Pieredze

Vai nomedītu putnu nepieciešams nogatavināt?0


Apstrādāts fazāns
Apstrādāts fazāns
Foto: Kate Šterna

Pīļu medības. Tās var būt pat ļoti sekmīgas, sevišķi, ja medniekam ir uzticams palīgs uz četrām kājām. Veiksmīgā dienā, labā vietā mēs nomedījam… Cik? Piecas, desmit, divdesmit pīles. Ko ar tām iesākt? Jau iedomājoties vien visu to plūkšanu un ķidāšanu, šķērmi metas. Skaidrs, ka darba būs līdz tumsai. Daudzi tādēļ izvēlas filēt pīles un pārējo atstāt lapsām. Tomēr ir metode, kā izvairīties no šī pienākuma un tikt pie ideālas gaļiņas – baudīt patiesi pilnīgu un bagātīgu garšu buķeti. Tā ir nogatavināšana. Savos platuma grādos visbiežāk nomedījam mežapīles, baltvēderus, platknābjus un pelēkās pīles. Kā tad ir jānogatavina pīle un kādēļ?

Garšas un tekstūras vārdā

Gaļas fermentācijā sākas burtiski uzreiz pēc nomedīšanas. Tas ir ilgs un sarežģīts process, kuru var kontrolēt. Būtībā tā ir sadalīšanās, pūšana, taču kontrolētos apstākļos tā norit tā, kā ir vajadzīgs mums, lai gaļa nesabojātos, bet kļūtu mīkstāka un aromātiskāka. Putns ar tumšo gaļu ir jānogatavina 2–7 oC. Dažos avotos ir norādīta temperatūra līdz 10 oC. Atkarībā no gada laika un reģiona mainās arī riska faktori. Ir jārēķinās ar baktēriju koloniju attīstībai labvēlīgajiem apstākļiem, mušu un citi kukaiņu dzīves ciklu. Robežās no viena līdz septiņiem grādiem virs nulles baktēriju vairošanās notiek, taču tā ir sevišķi lēna. Kolīdz kļūst nedaudz siltāks, process attīstās sprādzienveidīgi. Vēsā laikā arī kukaiņu aktivitāte ir ļoti zema.
Protams, vienmēr var atrast risinājumu. Arī siltajā laikā, vasaras beigās un rudens sākumā putnus var iekarināt dzesētavā, pagrabā vai citā vēsā vietā. Kukaiņu jautājumu var atrisināt, uzbūvējot būrīti no koka brusām, kas apvilkts ar smalku sietu.
Pīles nogatavinās trīs līdz piecas dienas. Gluži tāpat kā lielo medījamo dzīvnieku gaļa. Tas ir minimālais termiņš. Šaurākā temperatūras diapazonā (2–4 grādi) putnu var nogatavināt septiņas līdz desmit dienas.
Interesanti, ka plūkšana sokas labāk nevis ar svaigi nomedītu pīli, bet gan trīs četras dienas vēlāk. Fermentizācijas procesā ādas audi un zemādas tauki kļūst mīkstāki un spalvas ir vieglāk izplūkt.

Pīles nogatavināšanai ir vairāki plusi

– Pēc medībām nav līdz vēlai naktij jāplūc putni
– Garša un aromāts pastiprinās, bet gaļa kļūst ievērojami maigāka
– Vecs putns ir tikpat viegli pagatavojams kā pirmā gada pīle
– Vieglāk noplūkt
– Putnus var apstrādāt pakāpeniski, atstājot citus nogatavināties tālāk.

Tas, kā jūs nogatavināsiet pīles, ir atkarīgs no tā, kā tās ir nomedītas. Ja skrotis trāpījušas vēderā, putnu vajadzēs apstrādāt uzreiz pēc medībām. Pretējā gadījumā jūs nožēlosiet, ka neizgriezāt filejas un nepametāt pārējo lapsām.
Ja trāpījums ir galvā, vai dažas skrotis ir ķermeņa augšdaļā, putnu varēs pakarināt nogatavināties veselu. Ideāli, ja āra temperatūra ļauj turēt nomedītos putnu ārā, šķūnī vai garāžā. Ja laukā ir silts, var nākties ielikt medījumu ledusskapī, riskējot sagaidīt pārmetumus no laulātās draudzenes. Lielākiem putniem nogatavināšanas laiks ir garāks, un tie jāpakarina aiz galvas vai izverot āķi cauri knābim. Tā visi ķermeņa šķidrumi, gravitācijas ietekmē plūdīs uz leju, prom no gaļas. Mazākas pīlītes, piemēram, lauci vai kriķīti (krīkli), nogatavina vienu līdz trīs dienas, un tos var karināt aiz kājām.

Nogatavināšanas veidi

Vesels putns
Putnu, kuram trāpīts tikai galvā vai plecu daļā, var nogatavināt veselu ar visām spalvām un iekšām. Pakarina aiz galvas vai knābja. Atstāj uz 3–5 dienām. Var ilgāk. Ja putni karājas telpā, apakšā ieteicams novietot kādu trauku. Putnus pakarina katru atsevišķi.

Ar pliku krūti
Vēdera un krūšu daļu var noplūkt uzreiz vai pēc pāris dienām, bet jebkurā gadījumā ir jāpārliecinās, vai nav trāpījuma iekšās, kas var sabojāt garšu.

