Pieredze

1,50 eiro par brieža govs galvu. Medijumi.lv jaunumi0

Foto: Valdis Semjonovs

Pēdējie pāris gadi daudziem uzņēmumiem ir bijuši diezgan grūti, taču ar pareizu un mūsdienīgu pieeju var izdzīvot arī globālās pandēmijas ekonomiskās krīzes laikā.
Uzņēmums DO-CHEF, kas daudzus gadus ir nodarbojies ar medījuma gaļas iepirkšanu no medniekiem, ir modernizējis ražošanas bāzi un pielāgojies šā brīža situācijai medījuma gaļas tirgū, medniekiem piedāvājot jaunas iespējas.

“Pēdējie pāris gadi arī mums ir bijuši diezgan sarežģīti. Mums nācās nedaudz mainīt darba modeli. Iepriekš sadarbojāmies ar Igaunijas medījuma gaļas uzpirkšanas un apstrādes uzņēmumu. Tagad strādājam patstāvīgi, visu laiku attīstot savu kapacitāti. Pērn atnāca kovids un mums visiem nācās meklēt jaunas iespējas un darbības veidus. Ir vairākas idejas, kā paplašināties, kopumā neatsakoties no izraudzītās jomas – medījuma apstrādes un medībām. Mēs turpināsim uzpirkt medījumu. Pateicoties jaunai pieejai, šogad varēsim medniekiem piedāvāt augstākas cenas, nekā tas bija pagājušajā gadā,” pastāstīja uzņēmuma DO-CHEF dibinātājs un mednieks Romāns Girss.
DO-CHEF īpašnieks atzina, ka visiem ar medījuma gaļas apstrādi un pārstrādi saistītajiem uzņēmumiem Eiropā pagājušais bijis pārbaudījumu gads. Vairumā valstu ieviesto stingro Covid ierobežojumu dēļ nozarē bija iestājusies krīze.

“Cilvēki ne tikai nevarēja apmeklēt restorānus, daudzās valstīs bez īpašas vajadzības pat uz ielas iziet nedrīkstēja. Publiskās ēdināšanas vietas tika slēgtas uz nenoteiktu laiku. Neizbēgami iestājās dramatisks patēriņa kritums. Līdz ar to strauji pazeminājās arī uzpirkšanas cenas un apgrozījums. Daudziem uzņēmumiem, arī mums, noliktavas bija pilnas ar safasētu medījuma gaļu, bet atrast noietu bija ļoti grūti. Tomēr arī pandēmijas laikā cilvēkiem ir jāēd. Restorāni un veikali pārorientējās uz darbu virtuālajā vidē un sāka klientiem piedāvāt ēdienus un svaigu medījuma gaļu ar piegādi. Šobrīd ļoti liela daļa nozares uzņēmumu strādā internetā un pieprasījums pēc medījuma gaļas atkal pieaug. Tādēļ arī mēs sāksim palielināt medījuma uzpirkšanas cenas!” apstiprināja Romāns Girss.

Jaunās prasības un maksa par galvu

Līdzīgi kā iepriekš medījums, ko paredzēts nodot DO-CHEF, pēc nomedīšanas ir jāizvēdina. Vislabāk liemeni pakarināt dzesētavā un turēt vēsumā līdz brīdim, kad uzņēmuma pārstāvji ieradīsies to savākt.
Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem tagad DO-CHEF pieņems medījamo dzīvnieku liemeņus ar visām kājām un galvu, maksājot vienu cenu par visu nomedīto dzīvnieku. Pagaidām uzņēmuma vadītājs neatklāj, ko plānots darīt ar šiem subproduktiem. Romāns Girss apstiprināja, ka šī prasība, protams, nebūs obligāta un neattieksies uz trofejas dzīvniekiem.
Vaicāts, kādas ir prognozējamās šīs sezonas cenas, Romāns Girss atbildēja: “Pagājušajā gadā par vienu kilogramu medījuma gaļas mēs maksājām vairāk nekā citi uzpircēji, taču arī mēs bijām spiesti pazemināt cenas. Pagājušajā gadā cenas bija aptuveni EUR 1,80 par brieža un EUR 2 par aļņa liemeni. Šogad situācija ir mainījusies un cenas ir augstākas.
Šogad par brieža liemeni medijumi.lv maksā par brieža liemeni līdz 2 EUR, bet par alni līdz 3 EUR!

Nemainīgas ir kvalitātes prasības

No tā, cik pareizi ir nomedīts dzīvnieks, kāds bijis tā veselības stāvoklis, cik pareizi ir uzglabāts liemenis, būs atkarīgs arī tas, cik par nodoto medījumu saņems mednieki.”

