Virtuve

Mednieks virtuvē. Kā pagatavot konservus cepeškrāsnī0

Foto: Kate Šterna

Naudas nav, un autoklāva arī nav, bet ir gaļa un cepeškrāsns. Aktīviem medniekiem var rasties tāda situācija, kad saldētavās vietas vairs nav vai arī apnicis ēst vienu un to pašu. Var mēģināt mājas apstākļos pagatavot konservētu gaļu stikla burkās. Pareizi pagatavota un aizvākota cepeškrāsnī gatavota tušonka var glabāties ledusskapī pusgadu, un to ir ļoti ērti lietot.

Sastāvdaļas

•4,3 kg mežacūkas gaļas
•4 vidēji sīpoli
•Garšvielas: 4 tējk. sāls ar čupiņu, malti melnie pipari un graudiņos, aromātiskie pipari, lauru lapas, majorāns, malts muskatrieksts.

Pagatavošana

Gatavojot tušonku cepeškrāsnī, jārēķinās, ka katriem 900 gramiem gaļas vajadzēs vienu litra burku. Lasot krievu portālos dažādas receptes, visur redzēju ieteikumu gaļu burkā salikt tā, lai līdz augšai paliek divu pirkstu platums, un nepārblīvēt burku. Rezultāts parādīja, ka ar mežacūkas gaļu ir jārīkojas citādi. Es ieteiktu salikt gaļu burkā blīvi un vēl piespiest. Burku var piepildīt līdz augšai.

Tātad ņemam burkas. Katrā ieliekam pāris mazas lauru lapas vai vienu lielo, divus trīs aromātiskos piparus un piecus sešus melnos graudu piparus.

Atkaulotu gaļu sagriezu palielos kubiņos. Es no taukiem pārāk nevairījos, tomēr lielāko daļu speķa nogriezu. No tā taps kārtējā dradžu porcija. Visu liku lielā spainī, lai ērtāk maisīt. Ūdeni pie gaļas klāt liet nedrīkst! Sīpolus sagriezu stariņos, bet var arī ripiņās. Starpība nebūs liela. Piebēru visas garšvielas un kārtīgi samaisīju.

Saliku gaļu burkās un piesedzu ar foliju. Ja man būtu metāla vāku valcētājs, izmantotu metāla vākus. Pirms pasterizēšanas vākiem būtu jāizņem gumija un tie jāliek uz burkām. Pēc pasterizēšanas gumija būtu jāliek atpakaļ un vāki jāaizvalcē. Es nolēmu neskriet uz veikalu pakaļ valcētājam, bet izlīdzēties ar polietilēna vāciņiem.

Burkas ievietoju cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādiem. Šādā temperatūrā gaļai jāgatavojas, līdz parādās sula un tā sāk burbuļot. Pēc tam temperatūru samazina līdz 120–140 grādiem un gaļu sautē kā minimums trīs stundas.

Pašās beigās cepeškrāsnī ieliku vāciņus, lai izkarsējas pāris minūtes, ņēmu burkas ārā un aizvākoju. Kā jau minēju, burkas jāaizpilda ar svaigo gaļu līdz augšai, citādi porcija samazinās un burkā paliek pāri pārāk daudz brīvās vietas. Divas burkas ieliku ledusskapī, bet divas garāžā. Vēsumā tām vajadzētu stāvēt diezgan labi. Redzēsim, kāds būs rezultāts.

