Pieredze

1,50 eiro par brieža govs galvu. Medijumi.lv jaunumi0

Foto: Valdis Semjonovs

Pēdējie pāris gadi daudziem uzņēmumiem ir bijuši diezgan grūti, taču ar pareizu un mūsdienīgu pieeju var izdzīvot arī globālās pandēmijas ekonomiskās krīzes laikā.
Uzņēmums DO-CHEF, kas daudzus gadus ir nodarbojies ar medījuma gaļas iepirkšanu no medniekiem, ir modernizējis ražošanas bāzi un pielāgojies šā brīža situācijai medījuma gaļas tirgū, medniekiem piedāvājot jaunas iespējas.

“Pēdējie pāris gadi arī mums ir bijuši diezgan sarežģīti. Mums nācās nedaudz mainīt darba modeli. Iepriekš sadarbojāmies ar Igaunijas medījuma gaļas uzpirkšanas un apstrādes uzņēmumu. Tagad strādājam patstāvīgi, visu laiku attīstot savu kapacitāti. Pērn atnāca kovids un mums visiem nācās meklēt jaunas iespējas un darbības veidus. Ir vairākas idejas, kā paplašināties, kopumā neatsakoties no izraudzītās jomas – medījuma apstrādes un medībām. Mēs turpināsim uzpirkt medījumu. Pateicoties jaunai pieejai, šogad varēsim medniekiem piedāvāt augstākas cenas, nekā tas bija pagājušajā gadā,” pastāstīja uzņēmuma DO-CHEF dibinātājs un mednieks Romāns Girss.
DO-CHEF īpašnieks atzina, ka visiem ar medījuma gaļas apstrādi un pārstrādi saistītajiem uzņēmumiem Eiropā pagājušais bijis pārbaudījumu gads. Vairumā valstu ieviesto stingro Covid ierobežojumu dēļ nozarē bija iestājusies krīze.

“Cilvēki ne tikai nevarēja apmeklēt restorānus, daudzās valstīs bez īpašas vajadzības pat uz ielas iziet nedrīkstēja. Publiskās ēdināšanas vietas tika slēgtas uz nenoteiktu laiku. Neizbēgami iestājās dramatisks patēriņa kritums. Līdz ar to strauji pazeminājās arī uzpirkšanas cenas un apgrozījums. Daudziem uzņēmumiem, arī mums, noliktavas bija pilnas ar safasētu medījuma gaļu, bet atrast noietu bija ļoti grūti. Tomēr arī pandēmijas laikā cilvēkiem ir jāēd. Restorāni un veikali pārorientējās uz darbu virtuālajā vidē un sāka klientiem piedāvāt ēdienus un svaigu medījuma gaļu ar piegādi. Šobrīd ļoti liela daļa nozares uzņēmumu strādā internetā un pieprasījums pēc medījuma gaļas atkal pieaug. Tādēļ arī mēs sāksim palielināt medījuma uzpirkšanas cenas!” apstiprināja Romāns Girss.

Jaunās prasības un maksa par galvu

Līdzīgi kā iepriekš medījums, ko paredzēts nodot DO-CHEF, pēc nomedīšanas ir jāizvēdina. Vislabāk liemeni pakarināt dzesētavā un turēt vēsumā līdz brīdim, kad uzņēmuma pārstāvji ieradīsies to savākt.
Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem tagad DO-CHEF pieņems medījamo dzīvnieku liemeņus ar visām kājām un galvu, maksājot vienu cenu par visu nomedīto dzīvnieku. Pagaidām uzņēmuma vadītājs neatklāj, ko plānots darīt ar šiem subproduktiem. Romāns Girss apstiprināja, ka šī prasība, protams, nebūs obligāta un neattieksies uz trofejas dzīvniekiem.
Vaicāts, kādas ir prognozējamās šīs sezonas cenas, Romāns Girss atbildēja: “Pagājušajā gadā par vienu kilogramu medījuma gaļas mēs maksājām vairāk nekā citi uzpircēji, taču arī mēs bijām spiesti pazemināt cenas. Pagājušajā gadā cenas bija aptuveni EUR 1,80 par brieža un EUR 2 par aļņa liemeni. Šogad situācija ir mainījusies un cenas ir augstākas.
Šogad par brieža liemeni medijumi.lv maksā par brieža liemeni līdz 2 EUR, bet par alni līdz 3 EUR!