Medījuma gaļas nodošanas bāze

Šobrīd uzņēmuma darbības pilnveidošana turpinās. Jau ļoti drīzā nākotnē tiks izveidota vieta, kur mednieki paši varēs atvest nodošanai nomedīto dzīvnieku liemeņus. Pagaidām uzņēmuma vadītājs vēl neatklāj, kur tieši būs šī pieņemšanas bāze, taču sola publiskot informāciju, tiklīdz viss būs gatavs.

Bebri arī topā

Šogad uzņēmums DO-CHEF vairāk uzmanības veltīs bebru uzpirkšanai no medniekiem. “Protams, mēs nebrauksim pakaļ vienam bebram, taču pa ceļam uz kādu citu kolektīvu, kas vēlas nodot dižmedījumu, vai arī gadījumā, ja vienuviet ir sagatavoti nodošanai piecpadsmit divdesmit bebru, mēs ieradīsimies, lai savāktu šo lielo grauzēju liemeņus. Tie būs jānodod tāpat kā lielie pārnadži – ar visu ādu,” pastāstīja DO-CHEF pārstāvis.

Mežacūkas arī varēs nodot

Šogad mednieki varēs nodot arī mežacūku liemeņus. Pirms nodošanas medniekiem būs jāveic standarta procedūras, proti, jānodod asinis un mežacūkas muskuļaudu paraugi trihinelozes un Āfrikas cūku mēra analīzēm. Kad visas atbildes būs saņemtas, mežacūkas liemeni varēs nodot medījuma uzpirkšanas uzņēmumam DO-CHEF.

Prasības, kas jāievēro, lai nodotu medījumu

Uzņēmuma mājaslapā medijumi.lv ir atrodama izsmeļoša informācija par to, kas ir jādara medniekiem, lai nodotu medījumu.
Tiek pieņemti tikai to dzīvnieku liemeņi, kas ir nomedīti, izmantojot medību ieročus.
Medību produkcija tiek kvalificēta kā augstākās kategorijas produkts, ja dzīvnieks ir nomedīts ar vienu precīzu šāvienu galvā, kaklā vai tieši sirdī, neskarot lāpstiņas muskuļus. No pakaļējo cisku, muguras un kuņģa sašaušanas būtu stingri ieteicams izvairīties.

Medījums netiks pieņemts:

– ja veterinārajā pārbaudē tiks konstatētas neatbilstības, kuru dēļ gaļa tiks atzīta par pārtikā neizmantojamu;
– ja medījuma gaļai ir izteiktas bojāšanās pazīmes, proti, ir nepatīkama smaka, ir manāmas gaļas krāsas izmaiņas, krīt spalva;
– ja medījuma apstrādē vienas stundas laikā no nomedīšanas brīža nav tikusi pienācīgi ievērota instrukcija un nodrošināta medījuma atdzišana līdz tā savākšanas brīdim;
– ja medījumam ir daudz kaulu lūzumu, lieli asinsizplūdumi, uz ķermeņa ir lielas brūces dažādās vietās, ja ir manāmi ķermeņa saspiedumi, ja šāviena rezultātā izplūdis kuņģa un/vai zarnu saturs.

Mājaslapā medijumi.lv ir atrodamas arī precīzas medījuma pirmapstrādes un uzglabāšanas instrukcijas, piemēram, ne vēlāk kā stundu pēc nomedīšanas dzīvnieks jāizvēdina (jāizlaiž iekšas), jānodrošina medījuma dzesēšana un novietošana tādā vietā un veidā, lai gaļa nesasustu, tai nepiekļūtu kukaiņi, grauzēji, mājas un savvaļas dzīvnieki. Vislabāk ir pakārt liemeni dzesētavā.

Kārtība, kādā tiks pieņemts medījums

Pirmreizējo medījuma apskati veic uzņēmuma šoferis, kas ieradies pakaļ medījumam. Tiek sastādīts pieņemšanas-nodošanas akts divos eksemplāros. Viens no tiem paliek pie pārdevēja. Pēc medījuma identificēšanas tiek noslēgts oficiāls līgums.
Uzņēmuma DO-CHEF automašīnas ir aprīkotas ar svariem. Ja medījuma apstrādes vietā mednieki nevar nosvērt liemeņus, viņiem ir iespēja pieprasīt, lai uzņēmuma pārstāvis to izdara nodošanas-pieņemšanas brīdī. Pēc tam uzņēmumā dzīvnieka liemenis tiks nosvērts vēl vienu reizi. Šoreiz bez ādas.
Nododot medījumu, tam jāpievieno deklarācija par medījuma sākotnējo apskati un medību atļaujas (savilcēja) augšdaļa.