Izvēdināts
Nomedītais putns nav obligāti jāizvēdina, taču daudzi to dara. Izlaidiet iekšas, izņemiet aknas un sirdi, izplūciet plaušas. Pēc tam putnu var pakarināt nogatavināties. Vienīgā problēma būs palielinātais mitruma zudums, ko var atrisināt, izmērcējot putnu pirms pagatavošanas.

Noplūkts un izvēdināts
Šī metode ir pretrunā ar mantru atpūties pēc medībām, taču, ja esat gatavs darboties, pīli var noplūkt, izvēdināt un pakarināt nogatavināties. Šādi apstrādājot medījumu, nav nozīmes, kurā vietā ir trāpīts. Pliku un izvēdinātu pīli var nolikt uz piecām dienām ledusskapī un pēc tam, ja nepieciešams, pārvietot uz saldētavu.

Visu rakstu par putnu nogatavināšanu lasi žurnāla Medības pielikumā Medījuma gaļa
Saistītie raksti

Ar bezsvina munīciju uz pīlēm. Bioammo videi draudzīgākā munīcija

Abonē žurnālu Medības 2023. gadam

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Nekad nesēdi uz vecmāmiņas zārka, kā arī par nāves briesmām! “Šauj garām” #241 epizode
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Kā ātri izvēdināt stirnāzi lauku apstākļos – 1.daļa. Praktiskais seminārs #41
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Pieredze
Skaties līdz galam! Maģiskā svilpīte jeb kā kontrolēt suni ar svilpienu komandām?
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Māris Ūselis: Problēma ir samilzusi, bet tagad vismaz ir redzamas sadarbības iespējas un risinājumi
Ekskluzīvi 4 dienas
ME
Medības
Pieredze
Ērces un parazīti – sunim var būt nāvējoši! Sarunas par suņiem #17
Ekskluzīvi 18. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mežacūku medības postījumu vietās – vasaras piedzīvojums. Mednieka dienasgrāmata #31
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Ja biedrs taujā pēc statūtiem, tas nav jāizslēdz no kluba! “Šauj garām!” #240 epizode
Ekskluzīvi 17. jūlijs, 2024
ME
Medības
Virtuve
Trīs labas lietas! Dinozaura steiks, šašliks un trihinelizēta mežacūka! No dabas līdz galdam #7
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienkāršākais no stirnāžu mānekļiem – Buttolo. Lietošanas pamācība un padomi
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Sezonas atklāšana – kā to visu uz torni aiznest? Mednieka dienasgrāmata #30
Ekskluzīvi 15. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Talsos atklāta pneimatiskā šautuve! Kāpēc vajadzīga? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Talsiem
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
LD
Linda Dombrovska
Aprīkojums
Kas tas ir un ko tas ēd? Multispektrālais binoklis HIKMICRO HABROK HQ35LN
Ekskluzīvi 13. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medībās ar Jāni Pūteli – āzītis, ruksītis un basas kājas! Mednieka dienasgrāmata #29
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Laukos visi normāli džeki ir mednieki – Jānis Misiņš. “Šauj garām!” #239 epizode
Ekskluzīvi 10. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Medību suns. Kā mācīt sunim iet asinspēdu? Praktiskais seminārs #40
Ekskluzīvi 9. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Lapsa apbērnojusies mājas pagalmā! Ko darīt? Aculiecinieka video
7. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Mācieties, no štoka nebūs, bet vajadzētu nolaizīt bulli! Mums 5 miljoni skatījumu!
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Satriecoši labs attēls ar 640 pikseļu matricu
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Meža ķēniņš ar samta ragiem? Nē – Kvazimodo! “Šauj garām!” #238 epizode
Ekskluzīvi 3. jūlijs, 2024
Indulis Burka
Aprīkojums
Aprīkojums medībām. Mazs un kompakts – ThermTec Vidar 335
Ekskluzīvi 1. jūlijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vai drīkst izmantot šaujamieroci pašaizsardzībai! “Šauj garām!” dalībniekiem #44
Ekskluzīvi 28. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai puskilometrā var izpētīt ragus? Pulsar Telos monokļu salīdzinājums un lietošanas pieredze
Ekskluzīvi 27. jūnijs, 2024
ME
Medības
Klausies!
Pļauka lācim, savilcēju loterija, gads klusinātāja iegādei. Jānis Pūtelis “Šauj garām!” #237 epizode
Ekskluzīvi 26. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vienīgais, kas strādā! Aktuālais stirnāžu medību sezonā! Iesaka SIA Ieroči!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Aprīkojums
Vai ar termo monokli var redzēt papardes ziedu? Skaties un saņem atlaižu kodu!
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Lauksaimnieki ir gatavi pirkt dzesētavas, lai mednieki medītu briežus
Ekskluzīvi 25. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Ar pamatīgu šaušanos supermedniekā! 15 reizi notiek Purnavu muižas kauss 2024
Ekskluzīvi 22. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Kokneses klubu šaušanas mači!. Kāpēc vajadzīgi? “Šauj garām!” reģionālās ziņas no Kokneses
Ekskluzīvi 21. jūnijs, 2024
ME
Medības
Pieredze
Vieglākais veids, kā iemācīt sunim komandu “Guli”! Medību suņu apmācība
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024
Sintija Dozberga
Virtuve
Gatavojam spiedienkatlā. TOP 11 šefpavāra ieteikumi, kā ātri pagatavot bagātīgu meža zupu
Ekskluzīvi 14. jūnijs, 2024

Lasītākie