Nemainīgas ir kvalitātes prasības

No tā, cik pareizi ir nomedīts dzīvnieks, kāds bijis tā veselības stāvoklis, cik pareizi ir uzglabāts liemenis, būs atkarīgs arī tas, cik par nodoto medījumu saņems mednieki.”

Medījuma gaļas nodošanas bāze

Šobrīd uzņēmuma darbības pilnveidošana turpinās. Jau ļoti drīzā nākotnē tiks izveidota vieta, kur mednieki paši varēs atvest nodošanai nomedīto dzīvnieku liemeņus. Pagaidām uzņēmuma vadītājs vēl neatklāj, kur tieši būs šī pieņemšanas bāze, taču sola publiskot informāciju, tiklīdz viss būs gatavs.

Bebri arī topā

Šogad uzņēmums DO-CHEF vairāk uzmanības veltīs bebru uzpirkšanai no medniekiem. “Protams, mēs nebrauksim pakaļ vienam bebram, taču pa ceļam uz kādu citu kolektīvu, kas vēlas nodot dižmedījumu, vai arī gadījumā, ja vienuviet ir sagatavoti nodošanai piecpadsmit divdesmit bebru, mēs ieradīsimies, lai savāktu šo lielo grauzēju liemeņus. Tie būs jānodod tāpat kā lielie pārnadži – ar visu ādu,” pastāstīja DO-CHEF pārstāvis.

Mežacūkas arī varēs nodot

Šogad mednieki varēs nodot arī mežacūku liemeņus. Pirms nodošanas medniekiem būs jāveic standarta procedūras, proti, jānodod asinis un mežacūkas muskuļaudu paraugi trihinelozes un Āfrikas cūku mēra analīzēm. Kad visas atbildes būs saņemtas, mežacūkas liemeni varēs nodot medījuma uzpirkšanas uzņēmumam DO-CHEF.

Prasības, kas jāievēro, lai nodotu medījumu

Uzņēmuma mājaslapā medijumi.lv ir atrodama izsmeļoša informācija par to, kas ir jādara medniekiem, lai nodotu medījumu.
Tiek pieņemti tikai to dzīvnieku liemeņi, kas ir nomedīti, izmantojot medību ieročus.
Medību produkcija tiek kvalificēta kā augstākās kategorijas produkts, ja dzīvnieks ir nomedīts ar vienu precīzu šāvienu galvā, kaklā vai tieši sirdī, neskarot lāpstiņas muskuļus. No pakaļējo cisku, muguras un kuņģa sašaušanas būtu stingri ieteicams izvairīties.

Medījums netiks pieņemts:

– ja veterinārajā pārbaudē tiks konstatētas neatbilstības, kuru dēļ gaļa tiks atzīta par pārtikā neizmantojamu;
– ja medījuma gaļai ir izteiktas bojāšanās pazīmes, proti, ir nepatīkama smaka, ir manāmas gaļas krāsas izmaiņas, krīt spalva;
– ja medījuma apstrādē vienas stundas laikā no nomedīšanas brīža nav tikusi pienācīgi ievērota instrukcija un nodrošināta medījuma atdzišana līdz tā savākšanas brīdim;
– ja medījumam ir daudz kaulu lūzumu, lieli asinsizplūdumi, uz ķermeņa ir lielas brūces dažādās vietās, ja ir manāmi ķermeņa saspiedumi, ja šāviena rezultātā izplūdis kuņģa un/vai zarnu saturs.

