Virtuve

Mednieks virtuvē. Kā pagatavot konservus cepeškrāsnī0

Foto: Kate Šterna

Naudas nav, un autoklāva arī nav, bet ir gaļa un cepeškrāsns. Aktīviem medniekiem var rasties tāda situācija, kad saldētavās vietas vairs nav vai arī apnicis ēst vienu un to pašu. Var mēģināt mājas apstākļos pagatavot konservētu gaļu stikla burkās. Pareizi pagatavota un aizvākota cepeškrāsnī gatavota tušonka var glabāties ledusskapī pusgadu, un to ir ļoti ērti lietot.

Sastāvdaļas

•4,3 kg mežacūkas gaļas
•4 vidēji sīpoli
•Garšvielas: 4 tējk. sāls ar čupiņu, malti melnie pipari un graudiņos, aromātiskie pipari, lauru lapas, majorāns, malts muskatrieksts.

Pagatavošana

Gatavojot tušonku cepeškrāsnī, jārēķinās, ka katriem 900 gramiem gaļas vajadzēs vienu litra burku. Lasot krievu portālos dažādas receptes, visur redzēju ieteikumu gaļu burkā salikt tā, lai līdz augšai paliek divu pirkstu platums, un nepārblīvēt burku. Rezultāts parādīja, ka ar mežacūkas gaļu ir jārīkojas citādi. Es ieteiktu salikt gaļu burkā blīvi un vēl piespiest. Burku var piepildīt līdz augšai.

Tātad ņemam burkas. Katrā ieliekam pāris mazas lauru lapas vai vienu lielo, divus trīs aromātiskos piparus un piecus sešus melnos graudu piparus.

Atkaulotu gaļu sagriezu palielos kubiņos. Es no taukiem pārāk nevairījos, tomēr lielāko daļu speķa nogriezu. No tā taps kārtējā dradžu porcija. Visu liku lielā spainī, lai ērtāk maisīt. Ūdeni pie gaļas klāt liet nedrīkst! Sīpolus sagriezu stariņos, bet var arī ripiņās. Starpība nebūs liela. Piebēru visas garšvielas un kārtīgi samaisīju.

Saliku gaļu burkās un piesedzu ar foliju. Ja man būtu metāla vāku valcētājs, izmantotu metāla vākus. Pirms pasterizēšanas vākiem būtu jāizņem gumija un tie jāliek uz burkām. Pēc pasterizēšanas gumija būtu jāliek atpakaļ un vāki jāaizvalcē. Es nolēmu neskriet uz veikalu pakaļ valcētājam, bet izlīdzēties ar polietilēna vāciņiem.

Burkas ievietoju cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādiem. Šādā temperatūrā gaļai jāgatavojas, līdz parādās sula un tā sāk burbuļot. Pēc tam temperatūru samazina līdz 120–140 grādiem un gaļu sautē kā minimums trīs stundas.

Pašās beigās cepeškrāsnī ieliku vāciņus, lai izkarsējas pāris minūtes, ņēmu burkas ārā un aizvākoju. Kā jau minēju, burkas jāaizpilda ar svaigo gaļu līdz augšai, citādi porcija samazinās un burkā paliek pāri pārāk daudz brīvās vietas. Divas burkas ieliku ledusskapī, bet divas garāžā. Vēsumā tām vajadzētu stāvēt diezgan labi. Redzēsim, kāds būs rezultāts.

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Klausies!
Kādēļ Beļģijā apturēts mēris, bet Latvijā – nē? “Šauj garām!” #9 extra
Ekskluzīvi 1 diena
ME
Medības
Klausies!
Par nepaklausīgiem medniekiem, lapsu piesaukšanu un 200 metriem. “Šauj garām!” #52 epizode
3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Video bloga #12 epizode. Kā viedtālruni pārvērst par rāciju
Ekskluzīvi 5 dienas
ME
Medības
Klausies!
Saruna ar šefpavāru Rūdolfu Šteinbergu par medījumu gaļu. “Šauj garām!” #51 epizode
Ekskluzīvi 18. novembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Dzinējmedību rīkošana ārkārtējās situācijas laikā
Speciālreportāža 12. novembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
Par ieroču apriti un šaujamieroču glabāšanu. “Šauj garām!” #50 epizode
11. novembris, 2020
ME
Medības
Pieredze
VIDEO. Briežu bullis, mežaruksis, stirna un garām aizšauta lapsa
8. novembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Saruna ar medību kluba vadītāju: Ilgonis Šeflers. “Šauj garām!” #7 extra
Ekskluzīvi 6. novembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par medību suņiem un asinspēdu. “Šauj garām!” #49 epizode
4. novembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Tēmēkļa Yukon Jaeger 3-12×56 apskats
2. novembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Video bloga #11 epizode. Medību apģērba ūdens tests
Ekskluzīvi 30. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” #48 epizode. Par vilku medībām
28. oktobris, 2020
Kate Šterna
Virtuve
VIDEO RECEPTE: pildītas pankūkas ar brieža plaušām
Ekskluzīvi 25. oktobris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Binokļu tests – Swarovski, GPO un Bresser. Video bloga #10 epizode
23. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par rācijām un komunikāciju medībās. “Šauj garām” #47 epizode
Ekskluzīvi 21. oktobris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Winchester Strata – abonēšanas loterijas balva
16. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par gaļas nodošanu, publiskām ūdenstilpēm, suņu GPS un apakšveļu. “Šauj garām!” #46 epizode
14. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par dzinējmedībām un ētisku šāvienu. “Šauj garām!” #45 epizode
7. oktobris, 2020
ME
Medības
Klausies!
“Šauj garām!” #44 epizode. Apēdi lenteni? Kas notiks? Parazīti medījuma gaļā
30. septembris, 2020
Linda Dombrovska
Pieredze
Bauris 2020. Nāvējošās riesta cīņas
Speciālreportāža 25. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par zosu medībām. “Šauj garām!” #43 epizode
23. septembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Eksperiments: svins pret tēraudu. Video bloga #9 epizode
21. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par to, vai šaušanas treniņi palīdz medībās. “Šauj garām!” #42 epizode
16. septembris, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Par patronu lādēšanu un munīciju. “Šauj garām!” #41 epizode
9. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Staltbriežu balsis riestā: padomi un metodes. “Šauj garām!” #6 extra
Ekskluzīvi 4. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par to, kādēļ esam mednieki. “Šauj garām!” #40 epizode
2. septembris, 2020
ME
Medības
Klausies!
Aļņu medības riestā: padomi un metodes. “Šauj garām!” extra #5
Ekskluzīvi 28. augusts, 2020
Indulis Burka
Pieredze
Anri Anaņina padomi. Kā piepēkšķēt pīles
Speciālreportāža 27. augusts, 2020
ME
Medības
Klausies!
Par staltbriežu selekciju un trofejām. “Šauj garām!” #39 epizode
Ekskluzīvi 26. augusts, 2020
ME
Medības
Aprīkojums
Ekstra #4. “Šauj garām!” komanda dodas medībās ar Zeiss, Swarovski un GPO
Ekskluzīvi 21. augusts, 2020

Lasītākie