, atbalsti, kalibri un efektivitāte. Stāsta Aivars Bundzēns. Praktiskais seminārs #54
Ekskluzīvi 27. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Limitu atcelšana un sadarbības memorands. Medību saimniecības aktualitātes
Ekskluzīvi 22. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Solis pret medniekiem, labāk domāt bonusa sistēmu! “Šauj garām!” #284 epizode
Ekskluzīvi 21. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Rezultātu var sasniegt sadarbojoties ar medniekiem. Briežu postījumu apjoms Saldus novadā samazinās
Ekskluzīvi 20. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
WOW efekts pirmo reizi ieskatoties. Neparastas formas optiskais binoklis ar attēla stabilizāciju
Ekskluzīvi 19. maijs, 2025
Kate Šterna
Pieredze
Tas nav moku rīks! Kā ātri un efektīvi nodīrāt medījumu
Ekskluzīvi 15. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Cels maksu par atļaujām un sezonas kartēm? Vai ZM slepeni bīda noteikumu projektus? Izsludināti jauni grozījumi noteikumos
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad Brisele sev iešauj kājā: vilks beidzot vairs nav “svēta govs”. “Šauj garām!” #283 epizode
Ekskluzīvi 14. maijs, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgāžam mītus. Klusinātājs lodes enerģiju… palielina!
Ekskluzīvi 13. maijs, 2025
Emīlija Mariševa
Aprīkojums
Mednieka soma. Visas inovācijas vienā ierīcē. Ko varam sagaidīt no jaunā Pulsar Oryx LRF XG35?
Ekskluzīvi 12. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kāda ierēdnim daļa, ar kādu kalibru mednieks medī mežacūku! “Šauj garām!” #282 epizode
Ekskluzīvi 7. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Pierīga. Te medīt tīko daudzi!
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Dinamiskākā un ātrākā no šaušanas disciplīnām – apaļais stends. Šaušanas disciplīnas #1
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Pieredze
Ar dakšām pret lāci, robežas pārkāpēji un pirmais lācēns. Par lāču situāciju Lietuvā! Meža ziņas #7
Ekskluzīvi 5. maijs, 2025
ME
Medības
Klausies!
Kad 100 dzīvnieki nav sapuvuši mežā, bet medījuma gaļu nenovērtē. “Šauj garām!” #281 epizode
Ekskluzīvi 30. aprīlis, 2025
ME
Medības
Virtuve
Cūcisks radījums, kas ložu nebijās. Piečakarēti mednieki un gardi burgeri. No dabas līdz galdam #17
Ekskluzīvi 29. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
VIDEO. Apgūstot pamatprincipus, kā ar tēmēšnas tīkliņu var mērīt arī attālumu
Ekskluzīvi 28. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Apgāžam mītus par lodes jaudu! Kā to ietekmē klusinātājs
Ekskluzīvi 25. aprīlis, 2025
ME
Medības
Uncategorized
Izlikt asinspēdu un lasīt suni. Praktiskais seminārs #53
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025
ME
Medības
Aprīkojums
Kur pasūtīt medību torni? Dažādi veidi, piegāde visā Latvijā!
Ekskluzīvi 22. aprīlis, 2025

Lasītākie