Vairāk lasiet žurnālā Medības

LA.lv
Medībām.lv aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Podkāsti un video blogi

ME
Medības
Aprīkojums
Jaunums Latvijā. Termokamera Conotech Tracer 35 LRF. Mēra un filmē
Ekskluzīvi 3 dienas
ME
Medības
Klausies!
Par medību vadītāju pienākumiem un tiesībām. “Šauj garām!” #93 epizode
Ekskluzīvi 4 dienas
Indulis Burka
Pieredze
Atis Kalniņš: “Paliec tur, kur tu pirmo reizi pieņem lēmumu!”
17. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Mēneša personība Uģis Dronka. “Ja ir vēlme šaut, jābrauc tik uz šautuvi!”
11. septembris, 2021
ME
Medības
Virtuve
Medījuma sadalīšana un vakuumošana. Video bloga #38 epizode
Ekskluzīvi 10. septembris, 2021
ME
Medības
Virtuve
Recepte. Retā delikatese aļņa lūpa
Speciālreportāža 9. septembris, 2021
ME
Medības
Klausies!
Par medniekiem pālī, baura taurēm un Medību likumu. “Šauj garām!” #91 epizode
8. septembris, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Otrajās medībās Braslavā satiek lāci. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 6. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Lietuvā policisti pārbiedē alni, kas saplēš stiepļu žogu un iemūk mežā
Speciālreportāža 5. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Alojas novadā novēro lūsi. Aculiecinieka video
Speciālreportāža 3. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Konservbundža un striķis. Uztaisi aļņu mānekli pats
Speciālreportāža 2. septembris, 2021
ME
Medības
Pieredze
Trofeju meistars Toms Poškus. Video ekstra #23
Speciālreportāža 31. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Trofeju meistara Jāņa Abizāra padomi kuiļa ilkņu apstrādei. Praktiski padomi
Speciālreportāža 26. augusts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Sarkanie punkti, šaušanas kāmasūtra un zaļie mednieki. “Šauj garām!” #89 epizode
25. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Divi lāči atpūšas Vijciema pusē tūristu iecienītā vietā. Aculiecinieku stāsts
Speciālreportāža 23. augusts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Vai ar bisi var šaut lodes, par pirmajiem ragiem un šakāļiem. “Šauj garām!” #88 epizode
Speciālreportāža 18. augusts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Merkel RX Helix Speedster ar piesitienu. Video bloga #35 epizode
17. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Reidā ar Valsts policiju un Valsts meža dienestu. 14.08.2021.
Ekskluzīvi 15. augusts, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Otaņķos nomedī šakāli, sargājot putnkopības saimniecību
Speciālreportāža 11. augusts, 2021
ME
Medības
Klausies!
Kā notvert malumednieku un par aizliegtajiem rīkiem. “Šauj garām!” #87 epizode
Ekskluzīvi 11. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Talsos notver kašķainu caunu. Aculiecinieka video
Ekskluzīvi 10. augusts, 2021
Indulis Burka
Pieredze
Mēneša personība. Alfrēds Čepānis – kā tika nomedīts milzu lācis
Speciālreportāža 10. augusts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Uzstādīt medību torni nepilnas stundas laikā. Piedāvā Paulhunter.lv. Video bloga #33 epizode
Ekskluzīvi 9. augusts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Gludstobra ieroči pīļu medībām. Piedāvā SIA “Ieroči”
Speciālreportāža 8. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Aculiecinieks. Vilcēni pastaigājas divu metru attālumā no iedarbināta harvestera
Ekskluzīvi 6. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Lāčus, vilkus un lūšus Rīgas reģionā novēro bieži. Aculiecinieku foto un video
Ekskluzīvi 3. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Drošība medībās #3. Ikgadējais mednieku kluba treniņš šaušanā. Vai tam ir nozīme?
Speciālreportāža 3. augusts, 2021
ME
Medības
Pieredze
Lēdurgas mednieku klubs dodas dzēst meža ugunsgrēku. Video ekstra #22
Ekskluzīvi 2. augusts, 2021
ME
Medības
Aprīkojums
Kur vienuviet iegādāties visu nepieciešamo pīļu medībām? Video bloga #31 epizode no Jahipaun
Speciālreportāža 30. jūlijs, 2021
Kate Šterna
Pieredze
Novājējusi aļņu govs galīgā bezspēkā iet bojā meliorācijas grāvī
Speciālreportāža 29. jūlijs, 2021

Lasītākie