Virtuve

Ātri un garšīgi! Stirnas tartara recepte0


Stirnas tartars
Stirnas tartars
Foto: Kate Šterna

Sākusies stirnāžu medību sezona! Patiešām katru gadu ilgi gaidītais brīdis ir klāt, ar ko arī apsveicam visus medniekus! Stirna ir viens no feinākajiem medījumiem visādā ziņā, un arī gaļiņa tai ir ļoti garšīga!
Tiesa gan, ir dzirdēts pretējais viedoklis – stirnas gaļai ir stipra un nepatīkama piegarša. Man šķiet, ka tie, kuri ir tādās domās, ir saskārušies ar zaļā desmitnieka rezultātu… Varbūt es kļūdos. Man pašai stirna ir viens no mīļākajiem medījumiem. Man patīk tās vērot, filmēt, medīt un, protams, pagatavot kaut ko garšīgu.

Kā padarīt stirnas gaļu gardu

Ir tikai dažas nianses.
Pareizs šāviens: aiz lāpstiņas vai sirdī.
Pareiza munīcija: bezsvina.
Pareiza apstrāde: tīri un smuki izvēdināt nomedīšanas vietā vai medniekmājā, bet ne ilgāk kā stundas laikā; uzreiz ielikt dzesētavā, ja ir plāns medīt ilgāk.
Nogatavināšana: vislabāk ir atstāt stirnu dzesētavā ar ādu. Ja dzesētavas nav, tad nodīrāt, sadalīt un novietot ledusskapī kontrolēta mitruma un temperatūras apstākļos (temperatūra +2…+4 grādi, mitrums 65–75% ). Tā ir sausā nogatavināšana.
Var ievakuumot un noturēt nedēļu. Profesionāļi iesaka neturēt gaļu vakuumā ledusskapī ilgāk par sešām nedēļām. Labāk to ievietot saldētavā septītajā līdz desmitajā dienā. Tā ir mitrā nogatavināšana
Vēl ir variants iekausēt gaļas gabalus sviesta kažociņā. Protams, to dara ar īpaši vērtīgu gaļu, piemēram, aļņa steiku vai fileju vai buka karbonādi. Sviestu uz lēnas uguns izkausē. Apžuvušā, ledusskapī atdzesētā gaļas gabalā izdur caurumu un iesien kokvilnas auklas cilpu. Pēc tam iekarināto vai rokā turēto gaļas gabalu ar lielu karoti lēni aplaista ar sviestu, veidojot puscentimetru biezu slāni. Pēc tam uzmanīgi iekarina ledusskapī. Šādā veidā gaļa var nogatavināties vairākas nedēļas. Pēc tam to griež šķēlēs kopā ar sviesta kažoku un cep.

Mazās filejiņas tartars diviem

Stirnas gaļa ir lieliska, sevišķi, ja ir ievērotas visas nianses. Bet daudzus nomoka jautājums, ko darīt ar to mini fileju. Var cept, bet kumoss maziņš. Var likt pie kotletēm, bet kaut kā žēl. Tā tomēr ir fileja!
Es taisu tartaru. Šī jēlās gaļas našķa recepšu ir daudz, bet man patīk tīras un dabiskas garšas, tādēļ izvairos no eksotiskām mērcēm.

Pagatavošana un sastāvdaļas

Saistītie raksti

Tātad attīrām stirnas fileju no plēvītēm un sakapājam ar nazi.
Ļoti smalki sagriežam mazu sīpolu. Kam patīk maigāka garša, var ņemt šalotes sīpolus.
Sakapājam dilles un maurlokus. Visu pievienojam sasmalcinātajai gaļai.
Skābumam pievienojam smalki sagrieztu tomātu – pusi no vidēja izmēra ogas. (Jā, bioloģisko tomātu krūma auglis ir oga.)
Pieberam sāli un melnos piparus. Pievienojam labu olīveļļu – 4–5 tējkarotes. Ja ir, var pielikt paipalas olas dzeltenumus. Divus. Visu samaisām un liekam uz grauzdiņiem!