Saistītie raksti

Par diennakts tumšo laiku un Aigara Rumberga dzīves pieredzi. “Šauj garām!” #100 epizode (ar kūku)

Lasi un abonē žurnālu Medības arī nākamgad!

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Naži, multitūļi, asināmās iekārtas. Kā izvēlēties vispiemērotāko? Video bloga #44 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Aprīkojums
Pulsar Digisight ULTRA N455 LRF. No iepakojuma līdz šautuvei
2 dienas
ME
Medības
Klausies!
Par negadījumiem ar aļņiem, to ēdienkarti un malto gaļu. “Šauj garām!” 103. epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Alfa plēsējs. Vilku darbi un nedarbi. Uzbrukumi Drustos, vilku klātbūtnes pazīmes Krišjāņos
Ekskluzīvi 24. novembris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par diennakts tumšo laiku un Aigara Rumberga dzīves pieredzi. “Šauj garām!” #100 epizode (ar kūku)
Ekskluzīvi 10. novembris, 2021
ME
Medības
Virtuve
No meža līdz pelmeņiem. Bujums atvieglo mednieka dzīvi. Video bloga #42 epizode
Ekskluzīvi 4. novembris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par atbildīgo un apmācīto personu, par to, ko redzam. “Šauj garām!” #99 epizode
Ekskluzīvi 3. novembris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Vai mājsēde ir godīga, par videi draudzīgu karabīni, dzīvajiem burgeriem. “Šauj garām!” #98 epizode
Ekskluzīvi 27. oktobris, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Mežacūku medības ar Pulsar Digisight Ultra N455 LRF
Ekskluzīvi 26. oktobris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Lāči ar netipisku uzvedību izšķirti un nogādāti uz mežu masīviem
18. oktobris, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Video ekstra #25. Kā izvēlēties optisko tēmēkli? Stāsta veikala Angelarms pārstāvis Juris Kušķis
Ekskluzīvi 12. oktobris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Mēneša personība. Intervija ar aktieri un mednieku Juri Hiršu
Ekskluzīvi 8. oktobris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Kur tiek lemts kā medīsim, par medībām Ungārijā un staltbriežu piebaurošanu. Šauj garām! #95 epizode
Ekskluzīvi 6. oktobris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Jānis Baumanis “Dzinējmedībās īpašus izņēmumus nevakcinētajiem mēs nelūgsim”
Ekskluzīvi 9. oktobris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par gumijas lodēm, viena lietojuma ieročiem un dzeltenām vestēm. “Šauj garām!” #96 epizode
Ekskluzīvi 13. oktobris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par dzīvnieku godināšanu un medību tradīcijām. “Šauj garām!” #94 epizode
Ekskluzīvi 29. septembris, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Jaunums Latvijā. Termokamera Conotech Tracer 35 LRF. Mēra un filmē
Ekskluzīvi 23. septembris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medību vadītāju pienākumiem un tiesībām. “Šauj garām!” #93 epizode
Ekskluzīvi 22. septembris, 2021
Indulis Burka
Pieredze
Atis Kalniņš: “Paliec tur, kur tu pirmo reizi pieņem lēmumu!”
17. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Mēneša personība Uģis Dronka. “Ja ir vēlme šaut, jābrauc tik uz šautuvi!”
11. septembris, 2021
ME
Medības
Virtuve
Medījuma sadalīšana un vakuumošana. Video bloga #38 epizode
Ekskluzīvi 10. septembris, 2021
ME
Medības
Virtuve
Recepte. Retā delikatese aļņa lūpa
Speciālreportāža 9. septembris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medniekiem pālī, baura taurēm un Medību likumu. “Šauj garām!” #91 epizode
8. septembris, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Otrajās medībās Braslavā satiek lāci. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 6. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Lietuvā policisti pārbiedē alni, kas saplēš stiepļu žogu un iemūk mežā
Speciālreportāža 5. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Alojas novadā novēro lūsi. Aculiecinieka video
Speciālreportāža 3. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Konservbundža un striķis. Uztaisi aļņu mānekli pats
Speciālreportāža 2. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Trofeju meistars Toms Poškus. Video ekstra #23
Speciālreportāža 31. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Trofeju meistara Jāņa Abizāra padomi kuiļa ilkņu apstrādei. Praktiski padomi
Speciālreportāža 26. augusts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Sarkanie punkti, šaušanas kāmasūtra un zaļie mednieki. “Šauj garām!” #89 epizode
25. augusts, 2021

Lasītākie