Mājaslapā medijumi.lv ir atrodamas arī precīzas medījuma pirmapstrādes un uzglabāšanas instrukcijas, piemēram, ne vēlāk kā stundu pēc nomedīšanas dzīvnieks jāizvēdina (jāizlaiž iekšas), jānodrošina medījuma dzesēšana un novietošana tādā vietā un veidā, lai gaļa nesasustu, tai nepiekļūtu kukaiņi, grauzēji, mājas un savvaļas dzīvnieki. Vislabāk ir pakārt liemeni dzesētavā.

Kārtība, kādā tiks pieņemts medījums

Pirmreizējo medījuma apskati veic uzņēmuma šoferis, kas ieradies pakaļ medījumam. Tiek sastādīts pieņemšanas-nodošanas akts divos eksemplāros. Viens no tiem paliek pie pārdevēja. Pēc medījuma identificēšanas tiek noslēgts oficiāls līgums.
Uzņēmuma DO-CHEF automašīnas ir aprīkotas ar svariem. Ja medījuma apstrādes vietā mednieki nevar nosvērt liemeņus, viņiem ir iespēja pieprasīt, lai uzņēmuma pārstāvis to izdara nodošanas-pieņemšanas brīdī. Pēc tam uzņēmumā dzīvnieka liemenis tiks nosvērts vēl vienu reizi. Šoreiz bez ādas.
Nododot medījumu, tam jāpievieno deklarācija par medījuma sākotnējo apskati un medību atļaujas (savilcēja) augšdaļa.

Saistītie raksti

Par diennakts tumšo laiku un Aigara Rumberga dzīves pieredzi. “Šauj garām!” #100 epizode (ar kūku)

Lasi un abonē žurnālu Medības arī nākamgad!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Nekad nesēdi uz vecmāmiņas zārka, kā arī par nāves briesmām! “Šauj garām” #241 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā ātri izvēdināt stirnāzi lauku apstākļos – 1.daļa. Praktiskais seminārs #41
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Skaties līdz galam! Maģiskā svilpīte jeb kā kontrolēt suni ar svilpienu komandām?
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Māris Ūselis: Problēma ir samilzusi, bet tagad vismaz ir redzamas sadarbības iespējas un risinājumi
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Pieredze
Ērces un parazīti – sunim var būt nāvējoši! Sarunas par suņiem #17
Ekskluzīvi 18. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku medības postījumu vietās – vasaras piedzīvojums. Mednieka dienasgrāmata #31
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja biedrs taujā pēc statūtiem, tas nav jāizslēdz no kluba! “Šauj garām!” #240 epizode
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Virtuve
Trīs labas lietas! Dinozaura steiks, šašliks un trihinelizēta mežacūka! No dabas līdz galdam #7
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienkāršākais no stirnāžu mānekļiem – Buttolo. Lietošanas pamācība un padomi
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sezonas atklāšana – kā to visu uz torni aiznest? Mednieka dienasgrāmata #30
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas tas ir un ko tas ēd? Multispektrālais binoklis HIKMICRO HABROK HQ35LN
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medībās ar Jāni Pūteli – āzītis, ruksītis un basas kājas! Mednieka dienasgrāmata #29
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Laukos visi normāli džeki ir mednieki – Jānis Misiņš. “Šauj garām!” #239 epizode
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suns. Kā mācīt sunim iet asinspēdu? Praktiskais seminārs #40
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lapsa apbērnojusies mājas pagalmā! Ko darīt? Aculiecinieka video
7. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācieties, no štoka nebūs, bet vajadzētu nolaizīt bulli! Mums 5 miljoni skatījumu!
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Satriecoši labs attēls ar 640 pikseļu matricu
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Mazs un kompakts – ThermTec Vidar 335
Ekskluzīvi 1. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai drīkst izmantot šaujamieroci pašaizsardzībai! “Šauj garām!” dalībniekiem #44
Ekskluzīvi 28. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai puskilometrā var izpētīt ragus? Pulsar Telos monokļu salīdzinājums un lietošanas pieredze
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Pļauka lācim, savilcēju loterija, gads klusinātāja iegādei. Jānis Pūtelis “Šauj garām!” #237 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 22. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 21. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024

Lasītākie