Kāpēc mednieku festivāls Minhauzens ir vajadzīgs? Intervijas un viedokļi

Abonē žurnālu Medības!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Vilka statusa maiņa, stirnu slimības un kolektīvās bailes. “Šauj garām!” #251 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
Sintija Dozberga
Pieredze
Valgalciema bērnu laukumā brieži uzrīko tusiņu. Tas tik ir harēms! Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Virtuve
Visātrāk pagatavojamais ēdiens. Brieža tartars ar dzīslkātu beku sviestu. No dabas līdz galdam #10
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Mazliet stalbriežu riesta drāmas; trīs kritēriji, lai izvēlētos termoierīci. Video bloga #81 epizode
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Kad pasaulē ieskaties ar Pulsar Telos LRF XP50 aci, tai ir pavisam citas krāsas!
Ekskluzīvi Nedēļa
Sintija Dozberga
Pieredze
Lāča klātbūtni apzināju tad, kad tas metās rēkdams virsū! Aculiecinieka stāsts
Ekskluzīvi 26. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Izdalīt mežakuiļiem prezervatīvus un ieskatīties lācim acīs. “Šauj garām!” #250 epizode
Ekskluzīvi 25. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Ieraudzīt skropstiņas 70 m attālumā. Vai tas ir iespējams ar budžeta klases tēmēkli?
Ekskluzīvi 20. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lācene Valkas novadā metas virsū mērniekam, tikai pēdējā brīdī apstājoties. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Aprīkojums
Apģērbs, kas liks lepoties, ka esi mednieks un citi labumi. Aktuālais medībām un medību sunim
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Kur Tev tas ierocis mājās stāvēs – blakus gultai? “Šauj garām!” #249 epizode
Ekskluzīvi 18. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kad riesta laikā alni izdodas ievilināt ezerā. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 17. septembris, 2024
Sintija Dozberga
Pieredze
VIDEO! Ieroci var netīrīt, bet galvenais, lai nav kļūme, kad pakaļ dzenas lācis! Kā tīrīt gludstobru?
Ekskluzīvi 16. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Nenokavē! Jau šodien notiks tiešsaistes seminārs par to, kā rīkoties, satiekot meža dzīvnieku
Ekskluzīvi 13. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sarežģītākais no medību veidiem! Mednieka dienasgrāmata #32
Ekskluzīvi 12. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Rāda labāk, nekā bija cerēts. Pirmie iespaidi par termālo monokli
Ekskluzīvi 12. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Vai jāpārceļ dzinējmedības un no Kurzemes un Latgali jāved briežu buļļi? “Šauj garām!” #248 epizode
Ekskluzīvi 11. septembris, 2024
ME
Medības
Virtuve
Varenskaists stirnāzis, medību piedzīvojums un rāmens! No dabas līdz galdam #9
Ekskluzīvi 10. septembris, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Kā pareizi lietot meža dzīvnieku atbaidītāju? Praktisks padoms
Ekskluzīvi 9. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lētākais un ātrākais veids, kā uzlabot savas šaušanas iemaņas, šaujot no rokas. Šaušanas skola #9
Ekskluzīvi 9. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kad jāpārlauž lāsts, briežu invāzija un buciņš trešās dienas vakarā! Medību piedzīvojums
Ekskluzīvi 5. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācamies meklēt asinspēdu. Medību suņu apmācība. Praktiskais seminārs #45
Ekskluzīvi 4. septembris, 2024
ME
Medības
Klausies!
Vairāk mēra, mazāk mežacūku. Būs jauna ziņošanas sistēma. “Šauj garām!” #247 epizode
Ekskluzīvi 4. septembris, 2024
ME
Medības
Pieredze
Viegli un pozitīvi! Kā iemācīt sunim iet blakus un neraustīt pavadu
Ekskluzīvi 30. augusts, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
VIDEO! Zaķa ausis 77 metru attālumā – tā nav problēma!
Ekskluzīvi 30. augusts, 2024
ME
Medības
Virtuve
Stirnas šašliks ar čilli aukstajā zupā satikās. No dabas līdz galdam #8
Ekskluzīvi 29. augusts, 2024
ME
Medības
Klausies!
Atcelt staltbriežiem limitu, lai mazinātu postījumus? “Šauj garām!” #246 epizode
Ekskluzīvi 28. augusts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai naktī drīkst medīt briežus un vai dienā drīkst medīt ar termiķi? Video bloga #80 epizode
Ekskluzīvi 27. augusts, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lietotnes “Mednis” lamatas ūdensputnu medībās. Valters Lūsis. “Šauj garām!” ekstra #44
Ekskluzīvi 26. augusts, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO! Mirklis, kad visa dzīve pazib gar acīm. Kad pārsteidz lapsu nesagatavotu
Ekskluzīvi 25. augusts, 2024

Lasītākie